Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 21:47:17
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Hiperaktivni sanjari  (Pročitano 4454 puta)
17. Avg 2010, 10:43:18
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.60
mob
Nokia 
Ako treniramo pticu da trči, hoće li ona trčati jednako spretno i brzo kao i mačka?

Neće, zbog toga jer je ptica drugačija od mačke. Koliko god mi učili i trenirali pticu da trči, ona nikad neće jednako brzo i jednako kvalitetno trčati kao i mačka. Razlog tomu nije nikakav deficit niti poremećaj, već različitost. Ali ako dopustimo ptici potrebnu slobodu, ako joj se prilagodimo i dopustimo joj da se prikaže onakva kakva uistinu je, vidjeti ćemo njena prekrasna i moćna krila. Tek tada će ptica postati ptica!

Često kada se govori o nadarenosti, prvo što ljudima padne na pamet je brzina shvaćanja, visok IQ, organiziranost i svestranost. S druge strane, nepažnja, hiperaktivnost, slaba koncentracija, neorganiziranost i sporost će biti osobine koje sigurno neće biti povezane s nadarenošću.

S takvim razmišljanjem, ljudi često zaborave da biti nadaren ne znači uspješno zadovoljavati uvjete koji drugi nameću. Ukalupljivanjem bi svijet bio vrlo siromašno i jednolično mjesto. Biti nadaren je imati nešto vrijedno u sebi, pružiti svijetu nešto novo, dio svojeg pogleda na svijet, dio svoje osobnosti. A kako bi dar oživio potreban je vlastiti odabir, sloboda i ritam.

Upravo je to ono što karakterizira hiperaktivne sanjare. Kako bi mogli nesmetano funkcionirati potreban im je vlastiti ritam i odabir. Zbog te nemogućnosti često znaju ostavljati dvostruku sliku – kao nesposobni, spori i „izgubljeni“ ali i kao izuzetno sposobni i pametni pojedinci. Na takvu njihovu osobnost bitno utječe emotivni žar koji im omogućuje da snažno dožive nešto vezano uz njihove interese zbog čega znaju ući u stanje duboke koncentracije ili hiperfokusa. U takvoj osobini leži dio njihovog dara koji im daje umjetničku crtu jer kad nešto rade, rade to strastveno. S druge strane, kad rade nešto monotono i njima dosadno ne mogu postati motovirani zbog čega postaju izgubljeni pa i plitki.

Ono što ih također karakterizira je njihovo drugačije funkcioniranje uma. Ono ih čini da razočaraju na vrlo jednostavnim aktivnostima, ali im i omogućuje da iznesu viđenje nečega na potpuno novi i jedinstveni način.

Kao takvi, ne čudi da ostavljaju nepotpunu i krivu sliku o sebi kod ostalih ljudi i zbog čega većina njih nailazi na poteškoće ili bude dijagnosticirana s sindromom ADHD.

Hiperaktivni sanjari – njihova bitno drugačija svijest dovodi do drugačijeg percipiranja, razmišljanja i shvaćanja svijeta, pa tako i reagiranja na njega. Emotivni žar, sanjarenje, pojmovno razmišljanje i hiperaktivnost su njihove glavne osobine koje čine njihovu različitost.

HIPERAKTIVNI SANJARI

DRUGAČIJE STANJE UMA

DRUGAČIJE SHVAĆANJE SVIJETA

DRUGAČIJI NAČIN PONAŠANJA

Karakterizira ih:
Kreativnost
Inteligencija
Znatiželja
Maštovitost
Osjećajnost, emotivnost
Intuitivnost
Sanjari i vizionari
Odlučnost, preuzimaju rizik
NEPAŽNJA, MAŠTOVITOST  KREATIVNOST

Um koji je pun ideja i mašte je vrlo teško usmjeriti na nešto monotono i jednolično što ne znači da on ima problema s pažnjom. Baš zato što im je pažnja usmjerena na vlastite misli doimaju se kao nepažljivi.
HIPERAKTIVNOST  IZVOR ENERGIJE

Kada se bave onime što ih interesira, višak energije počinje služiti kao gorivo i postaje neiscrpna energija za aktivnosti koje obavljaju.
IMPULZIVNOST  ODLUČNOST

Vrlo često ljudi ne započinju nešto zbog previše analiziranja, zbrajanja i oduzimanja. Neke stvari se mogu napraviti i ostvariti iako statistike govore kako to nije moguće. Njihova impulzivnost i nestrpljivost često ih pogura naprijed.

Kroz povijest je bilo onih koji su uspjeli sačuvati svoje ideje, svoje samopouzdanje i ostvariti svoje snove. Često kada se spominju te osobe i njihova djela, i dalje znaju isplivati stereotipna razmišljanja zbog čega ostaje gotovo nezamislivo da su bili obilježavani kao loši i bili ne baš uspješni u školi.

Ovo su neki od takvih ljudi čije funkcioniranje doista i je drugačije:
Michael Phelps, plivač, osvajač 14 zlatnih medalja na Olimpijskih igrama, najuspješniji sportaš na Oplimijskim igrama svih vremena
Beethoven, skladatelj
Thomas Edison, izumitelj
Albert Einstein, fizičar
Isaac Newton, fizičar
Leonardo da Vinci, umjetnik
David Neeleman, osnivač Jet Blue aviokompanije
Paul Orfalea, osnivač tvrtke Kinko

budjenje.hr
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 5.0.375.126
mob
Apple 15
I boje imaju ukus...  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.61
Nadarenost treba da se "gaji". Sve ovo su bili ljudi koji su osim toga sto su bili "nadareni" uspeli da taj svoj "dar" ispolje kroz zivot
« Poslednja izmena: 17. Avg 2010, 14:17:40 od marko 284 »
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.60
mob
Nokia 
ADHD - to bi bila moja dijagnoza , da se i jedan psihijatar udubio u moj problem  Smile

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows Vista
Browser
Opera 10.61
mob
Apple iPhone 6s
Bilo je ovde par dosta ozbiljnih tema gde su ljudi o tome pricali iz svog, roditeljskog, iskustva i tada se tek moglo videti koliko je to teska i ozbiljna situacija...
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1054
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Mislim da je ovo dijagnoza jedne moje koleginice. Devojka je genijalac, ali je tako cudna i izgubljena...Posle 4 god. provedene u Bg-u ne moze jos uvek sama da dodje do Trga, ali zato u indeksu sve same desetke... Smile
« Poslednja izmena: 17. Avg 2010, 14:23:05 od ahana »
IP sačuvana
social share
I'm not what I was last summer, not who I was in the spring.
Tell me, tell me, tell me when will we learn
we love it and we leave it and we watch it burn
Damn these wild young hearts, damn these wild young hearts...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.61
Mislim da je ovo dijagnoza jedne moje koleginice. Devojka je genijalac, ali je tako cudna i izgubljena...Posle 4 god. provedene u Bg-u ne moze jos uvek sama da dodje do Trga, ali zato u indeksu sve same desetke... Smile

Smile Smile Smile A ne može sama do trga....... ,

A možda da je neko potrga , trčala bi sama do trga........., valja li ova.  Smile
« Poslednja izmena: 17. Avg 2010, 16:17:39 od sova9072 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1054
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ma, totalno je izgubljena u prostoru i vremenu!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.60
mob
Nokia 

mmmm...ne . ne bih rekla . to sto ne moze sama do trga nije katakteristika ADHD-a  Smile

karakteristika bi bila kad bi se uputila na rg a nasla u posti , jer je u poslednjem momentu odlucila da joj je priroritet da plati racune  Smile

to se meni desava  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1054
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0

mmmm...ne . ne bih rekla . to sto ne moze sama do trga nije katakteristika ADHD-a Smile

karakteristika bi bila kad bi se uputila na rg a nasla u posti , jer je u poslednjem momentu odlucila da joj je priroritet da plati racune Smile

to se meni desava Smile
Dobro, mozda nije najbolji primer, ali mislim da ona odgovara opisu! Pa to se svakom desava Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 21:47:17
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.