Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Мањине у Словенији траже уставно признање  (Pročitano 1273 puta)
22. Mar 2018, 22:05:40
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
mob
Qtek 小米
Мањине у Словенији траже уставно признање
Захваљујући аутохтоности, Италијани и Мађари имају статус мањина, док народи бивше Југославије нису признати Уставом.
Народи из бивше Југославије нису мањина у Словенији - Ал Јазеера Балканс
Паусе
Муте
Цуррент Тиме 0:06
/
Дуратион Тиме 3:48

Фуллсцреен
Словенци у недјељу бирају новог предсједника, који је, између осталог и сукреатор вањске политике, а на том подручју, Љубљана има многа неријешена питања са сусједима.

Како из Љубљане извјештава репортерка Ал Јазеере Мартина Кисељак, неријешени су спорови Словеније и Хрватске по питању граница, као и штедишта Љубљанске банке, који оптерећује однос Љубљане и с Босном и Херцеговином.

Осим тога, Словенија није признала статус националних мањина својим становницима који долазе из земаља бивше Југославије.

Чланице бошњачког друштва Љиљан уз игру и пјесму упознају обичаје из Босне и Херцеговине, а својој традицији уче и дјецу.

Не брани им то Словенија, али им и не помаже, извјештава Кисељак.

Без финансирања

Бошњаци немају статус националне мањине, па немају ни сталан извор финансирања. Да им се Уставом призна тај статус, били би ријешени многи њихови проблеми.

"Да имамо могућност учења материнског језика, да имамо приступ медијима, да имамо могућност финанцирања. Јер, ми плаћамо порез овој држави и очекујемо од ове државе да нам кроз наше културно дјеловање то врати назад", каже предсједник Бошњачког културног савеза Словеније Фахир Гутић.

Исто је и Хрватима. Мила Влашић је књижевница, а у Словенији живи више од пола стољећа. Иако су јој 84 године и даље пише на хрватском.

"Моја домовина је Хрватска, разумљиво, јер сам у дјетињству расла уз заставу хрватску приликом сваког благдана, али моја друга домовина је Словенија, јер ту сам сазријевала, настављам свој стваралачки рад", каже она.

Тај рад словенска држава финансира повремено, од пројекта до пројекта, али много више хрватским друштвима помаже матична држава.

"Као непризната мањина, у Словенији немамо финанцијских могућности да финанцирамо наше дјелатности у оквиру друштава, односно удруга", каже предсједник Савеза хрватских друштава Словеније Петар Антуновић.

Према подацима посљедњег пописа становништва, Бошњака је у Словенији 40.000, Срба готово 39.000, Хрвата више од 35.000. Црногораца, Македонаца и Албанаца је укупно још готово 13.000.

Важна аутохтоност

Но, у удружењима кажу како је припадника националних мањина с подручја бивше Југославије и више. Укупно, тврде, близу 250.000, или између 10 и 14 посто укупног становништва Словеније.

С друге стране, Мађара је у Словенији 6.200, а Италијана 2.200 и једини имају своје заступнике у словенском Парламенту.

"Статус националне мањине по словенском Уставу имају Мађари и Талијани. Њих је далеко мање него националних мањина с подручја бивше Југославије, али код израде словенског Устава критериј није била бројност, него аутохтоност", појаснила је Кисељак.

У изради Устава судјеловао је професор Миро Церар са Правног факултета у Љубљани.

"То [аутохтоност] значи да имају заједницу што бива на овом територију десетљећима, или чак стољећима. Значи, ту је неки територијални хисторијски принцип. Што се тиче права, они имају нашим Уставом призната права у великом обиму, чак надстандардно", казао је он.

Бошњаци, Срби, Хрвати и други основали су заједничко вијеће које тражи да их се призна Уставом.

Но, за промјену Устава потребна је двотрећинска већина у Парламенту, што у Словенији не иде нимало лако.

Извор: Ал Јазеера
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/manjine-u-sloveniji-traze-ustavno-priznanje
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
ja ne znam zasto slovenija uopste ima status mannjina kojima se finansiraju nekakva etno - kulturno umetnicka drustva. hoces da igras kolce, da jodlujes, otkud znam. igraj brate i pevaj slobodno. ako ti trebaju pare, a ti zaradi
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
То једино може да функционише да држава не плаћа и већинском народу етно-културно уметничка друштва из буџета... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Pa i ne treba da placa.

To je hobi. Nek ga sami sebi placaju
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
mob
Qtek 小米
Ајмо онда и ми да укинемо своје мањине и да Зукорлића избацимо из парламента, да не смрди.

Добро једино на северу могу да постоје Мађари и још понеки хришћани.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Madjare i muslimane je nemoguce bilo kakvom iole normalnom reformom izbornog sistema izbaciti uz skupstine. Cigane je moguce izbaciti jer su svuda rasuti.
Ali onda bi se zapad skandalizovao
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
Jest skandalizovao bi se na tudjem terenu, a oni još gori.

Nedavno gospoda Francuzi izbaciše ogroman broj cigana sa svoje teritorije.

Onaj ciganski putnički klošarsko/romantički (zavisi kako gledate) način života uopšte više nije moguć kad je sve izparcelisano i prenaseljeno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Tudjih cigana
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
naravno  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.105 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.