Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: imamo li slobodu izbora? (razlog zbog kog nisam vernik)  (Pročitano 21677 puta)
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50031
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
ako je sveznajuci, i vidi i ispred vremena, i iza(kako je neko iza rekao), kako je moguce da se on razocarao u covecanstvo, i kaznio ga velikim potopima??? Smile
ili neke stvari vidi unapred, a neke ne?ko vidovita zorka Wink
ako vidi ispred vremena, i jos mu je znanje apsolutno, onda mora da vidi sve ispred vremena.
zasto je onda mucio ljude? znao je da ce kad-tad pobiti milione ljudi jer su gresili, i onda je to bilo kao iz razocarenja.
ne mozes biti razocaran u neki ishod ako si znao da ce do toga doci jos od pocetka vremena. i jos onda kaznis lude jer su takvi, a ti ih stvorio i znao da ce biti takvi. Smile Smile Smile

mada je costa vec detaljno odgovorio, post mi je zanimljiv pa cu i ja da odgovorim po svom misljenju. Bozansko prisustvo je u svim vremenskim tackama, kako u buducnosti, sadasnjosti i proslosti tako i u varijantama da vrijeme tece iz buducnosti u proslosti, ili da je amaorfno tj. da tece u svim pravcima istovremeno. Ovo svakako da nama nije poznatao, ali se ne moze iskljuciti mogucnost ovakvih nacina protoka vremena na nekim drugim mjestima u kosmosu... kako god da je, sve vrijeme vodi porijeklo od Boga kao sastavni dio kosmosa i dosta je suptilnije od prostora i materije. Prema tome ne moze se govoriti o bilo kakvom razocaranju. Biblija je knjiga istine pisana ljudskim jezikom koji ne moze da objasni stavarno poimanje mnogih stvari, pa po tome je za nas skoro sva biblija nerazumljiva. Cesto nas nasa ogranicenost sprijecava da shvatimo samu sustinu poruke...

Bog je ljude stvorio da budu kakvi god hoce, i tu nikakvih problema nema. Treba shvatiti da vrijeme i sudbina nisu nepromjenljive velicine, i da sudbina zavisi od covjeka prije svega. Zelim reci da covjek u velikoj mjeri ima kontrolu nad situacijom, i da prema svojim postupcima odredjuje kakva ce mu sudbina biti, a to da je Bog odredio sudbinu i da je covjek osudjen da bude olos jer je Bog tako htio nije uospte tacna...

I buducnost i proslost mozemo da mijenjamo u sadasnosti.   Smile

« Poslednja izmena: 12. Jun 2006, 04:37:08 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Хрїстóсъ воскрéсе! Воистину воскресе!

Zodijak
Pol
Poruke 1619
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.52
Citat
И не по својој формалној дефиницији, него у суштини својој, слобода јесте једна од особина човјекове душе, која, јединствена у суштини, као подобије Бића Божијег, има и подобије Ипостаси, у суштини својој остајући јединствена и недјељива.

Морам да кажем да ми се ово што је написано веома допало...колико је само достојанство човеково,колика слобода.Јесте да је праотац Адам уведен у рај као цар,на крају стварања,и да је то царство савршено у лепоти и мудрости по којој је саздано,али слобода која му је дата,то је у ствари круна која је красила његову царску главу,круна која истиче његово царско достојанство које ,како смо видели, суштински истиче из његовог бића.
Потпуно је јасно да је на нама да одлучимо,како рече Machakz,којем ћемо се стаду приклонити,и како ћемо сопствену,а од Бога дату,слободу употребити.
У суштини избор није тежак-вечни живот или вечна смрт.Или,како су то Есфигменци боље формулисали:ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Smile ja nesto neznam da je bog stvorio monahe, kaludjere, svestenike i ostale... to sto oni misle da je telo gresno... Â Smile

Oni ne misle da je telesno = grešno.
To što oni nešto od telesnog ili materijalnog ne upražnjavaju,
ne znači da je to i grešno.

Kako ja vidim, (a nisam ti neki etalnog vida!) oni su disciplinovani,
a neko pametan je rekao da je definicija discipline:
"disciplina je odloženo zadovoljstvo".
E sad, ako bi neki monah koji ... koji je odlučio da celog života hoda bos
i nikada ne spava u krevetu - to radio zbog Boga (i nizbog koga drugog)*,
i ne tražio od mene da radim isto - to je to!
To je odraz njegove slobode u Hristu i to je izmedju njih dvojice,
i u isto vreme on bi poštovao Boga i mene (koji od Boga imam slobodu).

* sv. Jovan Šangajski
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
[I buducnost i proslost mozemo da mijenjamo u sadasnosti.   Smile

I ja tako mislim.

Znam da uvek radije mislimo (osećamo, govorimo, pišemo) da je neko drugi
kriv i odgovoran za naše postupke ali.... Ne drži to vodu.
Lažu nas naša sopstvena osećanja.  Smile
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Ljudi koji postavljaju ovakve teme obicno su ateisti, ne retko i antiteisti. I kao takvi smatraju da je verovati u Boga nesto konzervativno i odavno prevazidjeno, jer covek tvorac svoje sudibne. Oni su apsolutno slobodni, i ne treba njima Bog da bi oni ziveli. No kada se spore sa hriscanima, i o hriscansim verovanjima onda se vrlo lako bacaju u krug onih koji misle da nema slobodne da je sve predodredjeno uzrocno posljedicnim nizom fizickih pojava u materijalnom svetu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 98
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
Jos jedan izgubljen uznaku pitanja.
Znas Zorane stvar sa ovakvim osobama je sto se brate mnogo pitaju i samim tim se izgube negde...
Imate bre ljudi literature, imate uzore pravilnog zivljenja (Isus a.s. , Muhammed s.a.v.s, ...).
Sta vam jos treba da se pomirite sa tim da cete za svoja dela  morati da odgovarate licno vi (mi, ti, on).
Na sta ti trazis odgovor Kraljevicu Marko (& Co.)???
IP sačuvana
social share
Nemam nikakvo resenje, ali se iskreno divim problemu!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
Smile ja nesto neznam da je bog stvorio monahe, kaludjere, svestenike i ostale... to sto oni misle da je telo gresno... Ă‚ Smile

Oni ne misle da je telesno = grešno.
To što oni nešto od telesnog ili materijalnog ne upražnjavaju,
ne znači da je to i grešno.

Kako ja vidim, (a nisam ti neki etalnog vida!) oni su disciplinovani,
a neko pametan je rekao da je definicija discipline:
"disciplina je odloĹľeno zadovoljstvo".
E sad, ako bi neki monah koji ... koji je odluÄŤio da celog Ĺľivota hoda bos
i nikada ne spava u krevetu - to radio zbog Boga (i nizbog koga drugog)*,
i ne traĹľio od mene da radim isto - to je to!
To je odraz njegove slobode u Hristu i to je izmedju njih dvojice,
i u isto vreme on bi poštovao Boga i mene (koji od Boga imam slobodu).

* sv. Jovan Ĺ angajski

Smile nismo se sreli dugo dugo...

e vidis, da li su disciplinovani pa su neumereni u telesnom uzdrzavanju...
ili su drugi nedisciplinovani pa su umereni u telesnim zadovoljstvima...
ili su treci i nedisciplinovani i neumereni u svemu i svacemu...

Smile sto se mene tice, to je stvar izbora
i slazem se,
neka ga slede ako pritom ni na koji nacin ne ugrozavaju, presiraju, maltretiraju druge... bilo koji oni  Smile
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Citat: machakz
neka ga slede ako pritom ni na koji nacin ne ugrozavaju, presiraju, maltretiraju druge... bilo koji oni

To bar nikad nije bilo dovedeno u pitanje otkad postoji pravoslavno monastvo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
 Smile

sem po pitanju zena...  Smile
zenice su malko zapostavljene u hriscanstvu, pa i pravoslavnom
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Nisu ni zene zapostavljene. Svaka zena moze u monastvo. Druga osoba posle Gospoda Hrista koja je najpostovanija je zena, Bogorodica. Ima jos nebrojen broj zena koje su dozivele veliku svetost.

Sto se tice mirskog svestenstva, suvisno je i govoriti zasto ne mogu biti svestenice.

A sto se tice hriscanske zene u porodici, zena ima uvek svoj specifican polozaj nista manje neugodan nego muzevljev. Pitanje zapostavljanja zena u hriscanstvu uvek postavljaju oni, najcesce feminstkinje, koji ne znaju sta je brak, niti im je brak svetinja i niti ista drugo u zivotu. No to je vec druga tema.
« Poslednja izmena: 12. Jun 2006, 20:10:28 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.