Državljani Srbije sa Kosmeta moraće da prilože potvrde o plaćenim porezima da bi dobili akcije javnih preduzeća
DA LI ĆE I ONI PROFITIRATI... Ograničenja za dobijanje akcija u pripremi za Albance sa Kosova
Podela besplatnih akcija srpskih javnih preduzeća neće zaobići ni Albance sa teritorije Kosova i Metohije. U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja kažu za Press da svi punoletni državljani Srbije imaju pravo na besplatne akcije, ali da će stanovnici južne srpske pokrajine, koja je pod kontrolom Ujedinjenih nacija, morati da prilože i dokaz o plaćenim porezima da bi to svoje pravo ostvarili.
Sindikati najavljuju štrajk
Predstavnici sindikata „Elektroprivrede Srbije" (EPS), „Naftne industrije Srbije" (NIS), „Telekoma Srbija", „PTT Srbije", „Jata", „Železnica Srbije" i „Galenike" najavili su juče štrajk „zbog namere Vlade da zaposlenima u tom sektoru oduzme pravo na 15 odsto besplatnih akcija". Sindikati, podsetimo, smatraju da bi zaposleni u javnim preduzećima, čije će akcije biti podeljene, trebalo da dobiju 15 odsto deonica, a ostali građani dodatnih 15 odsto.
Pomoćnik ministra ekonomije Nebojša Ćirić ponovio je za Press da će svi državljani sa teritorije Srbije dobiti besplatne akcije i naglasio da to važi i za Kosovo i Metohiju.
- Kada počne evidentiranje građana koji treba da dobiju besplatne akcije, stanovnici Kosova priložiće i potvrdu o plaćenom porezu. Podrazumeva se da to moraju da budu punoletni građani. S obzirom na to da naša strategija još nije definisana do najsitnijih detalja, razmišljamo o tome da prilikom evidencije svi podnesu potvrde o plaćenim porezima, bez obzira na to iz kog dela Srbije dolaze. To bi bio jedan od kontrolnih mehanizama čitavog procesa - objasnio je Ćirić.
A dijaspora?
Nebojša Ćirić rekao je da Ministarstvo ekonomije još razmišlja o tome da li će i kako besplatne akcije javnih preduzeća biti podeljene srpskoj dijaspori. On je istakao da su u vezi s tim razgovori sa ministarstvima inostranih poslova i dijaspore još u toku da bi se našlo najpravednije rešenje.
Na pitanje da li to znači da će i Albanci sa Kosova dobiti besplatne deonice srpskih preduzeća, Ćirić je ponovio da pravila važe za sve građane Kosmeta koji prilože dokaz o plaćenim porezima.
Predsednik Privredne komore Kosmeta Branko Miljković, smatra da Albanci sa Kosova treba da budu izostavljeni iz podele besplatnih akcija.
- Kosovska poverilačka agencija, koja od 1999. prodaje preduzeća po Kosovu mimo svakog zakona o privatizaciji, Albancima je podelila besplatne akcije. Oni su dobili deonice tih prodatih preduzeća, dok Srbi od toga nisu videli ništa. Ne vidim razlog zašto bi sada Albanci dobijali i besplatne akcije srpskih preduzeća - navodi Miljković. On dodaje da kosovski Srbi, s druge strane, nikako ne bi smeli da budu izostavljeni iz podele besplatnih akcija.
- Srbi na Kosovu ionako su izgubili sva prava. Ne bi bilo u redu da budu izostavljeni i iz podele besplatnih akcija građanima - zaključuje Miljković.
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . " Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."
А када су шиптари плаћали порез?! Добро су се сетили да им га увале са овим условом!
Eto, ako nista drugo, bar ce samo oni ljudi koji su placali porez imali koristi.. A pretpostavljam da takvih nema puno..
Како нема, па свако ко барем поседује стан мора да плати порез. Неће бити лоше добити од државе 1000 евра, па макар у акцијама. Већ видим себе са СЛР дигиталцем у руци.
"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."
mislim da se rec "Siptari" pise sa velikim slovom "S"!
*ebes kao se pise -sa velikim ili malim slovom na pocetku ali oni su bagra koja hoce srpske pare a nece drzavu Srbiju. Pozajmio bih ja njima malo vakcine protiv sipaca pa onda kada se razviju u ,............ neka dobiku bedsplatane akcijer. Besplatne vakcine za sterilitet pacova.
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . " Danko Popovic -Knjiga o Milutinu