Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Impresivna otkrića arheologa u Sićevačkoj pećini  (Pročitano 701 puta)
13. Jul 2006, 23:07:11
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
NIŠ – Ekipa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, koju je predvodio docent dr Dušan Mihailović, ovih dana je u pećini Velika Balanica u Sićevačkoj klisuri došla do veoma značajnih otkrića koja bi mogla da promene dosadašnja saznanja o životu naših predaka iz ledenog doba. Pronađeno je skoro sedam hiljada ostataka materijalnog života, alatke od klesanog kamena za obradu drveta i kože, ostaci ognjišta. Sve to ukazuje na intenzivno naseljavanje civilizacije neandertalca u srednjem paleolitu čija se starost procenjuje na oko 80.000 godina.

– Ova naseobina je od izuzetnog značaja, jer pruža mogućnost da pratimo život ljudskih predaka iz doba srednjeg paleolita u jednom dužem periodu. Niška kotlina je veoma zanimljiva, jer nam omogućava da sagledamo faktore izumiranja neandertalaca i pojavu savremenog čoveka u jugoistočnoj Evropi, kaže dr Mihailović.

Arheolozi su istražili samo ulaz u pećinu, tačnije njenih dvadeset kvadratnih metara ove špilje duge oko četrdeset, a široke dvadeset metara. Na osnovu ovoga, u unutrašnjosti pećine naslućuju se zaista velika otkrića, a prema verovanju dr Mihailovića, postoji velika mogućnost da istraživači naiđu i na skelete neandertalca.

Već na osnovu sadašnjeg fonda nalaza iz perioda srednjeg paleolita može da se prati razvoj kulture neandertalca u jednom dužem vremenskom periodu. To pruža uvid u same početke kulturne istorije na tlu Srbije od pre sto hiljada do pre četrdeset hiljada godina. Otkrića daju osnovu za odgovore na pitanja šta su radili, kako su se kretali, čak i o njihovom društvenom životu.

Ovo je jedno od najbogatijih i najznačajnijih nalazišta čije istraživanje tek predstoji. Utoliko pre što su nalazi iz istog perioda otkriveni i u pećini Mala Balanica, (duga dvadeset, široka sedam metara), što pruža priliku za poređenje ova dva staništa neandertalaca u poslednjem periodu ledenog doba kada su naši preci živeli uglavnom u pećinama.

Potpuniji odgovor na pitanje kako je izgledao život neandertalca na području jugoistočne Evrope u vreme najhladnije klime koja je zabeležena u ljudskoj istoriji, biće poznat nakon fizičko-hemijskih analiza, tačnog datovanja, arheo-botaničkih i arheo-zooloških ispitivanja.

– Dosadašnji nalazi upućuju na to da će na ovom području biti posla za arheologe decenijama. Radi se o otkriću prvog ranga koje je zbog sadržaja i očuvane celovitosti slojeva od izuzetnog značaja. U Srbiji slična nalazišta postoje u Petrovaradinu i Hadži-Prodanovoj pećini, ističe dr Mihailović.
Istraživanja finansira Ministarstvo za kulturu, a zbog značaja dosadašnjih otkrića, ona će biti proširena i na celu Sićevačku i Jelašničku klisuru. Očekuje se da se uključe i inostrani arheolozi koji su već pokazali interesovanje za ovaj lokalitet. Istraživanja će biti nastavljena već u toku ove godine.
M. Momčilović

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.094 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.