Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 542 543 545
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Hapsenje i sudjenje haskom optuzeniku Radovanu Karadzicu  (Pročitano 163304 puta)
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27584
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.12
Хаг: Британски припадник Унпрофора сведочио да босански Срби нису гађали Маркале            
 петак, 18. јануар 2013.

Хаг - Британски припадник Унпрофор сведочио, на суђењу Караџићу, да је уверен да босански Срби у фебруару 1994. нису испалили гранату која је пала на Маркале.Према оптужници која Караџића терети за терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, минобацачку гранату која је на Маркалама 5. фебруара 1994. убила 66 особа, а ранила више од 140 грађана, испалила је Војска Републике Српске.

Заштићен сведок KW-570 изјавио је да су босански Срби били оптужени и пре него што је истрага обављена. "Крајње необичним" назвао је то што је пијацу погодила само једна граната, ако се зна да је из минобацача увек неопходно испалити више пројектила да би се циљ погодио, како је ВРС и чинила.

KW-570 је назначио да би због високих зграда које окружују Маркале, путања гранате морала бити готово вертикална, што га је наводило на закључак да је била испаљена "из непосредне близине".

"Били смо шокирани да је само једна граната могла убити и ранити толики број људи... То је било могуће само ако је пијаца била дупке пуна", рекао је KW-570.

Сведок се позивао и на извештаје Унпрофора по којима су гранату на Маркале могли испалити "муџахедини" који су гађали "Јевреје који су се евакуисали", али су "промашили". Унпрофор је помињао и могућност да је неко гранату бацио са околних зграда.

У дневнику, који је тада водио, KW-570 записао је 7. фебруара 1994. Да је "ствар сумњива, а цео је свет окривио Србе без доказа".

По сведоку, који је био присутан, тадашњи командант Унпрофора Мајкл Роуз (Мићаел Росе) сутрадан је генералу Армије БиХ Јовану Дивјаку рекао да "'има доказе" да је "можда" АБИХ гађала Маркале.

Дивјак и других генерали АБиХ то су дочекали "потпуном тишином", а затим је уследио "низ оправдања". Премда су рекли да имају "снимак" да су Срби испалили гранату, официри АБиХ га никада нису показали.

Генерал Роуз је претњу да ће "целом свету објавити да сумња да је њихова страна крива" наредног дана још једном упутио властима у Сарајеву, покушавајући да их примора да прихвате преговоре о уклањању тешке артиљерије из и око Сарајева, што су оне затим и учиниле, нагласио је KW-570.

"Стратегију" муслиманских власти, сведок је описао као изазивање инцидената у граду са цивилним жртвама, како била окривљени босански Срби, у намери да се против њих изазове међународна интервенција.

Та стратегија је укључивала отварање ватре из цивилних објеката, укључујући и болнице, и из близине Унпрофора, ради изазивања српског одговора.

KW-570 изјавио је и да влада у Сарајеву није желела да олакша патње цивилног становништва и да је једном приликом спречила обнављање испорука воде.

Док га је унакрсно испитивала тужитељка Карлин Еџертон, сведок је потврдио да није експерт за минобацаче и да никада није учествовао у истрагама о експлозијама.

Рекао је и да "никада није видео муџахедине у Сарајеву" и да је знао да их има само у околини Маглаја. Сугерисао је да је извештајем у којем су поменути разматрано "шта се могло догодити" на Маркалама.

KW-570 потврдио је да је ВРС држала Сарајево у опсади и да је у априлу 1994. узела за таоце припаднике Унпрофора након што ју је НАТО напао из ваздуха током офанзиве на Горажде.

Суђење Караџићу, оптуженом и за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95, биће настављено у понедељак.

(Бета)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27584
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
 Жозе Кутиљеро: Мир у БиХ је могао бити постигнут још 1992, Изетбеговића су храбрили да одбаци споразум
   PDF      Штампа      Ел. пошта   
уторак, 19. фебруар 2013.

ХАГ - Португалски дипломата Жозе Кутиљеро изјавио је данас у Хашком трибуналу да би прихватањем принципа о будућности Босне и Херцеговине, о којима је он преговарао са три сукобљене стране у марту 1992, "босанско питање могло бити решено раније и уз мање, углавном муслиманских, губитака".

"Истинска је трагедија што мир није постигнут преко Изјаве о принципима. Када се упореди мапа која је била додатак Изјави, и мапа која је део Дејтонског мировног споразума из новембра 1995, види се да је, после три и по године ратовања, резултат скоро исти. Многи животи су могли бити сачувани", рекао је Кутиљеро.

Сведочећи у доказном поступку одбране бившег председника Републике Српске Радована Караџића, Кутиљеро је потврдио свој ранији став да су "председника Алију Изетбеговића и његове сараднике добромислећи аутсајдери са стране, који су мислили да знају боље, храбрили да одбаце споразум из 1992. и боре се за унитарну босанску државу". Кутиљеро је потврдио и став да је за ситуацију у Босни 1992. било "апсурдно кривити искључиво Србе, јер су све три стране биле одговорне".

Захваљујући се Кутиљеру на доласку у Хаг, Караџић је рекао: "Нисте били нимало меки према Србима, али ми смо се дивили Вашој упорности и вештини да се сачува мир". Кутиљеро је 1992, у име тадашње Европске заједнице, водио преговоре између три стране о будућности БиХ. Након неколико рунди преговора, представници Срба, Хрвата и муслимана, прихватили су у марту 1992. Изјаву о принципима. Према тој Изјави, БиХ би се "састојала од три конститутивне јединице, и свака од њих, као и средишно тело, залагала би се за заштиту људских права и за заштиту права мањина".

Скупштина би се састојала од два дома - дома грађана и дома конститутивних јединица, а за доношење одлуке би била потребна већина. Такође је било предвиђено да се одржи референдум, како би се потврдили ови принципи.

Према сведоковој изјави, убрзо по постизању споразума, до њега су почеле да допиру информације да се Изетбеговић одриче свог потписа. Муслиманска страна је у јуну 1992. формално одбацила споразум, казао је Кутиљеро. Амбасадор Кутиљеро је прошле године дао изјаву члановима тима Караџићеве одбране, која је раније већ објављења.

Оптужени је изјаву прочитао у судници и предао у доказни материјал, након што је сведок потврдио да би, када би му данас била постављења иста питања, на њих дао у суштини исте одговоре.

Тужилац Алан Тигер сугерисао је у унакрсном испитивању да је "било више начина да се спречи рат" и да је, "осим прихватања принципа, други начин био да босански Срби прихвате независност БиХ". "Било је и других начина. Нисте споменули Хрвате, који су такође имали своје идеје", рекао је Кутиљеро.

"Чим је Хрватска прогласила независнсот, многима је било јасно да ће доћи до проблема у Босни. Влада је била коалициона, састављена од представника народа који су преговарали са мном, и уједно се одвијала борба на терену", навео је Кутиљеро. Он је подсетио да "Срби нису хтели независну Босну, Хрвати су хтели да припоје део Босне, а муслимани су мислили да могу да остваре јединствену државу".

Кутиљеро је сведочио на основу обавезујућег налога трибунала, јер није хтео да да исказ добровољно. Кутиљеро сматра да би обавеза за преговараче да се појаве као сведоци могла са угрози њихову позицију у будућим сукобима. Судије тај став нису прихватиле, наводећи да су многи други међународни преговарачи већ сведочили пред трибуналом.

Уколико сведоци не поступе у складу са обавезујућим налогом, против њих може бити покренут поступак за непоштовање суда, за шта је запрећена казна до седам година затвора, или до 100.000 евра, а могу бити изречене и новчана и затворска казна. За време сведочења, у судници је, по одобрењу суда, било пристутно двоје представника Владе Португала.

(Танјуг)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27584
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.14
На суђењу Караџићу сведок одбране изјавио да су муслимани добровољно напустили Братунац            
среда, 27. март 2013.

Оповргавање оптужбе за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, тадашњи председник РС Радован Караџић наставио је у Хагу исказом сведока Родољуба Ђукановића.

Ђукановић, који је 1992. био председник општинске владе у Братунцу, сугерисао је да су у априлу те године Муслимани сами изразили жељу да напусте Братунац.Сведок је изјавио да му је у априлу 1992. тадашњи председник СО Братунац Нијаз Дубичић казао да намерава да из Братунца изведе све Муслимане који то желе, затраживши да општинске власти дају обезбеђење.

Не негирајући да су српске снаге у мају 1992. починиле злочине над Муслиманима у Братунцу и околини, Ђукановић је тврдио да о томе није имао сазнања у тренутку догађаја.

Сугерисао је да су премештање и убиства Муслимана била последица напада муслиманских снага на колону ЈНА и убиства лидера Српске демократске странке у Сребреници Горана Зекића.

После напада на колону ЈНА, Ђукановић је "чуо" да су "неки Муслимани" били доведени у хангар братуначке основне школе, а, нешто касније, и да су у том хангару и на обали Дрине пронађени лешеви.

Након убиства Зекића, по речима сведока, тадашњи лидер СДС-а у Братунцу Мирослав Дероњић наредио је "разоружавање" муслиманског села Глогова, али кризни штаб, на чијем је челу Дероњић био, није наложио да се "било ко убије".

Дероњић је пред судом у Хаагу признао кривицу за убиство 64 Муслимана у Глогови и осуђен је на 10 година затвора, након што је сарађивао са тужилаштвом и сведочио на више суђења, укључујући и против Слободана Милошевића. На издржавању казне у Шведској, убрзо је умро. После напада на Глогову, Ђукановић је, како је посведочио, знао да су Муслимани доведени на фудбалски стадион у Братунцу и да су их обезбеђивали "добровољци".

На питање о томе, шеф братуначке полиције одговорио му је да има наређење да се не меша у акције "војске и војне полиције". Сведок је, по изјави коју је дао, касније чуо да су мушкарци са стадиона пребачени у основну школу, где су неки били убијени. Кризни штаб, чији је члан био, затим је одлучио да заробљенике "спаси" тако што ће их пребацити на Пале. Због "проблема" које су причињавали, штаб је одлучио и да отера добровољце.

Ђукановић је тврдио и да Караџић никада ништа није наредио кризном штабу у Братунцу. При том исказу, остао је и након што му је, током унакрсног испитивања, тужитељка Каролин Едгертон показала документе самог кризног штаба са седнице на којој је разматрано "Караџићево наређење".

Сличан исказ о злоделима у Братунцу дао је и припадник војне полиције тамошње Територијалне одбране Душан Мићић. Он је изјавио да је у школи у Братунцу видео непознате особе у униформама ЈНА како одводе и доводе људе, али да му је било наређено да се не меша у њихов посао, под претњом отпуштања.

Сведок је казао да његова јединица није имала ништа с Муслиманима затвореним у школи, али да је два аутобуса са заробљеницима отпратила до муслиманске територије, док су остали били пребачени на Пале.

Мићић је посведочио и да је, као припадник Посебних јединица полиције РС, у јулу 1992, после пада Сребренице, био у Поточарима, где су биле окупљене хиљаде муслиманских избеглица, али да није видео одвајање мушкараца од породица.

Сугерисао је да су се Муслимани, који су у колони покушали да се шумом пробију ка Тузли, предавали српским снагама после међусобних борби. Те заробљенике, међутим, чували су војници које није познавао.

За масовно убијање муслиманских заробљеника у Братунцу и селу Кравица, 13. јула 1995, Мићић је, како је изјавио, чуо касније. Оптужница Караџића терети за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана у данима након што је Војска РС, чији је он био врховни командант, 11. јула 1995. заузела Сребеницу. Прво у низу масовних убистава починила је полиција РС у складишту у Кравици, усмртивши око 1.000 Муслимана. Те ноћи било је и спорадичних убистава у Братунцу.

Одбрану пред Хашким трибуналом, Караџић - који је оптужен и за терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, те узимање за таоце "плавих шлемова" УН, наставиће сутра.

(Бета)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27584
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.15
Свима у Министарству одбране БиХ 1990. подељено оружје – свима осим Србима
08:34 29.07.2013.
0 коментара
Штампај
КАРАЏИЋЕВИ СВЕДОЦИ КАО СВЕДОЦИ ОПТУЖБЕ ПРОТИВ ХАШКОГ ТРИБУНАЛАДраган Капетина
Сведочење Драгана КАПЕТИНЕ показало је како је после избора 1990. године дошло до прогона Срба из органа власти БиХ, укључујући и Министарство одбране
Ново руководство Министараства одбране почело је да руши ЈНА и да себи присваја функције федералних органа у области одбране, претварајући тако органе територијалне одбране у локалну армију
Новопостављени министар одбране Доко је наредио сведоку да обезбеди учешће српских мајки у протестима које организују бошњачке и хрватске мајке, како би се спречило регрутовање нових војника у ЈНА. Одбијање да се испуни то злочиначко наређење, постало је разлог за удаљавање сведока са посла у Министарству одбране

         Пише: Александар МЕЗЈАЈЕВ, Фонд стратешке културе

         ПРОТЕКЛЕ две недеље на суђењу Радовану Караџићу Биле су испуњене интересантним сведочењима.

         Сведоци су били интересантни и њихова сведочења су се тицала практично свих тачака оптужнице које су изнете против бившег Председника Републике Српске.


         Драган Капетина

         Сведочење Д. Капетине, бившег заменика Министра одбране БиХ, требало је да оповргне тачке од 3 до 8 оптужнице МТБЈ. Сведочење је показало како је после избора 1990. године, дошло до прогона Срба из органа власти Републике, па тако и Министарства одбране БиХ.

         Ново руководство Министараства одбране почело је рад на рушењу ЈНА, почело је да себи присваја функције федералних органа у области одбране, претварајући тако органе територијалне одбране у локалну армију. Све је то, наравно, било у супротности са федералним законодавством.

         Осим тога, новопостављени министар одбране Доко је наредио сведоку да обезбеди учешће српских мајки у протестима које организују бошњачке и хрватске мајке, како би се спречило регрутовање нових војника у ЈНА. Одбијање да се испуни то злочиначко наређење, постало је разлог за удаљавање сведока са посла у Министарству одбране. Истовремено, свим сарадницима Министарства одбране са изузетком Срба, подељено је оружје.

         Д. Капетина је оповргао тврдњу Тужилаштва да је циљ Срба био припрема за рат. Сведок је сведочио како је читаво то време циљ Срба у Босни било обезбеђење безбедности српског становништва, а такође и покушај да се нађу путеви за решавање проблема, који ће бити за све прихватљиви.

         Одлука о стварању Војске Републике Српске донета је у мају 1990. године – неколико месеци пошто је оружани конфликт већ почео и чије су жртве били Срби.

         Сведок је изјавио да је његова породица била принуђена да се исели у Србију, међутим, његови родитељи су остали на територији под контролом муслимана. У новембру 1992. године, отац сведока је умро од последица мучења у концентрационом логору “Силос” у Тарчину…


         Генерал Светозар Андрић         Сведочење С. Андрића, који је од 1992. до 1995. године био командант Бирачке бригаде Републике Српске, оповргло је тачке 2 – 8 оптужнице МТБЈ.

         Сведок је изјавио да је током 1992-1993. године бошњачка армија практично у потпуности “очистила” рејон Сребренице од Срба. Генерал Андрић је говорио о томе како је у мају 1992. године спровођена акција у циљу премештања муслиманског становништва у рејону Бирча. Циљ операције је било обезбеђење безбедности становништва, а не вршење злочина “насилног премештања” или “депортације” како тврди Тужилаштво, јер су се премештали само они који су то желели.

         Генерал Андрић је сведочио како су муслимани примирје од децембра 1994. до априла 1995. године искористили за убрзано наоружавање уз помоћ низа муслиманских земаља, а потом, не сачекавши крај тог примирја, започели офанзиву на Мајевицу, Озрен и Влашић.

         У јуну 1995. године, армија босанских муслимана је почела офанзиву у правцу Сребренице и Жепе (за време те офанзиве потпуно је спаљено родно село сведока). Генерал Андрић је изјавио да, без обзира на то што су од стране Уједињених нација Сребреница и Жепа проглашене “заштићеним зонама”, УНПРОФОР није учинио ништа како би разоружао бошњачку армију.

         Без обзира на споразум који су 8. маја 1993. године потписали генерали Р. Младић и С. Халиловић к, аоји је категорички забрањивао извођење било каквих војних операција, на очиглед УНПРОФОРА босански муслимани су планирали и спроводили своје војне операције - како унутар “заштићених зона”, тако и ван њихових граница.

         Бошњачка армија је чак преузимала оружје од снага “миротвораца УН” како би га користила против Срба.

         Сведочење генерала Андрића је доказало да ни Сребреница ни Жепа нису биле никакве “заштићене зоне” и Армија Републике Српске једноставно је била присиљена да нешто учини.

         Истина, у вези са сведочењем генерала Андрића и неких других сведока, постаје јасно зашто су неки високи (и не сасвим високи) руководиоци УНПРОФОРА одбијали да дођу на сведочење у процесу против Р. Караџића. А то се пре свега односи на чиновнике УНПРОФОРА из низа исламских земаља.


         Професор Радован Марко Караџић

         Сведочење професора Р. М. Караџића, саветника Председника Р. Караџића, требало је да оповргне тачке 2-6 оптужнице МТБЈ.

         Сведок је сведочио како је Председник РС покушавао да спречи конфликт, сведочио је о његовим преговорима са Изетбеговићем и Зулфикарпашићем поводом потписивања споразума о стварању нове федерације. Сведок је посведочио како је Изетбеговић прекршио споразум који је био у складу са Кутиљеровим планом и о томе како је муслиманска страна оптужила Србе за провокације које је сама чинила.

         У целини, део изношења одбране у процесу против Р. Караџића наставља да поставља питања не само по делу бившег Председника РС Р. Караџића, него и у односу на сам МТБЈ.

         Да ли су у Хашком трибуналу чули за оптужницу против оних који су створили концентрациони логор “Силос” у Тарчину и друге концентрационе логоре против Срба?

         Да ли је неко тамо чуо за рушење федералне армије Југославије и стварање своје локалне армије, која је започела оружани конфликт у тој земљи?

         Да ли су они чули за оптужбе против отворених националиста и расиста, који су много пре доласка на власт тврдили да муслимани не могу да живе заједно са немуслиманима у једној земљи?

         Не, ти концлогори и ти расисти не интересују МТБЈ…
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27584
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.15
Караџић тражи истрагу против Карле Дел Понте


Радован Караџић затражио од Хашког трибунала да покрене истрагу против Карле Дел Понте због непоштовања суда зато што је америчким званичницима пренела садржај поверљивог документа са суђења Слободану Милошевићу. У поднеску Караџић цитира дипломатску депешу Амбасаде САД у Хагу 2004. упућену Стејт департменту.

Отужени Радован Караџић затражио је од Трибунала у Хагу да покрене истрагу против бивше главне тужитељке Карле Дел Понте због непоштовања суда зато што је америчким званичницима пренела садржај поверљивог документа са суђења Слободану Милошевићу.

Крајишник и Младић на листи сведока

Бивши председник Скупштине Републике Српске Момчило Крајишник и ратни командант Војске РС Ратко Младић на списку су сведока одбране који је Радован Караџић доставио хашком Трибуналу.

Позивајући се на америчку дипломатку депешу објављену на Викилису, Караџић, оптужен за геноцид над несрбима у БиХ, тражи да суд формира посебно веће које би испитало да ли је Дел Понте одговорна за непоштовање суда.

У поднеску Караџић цитира дипломатску депешу Амбасаде САД у Хагу, од 16. априла 2004, упућену Стејт департменту. У депеши пише да је Дел Понте, истог дана, америчким дипломатама пренела ко је на листи сведока Милошевићеве одбране коју је бивши председник Србије и СРЈ три дана раније поднео суду као поверљиви документ.

"Цитајући директно с листе извучене из поднеска, она је рекла да су поднеском обухваћени бивши председник Бил Клинтон, бивша државна секретарка Мадлен Олбрајт, бивши министар одбране Вилијам Коен, амбасадор Кристофер Хил, генерал Весли Кларк и бивши амбасадор Ричард Холбрук", пише у депеши коју цитира Караџићева одбрана.

Караџић тврди да је Дел Понте тиме што је америчким дипломатама открила садржај документа под печатом, прекршила правила Трибунала, те је одговорна за непоштовање суда.

Иако није био учесник у поступку против Милошевића - окончаном због смрти оптуженог марта 2006. године, Караџић у поднеску наглашава да "има лични интерес да се се осигура постојање механизама који ће тужиоце позвати на одговорност због одавања поверљивих информација о сведоцима одбране".

Караџић подсећа да је посебно веће Трибунала у прошлости испитало да ли је бивши управник судског притвора Тимоти Мекфаден прекршио правила тиме што је америчким дипломатама пренео детаље о Милошевићевом здравственом стању. 

То веће је констатовало да нема основа да Мекфаден буде оптужен за непоштовање суда, не искључујући, међутим, могућност да против њега буде покренут дисциплински поступак, али до тога није дошло. 

Суђење Караџићу биће настављено 29. октобра, по истеку двомесечне паузе коју му је расправно веће одобрило ради додатних припрема за одбрану од оптужбе за геноцид над Муслиманима и Хрватима у општинама Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


Zodijak
Pol
Poruke 2915
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 22.0
Uzivo -- intervju sa Momcilom Krajisnikom:

http://www.nettelevizor.com/FACE-TV-Sarajevo.html
IP sačuvana
social share
Da bi promene uspele većina članova društva koje je ušlo u promene mora da se svakoga jutra buditi sa osećanjem izuzetnog istorijskog trenutka, s osećajem nečeg velikog i vanrednog.

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27584
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.16
Никола Поплашен: Радован Караџић није заговарао протеривања несрба са српских територија            
петак, 15. новембар 2013.

Хаг - Сведок одбране Никола Поплашен изјавио на суђењу Караџићу пред Хашким трибуналом, да Караџић није заговарао протеривања несрба са српских територија.Тадашњи председник Републике Српске и врховни командант њених оружаних снага, Радован Караџић (68) оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида.

"Да ли сам ја фаворизовао протеривање", питао је Караџић, који се брани сам. "Ја нисам чуо ни уверио се да сте ви инсистирали на етничком прогону", одговорио је Поплашен који је 1992. био повереник власти РС у сарајевској општини Вогошћа.

После рата, Поплашен је био изабран за председника РС.

На Караџићево питање какав је његов став био о злоделима над Муслиманима и Хрватима, Поплашен је рекао да је Караџић "тражио да се спроводе законске процедуре и да се починиоци казне". Додао је да правосуђе РС није имало довољно капацитета за то иако је било "много таквих суђења".

Потврђујући да је у Вогошћи 1992. било "центара за притварање" несрба, Поплашен је нагласио да је, чим је за њих сазнао, тражио од министарства правде РС да ти притвори "буду укључени у систем".

"Инциденти" су се дешавали, али нису били "систематска политика" нити их је вођство РС "одобравало", а добровољачке јединице морале су да се повинују војсци РС.

Тужитељка Керолин Еџертон (Caroline Edgerton) предочила је, током унакрсног испитивања, сведоку да су Муслимани и Хрвати из притвора у Вогошћи били одвођени на принудни рад на фронт где су коришћени и "као живи штит" при чему су неки убијени и рањени.

"Слажете ли се да би то био злочин", питала је тужитељка. "У читавом свету је тако укључујући Либију, Авганистан", узвратио је Поплашен. "Слажете ли се", поновила је Едгертон. "Да", одговорио је сведок.

Нешто касније, Поплашен је, на питање Караџића, тврдио да је одвођење цивила на борбену линију било део "законите мобилизације без обзира на националну припадност". "Јесу били већински Муслимани, Срби су имали војну обавезу".

Тужитељка Еџертон подсетила је сведока да је на суђењу Момчилу Крајишнику 2006. потврдио да је незаконито затварање несрпских цивила у Вогошћи било "злочин".

"Ја сам тражио од министарства правде да се то интегрише у правни систем, јер би у супротном било заиста криминал", одговорио је Поплашен.

Сведоковој изјави да врх Српске демократске странке и њен лидер Караџић нису имали власт над општинским кризним штабовима и Територијалном одбраном, заступница оптужбе супротставила је Караџићев скупштински говор у којем је 1995. рекао да је "СДС формирала војску... ТО и српске бригаде", које су биле "незаконите".

Поплашен је то протумачио као "обавезу цивилних власти да у кризи мобилишу ТО" која је била наведена "у Уставу БиХ".

На сведокову тврдњу да у Вогошћи и другде није било етничког чишћења већ само добровољног одласка људи, узрокованог "хаосом", на територију где је њихов народ већина, тужитељка се позивала на доказе о протеривању Муслимана и Хрвата у Бијељини и Бањалуци 1994. када, како је рекла, "није било хаоса".

"Сарајево је тако напустило 100.000 Срба", узвратио је Поплашен, објашњавајући да је у Бањалуци 1994. био "у опозицији и радио на универзитету". Потврдио је, међутим, да је те године био проглашен за "четничког војводу".

Процес Караџићу биће настављен у понедељак, 18. новембра. Оптужница га терети и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

(Танјуг)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27584
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.16
Сведоци: Без протеривања Срба из Кључа и Санског Моста


Српске власти нису протерале Хрвате и Муслимане 1992. године из општина Кључ и Сански Мост, рекли су Марко Адамовић и Микан Давидовић, сведоци одбране на суђењу Радовану Караџићу. Они тврде да су несрби одлазили добровољно због страха од рата и отежаних животних околности.

Сведоци одбране Марко Адамовић и Микан Давидовић негирали су на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да су 1992. српске власти прогнале Муслимане и Хрвате из општина Кључ и Сански Мост.


Оптужница Караџића, тадашњег председника Републике Српске и врховног команданта њених оружаних снага, терети за прогон муслиманског и хрватског становништва које је у седам општина - укључујући Кључ и Сански Мост - имао размере геноцида.

Адамовић и Давидовић тврдили су, насупрот томе, да су Муслимани и Хрвати одлазили добровољно због страха од рата и отежаних животних услова.

"Свако је могао да одлучи да ли ће отићи или остати", а Српска демократска странка никада није планирала и спровела етничко чишћење несрба, изјавио је Адамовић који је био официр Кључког батаљона Војске РС.

Адамовић није оповргавао да су, 1. јуна 1992, спрске снаге убиле око 100 Муслимана у селима Прхово и Велагићи, али је тврдио да су муслимански екстремисти претходно први напали војне колоне. Починиоци убиства у Велагићима, како је рекао, одмах су били ухапшени.

Сведок је потврдио да пред Државним судом БиХ 12. децембра очекује пресуду по оптужници за злочине у Кључу, после поновљеног суђења. Након првог суђења био је ослобођен.

Тужитељка Керолин Еџертон је, унакрсно испитујући сведока, тврдила да је његов батаљон био задужен за "чишћење" несрпских села, али је Адамовић то негирао.

Суочен са исказом преживелог да је он наредио убиство, по оптужници, 38 људи у Прхову, Адамовић је одговорио: "Не, ја тврдим да ја нисам урадио то што сведоци тврде". Прецизирао је да су убиство починили "припадници војне полиције".

До убиства 77 Муслимана у Велагићима, по сведоку, дошло је после напада муслиманских екстремиста на колону ЈНА у повлачењу.

Пошто му је тужитељка предочила да су само два починиоца из ВРС била притворена и да је против њих обустављен судски поступак, Адамовић је остао при исказу да су локалне власти у Кључу одмах ухапсиле 12 починилаца и предале их суду у Бањалуци.

На навод оптужбе да је 15.000 Муслимана напустило Кључ, Адамовић је узвратио да "муслимански народ није био прогањан од власти. Прогањани су они који су били наоружани".

Сведок Микан Давидовић поновио је да СДС у Санском Мосту није водила политику етничког чишћења и прогона, али да је несрпско "становништво премештено због рата".

Према сведоку, Караџић, његова партија и власти нису спроводиле кампању ширења страха и етничке мржње, како тврде тужиоци.

Давидовић је био члан "комисије за неометан одлазак" Муслимана и Хрвата, која им је "пружала помоћ", између осталог, организујући транспорт. "Никада нико није присиљавао несрбе да оду", нагласио је сведок.

Караџић ће одбрану наставити сутра. Његов правни саветник Питер Робинсон наговестио је да би и сам Караџић могао сведочити на крају одбране, у марту, за шта је остављено 16 радних сати.

Оптужница Караџића терети и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992-95.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22201
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
Auu ovaj ko Seselj jebem ti lebac
IP sačuvana
social share
Srbochetnicko komunisticki fashista.

Koljem po kucama.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27584
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.16
Муслимански војник сведочио у Караџићеву одбрану


Сведочећи пред Хашким трибуналом у одбрану Радована Караџића бивши муслимански војник оспоравао наводе оптужнице о броју Муслимана из Сребренице које су убиле српске снаге.

Бивши муслимански војник сведочио је пред Хашким трибуналом у одбрану Радована Караџића, оспоравајући наводе оптужнице о броју Муслимана из Сребренице које су убиле српске снаге.


Сведочећи скривеног лика и електронски измењеног гласа, заштићени сведок КW-12 изјавио је да је при пробоју Армије БиХ из Сребренице ка Тузли, у јулу 1995. у шуми страдало "1.500 до 1.700" особа, које нису биле покопане.

Сведок је - током дугог и, на моменте, конфузног исказа, који је било тешко пратити - оспоравао и број Муслимана убијених у селу Кравица, у првој од масовних ликвидација после пада Сребренице у јулу, као и одговорност српских полицајаца који су осуђени за тај злочин.

Побијајући ту оптужбу, Караџић тврди је да је у масовним гробницама око Зворника, из којих су тела убијених била ексхумирана, биле покопане и жртве пале при пробоју колоне Армије БиХ из обруча око Сребренице ка Тузли.

Сведок КW-12 тврдио је да је, током пробоја, од 11. до 13. јула 1995.године "могао видети 1.500 до 1.700 - 2.000 мртвих". Неки су, по његовим речима, страдали у три заседе ВРС, али је било и међусобних убистава.  Након што је заробљен, 13. јула, сведок је, како је изјавио, био пребачен у земљорадничку задругу у Кравици, где су били други муслимански заробљеници.

У "првој просторији било је око 80 људи, није могло стати ни 100, ни 200 људи". Након што га је стражар, пријатељ упутио у другу просторију, КW-12 је "чуо кратак рафал" и "кроз прозор излетео и побегао".

Према оптужници и ранијим пресудама Трибунала, српске снаге су у кравичком складишту тога дана убиле око 1.000 муслиманских заробљеника, а за тај злочин пред судом БиХ осуђено је неколико припадника специјалне полиције РС.

КW-12 тврдио је, међутим, да осуђени нису били у Кравици у време масакра, него у оближњим Сандићима и да их је он видео док су га, после заробљавања, српски војници туда спроводили. Тврдио је да је о томе после рата обавестио и тужилаштво у Сарајеву и агенцију СИПА, после чега су му тражили да потпише да "никада није био у Сребреници".

Из његовог исказа произлази да је сведок био у затвору после рата у БиХ.  Сведок је тврдио и да је код једног од погинулих у заседама при пробоју колоне Армије БиХ из Сребренице пронашао "100.000 марака" које је, са другима, "попушио", завијајући у њих дуван.

Пре доласка у Сребреницу, по исказу сведока, припадници његове "16 муслиманске источне бригаде" убили су, у околини Зворника, српске цивиле, али и муслиманске избеглице које су то виделе.  Тврдио је и да је, у мају 1992, био присутан када су околини Братунца двојици Срба одсечене главе. После тога и убиства српског судије Горана Зекића, српске снаге су сведока, његовог оца "и све комшије Муслимане извеле из кућа и одвеле на стадион у Братунцу".

Убрзо су били пребачени у школу, где су их "шешељевци" и "бели орлови" мучили, тукли и убијали.
Описујући како је, потом, био међу 450 Муслимана који су били пребачени на Пале, а потом у Високо "на размену", сведок је заплакао.

"Не могу ништа лоше рећи о боравку на Палама, могу само да се захвалим полицајцима... Дошао сам у веома лошем стању, био сам сав исечен", казао је, потврђујући да му је пружена медицинска помоћ.

Према оптужници која Караџића терети за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида, Муслимани из Братунца су преко Пала били протерани.

Сведока одбране КW-12, сутра ће унакрсно испитивати тужиоци.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 542 543 545
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.