Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
Trenutno vreme je: 22. Jul 2019, 12:53:03
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 13 14 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Херцег Босна  (Pročitano 34409 puta)
Superstar foruma


Penzioner

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 69041
Zastava
mob
Apple X
pazi ti njega...

bivsi prodavac zelenisa sa kalenic pijace...

IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27570
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 18734
Zastava
ZADNJI JE ČAS DA SE KONAČNO RAZJASNI: Za koga radi Željko Komšić?


Nikad nije sasvim objasnio zašto je povukao niz poteza koji su štetili bh. ljevici, a išli u korist nacionalistima, prvenstveno SDA stranci. Da li je u pozadini svega politički dilentatizam, patološki nivo sujete ili – kofer pun novca?!Harizmu „zlatnog ljiljana“ on je izuzetno dobro unovčio i više puta koristio kao maskirnu kulisu iza koje je povlačio neobjašnjive poteze, često nespojive sa slikom besprijekornog patriote, ratnika iz blatnjavog rova i skromnog političara koji radi samo za narod i državu, a nikako za sebe. Takav imidž održavao je više populističkim izjavama tipa „ko dirne u BiH, dobiće po prstima“, nego efikasnom politikom i diplomatijom, ali mu je ipak to donijelo već treći mandat u Predsjedništvu BiH, ovaj put u nikad sumnjivijim općim izborima u BiH. Međutim, nakon posljednjih poteza i iskakanja iz svakako kompliciranog koncenzusa unutar BH bloka krajnje je vrijeme i neophodno je da se jasno postavi pitanje i zahtjeva odgovor – za koga ustvari radi Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda?

Kada je u ljeto 2012. godine napustio Socijaldemokratsku partiju „zbog neslaganja sa autoritarnim načinom vladanja Zlatka Lagumdžije“ Komšić je pobrao silne simpatije građana kojima je Lagumdžijina prepotencija u političkom ophođenju već izuzetno smetala, a animozitet javnosti prema njemu rastao od momenta kada je političkim pučem smijenio, a zatim i otjerao Nijaza Durakovića sa čela partije. Komšić je dovršio drugi mandat u Predsjedništvu i već na izborima 2014. godine sa svježe formiranom Demokratskom frontom (DF) osvojio preko 300.000 glasova, nakon čega se SDP sasvim urušio. I tada dolazi do prvog spornog poteza Željka Komšića.

Prvo pitanje: zašto je Komšić sa DF-om 2015. izašao iz vlasti i izigrao 300.000 birača?


Početkom juna 2015. godine DF je iznenada raskinula koaliciju sa SDA i HDZ-om i povukla svoje ministre iz federalne u državne vlade, a povod je bio što su ministri DF-a u Vladi FBiH bili preglasani prilikom izglasavanja Uredbe prema kojoj će imenovanja u državnim firmama vršiti Federalna vlada, a ne pojedina nadležna ministarstva. Komšić je u toj odluci vidio pozicioniranje SDA i HDZ-a za kadroviranje u profitabilnim firmama i smatrao to nezakonitim te je izjavljivao da „niti on, a ni DF neće sudjelovati u kriminalu, a ne mogu se boriti protiv SDA i HDZ-a jer su nadglasani.“ DF je tada zaprijetila i krivičnim prijavama koje nisu uslijedile, ali je kod glasača Demokratske fronte ostao gorak osjećaj prevarenosti. Javnost je s pravom pitala i tražila objašnjenje – upravo zato što znamo da su SDA i HDZ generatori državnog kriminala, glasali smo za Komšićevu DF očekujući da će se oni uhvatiti u koštac s kriminalcima. Zašto se Komšić iznenada povukao iz vlasti već na prvom problemu u odnosima sa SDA i HDZ BiH ? Obzirom da ovo pitanje nikad nije dobilo suvisli i argumentiran odgovor, ubrzo počele kružiti glasine i sve uvjerenije priče da su SDA i HDZ procijenili da sa DF-om neće moći provesti marifetluke sa javnim novcem te su odlučili da ga eliminiraju. Tvrdilo se da je „Komšić od SDA dobio ogroman novac da izazove konflikt i napusti vlast… kao zbog neslaganja sa koalicijskim partnerima.“ Tek, priča da je SDA sa koferom para pronašla Komšićevu tačku topivosti nije posebno uvrijedila Komšića i nikad nije demantirana. Ostatak mandata na mjestu DF-a proveo je Radončićev SBB, ali taj dio priče nije sada bitan. Bitno je da je Komšićevo povlačenje razočaralo njegove fanove i bilo široko shvaćeno kao – izdaja naroda za vreću para.

Drugo pitanje – zašto je Komšić opstruirao i uslovljavao ujedinjenje ljevice uoči izbora?


Ujedinjenje stranaka lijeve (SDP, DF) i građanske (GS, NS) orjentacije uoči izbora bio je i logično, i dobro zamišljen koncept nastupa na izborima. U osnovi ideje bile su zajedničke liste kandidata „ujedinjene ljevice i građanskih stranaka“ koje su mogle privući vrlo širok spektar glasača obje opcije koje su istovremeno suprotstavljene nacionalnim partijama. Zapravo, nacionalisti su se jedino i bojali ujedinjenja ljevice, a posebno ojačane novom i nekompromitiranom građanskom opcijom i tehnomenadžerskim SBB-om.

Tada na scenu stupa Željko Komšić. Najprije zateže oko pitanja ujedinjenja SDP-a i DF-a postavljajući nerezonski uvjet „da nova partija ima i novo ime, a da se odustane od naziva Socijaldemokratska partija“. Nije bilo za očekivati da će SDP odustati od višedecenijske tradicije i stvorenog brenda. Zatim, Komšićev ego je očekivao da upravo on bude lider te nove ljevice („A ko drugi !?“) i ne pitavši za mišljenje organe ipak veće i starije „partije-majke“. Tako je najprije onemogućio ujedinjenje. A zatim i odličnu ideju zajedničkih listi. U trenutku kada je iznenada i samostalno objavio kandidaturu za Predsjedništvo trajali su pregovori unutar lijevo-građanskih partija o kandidatima. Svojim potezom Komšić ih dovodi pred svršen čin. Tada počinje i borba SDP-a i osovine DF-GS oko podrške Denisu Bećireviću ili Željku Komšiću gdje Komšić, kao i Suljagić i Bajrović, ističe vrlo neprincipijelan zahtjev Bećireviću da povuče kandidaturu smatrajući da se tako rasipaju glasovi lijevog biračkog tijela na dva kandidata. A desilo se upravo obratno. Komšić je odvukao dio glasova bošnjačkog favorita Bećirevića i tako odradio posao za Šefika Džaferovića (dodatno poguranog i izbornom krađom), a SDA je uzvratila drugom vrstom podrške „svom“ Komšiću kako bi izgurali Čovića. Tako je Komšićevom zaslugom uništena velika prilika da ljevica postane snaga koja je jedina sposobna da porazi nacionaliste i uspostavi novi model društva. Zbog čega ? Opet je isplivala priča o „koferu para“.

Treće pitanje – da li su imami zaista tražili od džematlija da glasaju „…dva za Šefika, jedan za Željka“

Osim nezapamćene krađe glasova prilikom brojanja, sklanjanja pravih i poturanja pripremljenih vreća listića itd. na ovim izborima SDA je preko Islamske zajednice BiH i lokalnih imama provela posebnu predizbornu pripremu u džematima. Izvor vrlo upućen u džematska zbivanja, posebno po seoskim i izoliranim džematima. Tvrdi da su imami bliski SDA (a malo ih je koji nisu) upućivali džematlije da se organiziraju tako da na izborima glasaju „dvojica za Šefika, a jedan za Komšića jer nam taj polutan sad treba…!“ Ali, ne i za DF niti za SBB, samo za SDA. Tako je došlo do paradoksa da su pobjedu anacionalnom i ateističkom kandidatu priskrbili i muslimanski vjernici radi „višeg cilja“ koji je nametnula SDA, pri čemu je njegova stranka ostvarila izuzetno loš rezultat. O kakvom cilju se radi Komšić demonstrira upravo ovih dana, ali o tome kasnije.

Četvrto pitanje – da li je Komšićevu kampanju finansirala Turska?


Za ovu glasinu teško je naći konkretan dokaz. Ali, tokom kampanje za sve pa i za DF postavljalo se pitanje izvora finansija za predizborni putujući cirkus. Za Demokratsku frontu procurila je priča da se kampanja finansira novcem koji je donirao Redžep Taip Erdoan, naravno pod uvjetom da DF djeluje onako kako odgovara SDA. Pratimo li ponašanje DF-a i Komšića, zdrava logika primjećuje da i ova glasina ima smisla.

Peto pitanje – šta je uzrok odlaska članstva i intelektualaca iz DF-a?

Recimo da je osipanje Demokratske fronte Komšićev problem, ali se i ne može zanemariti jer su razlozi možda širi i opći problem. Naime, od proljeća 2016. godine (dakle, nakon izlaska iz vlasti) DF su napustile stotine članova i čitavi općinski odbori te poslanici u kantonalnim skupštinama i ugledni intelektualci koji su bili prišli DF-u iz čistih patriotskih razloga. U obrazloženjima ostavki su navodili najrazličitije razloge, da ne žele gledati “iskorištavanje najugroženijih kategorija (boraca), populizam i politikanstvo, te izostanak prijedloga za konkretna rješenja problema“, zatim da nije bilo komunikacije kantonalnih poslanika i centrale osim kada su “pojedinci iz rukovodećih struktura stranke željeli realizirati neke od ličnih interesa” te da je DF-om „upravljala mala grupa funkcionera oko Komšića ostvarujući samo lične interese, a da se on sam ponašao autoritarno ne trpeći drugačije mišljenje“ (tj. upravo ono što je prigovarao Lagumdžiji kad je napustio SDP). Posljedica je bijedan izborni rezultat DF-a u oktobru 2018. i samo njegov trijumf. Zaključak je da – nekome na političkoj sceni u BiH uopće nije trebala DF kao jaka lijeva partija, nego samo njen lider koji će rastjerati, a ne privući patriote i pristalice građanske i socijaldemokratske ideje. A takvo što odgovara najviše Stranci demokratske akcije, ali i ostalim nacionalnim strankama.

Šesto pitanje – zašto Komšić remeti jedinstvo BH bloka?


Nakon višesatnog sastanka rukovodstava partija BH bloka u utorak 6. februara procurile su informacije da je upravo Željko Komšić bio jedan od pristalica koaliranja sa nacionalnim strankama na svim nivoima sa argumentom da se može djelovati jedino iz pozicije vlasti. Dio BH bloka je predlagao koaliranje sa svima osim sa SDA, ali BH blok je ipak koncenzusom odlučio da ostane u opoziciji o čemu smo vidjeli izjave trojice lidera. I onda nastupa Komšić, ponovo izliječući iz dogovorenog pravca. Tvrdoglavo tjerajući svoje pokušao je nametnuti princip – ako nećemo u vlast sa njima na federalnom i državnom nivou, onda se treba povući i iz vlasti u kantonima (!) na šta su ga napali članovi Naše stranke.

Šta ustvari Komšić forsira – ili da BH blok koalira na višim nivoima sa svima, što je silna želja Bakira Izetbegovića, ili ako ne to, onda da se principijelno i Kanton Sarajevo, gdje BH blok odlično funkcionira, također vrati u ruke SDA!!! Tačnu logiku ovog posljednjeg stava zna jedino Komšić. A smisao tog stava provocira pitanje iz naslova – za koga radi Željko Komšić?

Imperativ – opstrukcija bh. ljevice i građanskih snaga

Dakle, pozicija BH bloka je izuzetno komplicirana i svaka odluka – o odlazak u vlast ili opoziciju – izuzetno je teška i puna rizika. Osnovna vrijednost njihovog djelovanja jeste da su konačno okupljeni lideri i pristalice nekog novog modela BiH (ma koliko on još bio fluidan) i da su u nacionalne stranke jasno identificirane kao retrogradne snage štetne po društvo i nepoželjne za partnerstvo u vlasti. To je dobar putokaz za glasače već za lokalne izbore sljedeće godine. Zato je ujedinjenje ljevice i građanskih partija nešto čega se SDA od izbora do izbora najviše boji kad je u pitanju bošnjačko i probosansko biračko tijelo (ali od toga zaziru i ostale nacionalne stranke). Eliminacija te konkurentske opcije je prioritet i imperativ djelovanja SDA i to svim sredstvima. A većina Komšićevih naizgled jogunastih poteza sadrži upravo to – bacanje klipova pod točkove socijaldemokratije.

A kada se ne mogu pronaći uzroci takvog ponašaja u njegovim ranije poznatim ideološkim svjetonazorima, onda se priča svede na obrasce obračuna s političkim protivnicima što ga je razvila SDA – ucjena, pritisci, obećanje izuzetne promocije ili novac. Komšića se nije imalo čime ucijeniti, niti pritusnuti, obećanjima SDA on ne vjeruje i tako je nastala teorija o koferu para. Pokaže li se to tačnim, treba reći da to neće biti prvi puta da su opskurni obavještajno-politički krugovi koferom punim novca „minirali“ Socijaldemokratsku partiju u BiH. A to je već stara priča iz obavještajnog podzemlja o tome kako je iz SDP-a uklonjen Nijaz Duraković i instaliran (upravo to!) Zlatko Lagumdžija.

„Zlatko mora biti šef partije!“


Priča je bizarna i otkrio ju je nekadašnji operativac i „čovjek za specijalne zadatke“ Adila Zulfikarpašića koji danas živi kao penzioner u Sarajevu (ime poznato TBT-u).

„Godinama sam živio u Švicarskoj i odrađivao sa Adil-bega razne zadatke, sve što je tražio… javne, tajne, legalne, nelegalne… Negdje početkom 1997. godine Adil-beg me pozvao i ja sam ušao kod njega na nekakav sastanak gdje su sjedili on, Zlatko Lagumdžija i čovjek za kog je Adil-beg rekao da je visoki funkcioner SDB-a iz Beograda. Mene je predstavio samo riječima „ovo je moj čovjek, on će sve srediti“. Tada mi je rekao da je dogovoreno da dođe do smjene u Partiji i da na čelo SDP-a mora doći Zlatko Lagumdžija, da je to jako bitno svima, i za SDA stranku, i da je pripremljen kofer para da se Durakovića nagovori, ako treba i natjera da ode sa čela partije. Pare sam odnio u Sarajevo na adrese što sam dobio, prenio poruku i zaprijetio… ako neće ovako, možemo mi i drugačije…“ ispričao je naš izvor.

Epilog znamo. Već u aprilu 1997. godine na volšeban način dolazi do smjene Nijaza Durakovića i partiju preuzima Zlatko Lagumdžija. Zašto je to „bilo bitno svima, i SDA stranci“, a posebno SDB-u Srbije pokazalo se narednih godina. U periodu šefovanja Zlatka Lagumdžije socijaldemokratija je rapidno propadala, a njen krah najavio je upravo Duraković nakon dirigiranog reizbora Lagumdžije na kongresu SDP-a 2002. godine kada je rekao: „Izaberite kako ste i režirali – Lagumdžiju i time ćete sahraniti socijaldemokratiju na ovim prostorima!“ Što se i dogodilo. Autoritarnim vladanjem Lagumdžija je otjerao skoro sve stare u ugledne članove, a na izborima 2014. SDP je doživio fijasko što je i dovelo do njegove smjene u decembru te godine. Posljednjih godina SDP se nastoji oporaviti, ali…

Šta može Komšić i DF?

Nakon svega, uslijedila je nova afera o novom „koferu para“ iz Ankare i tajnom projektu koji je opet „jako bitna stvar za SDA stranku“.

Na svu sreću DF nema značajan broj poslanika tako da i ne mogu igrati presudnu ulogu niti na jednom nivou, osim što iskakanjem izvan koncenzusa BH bloka mogu praviti političku i javnu štetu ideji BH bloka. Stoga je neophodno hitno raščistiti nedomice na tu temu – u čiju korist radi Zlatni Ljiljan. Za očekivati je da će Komšić imati „priču za raju“, ali isto tako je izvjesno i da biračko tijelo više nikon ne vjeruje na riječ, nego vlastitim očima.

(TBT – Istraživački tim)
« Poslednja izmena: 10. Feb 2019, 09:52:07 od sergio ramos »
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21505
Zastava Борча
mob
Samsung неки
Ако падну усташе, пашће и четници и Караџићеви неочетници.
Зато ако балије желе да укину нашу историју и традицију, није проблем забранићемо четништво, али тек када њима запад буде забранио ислам.


Разгледница из улице Јуре Францетића
Може ли се „хрватски“ део Мостара да коначно раскрсти са заоставштином НДХ и да промени називе улица дате по усташким званичницима? Очигледно да не може. Неки сада траже да високи представник та имена укине.

   
„Право да вам кажем, нити сам их стављао, нити ћу их укидати“, одговор је једног Мостарца на питање какав је његов став о именима мостарских улица по званичницима НДХ.

О проблему који су им оставили „политичари из 1995“, ретко ко жели да говори. Годинама се безуспешно тражи решење, а то је и данас тема која изазива међусобне оптужбе.

„Трајан терет западној Херцеговини"

Последња иницијатива-петиција о укидању назива улица у Мостару: Миле Будака, Јуре Францетића, Лорковић-Вокића, Иве Зеленике Товарника и Ђуре Спужевића, истакнутих војних и политичких званичника НДХ, потиче од историчара и колумнисте Вука Бачановића и власника херцеговачког портала Поскок.инфо Ивана Шушњара.

И један и други су медијски експониране особе и део јавности их, због њихових ставова, сматра контроверзним. Они од високог представника у БиХ Валентина Инцка траже да укине имена тих пет улица, а иницијативу је подржала организација ПРО-будућност, УСАИД-ов пројекат изградње мира и поверења међу грађанима и грађанкама свих етничких и верских група у БиХ, а који спроводи америчка хуманитарна организација Цатхолиц Релиеф Сервицес (ЦРС).

 Босниен-Херзегоwина Мостар Вук Бацановиц унд Иван Сусњар
Вук Бачановић и Иван Шушњар: покретачи иницијативе за промену назива улица у Мостару

Зашто од ОХР-а и високог представника траже оно што је посао Мостараца, односно демократске одлуке Градског већа Мостара? Иван Шушњар одговара да су те улице „трајан терет западној Херцеговини“.

Трагови фашизма

„Политика – демократски изабрана од народа – демократски је донела одлуке о преименовању улица, па ме мало страх од ’демократске’ промене назива тих улица, те позивам високог представника да ’недемократским' путем укине имена улица“, каже Шушњар.

Његов колега Вук Бачановић не ограничава се само на Мостар, већ у исти контекст жели да стави и све земље бивше Југославије.

„Трагови фашизма и имена улица усташких главешина морају нестати и то не само у БиХ, већ и у земљама у окружењу. Нама Ми морамо заједно да живимо и само заједно то морамо да урадимо“, каже Бачановић.

Међутим, суочавање са сенкама прошлости кочи невероватна реалност у 21. веку – већ седам година Мостар нема Градско већа, последњи избори одржани су давне 2008, а водеће политичке партије не могу да се договоре око измене Статута града, па тако и примене пресуде Уставног суда око избора у Мостару.

Мало ко је остао имун

Ипак, како каже Бачановић, у новијој прошлости много се „очијукало“ с фашистичким режимом. На то није била имуна ни Хрватска, али тамошњи Уставни суд је 2016. године правоснажно прогласио неуставним давање имена улицама по званичницима режима НДХ. Но, занимљив пример долази и из Сарајева где је недавно, пре три године, Скупштина кантона Сарајево једну основну школу преименовала је по контроверзном писцу Мустафи Бусулаџићу који се доводи у везу с усташким режимом, а његов књижевни опус се често поклапа с идеологијом нацизма.

 Босниен-Херзегоwина Мостар Страßе
Будакова улица у Мостару

У Републици Српској такође недавно и такође основној школи, дато је име по Радовану Караџићу, некадашњем председнику Републике Српске и управо у Хагу осуђеном на доживотни затвор због геноцида и злочина над Бошњацима и Хрватима током прошлог рата.

Председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко, након те пресуде, за медије је изјавила да би Србија требало да прихвати све те пресуде и суочи се са својом одговорношћу за ратове деведесетих, као и да се забрани глорификација ратних злочинаца као што су Ратко Младић, Радован Караџић и Слободан Милошевић.

„Нажалост, многе школе и институције у Републици Српској носе име Радована Караџића и то је нешто што се мора кориговати, пре свега преко притиска Европске уније с обзиром на то да српске елите нису спремне да поведу дијалог о својој одговорности“, сматра Бисерко.

Матија Губец и Владимир Назор

Изгледа да у Мостару са заоставштином прошлости желе да се суоче сви – али појединачно. Заједно – чини се да ће ићи теже. Хронолошки осврт изгледао би овако: Општинско веће Мостар 1995. године, на тзв. „хрватском“ делу Мостара, преименовало је укупно 72 улице и имена тргова у Мостару. Избрисане су улице заслужних, предратних Хрвата, Бошњака и Срба, али и хрватског вође сељачке буне Матије Гупца и хрватског песника и политичара, првог председника Народне Републике Хрватске Владимира Назора, итд. Улице су добили Будак, Фрацетић, Вокић и Лорковић, Рафаел Бобан итд.

Мостарски градоначелник, ХДЗ-овац Љубо Бешлић, желећи да исправи грешку својих страначких колега из 1995, и, како је рекао, „хипотеку усташтва над Хрватима“, од Градског већа чак два пута је затражио промену назива спорних улица – али ту иницијативу, осим у његовој партији, нису подржали већници (одборници) из СДА и СДП тврдећи да постоје и друге улице са спорним именима која би требало мењати.

 Босниен-Херзегоwина Мостар Страßе
Мостарци под окриљем ноћи изражавају свој револт због назива улица

Потом СДП 2016. године покреће исту иницијативу која се усваја у Заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ и налажу градоначелнику Љуби Бешлићу и локалној власти промену назива улица. И круг се ту затвара. Но, какво мишљење се развија међу Хрватима у граду на Неретви, показује и чињеница да је неколико студената Универзитета у Мостару, под окриљем ноћи, скинуло табле с именима улица. Ипак, то још увек не чине јавно.

Заробљеници прошлости

„Град Мостар аплицирао је за Европску пријестолницу културе 2024. године, али заробљеници смо прошлог времена. Неприхватљиво је да Град има обележја неке мучке прошлости. Надам се да ћемо изнаћи начине, иако је то у Мостару нажалост веома тешко, како би решили тај проблем. Имамо европско наслеђе и део смо цивилизоване Европе и сигуран сам да би се то у доброј мери позитивно одразило на све сегменте у граду, а посебно на туризам и културу“, сматра мостарски градоначелник.

То мишљење дели и социолог Иван Вукоја, директор Хрватског народног казалишта. Он подсећа да је фашизам био историјска чињеница и да су у то време донесени расни закони, да се догодио злочин холокауста и да је призиван империјализам.

„Будак и Францетић били су стубови и симболи усташког фашизма, па је цивилизацијски наратив и етички императив то безрезервно осудити. Безусловна мора бити осуда оног антицивилизацијског што се догодило у Другом светском рату и што је учинио фашизам, и то је минимум што можемо учинити“, рекао је Вукоја.

„Све вратити на 1991.“

Ибрахим Рахимић један је од одборника у последњем сазиву Градског већа. Он је члан СДА и сматра да високи представник није тај који би требало да укида имена улица, веж а би то морали да учине Мостарци. „Од Инцка тражимо помоћ, а политичке елите желе да оде. Мој предлог је да се изврши ревизија имена свих улица и да се то врати на стање из 1991. године што би био пилот-пројекат за читаву БиХ, а да Инвко хитно донесе одлуку о изборима, те да Градско веће одлучи о променама имена“, предлаже Рахимић.

 Дјулиц Сеад, Геспрäцхспартнер
Сеад Ђулић: Одбацимо 'ми' и 'они', тај нови облик фашизма

Но, што се тиче високог представника у БиХ Валентина Инвка, ту тему ће он, изгледа, да остави да решавају Мостарци. Управо то се могло препознати из одговора ОХР-а на питање да ли ће се високи представник позабавити проблемом усташке заоставштине у Мостару.

Угледати се на Аустрију и Немачку

„Питање спорних назива улица једно је од кључних које би требало решити у Мостару и зато је потребно поново покренути озбиљне разговоре о тој теми у оквиру компетентног тима стручњака. Није у складу с цивилизацијским вредностима величати оне који су чинили злочине против недужних жртава именујући улице по њима или их на било који други начин овековечити. Мостар и друге средине у овој земљи, у складу са својим декларисаним европским вредностима, то питање морају да реше. Многе земље ЕУ, укључујући и Аустрију и Немачку, предузеле су такве кораке у корист боље будућности, а исто би требало да се догоди и у Мостару, али и широм БиХ“, дипломатски је одговор за ДW из канцеларије Валентина Инцка.

За Сеада Ђулића, председника Удружења антифашиста и бораца НОР, такав одговор од ОХР-а је очекиван. „Тренутно се у Мостару не може донети одлука о промени назива улица, али је важно разговарати о том проблему, едуковати младе, разговарати с њима. Не морамо да се слажемо, али вратимо дијалог. Одбацимо 'ми' и 'они', тај нови облик фашизма и извитоперене 'грађанске' реторике“, закључује Ђулић.

И шта даље око тог, још једног, мостарског проблема? Док је све на чекању, можда добијете писмо или разгледницу из улице др Миле Будака или Јуре Францетића или можда Вокића и Лорковића.

https://www.dw.com/sr/razglednica-iz-ulice-jure-franceti%C4%87a/a-48050689?fbclid=IwAR1htvZ3iHnB8t_u77dyuvq6J4R-t0D4FMt4NKEd2hUBRCs9MAcd2sjkHac
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21505
Zastava Борча
mob
Samsung неки
"Војска на граници са Србијом? Не, проверити илегално наоружавање"
Председавајући Преседништва БиХ Милорад Додик да не подржава идеју Дениса Звиздића о ангажовању војске на граници како би се спречио улазак миграната из Србије

ИЗВОР: ТАЊУГ УТОРАК, 9.04.2019. | 15:38
 Подели
Фото: Тањуг/Инстаграм профил Будућност Србије
Фото: Тањуг/Инстаграм профил Будућност Србије
"Председништво БиХ одлучује о употреби војске. Ја сам против тога", рекао је Додик новинарима у Мостару након што је са председником Србије обишао Саборну цркву Свете Тројице.

На питање да ли би то питање било решено ангажовањем хиљаду граничних полицајаца, Додик каже да ће у РС бити ангажован резервни састав тамо где је то потребно и у складу са законима.

МОЖДА ВАС ЗАНИМА
сцреенсхот/О2
"Нисам ја херој, хероји су они који су дали животе на државној граници"
Сцреенсхот/О2
Мини депоније на обалама гружанског језера ВИДЕО
 ФОТО ТАЊУГ/ ФОТО ФЕНА/ ДЕНИС ЛЕКО/ бг
Вучић у Мостару: Ми поштујемо туђи интегритет, поштујте и ви наш

Суд у Стразбуру: Незаконит кућни притвор за Навалног
"Ми нисмо опредељени да у РС правимо кампове за мигранте, разумемо да су они у транзиту и да иду на најближе дестинације, у овом случају Бихаћ, где могу наљаше да преду у ЕУ", рекао је он.

Звиздић је јуче у Сарајеву изјавио да, ако границе Европе наставе да се херметички затварају за пролаз миграната, и БиХ ће ићи ка херметичком затварању своје границе према "источним суседима".

"Пратићемо ситуацију. Већ смо затражили од Председништва БиХ да нам одобри ангажовање припадника Оружаних снага, али инжењерских јединица, дакле не припадника с оружјем, него оних који ће спречити нелегалне прелазе преко којих долази до нелегалног промета миграната из Србије", казао је Звиздић.

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик затражио је да се провере информације да Бошњаци имају илегални план производње оружја.

Додик је, након обиласка радова на Саборној цркви Свете тројице у Мостару, упознао, пред новинарима, председника Србије Александра Вучића са информацијама да су у том граду у последња три месеца одржане седнице представника разних одбора СДА и да обавештајне заједнице организују попис свих војно способних припадника бошњачке заједнице.

„Праве профиле, ко је био у рату, ко није војно обучен, да се припреме по њима за неке евентуалности“, казао је он.

Додик је указао на то да су фабрике наменске индустрије, којих је шест на територији Федерације, повећале неконтролисану производњу оружја и муниције.

„Неприхватљиво је да фабрика наменске индустрије производи нестсо мимо одлуке власти и потреба војске“, поручио је он.

Додик је казао да због тога Бошњаци желе да задрже у Савету министра подобне Србе како би пустили наменску индустрију да производи оружје, а обавештајна служба да контролише и прати званичнике Србије и РС.

„Мораћемо то да расчистимо у будућности“, објаснио је он.

Додик је подвукао да је такве информације добио са уверљивих места, и да поседује и датуме када су одржавани састанци.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=04&dd=09&nav_category=167&nav_id=1527880

Вучић је дошао, али не и сви позвани; "Лоша порука"
Мостар -- На отварање Сајма у Мостару, ком присуствује и председник Србије, нису дошли бошњачки лидери.

ИЗВОР: ТАЊУГ УТОРАК, 9.04.2019. | 12:27
 Подели
 ФОТО ТАЊУГ/ ФОТО ФЕНА/ ДЕНИС ЛЕКО/ бг
ФОТО ТАЊУГ/ ФОТО ФЕНА/ ДЕНИС ЛЕКО/ бг
Члан Председништва БиХ Шефик Џеферовић, председавајући Савета министара Денис Звиздић и председник СДА Бакир Изетбеговић отказали су свој долазак, а заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић оцењује да је то лоша порука.

Човић је рекао да су Звиздић и Џеферовић јуче отказали долазак.

МОЖДА ВАС ЗАНИМА
сцреенсхот/О2
"Нисам ја херој, хероји су они који су дали животе на државној граници"
Сцреенсхот/О2
Мини депоније на обалама гружанског језера ВИДЕО
 ФОТО ТАЊУГ/ ФОТО ФЕНА/ ДЕНИС ЛЕКО/ бг
Вучић у Мостару: Ми поштујемо туђи интегритет, поштујте и ви наш

Суд у Стразбуру: Незаконит кућни притвор за Навалног
"Тражили су да пошаљемо позив, а и додатно да протоколирамо долазак Звиздића и Џаферовића. Јуче су отказали, а нешто слично се десило и просле године, управо на исти дан када је требало да имамо састанке, Звиздић је из неког разлога отказао. Сутра ће овде бити Изетбеговић, па га питајте, мислим да је то најбољи начин", рекао је Човић новинарима, након састанка с председником Србије Александром Вучићем.

То је, подвукао је Човић, лоша порука. "Морамо показати, управо овде, кроз сајам у Мостару, ту димензију јачања односа у БиХ, који су данас на многим искушењима. Са те стране ми је жао, али то је њихов избор", рекао је Човић.

Он је навео да је Сајам ове године организованији него икад до сада и да му је због тога драго због "присуства пријатеља у Мостару".

На исто питање, председник Србије Александар Вучић рекао је да не жели да се меша у унутрашње ствари БиХ. Човић је прокоментарисао и то што БиХ нема представника у Савету Европе, оценом да и то показује какви су односи данас у БиХ и да је то неизмерна штета.

"То треба уозбиљити до краја и ја се надам да ће разговори, које сам синоћ имао са Додиком, и сутра ћу са Изетбеговићем, њих ојачати у вери да убрзано морамо да формирамо Савет министара", рекао је Човић.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=04&dd=09&nav_category=167&nav_id=1527811

Како је лепо када нема свињских фаца из Бошњакистана.
 =D> =D> =D>
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 18734
Zastava
Nisi dobro pratio, Fahro bio sa njima, srdačni pozdravi, ćaskanje itd....
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Penzioner

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 69041
Zastava
mob
Apple X
pa on je isto nas...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma


Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36677
Zastava Босна
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
Заговорници Херцег-босне су тврда усташка струја. Како у Хрватској тако и БиХ. Ако смо иоле паметни држаћемо се подаље од таквих ликова и њихових дугорочних планова.
« Poslednja izmena: 16. Apr 2019, 19:15:58 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27570
Потрага за посмртним остацима Срба у Сарајеву


Припадници Федералне управе цивилне заштите, према налогу Тужилаштва БиХ, на Алипашином пољу у Сарајеву од јутрос ископавају терен ради проналаска посмртних остатака Срба убијених у рату деведесетих година прошлог века.

Председник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић каже да се ископавање терена спроводи према дојави очевидаца који су видели да је у току рата на том месту ископана велика рупа, али не знају шта се тог дана даље дешавало.
„Други дан су видели да је довезен запаљени комби Граса, након чега је багером бачен у рупу и затрпан. После тога су посађени већи багремови“, рекао је Мандић.

Како преноси РТРС, Мандић је истакао да је према досадашњим сазнањима пријава тачна.

Мандић је подсетио да је приликом последњег покушаја ексхумације на том терену био постављен луна парк, тако да је ископавање било онемогућено.

Према његовим речима, након прегледа терена биће сачињен записник о томе шта је пронађено, а уколико буду пронађени докази, тужилац Весна Илић би од Суда БиХ требало да затражи налог за ексхумацију.

„Надамо се да ћемо овде пронаћи све Србе који су нестали са Алипашиног поља, Ченгић виле, Неџарица и осталих ближих локација са којих су сарајевски Срби нестајали“, нагласио је Мандић, пренео је РТС.

Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије и даље трага за око 180 несталих сарајевских Срба.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Penzioner

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 69041
Zastava
mob
Apple X
tzv muslimani u bosni prave veliku gresku...

IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 13 14 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Jul 2019, 12:53:03
nazadnapred
Prebaci se na:  
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.1 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.