Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Mar 2025, 20:35:48
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Hriscanstvo kao pocetak globalizma  (Pročitano 25247 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 387
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
Globalizam se u svom pravom znacenju odnosi na ekonomiju i biznis, i sto se mene tice globalizam je fantasticna stvar, narocito za mala trzista kao sto je Srbija. Jer umesto da se ogranicavamo na jedno malo siromasno trziste kao sto je Srbija, imamo dostupno trziste od 7 milijardi ljudi sirom planete.   Ono sto se javilo kao potreba jednog takvog globalnog trzista, je da jedan isti proizvod bude zanimljiv i Kinezu i Amerikancu i Arapinu. Kao posledica toga, kulturne i sve druge razlike sirom planete se polako smanjuju, postajemo jedna velika globalna porodica. Sada npr. ima preko 30 Mcdonaldsa u jednom Kairu, gde mladi muslimani izlaze skockani u farmerkama... Na drugom kraju u San Francisku se loze na jogu, miso supe i terijaki piletinu.  I nema tu nikakve zavere svetskih mocnika, vatikana i ne znam sve cega,  jednostavno uzimamo najbolje iz "oba sveta",da tako kazem, i pravimo ovaj svet boljim.

Sto se tice elementa globalizma u Hriscanstvu, u mom prvom postu on se odnosio najvise na argumente koji protiv pravog globalizma imaju domaci nacionalisti, evroskeptici i slicni. A to je strah da cemo izgubiti nas identitet, tradiciju, dusu, itd.  Ne znam da li da nazovem to ironicno ili licemerno, upravo je hriscanstvo u koji se isti kunu, vec pokusalo da satre nas identitet i falsifikuje nasu tradiciju.  Sa druge strane, jedan od nasih potenijala da se pozicioniramo u globalizmu je izmedju ostalog i nasa izvorna paganska tradicija, tojest bas ono po cemu smo drugaciji. Npr. etno turizam mnogi smatraju kao sansu za razvoj naseg turizma i privlacenje stranih turista.

Hriscanstvo je to koje gusi covekov identitet, protivi se cak i slavljenju rodjendana, tera nas da budemo poslusni, pokunjeni u strahu i stavljeni u kalup katihizisa
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 339
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Iz koje je to knjige ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6
Ako je neko veran pravoslavac, samim time je snažno iskoračio u svet, van nacionalnih granica, duhovna sabraća Grci, Rusi, Rumuni...  već je to jedan vid globalizma.
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
mob
Nokia Luvmya 520
Citat: ibogi
jel rec sama postoji u materiji? da li duhovna dimenzija postoji u materiji? odakle se izvodi zakljucak da ako nesto ne postoji u materiji, da nije istina a odakle da je istina samo misao koja ne postoji nezavisno od coveka?
Ne, rec je frekvencija, informacija koja se pojavljuje u odredjenim intervalima, moze biti oblik, zvuk
ili misao. Kao sto energija ( materija ) prelazi iz jednog oblika u drugi tako i rec moze da iz oblika predje u zvuk ili misao, iz zvuka u oblik ili misao, i iz misli u zvuk ili oblik.
Duhovna dimenzija je nematerijalna ali je uslovljena materijom ( energijom ) koja se zove ziv covek.
Zakljucak se dovodi iz precizno definisane stvarnosti u kojoj je istina sve sto postoji a ono sto ne postoji je laz.
Da li si ti cuo neku drugu zivotnu formu da govori o istini ?
Citat: inkredibl6
Globalizam se u svom pravom znacenju odnosi na ekonomiju i biznis
Pa sto si onda spominjao "hriscanstvo" ? "hriscanstvo" koje je biznis je striktno lokalnog karaktera.
Citat
Sto se tice elementa globalizma u Hriscanstvu
"globalizam" se takodje koristi kao " The term can also refer to the transnational circulation of ideas, languages, or popular culture through acculturation. "
"hriscanstvo" nije ni ideja, ni jezik ni popularna kultura, nego plagijat farisejskog judaizma.
Ideja o nepostojecem bozanstvu je stvorena kada je covek dobio svest i sirenje price o nepostojecem bozanstvu koje se zove "Isus Hrist" se ne moze smatrati globalizacijom.
« Poslednja izmena: 06. Mar 2010, 17:06:29 od eyepheelYU »
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 387
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
"hriscanstvo" nije ni ideja, ni jezik ni popularna kultura, nego plagijat farisejskog judaizma.
Ideja o nepostojecem bozanstvu je stvorena kada je covek dobio svest i sirenje price o nepostojecem bozanstvu koje se zove "Isus Hrist" se ne moze smatrati globalizacijom.

Pa lepo sam naveo da se odnosi na argumente koje nacionalisti i evroskeptici imaju protiv globalizma. 
Za mene licno globalizam je dobra stvar.   Hriscanstvo, kao i bilo sta drugo sto se bazira na strahu i represiji ne moze biti dobro.  Iako sam ateista, ranije sam mislio da je religija dobra za covecanstvo jer pruza utehu i nadu obicnom siromasnom coveku. Medjutim to je glupost,  umesto te lazne utehe i nade, i neshvatljive zahvalnosti Bogu jer ga ocekuje mesto u raju,  covecanstvo treba da uci da se bori za kvalitetan zivot, ne zbog sebe vec zbog porodice i potomaka.  Hriscanstvo potiskuje prirodne covekove nagone.

Licno mislim da je mit o Isusu nastao kao 'kolateralna steta' jevrejskih mitova i vekovnog iscekivanja dolaska Mesije i izbavljenja Jerusalima iz ropstva.   Mozda iz politickih razloga, jer je narod bio u ocajanju, pretio je totalni haos sa svih strana, a zamajavali su se kao ovde pred svake izbore, "evo sad ce samo sto nije".
I onda posle Hristove smrti, opet su poceli da pricaju da ce Mesija vrlo brzo da dodje drugi put, samo ce ovaj put da bude konacno, strasni sud..  'I zaista vam kazem, vrlo uskoro...'   Vrlo uskoro, i tako vec 2000 i nesto godina...

Elem, da se vratim na globalizam. sirenje Hriscanstva je pocelo sa idejom duhovnog globalizma,  medjutim to se pretvorilo kriminal, politicku korist, brisanje i falsifikovanje tradicije, pustosenje...Ocigledno da u svetu uspeva samo biznis globalizam.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 49
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8

Pa lepo sam naveo da se odnosi na argumente koje nacionalisti i evroskeptici imaju protiv globalizma. 
Za mene licno globalizam je dobra stvar.   Hriscanstvo, kao i bilo sta drugo sto se bazira na strahu i represiji ne moze biti dobro.  Iako sam ateista, ranije sam mislio da je religija dobra za covecanstvo jer pruza utehu i nadu obicnom siromasnom coveku. Medjutim to je glupost,  umesto te lazne utehe i nade, i neshvatljive zahvalnosti Bogu jer ga ocekuje mesto u raju,  covecanstvo treba da uci da se bori za kvalitetan zivot, ne zbog sebe vec zbog porodice i potomaka.  Hriscanstvo potiskuje prirodne covekove nagone.
Cinis ovde nefer stvari: prvo jer tvrdis dase hriscanstvo bazira na strahu i represiji. Po toj logici se ateizam bazira na strahu i represiji, jer su ruski ateisti ubili i drzali zarobljenim na desetine hiljada ljudi. Ne sudis ideologiji, vec kako se ta ideologija manifestovala kroz zle ljude.
Drugo: Hriscanstvo potiskuje prirodne covekove nagone. Koliko ja znam, ti nagoni su nagoni odrzanja, prema kojima je dozvoljeno i ubiti i silovati i spaliti da bi se covekovi geni proneli na sledecu generaciju, po principu prezivljavanja najjaceg.Pogledaj ljude koji imaju puno para a ne potiskuju svoje nagone: to su egzibicionisti s ogromnim egom ja-ja-ja. Hocu da kazem da je ljudski apetit ogroman, i da pre ili kasnije ce morati da potiskuje svoje nagone.

Citat
Licno mislim da je mit o Isusu nastao kao 'kolateralna steta' jevrejskih mitova i vekovnog iscekivanja dolaska Mesije i izbavljenja Jerusalima iz ropstva.   Mozda iz politickih razloga, jer je narod bio u ocajanju, pretio je totalni haos sa svih strana, a zamajavali su se kao ovde pred svake izbore, "evo sad ce samo sto nije".
I onda posle Hristove smrti, opet su poceli da pricaju da ce Mesija vrlo brzo da dodje drugi put, samo ce ovaj put da bude konacno, strasni sud..  'I zaista vam kazem, vrlo uskoro...'   Vrlo uskoro, i tako vec 2000 i nesto godina...

Elem, da se vratim na globalizam. sirenje Hriscanstva je pocelo sa idejom duhovnog globalizma,  medjutim to se pretvorilo kriminal, politicku korist, brisanje i falsifikovanje tradicije, pustosenje...Ocigledno da u svetu uspeva samo biznis globalizam.

Mozes i ne moras da verujes u sta god 'oces, ali cinjenica je: neki tamo tip iz neke Galileje, za koga ce neki reci da nikad nije postojao, cilje ljude su ubijali cim su saznali da oni u veruju u to sto je on govorio, i koji su morali trista godina da zive u ilegali je uticala na nasu percepciju sveta da se evo posle 2000 godina jos uvek govori o tome. Ako mislis da svet ne nije promenjen hriscanstvom, pogledaj http://en.wikipedia.org/wiki/The_Antichrist_%28book%29)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 387
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
Izgleda da pricamo o razlicitim represijama i strahovima. Komunisti su ubijali iz interesnih i politickih razloga, svakog ko je bio pretnja za poredak i vlast, a ne zbog religije. A Hriscanstvo se bazira na strahu od Bozije kazne kad umremo, vecnost u paklu ili raju. Pa onda, deset bozjih zapovesti, sedam smrtnih grehova,  gomila pretnji u Bibliji.  A da bi ispunio sva pravila iz katihizisa, i da budes pravi Pravoslavac, moras da zivis u zescoj represiji, na primer, od 365 dana u godini, preko 200 moras da se uzdrzavas od prirodnih nagona, mislim i na hranu i na sex, itd
Ubijanje, silovanje, spaljivanje, to smo prevazisli valjda pojavom civilizovanog drustva, religija ti tu nije nikakav garant. Stavise, u novijoj istoriji se upravo ubijalo silovalo i spaljivalo pod izgovorom drugacije vere.  A normalan covek danas ni ne pomislja na ubistvo, jer nece zbog gluposti da provede ostatak zivota na robiji. Da je religija tu neki faktor, onda nam zatvori ne bi bili potrebni.

Postojanje Isusa ne osporavam. Samo kazem da je iskoriscen za manipulaciju.
Ubijen je jer se zamerio mocnim politicko finansijskim jevrejskim kartelima. Kao sto znas napravio je incident u hramu, pretio da ce biti srusen, itd. Pilat je cak hteo da ga pusti, jer nije prekrsio rimski zakon, ali ga je jevrejski lobi poslao na krst.
A ove price da je cinio cuda, hodao po vodi itd, to pricaju za sve gurue u skoro svim religijama.  Evo i danas svaki hindu guru moze da hoda po vodi, "ali nece", ali moras bezuslovno da verujes u sva ta cuda koja nikad nisi ni video, jer ako prodjes sva ta iskusenja, na kraju ces uspeti da dozivis duhovno prociscenje i preci u uzviseni nivo duhovnosti.. To ti je ista prica hiljadama godina.
A Jevrejskom narodu je bila potrebna nada da ce se konacno izbaviti iz ropstva, i da je konacno dosao Mesija. Uz dobrog govornika u to vreme bi poverovali u sta god hoces.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
mob
Nokia Luvmya 520
Citat: inkredibl6
Za mene licno globalizam je dobra stvar.   Hriscanstvo, kao i bilo sta drugo sto se bazira na strahu i represiji ne moze biti dobro.  Iako sam ateista, ranije sam mislio da je religija dobra za covecanstvo jer pruza utehu i nadu obicnom siromasnom coveku. Medjutim to je glupost,  umesto te lazne utehe i nade, i neshvatljive zahvalnosti Bogu jer ga ocekuje mesto u raju,  covecanstvo treba da uci da se bori za kvalitetan zivot, ne zbog sebe vec zbog porodice i potomaka.  Hriscanstvo potiskuje prirodne covekove nagone.

Licno mislim da je mit o Isusu nastao kao 'kolateralna steta' jevrejskih mitova i vekovnog iscekivanja dolaska Mesije i izbavljenja Jerusalima iz ropstva.   Mozda iz politickih razloga, jer je narod bio u ocajanju, pretio je totalni haos sa svih strana, a zamajavali su se kao ovde pred svake izbore, "evo sad ce samo sto nije".
I onda posle Hristove smrti, opet su poceli da pricaju da ce Mesija vrlo brzo da dodje drugi put, samo ce ovaj put da bude konacno, strasni sud..  'I zaista vam kazem, vrlo uskoro...'   Vrlo uskoro, i tako vec 2000 i nesto godina...

Elem, da se vratim na globalizam. sirenje Hriscanstva je pocelo sa idejom duhovnog globalizma,  medjutim to se pretvorilo kriminal, politicku korist, brisanje i falsifikovanje tradicije, pustosenje...Ocigledno da u svetu uspeva samo biznis globalizam.
Kakve veze ima da li se nekom globalizam svidja ili ne u odnosu na sta rec "globalizam" predstavlja/sta definise ?
"hriscanstvo" se ne bazira na strahu ( i odavno nema nista sa represijom ) posto propoveda "slobodnu volju"

Kao sto sam ti objasnio "hriscanstvo" ne moze da se smatra globalizmom, posto je "hriscanstvo" vrsta dogme koja je vec postojala globalno kada je "hriscanstvo" nastalo kao dogma. Da je "hriscanstvo" bilo jedina monoteisticka bajka kada je nastala i kao takva se sirila Zemljom, onda bi "hriscanstvo" moglo da se opise kao
globalizam. Ako na Wikipedia-i pogledas rec "globalization" neces videti nikakvo spominjanje nikakve religije.

Koliko god da je "hriscanstvo" neistina, uspelo je da obmanjivanjem coveka ubedi da je veoma bitno sta radi u zivotu, i da se plasi da ne radi nesto lose.

Dovoljno si inteligentan da ne obracas paznju na fantazije koje "hriscanstvo" propoveda.
Mozes i ne moras da verujes u sta god 'oces, ali cinjenica je: neki tamo tip iz neke Galileje, za koga ce neki reci da nikad nije postojao, cilje ljude su ubijali cim su saznali da oni u veruju u to sto je on govorio, i koji su morali trista godina da zive u ilegali je uticala na nasu percepciju sveta da se evo posle 2000 godina jos uvek govori o tome. Ako mislis da svet ne nije promenjen hriscanstvom, pogledaj http://en.wikipedia.org/wiki/The_Antichrist_%28book%29)
Nisam siguran da posedujes poznavanje jevandjelja posto ne shvatas da Isus nije rekao nista sto se ne nalazi u Tanakh-u ( "Stari Zavet" ), sve sto je rekao je jos dublje sakrivanje onoga sto je receno u Starom Zavetu, i kristalno je jasno naglasio da ce samo oni koje je Gospod odredio znati sta je u Pismu receno.
Da li bi zeleo citate njegovih reci iz jevandjelja koje to objasnjavaju ?

U Matejinom jevandjelju glava 23 u stihovima 8-12 Isus je objasnio kakvi treba da budu ljudi koji su u istini/Hristu,
sto apsolutno nema nista zajednicko niti sa jednom religijskom organizacijom ili vernikom koji se krije iza
reci "hriscansko".

Ako vec zelis da pricas nesto o necemu, ne bi bilo hrdjavo da o tome imas neko znanje.
« Poslednja izmena: 06. Mar 2010, 22:21:32 od eyepheelYU »
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 49
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Izgleda da pricamo o razlicitim represijama i strahovima. Komunisti su ubijali iz interesnih i politickih razloga, svakog ko je bio pretnja za poredak i vlast, a ne zbog religije. A Hriscanstvo se bazira na strahu od Bozije kazne kad umremo, vecnost u paklu ili raju. Pa onda, deset bozjih zapovesti, sedam smrtnih grehova,  gomila pretnji u Bibliji.  A da bi ispunio sva pravila iz katihizisa, i da budes pravi Pravoslavac, moras da zivis u zescoj represiji, na primer, od 365 dana u godini, preko 200 moras da se uzdrzavas od prirodnih nagona, mislim i na hranu i na sex, itd
Ubijanje, silovanje, spaljivanje, to smo prevazisli valjda pojavom civilizovanog drustva, religija ti tu nije nikakav garant. Stavise, u novijoj istoriji se upravo ubijalo silovalo i spaljivalo pod izgovorom drugacije vere.  A normalan covek danas ni ne pomislja na ubistvo, jer nece zbog gluposti da provede ostatak zivota na robiji. Da je religija tu neki faktor, onda nam zatvori ne bi bili potrebni.

Postojanje Isusa ne osporavam. Samo kazem da je iskoriscen za manipulaciju.
Ubijen je jer se zamerio mocnim politicko finansijskim jevrejskim kartelima. Kao sto znas napravio je incident u hramu, pretio da ce biti srusen, itd. Pilat je cak hteo da ga pusti, jer nije prekrsio rimski zakon, ali ga je jevrejski lobi poslao na krst.
A ove price da je cinio cuda, hodao po vodi itd, to pricaju za sve gurue u skoro svim religijama.  Evo i danas svaki hindu guru moze da hoda po vodi, "ali nece", ali moras bezuslovno da verujes u sva ta cuda koja nikad nisi ni video, jer ako prodjes sva ta iskusenja, na kraju ces uspeti da dozivis duhovno prociscenje i preci u uzviseni nivo duhovnosti.. To ti je ista prica hiljadama godina.
A Jevrejskom narodu je bila potrebna nada da ce se konacno izbaviti iz ropstva, i da je konacno dosao Mesija. Uz dobrog govornika u to vreme bi poverovali u sta god hoces.

Hriscanstvo o kome ti pricas nije Hriscanstvo koje mi drzimo. Moram da se slozim da je strah od Bozije kazne u istoriji mnogo puta prenaglasan zarad ovog ili onog. Ali mislim da hriscanska teologija ima malo vise da ponudi od one klasicne fundamentalisticke pricice "mi u raj, vi u pakao". Hriscanski Bog je Bog ljubavi koji "pravednike ljubi a gresnike miluje" a ne neki nemilosrdan i brutalan tiranin koji stvara svet da bi uzivao u njegovoj patnji. U raju za svakog coveka postoji njemu osobito mesto.

E sad, za ovih dvesta dana uzdrzanja od svega i svacega moram malo da se nasmejem :) Vec sam razgovarao sa nekoliko ateista i uvek iskrsne prica o tome da "pravila iz katihizisa ne mogu da se ispostuju". ateisti su to uvek reci od zakona, koji sve sto pise tumace "doslovce". ovde se preporucuje da se zakon postuje "po srpski". salu na stranu, sustina Hriscanske vere nije postovanje nikakvih zakona, nego verovanje u Boga, ljubav i opstenje sa Njim i sa bliznjima (a bliznji su svi ljudi). To iz katihizisa je ideal coveka koji voli Boga i voli ljude. E sad, Bog bi bio bas pokvaren kada je stvorio sva ta silna zadovoljstva i dao nam da za njima vapimo, a zabranio ih. Caka je u necem drugom. Caka je da hranu i seks ne napravis centrom svog zivota i svojih misli, a zbog toga moze biti potrebno odricanje. I kao poslednje, najveci gresi nisu niti seks niti prejedanje, oni su na ko zna kom mestu. Najveci greh je gordost - kada covek misli da je iznad svega - kada covek obozi sam sebe.

Sto se tice Hrista i cuda, odnosno cuda uopste, prva stvar, smatram da je vecina lazna. Ali verujem da ima i istinitih (ovo ne mogu da dokazem). To sto nauka nije zabelezila cudo (ili mozda jeste) ne znaci da cuda nema.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
mob
Nokia Luvmya 520

Hriscanstvo o kome ti pricas nije Hriscanstvo koje mi drzimo. Moram da se slozim da je strah od Bozije kazne u istoriji mnogo puta prenaglasan zarad ovog ili onog. Ali mislim da hriscanska teologija ima malo vise da ponudi od one klasicne fundamentalisticke pricice "mi u raj, vi u pakao". Hriscanski Bog je Bog ljubavi koji "pravednike ljubi a gresnike miluje" a ne neki nemilosrdan i brutalan tiranin koji stvara svet da bi uzivao u njegovoj patnji. U raju za svakog coveka postoji njemu osobito mesto.

E sad, za ovih dvesta dana uzdrzanja od svega i svacega moram malo da se nasmejem :) Vec sam razgovarao sa nekoliko ateista i uvek iskrsne prica o tome da "pravila iz katihizisa ne mogu da se ispostuju". ateisti su to uvek reci od zakona, koji sve sto pise tumace "doslovce". ovde se preporucuje da se zakon postuje "po srpski". salu na stranu, sustina Hriscanske vere nije postovanje nikakvih zakona, nego verovanje u Boga, ljubav i opstenje sa Njim i sa bliznjima (a bliznji su svi ljudi). To iz katihizisa je ideal coveka koji voli Boga i voli ljude. E sad, Bog bi bio bas pokvaren kada je stvorio sva ta silna zadovoljstva i dao nam da za njima vapimo, a zabranio ih. Caka je u necem drugom. Caka je da hranu i seks ne napravis centrom svog zivota i svojih misli, a zbog toga moze biti potrebno odricanje. I kao poslednje, najveci gresi nisu niti seks niti prejedanje, oni su na ko zna kom mestu. Najveci greh je gordost - kada covek misli da je iznad svega - kada covek obozi sam sebe.

Sto se tice Hrista i cuda, odnosno cuda uopste, prva stvar, smatram da je vecina lazna. Ali verujem da ima i istinitih (ovo ne mogu da dokazem). To sto nauka nije zabelezila cudo (ili mozda jeste) ne znaci da cuda nema.
Nisam siguran na cemu se zasniva "tvoje hriscanstvo", ali sam siguran da nema nikakve veze sa jevandjeljima i recju Isusa Hrista.
Cake su ti neopevane.
IP sačuvana
social share
Jewpiter
Jewpiter

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Mar 2025, 20:35:48
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.08 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.