Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Avg 2025, 05:19:55
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: I Hrvati puške za trku imaju...  (Pročitano 47708 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 140
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.2
ne. od 1993 do 1995 proizvodilo se m84a. 1996 je naručeno 50 komada novih m84a4 (poboljšan suv, stabilizacija topa i transmisija), ali je zbog neplaćanja hrvatskog ministarstva obrane isporučeno samo 20 m84a4. od prošle godine se provodi modernizacija m84a u m84d. predviđena je modernizacija 40 tenkova. opet, zbog plaćanja na kapaljku modernizacija ide vrlo sporo. do sada je modernizirano samo 5 tenkova.
navodno je i kuvajt zainteresiran za modernizaciju 75 svojih m84 u m84d.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 211
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
mob
Nokia Galaxy S
M-84 se i prije rata proizvodio u Đuri Đakoviću pa i posle modrnizirana verzija

Mislim da se to odnosi na modernizaciju postojećih tenkova. To se, uostalom, radi i u Srbiji i to rade skoro sve države koje u naoružanju imaju tenkove sovjetske proizvodnje. Prosto zato što im je cena i suviše mala da bi ih prodali onakve kakvi jesu, pa gledaju da ušićare koji dinar (dolar, kunu, evro....).

Ali, jedna je stvar modernizovati postojeći tenk, a druga napraviti ga od nule.

pa da to mislim naravno da nisu od nule napravili neg jednostavno elektronika je uznapredovala pa se to nabacilo
« Poslednja izmena: 26. Sep 2008, 20:24:03 od Slatky »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
Bilo je reci vec o ovome na forumu, ali da se podsetimo.
Hrvati su pocetkom rata zarobili od JNA 15 tenkova M-84AB, koji su bili namenjeni za Kuvajt. Ti tenkovi su kasije povuceni sa ratista, sredjeni i isporuceni kupcu.
Posto je fabrika Đuro Đaković bila finalista proizvodnje, sto znaci da se tenk tamo prakticno sklapao, uspeli su od zaliha zaostalih delova da sklope odredjen broj M-84A/AB. Uspeli su da sastave verovatno i dva prototipa tenka Vihor, ali su oni bili nekompletni jer su komponente i sistemi za ovaj tenk bili jos u razvoju i nisu bili u celosti isporuceni fabrici. Kasnije su na bazi resenja sa Vihora, napravili tenk Degman, ali to vec nema veze sa Vihorom jer su sistemi za ovaj tenk kupljeni u inostranstvu, ili su ih proizvele neke domace firme.
Takodje i veci deo tenkova M-84 koje su posle rata proizveli nemaju nista sa originalnim tenkom, jer su sa pocetkom rata prestale isporuke delova iz fabrika sirom SFRJ, pa su delovi za te tenkove kupovani u inostranstvu, ili su ih pravile neke njihove firme.
Modernizacija na nivo M-84D se obavlja na postojecim tenkovima, za sada tek nekoliko komada, zbog nedostatka novca.
Od Degmana su odustali, takodje zbog nedostatka novca.
Koliko je tacno tenkova sklopljeno posle rata u fabrici ĐĐ pitanje je. Govori se o brojci od 40-60 komada. Takodje je pitanje kvaliteta i pouzdanosti ovih hrvatskih tenkova u odnosu na originalne M-84/A/AB, proizvedenih u SFRJ.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 140
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.2

što se tiče kvalitete i pouzdanosti tenkova proizvedenih u hrvatskoj od 1993 do danas, ona je izvrsna, jer je tome posvećena iznimna pažnja(što i nije teško kad se godišnje proizvodilo maksimalno 20tak). na prototipu vihora koji je sklepan 1993 godine, a do 2006 je  prešao više od 10000km i ispalio 100tinjak granata nije  zabilježen ni jedan kapitalnan kvar .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
Kvalitet i pouzdanost se ocenjuje u realnim uslovima. M-84/A/AB se pokazao i dokazao, a ostali surogati jos nisu imali prilike, a mozda je i bolje sto nisu.
Sve se gleda: kvalitet, efikasnost i pozdanost nisanske sprave i njena sprega sa SUV-om, kvalitet, efikasnost i pouzdanost SUV-a, top, elektro-hidraulicni sistemi, elektronika, pogonska grupa, hodni deo, kvalitet celika...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 140
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.2
znači, sve što nije sudjelovalo u makljaži a priori je nekvalitetno?
kad sam rekao da sklepani "vihor" nije imao ni jedan kapitalni kvar u skoro 13 godina testiranja mislio sam baš na to- nije bilo kvarova suv-a, stabilizacije, transmisije, motora, punjača.
ni  na "serijskim" tenkovima (od 1993) koji su korišteni u "realnim uslovima"  nije bilo problema sa tim komponentama, a koji bi ukazivali na nagli pad kvalitete/pouzdanosti u odnosu na predratne m84
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
Da odgovorim i na ovo, pa zavrsavam sa OFF-om.
Odredjen broj tenkova koji su posle rata sklopljenii od preostalih delova u ĐĐ, su originalni M-84. Znaci, komponente i delovi "Made in SFRJ".
Svi kasnije proizvedeni koji su sklapani od raznih delova i od raznih dobavljaca nisu originalni tenkovi M-84 i na njih sam mislio kada sam govorio o kvalitetu , efikasnosti i pouzdanosti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 140
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.2

Svi kasnije proizvedeni koji su sklapani od raznih delova i od raznih dobavljaca nisu originalni tenkovi M-84 i na njih sam mislio kada sam govorio o kvalitetu , efikasnosti i pouzdanosti.
očito se ne razumijemo, pe će i meni ovo biti zadnji ot post. kada sam ja govorio o kvaliteti, efikasnosti i pouzdanosti, govorio sam upravo o tenkovima proizvedenim od 1993 nadalje od "neoriginalnih" djelova.
pogledaj moj prethodni post : "ni  na "serijskim" tenkovima (od 1993) koji su korišteni u "realnim uslovima"  nije bilo problema sa tim komponentama, a koji bi ukazivali na nagli pad kvalitete/pouzdanosti u odnosu na predratne m84"

edit
serijskih djelova made in sfrj je bilo za 7 tenkova.
« Poslednja izmena: 27. Sep 2008, 14:37:44 od azem »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 107
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Ericsson 
Naša "Zastava" bi, zaista, imala mnogo da nauči od Hrvata.

Imate jednu zemlju koja nije imala nikakve tradicije u proizvodnji pešadijskog naoružanja, ni jednu veliku fabriku tog tipa u trenutku osamosataljenja. I onda, takva država, napravi pišolj HS 2000 koji postane apsolutni svetski hit! Danas se preko S&W proda, bukvalno, na hiljade ovih pištolja u Americ (mnogi tvrde da su nadmašili i čuveni Glock)

"Zastava", doduše, plasira nešto lovačkih karabina u Ameriku, prodali smo i one CZ 99-ke Iračanima,ali to je sve oružje projektovano pre trideset, ili više godina. Uzmimo samo činjenicu da "Zastava" i dan danas proizvodi i prodaje TT-jac! Pa, mi smo poslednja država na čitavom svetu koja to još pravi
.

Još kada se desi slučaj da direktor preduzeća da otkaz u firmi, pa onda istu tu firmu tuži za isplatu autorskih prava jer su, bože moj, prodavali oružje koje je on konstruisao dok je tamo radio.....dodje mi da plačem :-(
« Poslednja izmena: 28. Sep 2008, 03:01:21 od stoyadin »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1459
OS
Windows 2003
Browser
Opera 9.50

u hrvatskoj je od 1993 do danas proizvedeno 60 tenkova m84 verzije a i a4 i 3 tenka degman.  nije neka serija(pogotovo ne ona 3 tenka degman) al da se proizvode- proizvode se.

T 84 se proizvodio u komponentama po celoj Yu na osnovu platforme ruskog T72 . Niko nije nastavio proizvodnju vec modernizovao ( citaj remontovao) pojedine stare.  Za degman sam citao komentare u nekom casopisu koji su sve samo ne pohvalni.
IP sačuvana
social share
"Svi oni jednako misle.To nisu ljudi na čiju se reč možeš osloniti. To je najodvratnija fukara na svetu, koja se ne može zajaziti ničim što bi joj se ponudilo. Ja sam duboko uveren da se s njima nećemo usrećiti. Ti su ljudi, svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi, i u takvom meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi." - Zivojin Misic o Hrvatima uoci stvaranja Kraljevine SHS
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Avg 2025, 05:19:55
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.098 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.