Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 20:36:38
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 51
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Hrvatska i Albanija pozvane u NATO  (Pročitano 39707 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 311
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Sta cemo mi u NATO, pa mi smo miroljubiv narod.. love and peace.. mi sve resavamo diplomatskim putem, zar ne ?!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Inzistiram na gluposti

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3429
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
mob
Nokia n80
Sta cemo mi u NATO, pa mi smo miroljubiv narod.. love and peace.. mi sve resavamo diplomatskim putem, zar ne ?!
Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share

geopolitička konoba http://forum.burek.com/bistri-osvrt-i-jos-puno-toga-iz-geopolitickog-foruma-t422565.html

Boljkot Slovenki do ulaska Hr u Eu ....Smile
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Pozdrav Zemunac Smile

Imaš neki konkretni argument kada kažeš da članstvo u NATO-u puno košta?

Hrvatsko ministarstvo odbrane izradilo je uporednu studiju desetogodišnjih odbrambenih troškova ako budu članica saveza i ako budu neutralni. Ona pokazuje da članstvom u NATO štede oko tri milijarde dolara.

http://www.vjesnik.hr/html/2007/09/07/Clanak.asp?r=tem&c=1

Hrvatski mediji su pisali da su Amerikanci savetovali Hrvate da ukinu borbenu komponentnu ratnog vazduhoplovstva i da se preorijentišu na transportnu avijaciju tako da je cela priča oko kupovine F-16 prilično diskutabilna. Još ako se ima u vidu da Hrvati hoće da kupe jednu eskadrilu, to i nisu neke pare koje bi značile nešto Vašingtonu.

Zdravo, prijatelju

Da ne dužim jer smo već opširno diskutovali o ovome na drugoj temi, zadržaću se samo na najnovijim događajima.

Vezano za tu studiju o kojoj ti govoriš, Hrvati su tu uračunali skoro kompletno tehnološko osavremenjivanje i obnavljanje svih vidova njihovih oružanih snaga, i to u periodu od 2000. do 2015. godine. Njima je glavna stavka ratna mornarica, koja bi po toj studiji odnela najviše sredstava, oni praktično sada imaju samo jednu neispravnu fregatu, zaostalu od JNA, sve ostalo su im plovila manjeg formata, što je nedovoljno čak ni za mirnodopsku kontrolu onolikog akvatorija, da ne govorimo o nekom eventualnom ratnom angažovanju.

Što se tiče vazduhoplovstva, i tu moraju da zamene dotrajale MIG-21 aparate, to i nas čeka. Poenta je da su Hrvati izgleda podlegli pritisku i odlučili su se da prihvate poklon od SAD u vidu zastarelih F-16 aparata.

Poklonu se u zube ne gleda, ali u čemu je kvaka? Aparati koji će Hrvatska dobiti besplatno su prve verzije F-16 iz 80-ih u koje treba uložiti po 50-ak miliona dolara da se dovedu na standard F-16 C/D, što bi bio avion za operativnu upotrebu i to na kratki rok od 10-ak godina, jer ne zaboravi da su aparati koji se nude Hrvatskoj proizvedeni pre 20 i više godina.

Pametni Hrvati postavljaju pitanje opravdanosti takvog poteza, da li sada uložiti po 50 miliona dolara u avion koji će biti otpisan za 10 godina, ili odmah kupiti ganc nove Gripene ili eurofajtere koji će biti u operativnoj službi narednih 20-25 godina.

Čuvaj se Danajaca i kad poklone nose.
IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svakodnevni prolaznik

Zemljo slavnih vitezova, Lazara i Milosa

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 229
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26
mob
Nokia N73

Da sam ovo rekao popio bih ban...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1544
Zastava Zagreb-Rijeka
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Citat: danilobg
Pozdrav Zemunac Smile

Hrvatsko ministarstvo odbrane izradilo je uporednu studiju desetogodišnjih odbrambenih troškova ako budu članica saveza i ako budu neutralni. Ona pokazuje da članstvom u NATO štede oko tri milijarde dolara.

... tako da je cela priča oko kupovine F-16 prilično diskutabilna. Još ako se ima u vidu da Hrvati hoće da kupe jednu eskadrilu, to i nisu neke pare koje bi značile nešto Vašingtonu.
Smile
Maximalno pojednostavljeno:
1- godišnju članarinu u NATO savezu (malo više od tri miliona eura), Hrvatska zaradi npr. u nekoliko sati od turizma
2- još nije definirana kupovina aviona. Istina, riječ je o max. jednoj eskadrili.
3- ukupna davanja za naoružanje do 2% BDP. Za usporedbu, u bivšoj državi bila višestruko veća
4- u budućnosti, HR proizvođač manjeg naoružanja; već sada proizvodi pištolje, uskoro aut. pušku, brodogradilišta već rade manje brodove (korvete za Francusku mornaricu)
5- bolji kreditni rejting, strana ulaganja ... itd

Sve ovo navedeno, u Sloveniji već dokazano 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Pozdrav Zemunac Smile

Ne kosta jedino parazit drzave poput Abanije...
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svakodnevni prolaznik

Zemljo slavnih vitezova, Lazara i Milosa

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 229
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26
mob
Nokia N73
Citat: danilobg
Pozdrav Zemunac Smile

... tako da je cela priča oko kupovine F-16 prilično diskutabilna. Još ako se ima u vidu da Hrvati hoće da kupe jednu eskadrilu, to i nisu neke pare koje bi značile nešto Vašingtonu.
Smile
Maximalno pojednostavljeno:
1- godišnju članarinu u NATO savezu (malo više od tri miliona eura), Hrvatska zaradi npr. u nekoliko sati od turizma
2- još nije definirana kupovina aviona. Istina, riječ je o max. jednoj eskadrili.
3- ukupna davanja za naoružanje do 2% BDP. Za usporedbu, u bivšoj državi bila višestruko veća
4- u budućnosti, HR proizvođač manjeg naoružanja; već sada proizvodi pištolje, uskoro aut. pušku, brodogradilišta već rade manje brodove (korvete za Francusku mornaricu)
5- bolji kreditni rejting, strana ulaganja ... itd

Sve ovo navedeno, u Sloveniji već dokazano  

Prvi put u istoriji vasa nekada za nas smesna vojska bi mogla da uradi nesto bez tudje pomoci protiv nas... Valjalo bi i mi da ubacimo srpskog placenika za predsednika hrvatske!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
@ Dinamo-ZG

da li tvoj post treba da shvatim kao znak da ste ipak odlučili da odbijete da primite Bušov poklon. Čovek vam dolazi u goste i nosi dar, a vi da se ponašate tako negostoljubivo. Smile

Sad ozbiljno, nedavno sam na hrvatskom forumu pratio kvalitetnu diskusiju o ovom "poklonu" Hrvatskoj, stvarno me zanima da li je to još uvek aktuelno, ako znaš nešto o tome.

IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1544
Zastava Zagreb-Rijeka
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Slušaj, nije me bilo neko vrijeme i mislim da je "Murinho" više informiran oko nabavke aviona
Mislim da Švedski Gripen i Eurofighter imaju puno veće šanse, nego stara kanta F 16

Ovo što sam ja napisao, više je generalno
Upoznat sam sa brodogradnjom. Konkretno, brodogradilište Kraljevica (kraj Rijeke) ima ugovorene poslove do 2015. godine. Spomenuo manje brodove, korvete za Francusku mornaricu
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Slušaj, nije me bilo neko vrijeme i mislim da je "Murinho" više informiran oko nabavke aviona
Mislim da Švedski Gripen i Eurofighter imaju puno veće šanse, nego stara kanta F 16

Ovo što sam ja napisao, više je generalno
Upoznat sam sa brodogradnjom. Konkretno, brodogradilište Kraljevica (kraj Rijeke) ima ugovorene poslove do 2015. godine. Spomenuo manje brodove, korvete za Francusku mornaricu

OK, slažem se da je F-16 zreo za otpad, sve stare članice NATO su te avione otpisale i nabavljaju nove savremene avione, za zemlje kao što je Hrvatska i Srbija, gripeni su idealno rešenje, pogotovo što Šveđani vraćaju uložena sredstva u nabavku aviona, ulaganjem i investiranjem u privredu zemlje koja kupuje njihov proizvod.

Mađarska i Češka su odlično prošli u dilu sa Šveđanima.

Međutim, nisam siguran da je ogroman porast investicija direktno povezan sa članstvom u NATO paktu, ne zaboravi da je cena radne snage u Rumuniji najniža u EU, skoro 2,6 puta niža nego u Hrvatskoj. Ne idu investitori u zemlje sa skupom radnom snagom i energijom, jer su im npr. u Hrvatskoj troškovi proizvodnje višestruko veći nego u Rumuniji.

Na kraju, sad si zvanično pod zaštitom NATO pakta, kaži iskreno da li se danas osećaš mnogo bezbednije i opuštenije nego juče ili pre mesec dana?  Smile

Pozdrav
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 51
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 20:36:38
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.