Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Nov 2024, 18:50:17
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Prica o Slobodanu  (Pročitano 897 puta)
16. Okt 2004, 21:10:30
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Logika destruktivnog stvaranja
ili
Sloboda u idealnom zatvoru
ili
Barokni minaret

Prica o Slobodanu

Kao pod jedan. Kao pod dva. Kao pod tri.

Stilovi u arhitekturi nerakidivo su vezani za podneblja i ljude. Ljudi su neraskidivo svojim mentalitetom vezani za podneblje i stilove u arhitekturi.
I ne samo u arhitekturi.

A onda dolazi On i kaze:
" Ovo podneblje je savrsena arabeska, i mada nemam strpljenja da je gledam. podmecem dinamit i unistavam je.
Ovo podneblje je vizantijska ikona tananih prelaza, i mada ne razumem ni ikone ni istoriju ja spaljujem Ikonu.
Ovo podneblje je krhko kao kamene pletenice na rozeti jedne crkve u prastarom primorskom gradu. Ne razmisljam o ruzama, unistavam crkvu minobacacima.

Sta ostaje. Cudesni svet suza i besa. Stilovi koje ne mozes prepoznati. Prostor koji ne mozes prepoznati. I ljudi koje je tesko prihvatiti kao ljude.

Na klizavom podneblju izmedju istocne i zapadne strukture. Izmedju dva zla. Na zemlji gde i korov tesko hvata koren. Gde bilo koje zdanje zasnovano na skladu i pravilima odudara i strci. Zasnovao sam poslednji stil u arhitekturi i zivotu. Mrznja.

Pogledajte dzamije, vitki minareti streme ka nebu.
Pogledajte manastire, pogledajte tanane freske. Srednjevekovno osecanje i strahopostovanje prema bogu.

Strah pred autoritetima koji su tvrdili da nisu zli. Prema prastarim autoritetima koji su zahtevali ideolosku posluusnost i u okviru kanona dozvoljavali kreaciju. Podla pokvarenost onih koji su ispod stege dogme provukli tragove divljenja.

Osecate li mrznju, sada i ovde. Osecate li mrznju koju stvaram. Spreman da prvi put u istoriji stvorim svet i pojavu suprotnu kreaciji. Kazem stvorim, jer moje delo je takodje delo, iako sa druge strane opsega normalnog i uobicajenog poimanja stvarnosti.

Autoriteti ne postoje, barem ne onakvi kakvi su bili do sada. Autoriteti zahtevaju strukturu. Zapadni piramidalnu, istocni skupove sfera koje se u vremenu potpuno nesuvislo kotrljaju, Strukture ovde nema. Postoje kulise, ali kulise nemaju cvrstinu.
U svetu u kome se sa staklene mnogougaone boce za koka-kolu prelazi na bezlicnu, plasticnu. U svetu koji nestrpljivo hrli ka projektovanom minimumu korisne informacije, negde u dubinama INTERNET-a.
Ja sam preteca, samo je pitanje dana kada moja teorija o kreativnoj destrukciji zadobije prevlast u svetu.
Jer nije dovoljno spaliti sumu, to odlaze zivot i radjanje samo do sledeceg proleca. Treba zatrovati tlo, reke, otpacima zagusiti mora. Treba onemoguciti svaki trzaj organizovane materije. Utrnti svaki krik sto se iz haosa dize ka svetu sa manje bola i patnje.

Ja sam prvi, rodonacelnik. Osnovao sam svet koji se neprekidno klima, svet u kome je bilo kakvo stvaranje osudjeno na preispitivanje svog smisla i svrhe. U kome se zivot sakriva od sunca i shvata sramnim i suvisnim.

Preokrenuo sam camac civilizacije naopako. Sada vetrovi vremena veselo nose trulu olupinu po razigranom okeanu vremena.

Ne pitajte zasto sam to ucinio, sve to, Zasto sam nanosio bol, uzimao zivote, otimao s mukom stecena bogatstva. Turci su imali rec za to - ceif. Samo to. Nista drugo. Jer destrukcija oplemenjuje.

I ljudi koji ne pisu pesme, koji ne mare za umetnost prpevace, Pred zaklanom decom ili zgaristem spaljenog doma osetice poetske uzlete.

Naterao sam ih da budu umetnici. da snazno osecaju. Pokazao sam im besmislenost rada i godina truda tako sto sam obezvredio novac i osiromasio nezahvalne mase. Pokazao sam im istinu da zivot coveka vredi manje od vrednosti jednog komada kucne tehnike. Human sam. Zlocinci koje bi u svim drugim drzavama uznemiravali, ovde zive srecno, bez stresa. I ne samo to, oni su ovde heroji i uzori. Zasto da ne.

Logicno je pretpostaviti da su ljudi koji uvek potsvesno teze ovakvom stanju sada srecni i zadovoljni. Jer cemu inace uzivanja u gledanju i ucestvovanju u opasnim sportovima. Ja pruzam umetnost. Ja stvaram novo, neobuzdano i cisto. Nepatvoreni bes konacno oslobodjenog barbarogenija.

Uteha za one koji se gnusaju malih pomaka i od pocetka zanaju da su stvoreni za epohalna dela. Uteha za one koji zidaju bez uzora, unoseci u gradjevinu licno neznanje, postpuno indiferentni na kritike, jer oni znaju najbolje.

Vreme prolazi, gledam ih kako se trude, kako pokusavaju da prihvate i progutaju sve ono sto im serviram. Gledam kako se posle svakog mog eksperimenta ponadaju, kako pomisle da je kraj i da ce konacno uspeti da se sakupe na gomilu i pocnu ispocetka, "kao da se nista nije dogodilo". Medjutim, stvar ide i predstava traje, i nije mi dosta.

Ponekad se i pobune, pomisle da mozda mogu biti slobodni. Da i oni treba da zive kako je u starim knjigama bilo zapisano. Dirljiv je njihov zanos i bol koji osete onda kada ubrzo sami sebi sve opet pokvare. Jer ja govorim i delam kroz njih, a oni kroz mene. Oni svojim tihim umiranjem zive moju umetnost. U stvari cinim sve ono sto su oduvek zeleli, samo nisu nikada imali hrabrosti da urade.

MC
1998.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Nov 2024, 18:50:17
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.