Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 14. Sep 2025, 05:13:41
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: HDZ-u smeta ćirilica!  (Pročitano 15155 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 225
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Koliko znamo SRH je u svojim granicama bila jedna od 6 republika u jugoslovenskoj federacij!!!!!Dakle spominjemo federaciju!!!!
Isto tako kao što znamo SRH nije bila federativnog uređenja ili možda griješim!!!!
I još jedna stvar ja uopće neću tvrditi da su Hrvati bili ugnjetavani u bivšoj državi..Naprotiv bilo im je toliko dobro u sfrjotu,da su poput Slovenaca teškom mukom i u suzama napustili istu tu državu u kojoj im je bilo divno...
samo čudim me zašto su poslije i ostali nagulili iz iste države!!!
Valjda je i njima bilo sjajno i bajno!!!! Smile Smile

Ajd sad još malo nabroji srpske teritorije u Hrvatskoj pa će ti biti jasno zašto smo otišli!!!! Smile
Magalomanija čovječe,megalomanija se to zove!!!! Smile

Po mom mišljenju, otišli ste jer ste procenili da će vam, u tom trenutku, tako biti bolje. Baš kao što ste, svojevremeno, tražili da uđete u Jugoslaviju, kada ste procenili da će vam tako biti bolje. Po mom uverenju, vi ste imali i imate legitimno pravo da uvek postupate u skladu sa svojim interesima. Štaviše, to je pravo svakog naroda u svetu. Jedino što je nedozvoljivo je da se to radi na štetu drugih naroda. Federalno uređenje Jugoslavije nije podrazumevalo pravo na jednostranu secesiju, pogotovo ne silom oružja. A čak i da je to bilo dopušteno, ponovo bih podsetio da je ta država rezultat dogovora Broza i Staljina, nastala na razvalinama srpske Jugoslavije pregažene čizmom Hitlerove vojske, pa nema logike insistirati na tome da je njeno uređenje obavezujuće za Srbe (?) Naročito se stvar problematizuje kada se u priču umiksuju nedela iz drugog svetskog rata poput Jasenovca i sl. Danas se i Nemci pitaju šta im je trebalo da tako neljudski i industrijski ubijaju druge ljude, a Hrvati sebi nikad nisu postavili to pitanje. Kako to razumeti?

Ali, kažem, da sam se ja pitao, pustio bih vas da odete, to je vaše pravo. Istovremeno, ubeđen sam da bi stara SFRJ, koju toliko pljuješ, bila najbrža ulaznica u EU. Zamisli situaciju u kojoj je jedna srednje razvijena zemlja poput SFRJ, umereno opterećena spoljnim dugom (poređenja radi, italijanski dug je tada bio više nego desetostruko veći), aplicirala za EU. Svima bi nam sada bilo mnogo bolje, pa čak i nesretnim Albancima koji su, kao i vi, totalno zaslepljeni. Ja sam stekao utisak da vi hoćete nezavisnu državu pošto-poto. Zato mislim da će projekat EU na Balkanu biti pun problema, jer je to vrlo slično SFRJ: ogromna, centralizovana birokratija i prijateljski odnosi sa susedima, uz prenošenje dela ovlašćenja na centralu, dakle manje nezavisnosti. Ako ste hteli EU, onda mislim da ste pogrešili što ste Jugoslaviji "rekli pa-pa".
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Gušti su gušti.....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1742
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
SonyEricsson G 502
Koliko znamo SRH je u svojim granicama bila jedna od 6 republika u jugoslovenskoj federacij!!!!!Dakle spominjemo federaciju!!!!
Isto tako kao što znamo SRH nije bila federativnog uređenja ili možda griješim!!!!
I još jedna stvar ja uopće neću tvrditi da su Hrvati bili ugnjetavani u bivšoj državi..Naprotiv bilo im je toliko dobro u sfrjotu,da su poput Slovenaca teškom mukom i u suzama napustili istu tu državu u kojoj im je bilo divno...

Ajd sad još malo nabroji srpske teritorije u Hrvatskoj pa će ti biti jasno zašto smo otišli!!!! Smile

Po mom mišljenju, otišli ste jer ste procenili da će vam, u tom trenutku, tako biti bolje. Baš kao što ste, svojevremeno, tražili da uđete u Jugoslaviju, kada ste procenili da će vam tako biti bolje. Po mom uverenju, vi ste imali i imate legitimno pravo da uvek postupate u skladu sa svojim interesima. Štaviše, to je pravo svakog naroda u svetu. Jedino što je nedozvoljivo je da se to radi na štetu drugih naroda. Federalno uređenje Jugoslavije nije podrazumevalo pravo na jednostranu secesiju, pogotovo ne silom oružja. A čak i da je to bilo dopušteno, ponovo bih podsetio da je ta država rezultat dogovora Broza i Staljina, nastala na razvalinama srpske Jugoslavije pregažene čizmom Hitlerove vojske, pa nema logike insistirati na tome da je njeno uređenje obavezujuće za Srbe (?) Naročito se stvar problematizuje kada se u priču umiksuju nedela iz drugog svetskog rata poput Jasenovca i sl. Danas se i Nemci pitaju šta im je trebalo da tako neljudski i industrijski ubijaju druge ljude, a Hrvati sebi nikad nisu postavili to pitanje. Kako to razumeti?

Ali, kažem, da sam se ja pitao, pustio bih vas da odete, to je vaše pravo. Istovremeno, ubeđen sam da bi stara SFRJ, koju toliko pljuješ, bila najbrža ulaznica u EU. Zamisli situaciju u kojoj je jedna srednje razvijena zemlja poput SFRJ, umereno opterećena spoljnim dugom (poređenja radi, italijanski dug je tada bio više nego desetostruko veći), aplicirala za EU. Svima bi nam sada bilo mnogo bolje, pa čak i nesretnim Albancima koji su, kao i vi, totalno zaslepljeni. Ja sam stekao utisak da vi hoćete nezavisnu državu pošto-poto. Zato mislim da će projekat EU na Balkanu biti pun problema, jer je to vrlo slično SFRJ: ogromna, centralizovana birokratija i prijateljski odnosi sa susedima, uz prenošenje dela ovlašćenja na centralu, dakle manje nezavisnosti. Ako ste hteli EU, onda mislim da ste pogrešili što ste Jugoslaviji "rekli pa-pa".

Znači i Slovenci su bili totalno "zaslepljeni" pa su prvi nagulili iz sfrjota...Valjda su i oni htjeli državu pošto-poto!!!
Otišla i BiH...Pa i Makedonci odoše,a na kraju Crnogorci!!!!
Pardon, na kraju Šiptari..
E sad ja tebe pitam kad je tako svima dobro bili u sfrjotu zašto su svi otišli?????
Postoji valjda  neki razlog,neki bitan razlog!!!!!
Nešto je tu smrdilo kad su se svi pokupili!!!
neki prije a neki poslije,al' bit je da su se pokupili,tj.napustili zajedničku federaciju!!!!
 Smile

IP sačuvana
social share
Potpuno legitimno u Kninu, Srbi bili na svojoj zemlji i rusili balvane na svojim ulicama, ne vidim u cemi je problem.....

Onako im samo kazu: pamet u glavu ili vam pustamo Srbe s lanca. (by shkorpion
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

I Express My Uniqueness

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 11691
Zastava Lost Heaven
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.51
mob
Nokia N70

Moja drržava je nastala tako što je rekla pa-pa tvojoj državi koja se  zvala jugoslavija ,a u suštini je bila Srboslavija!!!!

Sram te bilo... Smile
IP sačuvana
social share

Euphoric Vibes Episodes
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
LG Nexus 5

Moja drržava je nastala tako što je rekla pa-pa tvojoj državi koja se  zvala jugoslavija ,a u suštini je bila Srboslavija!!!!

Sram te bilo... Smile

Neka si mu reko.  Smile

Rasplakao si ga sada.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

I sometimes wish I'd never been born at all

Zodijak Pisces
Pol
Poruke 14665
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3

Sram te bilo... Smile

Neka si mu reko.  Smile

Rasplakao si ga sada.  Smile

Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Uostalom, smatram da Kartaginu treba razoriti!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 225
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Po mom mišljenju, otišli ste jer ste procenili da će vam, u tom trenutku, tako biti bolje. Baš kao što ste, svojevremeno, tražili da uđete u Jugoslaviju, kada ste procenili da će vam tako biti bolje.
Znači i Slovenci su bili totalno "zaslepljeni" pa su prvi nagulili iz sfrjota...Valjda su i oni htjeli državu pošto-poto!!!
Otišla i BiH...Pa i Makedonci odoše,a na kraju Crnogorci!!!!
Pardon, na kraju Šiptari..
E sad ja tebe pitam kad je tako svima dobro bili u sfrjotu zašto su svi otišli?????
Postoji valjda  neki razlog,neki bitan razlog!!!!!
Nešto je tu smrdilo kad su se svi pokupili!!!
neki prije a neki poslije,al' bit je da su se pokupili,tj.napustili zajedničku federaciju!!!!
 Smile

Samo malo, da vidim šta zapravo hoćeš da kažeš ... valjda da je Srbija htela da vlada teritorijom cele Jugoslavije? Mehanizmi te federacije to ne bi dozvolili. Opšte je mesto da je predsednik Milošević zloupotrebljavao glasove Vojvodine i Kosmeta, ali čak ni sa tim nije mogao obezbediti potpunu većinu. Pitanje je dosta složeno. Većina onih koji su napustili federaciju, težili su nezavisnosti mnogo pre SFRJ, pa su iskoristili pogodan trenutak. Slovenija, po mom mišljenju, jeste htela nezavisnost pošto-poto. Isto kao i Hrvatska. U to vreme, Crnogorci koje pominješ su govorili da su Srbi i Crnogorci "dva oka u glavi". Taj isti, koji je to govorio, posle je bio glavni zagovonik nezavisnosti, novog identiteta, pa čak i novog, izmišljenog "Crnogorskog" jezika. Dakle, neće biti da je u jednom trenutku postojao nekakav konsenzus, kod svih osim kod Srba, o tome da Jugoslaviju treba rasturiti.

Slovenci jedini nisu bili zaslepljeni, već su mudro procenili svoj interes, rekli "Evropa zdaj" i, dok se Srbija tome smejala, počeli da rade na sprovođenju tog programa. Zaslepljeni su bili Albanci (molim te da ih ne zoveš Šiptarima, oni to smatraju pogrdnim), ali zbog animoziteta prema Srbima koji traju već stotinama godina. Oni su i u staroj Jugoslaviji pravili nemire i tražili "Kosovo republiku", a ni to nije začeto tada. Makedonci ne postoje, to je vaš Broz izumeo, ali to nisu Heleni već Sloveni, koje Grci (pravi Makedonci) nazivaju "Sloveno-Skopljancima" ("SlavoSkopians", ako pratiš međunarodne forume). Oni su se, međutim, prosto pomirili sa američkom odlukom o disoluciji Jugoslavije. Što se tiče BiH, koliko ja znam, postojao je dogovor između Tuđmana i Miloševića da se ta teritorija podeli. Takođe je postojao i Izetbegovićev potpis na mirnom rešenju, koji je posle povučen pod pritiskom SAD. Danas je to silom unitarizovana "država", zapravo protektorat na čelu sa kolonijalnim administratorom koji sebe zove "visoki predstavnik". Nešto kao ta bivša Jugoslavija, dakle, u kojoj narodi ne žele da budu zajedno, ali ih Evropa gura, verovatno (spec.) da bi istovremeno oslabila regionalni uticaj Hrvatske i Srbije i umanjila uticaj radikalnih Islamista.

Hajde da pokušam da odgovorim na pitanje zašto se ovako završilo, u najširem mogućem kontekstu. Na neki način, to je i logičan ishod. Prva Jugoslavija je formirana pod nesumnjivom srpskom dominacijom, ali ne bez eksplicitnog pristanka slovenačke i hrvatske elite. O tome možeš da pročitaš i iz Encyclopedia Britannica-e. Ubrzo su se javili disonantni tonovi, pa su izbijali incidenti koje je kralj pokušao da preseče "šestojanuarskom diktaturom" i, nakon toga, "oktroisanim ustavom". Kao i u svim sličnim situacijama, energija bunta je poticala od loše ekonomske situacije, koja je u Jugoslaviji bila komplikovana složenom etničkom strukturom. Važno je primetiti da ekonomska kriza nije bila inherentna Jugoslaviji, već je uzdrmala čitav svet krajem 1920-tih i početkom 1930-tih i dovela do tzv. "Velike depresije" u SAD, a u Evropi do pojave Fašizma i Nacizma. Svaka zemlja je, međutim, imala svoje specifičnosti: dok je npr. Hitler energiju narodnog gneva uspešno kanalisao protiv Jevreja, kralj Aleksandar nije uspeo da se sa njom izbori u Jugoslaviji i na kraju je ubijen 1934.

Postalo je očigledno da je Jugoslavija neprirodna tvorevina, ali su dominantni Srbi insistirali na njenom opstanku. Posle drugog svetskog rata, nadalje dakle, svu odgovornost snose Hrvati i Slovenci, koji su činili skoro celu političku elitu tadašnje Jugoslavije. Da Broz, Kardelj i kompanija nisu bili takvi kakvi su bili, mogli smo se lepo rastati i tada. Ali mi vrlo dobro znamo ko je i kakav je bio Broz... Dolaskom na vlast predsednika Miloševića u Srbiji, unitarizacijom republike Srbije i zbijanjem redova sa Crnom Gorom, oni koji su do tada dominirali u SFRJ našli su se u situaciji da bivaju preglasavani, pa su krenuli putem nezavisnosti. U početku je taj kurs podržavala samo Nemačka, koja je već počela da preuzima vodeću ulogu u Evropi, a SAD sa prosrpski nastrojenim državnim sekretarom Iglbergerom, podržavala je Jugoslaviju. Hrvati su tada pevali "danke Dojčland".

Milošević je napravio katastrofalnu grešku, ne samo što se profilisao kao socijalista/komunista i držao pridike Amerikancima kako im sistem ne valja, već je i pokušao da se približi "braći Rusima", koje su Amerikanci programirani da doživljavaju kao neprijatelje. Margaret Tačer, PM Britanije, optužuje Srbiju da je komunistička, SSSR propada i nestaje, SAD počinje da percipira Srbe kao Ruse na Balkanu. Karte su podeljene, Srbija je već izgubila, samo što Milošević to još nije shvatio. Od tada pa nadalje, Zapad vodi konzistentnu antisrpsku politiku i svi koji se okrenu protiv Srba profitiraju, ali svako u nekoj drugoj fazi disolucije. Milošević je, dakle, svojim greškama značajno doprineo samostalnosti Hrvatske, a kasnije i ostalih regija.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

omnia mea mecum porto

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 335
Zastava Republika Srpska Krajina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
SonyEricsson k750i
I niš' se ti ne brini za naš dug,odhebali smo sfrjot da vi ne bi plaćali naše dugove...
I niš' se ti ne brini za moju državu,brini se za svoju!!!!
 Smile Smile

Prva Jugoslavija je nastala tako što je grupa naroda, gubitnika u prvom svetskom ratu, tražila od Srba da ih prime u svoje državne okvire, kako ne bi bili asimilovani. Ta koju zoveš "Srboslavija" je nastala kao rezultat dogovora Hrvata Josipa Broza sa Staljinom, nakon što je tadašnji hrvatski saveznik Nemačka (pod rukovodstvom kancelara Hitlera) napala Jugoslaviju kojom je vladao srpski kralj. Taj Josip Broz je vladao decenijama, sve do svoje smrti. Dakle, teško da se može braniti argumentacija po kojoj su, u toj državi, Hrvati bili ugnjeteni. Međutim, čim su izgubili mogućnost dominacije, Slovenci i Hrvati su odlučili da se otcepe, što je zaista, u tom trenutku, bio racionalan potez. Problem je što se razbijanje Jugoslavije sada pokušava pripisati Srbiji, odnosno njenom tadašnjem predsedniku Miloševiću, iako postoje jasni dokumenti (poput Mesićevog istupa u Saboru) iz kojih se vidi da je to bio plan i interes zapadnih republika SFRJ. Srbija, jednostavno, ne prihvata tu odgovornost koja joj se pokušava pripisati. Zato mi je jako drago što Hrvati javno naglašavaju da su oni ti koji su "rekli pa-pa" Jugoslaviji, jer time priznaju odgovornost za sve posledice koje su iz toga proistekle. Time se, takođe, priznaje legitimitet zahtevima Srba za određenim teritorijama Hrvatske, jer nema razloga da i oni ne kažu "pa-pa" Hrvatskoj, čim se za to steknu uslovi. Ovo se ne odnosi samo na srpske teritorije Krajinu i Slavoniju, već i na teritorije drugih etničkih zajednica, poput Istre, Dubrovnika, teritorija naseljenih Slovencima i sl.

ja bih to pre nazvao neobrazovanje,i to veliko, koje posedujes.
istina je da su sloba i tudjman sve dogovorili, uz veliku pomoc vatikana i amerike ste sklepali tu genocidnu tvorevinu, i seselj je tu u pravu ma sta ko mislio o njemu.
srbi su u krajini ziveli vekovima a vi ste rekli da su vam okupirali lijepu vasu.i kako neko moze da okupira kucu,imanje i zemlju u kojoj i na kojoj se rodio.to je logicno i veoma jednostavno...
IP sačuvana
social share
dum spiro,spero.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Evo ovako,živija si u jednoj sobi ali si onda zauzeo cili kat i sve prostorije.Nisi dao da drugi koriste stubište za treći kat.Rekao si da kat ne pripada toj kući
nego kući koja je bila udaljena sto metara.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
LG Frizider
A i tvojih "umnih logika" i poredjanja smo se naslusali  Smile Uzmi nesto korisnije da se zanimas, ne ide ti ovo  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

omnia mea mecum porto

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 335
Zastava Republika Srpska Krajina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
SonyEricsson k750i
jesi li ti neki morallesov ili mi se cini..?    Smile
oce i ovaj bora sa onanom i moralesom u trku za najvic godine   Smile
« Poslednja izmena: 02. Okt 2008, 18:14:41 od mitoman »
IP sačuvana
social share
dum spiro,spero.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 14. Sep 2025, 05:13:41
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.