Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Sep 2025, 10:51:24
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ima li kapitalizam alternativu?  (Pročitano 33091 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 396
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Retko koja visoko birokratizovana drzava koja kontrolise resurse zaista pomaze narod . To su od "nedemokratskih" drzava pre svega Ahmadinedzad i Chaves , a od "demokratskih" Kanada , Australija , Svedska ...
Simptomaticni je da se radi ili o drzavama jako bogatim prirodnim resursima ili o drzavama koje imaju jako malu gustinu naseljenosti i uz to nikada nisu razrusene u ratnim razaranjima - znaci da drzave u pitanju imaju toliko resursa na raspolaganju da ponesto ostaje i za narod .
Kad sam bio u Svedskoj teca levicar mi je rekao "Vidis li kako socijalni kapitalizam lepo funkcionise"
Odgovorio sam mu da oni imaju teritoriju velicine francuske , a samo 10 miliona stanovnika , da imaju brdo resursa , da nisu ratovali 250 godina ... pa u takvoj zemlji bi svaki sistem lepo funkcionisao .

Nego prica se da ovi nasi lopovi bailoutuju Miskovica  Smile
To je tako kad birokrate kontrtolisu nacionalne resurse prvo ce da namire one koji su ih doveli na vlast , tako radi i Obama toboze da bi pomogli radnike i spasli privredu .
Sve u cilju socijalnog mira i cuvanja radnih mesta , pa ko je tu lud  Smile

Evo i sjajnog texta na slicnu temu :

Citat
PATRIOTE U SKUPIM ODELIMA
Otvaram opasno pitanje – da li bi možda bilo dobro da Jat propadne? Odgovor će zavisiti od toga – koga pitamo

Ima jedna nezaboravna scena iz filma „Krunski svedok”, gde neki general Bastion u posleratnoj Mađarskoj komentariše rod prvih domaćih, socijalističkih pomorandži. Dadoše mu da proba omanju voćku, a on iskrivi lice i odlučno reče: „Jeste kisela, ali je – mađarska!!!!”

Ko bi rekao da će devet godina posle „demokratskih promena” vlasti u Srbiji imati mentalni sklop nesrećnog, starog generala Bastiona!

Evo, recimo, ovaj slučaj sa Jatom i Turcima. Kako su preneli mediji, spor je nastao „zbog stava srpskih vazduhoplovnih vlasti da domaće putnike prevoze samo domaće aviokompanije” (Beta). Koliko god ovaj „stav” (kao stav) nekima i neće zvučati preterano štetno i glupo, svi bi morali biti svesni njegove neodrživosti. Nema te turističke agencije koja će iz čistog patriotizma podići sebi troškove prevoza za trideset odsto, samo da bi njeni putnici leteli čarterima Jat ervejza. A nema ni te zabrane sletanja na koju inostrana konkurencija neće odgovoriti – odmazdom. Zbog toga se i akcija „svi srpski putnici u srpske avione” tako neslavno završila i – zabrana je ukinuta.

Ali problem je ostao. Stranci nude mnogo jeftinije i komfornije letove, a Jat je (kao što znamo) u gubicima, pa bi ga slobodna konkurencija odvela ravno u propast. Dakle, da skratim. Otvaram opasno pitanje – da bi možda bilo dobro da Jat propadne?

Odgovor će zavisiti od toga – koga pitamo. Ako pitamo putnike – ima li među vama časnog i poštenog sveta, ima li rodoljuba, koji žele da doživotno plaćaju kartu dva-tri puta skuplje nego bilo ko na svetu, a da se uz to voze starim, prastarim avionima, sumnjam da bi bilo dobrovoljaca, čak i po cenu toga da Jat propadne.

Ako, međutim, isto pitanje postavimo partijskim funkcionerima iz DS-a, ili direktoru i zaposlenima u Jatu, oni će vam svakako reći da nije dobro da Jat propadne. Samo ne znam da li bi ovo odabrano društvo ikoga, evo, barem svoje komšije sa sprata, ili svoju bližu rodbinu, uspelo da ubedi da su u pravu!

tako dolazimo do još opasnijeg pitanja – ako mi tako sve firme u Srbiji pustimo da jedna za drugom propadnu, zar pisac ove kolumne u stvari ne priželjkuje propast Srbije? Firma po firma… dok na kraju ništa ne ostane?

Je li onda moguće da je cela priča o čarterima i nesrećnoj zabrani konkurencije u stvari samo maska za priču o izdaji, zaveri i stranim plaćenicima... Sećate se toga, sigurno? Sećate li se onog „pitanja svih pitanja” koje je glasilo: ako si za propast Miloševića i njegovog režima, zar nisi ti, u stvari, za to da Srbija propadne?

A niti je Milošević bio Srbija, niti je Jat – Srbija, nego smo to mi, njeni građani i poreski obveznici. Svi ostali valjda treba nama da služe, a ne da mi budemo taoci ovih gubitnika i da njihove brljotine večito plaćamo!

Sada se, molim vas, upitajte ponovo – je li dobro da bilo koja domaća firma propadne? Ako mene pitate, to ne može biti ni dobro ni loše, jer firme postoje zbog kupaca, obratno ne važi. Nego je pravo pitanje sledeće. Zašto ovde svi govore da su Srbiji potrebne korenite reforme, a kada neko, recimo, ova kolumnistkinja, kaže, pa dobro, hajde, neka loši jednom propadnu, a dobre zaštitimo dobrim zakonima i jakim sudstvom, zašto onda svi reteriraju u patriotizam?

Mislim da je to zato što patriotizam ništa ne košta, a lepo zvuči. Ponekad čak toliko dobro da se čovek u trenutku zbuni, kao nedavno kada je ministar Dragan Šutanovac podviknuo: „Normalno da ja kao ministar zastupam interese javnog preduzeća, a ne privatne firme”. Pa zar ta privatna firma ne plaća porez iz koga baš ovaj ministar kasnije prima platu? Ne? Auuuuu...

Sada će, naravno, svi reći kako uopšte nisu tako mislili. Ako nisu, i ako ipak rade u interesu svih svojih građana (makar oni bili i privatnici) zašto onda naši funkcioneri tako javno i tako direktno zabranjuju konkurenciju? Ili, zašto baš toliko šuruju sa privatnim monopolistima – nema dana da se u medijima ne pojavi poneka njihova zajednička fotografija sa tajkunima, kao neki grupni portret ljudi koji su iz Srbije oterali bilo kakvu konkurenciju. Ako se kojim slučajem neki konkurenti ipak pojave, sa neba ili sa zemlje, tu su ministri da ih – jasno i glasno – satru.

A kad ih bolje pogledaš, tu našu vrhušku, imaš šta da vidiš: plate od hiljadu evra, a odela od po dve-tri hiljade evra! Jesu li zato ti domaći čarteri toliko skupi, a patriotske izjave sve glasnije?

Profesorka Ekonomskog fakulteta, članica CLDS-a

Danica Popović

Izvor:Politika

Jednostavno je zakljuciti zasto Srpski avio prevoznik nije konkurentan .

1. Na celu su mu nesposobni partijski poslusnici

2. Briga ih za firmu jer nije njihova

3. Tu su da je opljackaju i da bi napunili partijske crnve fondove ( vara se onaj ko misli da se tu krade na osnovu licne odluke i za sebe - to se radi planski pa se novac posle deli kroz partiju )
« Poslednja izmena: 19. Jun 2009, 23:47:32 od BaraceObamaPoduvajGaNama »
IP sačuvana
social share
Predsedniče Obama, okreni se ka nama.                    Mi smo se kuražili, sami k***c tražili.
Pogledaj nas, garavi, mi smo dobre naravi.                 Molimo te, leba ti, nemoj nas i ti j****i.  
Nas su Srbe jebali i kad nisu trebali.                           Vi ste, crnci, kurati, nećemo izdržati!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows Vista
Browser
Safari 4.0
mob
Alcatel 
Nisi uopšte u pravu , kakvi narkomani. Zar je potrebno bila privatizacija koja će favorizovati lični interes u odnosu na interes države ili građana. Zar se inspekcijom ne može naterati vlasnik da plaća zaposlene po zakon? Normalno da može . Neka se samo primene postojeći zakoni uz represiju države prema vlasnicima firmi i život bi u Srbiji bio podnošljiv. Ova država je država kapitalista, a najamna radna snaga je potrošni materijal. I prestanite da sereta kako se u Jugoslaviji nije ništa radilo . Odkle Novi Beograd i da ne nabrajam sve građevine. Možda nije dovoljno , to je diskutabilno, ali je nepošteno prema ljudima koji su radili i izgrađivali zemlju da bih sada nazivali neradnicima. Samo iz ideoloških razloga. Serete po komunistima , a isti ste kao oni. Niste uopšte u stanju da realno sagledate prošlost. Mislite da narod veruje u ovu kapitalističku kenjažu. Socijalizam je bio kakv je bio , globalno nije valjao te je propao. Sadšnji kapitalizam u Srbiji je , kakav?
« Poslednja izmena: 20. Jun 2009, 00:09:26 od Perudji »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 396
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Nisi uopšte u pravu , kakvi narkomani. Zar je potrebno bila privatizacija koja će favorizovati lični interes u odnosu na interes države ili građana. Zar se inspekcijom ne može naterati vlasnik da plaća zaposlene po zakon? Normalno da može . Neka se samo promene postojeći zakoni uz represiju države prema vlasnicima firmi i život bi u Srbiji bio podnošljiv. Ova država je država kapitalista, a najamna radna snaga je potrošni materijal. I prestanite da sereta kako se u Jugoslaviji nije ništa radilo . Odkle Novi Beograd i da ne nabrajam sve građevine. Možda nije dovoljno , to je diskutabilno, ali je nepošteno prema ljudima koji su radili i izgrađivali zemlju da bih sada nazivali neradnicima. Samo iz ideoloških razloga. Serete po komunistima , a isti ste kao oni. Niste uopšte u stanju da realno sagledate prošlost. Mislite da narod veruje u ovu kapitalističku kenjažu. Socijalizam je bio kakv je bio , globalno nije valjao te je propao. Sadšnji kapitalizam u Srbiji je , kakav?

Ko je rekao da se u komunizmu nije radilo ?
Da li si citao nesto u ekonomskoj politici u SFRJ ili SSSR ili samo onako seres ?
U SFRJ se itekako radilo samo je problem bio sto je za dugove drustvenih preduzeca garantovala drzava , ova su se posle drugog naftnopg shoka neumereno zaduzivala jer nisu bila u stanju da se prilagode vecoj ceni energenata pa je ceo sistem tonuo u prezaduzenost i inflaciju - bas kao i danasnja Srbija ( samo se danas zaduzuje licno drzava ) . Sto se tice komunizma uopste verovatno ste culi da je SFRJ jedno vreme imala vecu stopu rasta nego Japan ,taj brzi rast je inace bio karakteristika komunizma u pocetnim stadijumima .
Gradili su se ogromni kombinati proizvodnja je rasla iz godine u godinu - dok nije doslo to pune zaposlenosti radne snage , onda bi nastupala stagnacija jer je usled apsolutne sigurnosti radnog mesta radna produktivnost bila niza u odnosu na kapitalizam  .

Sto se tice kapitalizma u Srbiji oko toga je dovoljno receno , to i nije kapitalizam vec birokratska pljacka - preko 60% GDP u rukama birokratije . Sto se tice privatizacije normalno da nam nije trebala burazersko pljackaska privatizacija , trebalo je frime prodavati samo renomiranim kompanijama u konkretnoj oblasti uz obavezu da organizuju proizvodnju .

Sto se prava radnika tice - Srbija nije pravna drzava ! U njoj nikakva efiksana pravna zastita ne postoji ni u jednoj oblasti . Sve jedno je kakvi su zakoni , kad se ni ne primenjuju .
« Poslednja izmena: 20. Jun 2009, 00:00:45 od BaraceObamaPoduvajGaNama »
IP sačuvana
social share
Predsedniče Obama, okreni se ka nama.                    Mi smo se kuražili, sami k***c tražili.
Pogledaj nas, garavi, mi smo dobre naravi.                 Molimo te, leba ti, nemoj nas i ti j****i.  
Nas su Srbe jebali i kad nisu trebali.                           Vi ste, crnci, kurati, nećemo izdržati!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows Vista
Browser
Opera 10.00
mob
BlackBerry bold
perudji zlato moje,
lepo sam ti pomenu drugu fazu, a evo kako funkcionise u praksi.
ja svom radniku ne dajem platu 7 meseci i on mora da me tuzi. naravno, to ujedno znaci i otakaz. onda plati troskove tuzbe.
i gde je sada glavni problem?
u zakonu je predvidjeno da poslodavac mora da placa doprinose. ukoliko ih ne plati, tuzi ga drzava i onda mu uzimaju imovinu. to delo neplacanja ne zastareva nikada. tako da ako je vec prijavio radnika i ako ne odluci da "potapa" firmu, drugim recima da je odvede u stecaj on te doprinose placa (sem kod drustvenih firmi koje su zaostale iz proslosti a koje niko ne zeli da kupi).
da se vratim na plate. on ne isplati plate, radnik ga tuzi, medjutim, potrazivanje zastareva nakon 2 god. drugim recima, poslodavac posle tuzbe samo treba "opravdano da odsustvuje" sa sudjenja, a "prenaprtani" sud ce nakon te dve god. proglasiti potrazivanje zastarelim.
veliki inicijalni troskovi tuzbe, sporo sudjenje, i zakon radniku ne daje da ostvari svoje pravo na zaradjeno.
u velikom broju slucajeva, firme odlaze u stecaj, a radnici su poslednji na listi poverioca koje treba isplatiti. u prevodu za njih nema nista.

to za nbg i ostatak stvorenog, hvala braci amerima i nijhovom kreditnoj liniji koja je bila ista kao i svedjanima. svedjani su tu gde su. mi smo tu gde smo. u prevodu, onaj ko se zaduzivao ocigledno je odgovoran za trosenje, jer iste sume sa istim kamatama su davane ljudima koji su nesto napravili od toga.
a mi smo samo jedna mala exkomunisticka republika koja vec 10 godina tranzituje sa tajkunima na glavi obicnog gradjanina.

IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows Vista
Browser
Safari 4.0
mob
Alcatel 
Kamaro ti izgleda nikada nisi radio u Srbiji. Radnici ćute jer će dobiti otkaz.Ako tuže gazdu niko ih više neće zaposlti. Sve u svemu Srbija je učabru. Iz ove perspektive nema nam izlaza. Misliš da će Miškovići početi pošteno. Što boataši i vlasnici firmi su se toliko otiđili od naroda da oni naše muke i nevide. Država im ne treba jer onda ne bi bili toliko moćni.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
OS
Windows Vista
Browser
Opera 10.00
mob
BlackBerry bold
Kamaro ti izgleda nikada nisi radio u Srbiji. Radnici ćute jer će dobiti otkaz.Ako tuže gazdu niko ih više neće zaposlti. Sve u svemu Srbija je učabru. Iz ove perspektive nema nam izlaza. Misliš da će Miškovići početi pošteno. Što boataši i vlasnici firmi su se toliko otiđili od naroda da oni naše muke i nevide. Država im ne treba jer onda ne bi bili toliko moćni.
ma gde im ne treba? svoje postojanje i opstanak duguju njima!
mislis da bi on imao ovolike marze i placao dobavljace sa valutom od 180 dana.
i radio sam u srbiji i ne sporim to sto si rekao za radnike.
ali sporim da ti je nacin kako da uljudis tu danasnju biznis klasu dobar. to im samo ide u prilog.
treba naci pametnije resenje kako te nitkove staviti u normalne tokove.
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 396
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64

Oni i ovaj ostatak drzave su jedno , ko nokat i prst !
Tajkuni + partijska birokratija = Srbija , ali monopol 5 tajkuna i 3 partije na sve sto postoji u zemlji je smesno zvati kapitalizmom jer kapitalizam podrazumeva konkurenciju , a toga ovde nema ni u snu .
Da nam nema izlaza je tacno ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
OS
Windows Vista
Browser
Opera 10.00
mob
BlackBerry bold
Oni i ovaj ostatak drzave su jedno , ko nokat i prst !
Tajkuni + partijska birokratija = Srbija , ali monopol 5 tajkuna i 3 partije na sve sto postoji u zemlji je smesno zvati kapitalizmom jer kapitalizam podrazumeva konkurenciju , a toga ovde nema ni u snu .
Da nam nema izlaza je tacno ...

apsolutno se slazem, samo integracija u eu moze donekle da nas izvuce (iako je ona sama po sebi leglo protekcionizma ali barem je garant postovanja pravnog poredka i prisustva kakve takve konkurecije koja je opet veca nego u srbiji)!

« Poslednja izmena: 20. Jun 2009, 00:47:17 od Kamaro24 »
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 396
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
apsolutno se slazem, samo integracija u eu moze donekle da nas izvuce (iako je ona sama po sebi leglo protekcionizma ali barem je garant postovanja pravnog poredka i prisustva kakve takve konkurecije koja je opet veca nego u srbiji)!

Kolko god ja mrzeo zapad istina je to sto kazes o EU , ali mi nikad necemo uci u EU jer ce nasa vlast i tajkuni sve uciniti da tamo nikad ni neudjemo ( naravno na delima , ne i na recima ) . Na kraju ce skrojiti neku balkansku uniju izraslu iz CEFTE u koju ce uci sve failed states sem hrvatske koja ide u EU . Koristice nas i za filter barijeru u kojoj ce zavrsavati azilanti na putu  za EU .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
OS
Windows Vista
Browser
Opera 10.00
mob
BlackBerry bold

Kolko god ja mrzeo zapad istina je to sto kazes o EU , ali mi nikad necemo uci u EU jer ce nasa vlast i tajkuni sve uciniti da tamo nikad ni neudjemo ( naravno na delima , ne i na recima ) . Na kraju ce skrojiti neku balkansku uniju izraslu iz CEFTE u koju ce uci sve failed states sem hrvatske koja ide u EU . Koristice nas i za filter barijeru u kojoj ce zavrsavati azilanti na putu  za EU .
toga se i ja plasim! sa bih, albanijom, makedonijom, nasom juznom pokrajnom Smile i moldavijom u paketu!
biti diler socijalistickih ideja bice jos dugo dobar posao u srbiji!
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Sep 2025, 10:51:24
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.