Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 11. Sep 2025, 17:07:30
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 78 79 81 82 ... 92
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: hahahah.....  (Pročitano 101389 puta)
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
mob
Ericsson T28
BoraBorasS je sazrio za jedan zapis i ja ću mu ga uraditi zadžabe. On se drži na glavi. Štiti od svih šejtana ovog svjeta.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Nokia 
Misliš dobri moj ibn Igore da je jedan zapis dosta? Bojim se da su njega šejtani prejako spopanuli. Njemu treba ceo Kur'an na glavu, pa ni to ne može pomoći ako nije dobro okovan ćitab.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
mob
Ericsson T28
Sa zapisima oprezno!

Citat
molim sve one koji se imalo razumiju u Islam kao religiju, da mi objasne, da li je dozvoljeno, ili nije dozvoljeno nositi zapise, piti naučene vode i sl...

zašto neki hodže hoće, a neki striktno odbijaju pravljenje zapisa???

naime, u jednoj knjizi sam pročitala da je pravljenje zapisa Velik širk, i da ljudi apsolutno ne trebaju da vjeruju u zapise, nego samo u Allaha dž.š...

e sad mene interesira,ako je to već veliki grijeh, zašto to neki hodže prakticiraju????

Zapisi hamajlije i sve to su dzinnska posla to je strogo zabranjeno u islamu.Procitao sam jednom jedan hadis u kome Boziji psolanik Muhammed nije htio da se pozdravi sa jednim covjekom a sa svima ostalima jeste,kad ga je ovaj upitao sto se i sa njim ne pozdravi Boziji poslanik je rekao ne dok god ne sklonis taj zapis koji nosis,poslje kad je covjek to skinuo Boziji poslanik mu je rekao da si kojim slucajem umro sa zapisom cekao bi te vjecni dzehennem.
Neznam hadis na pamet,nego sam prepricao svojim rijecima.

Ja sam lično protiv, jer je otprilike poređenje kao kada bih uzeo od ljekara recept i nosao oko vrata umjesto da uzimam PROPISANE lijekove.

Tebe buni ovo mišljenje između:

Pepi:

esselamu alejk pitao bih hafiza odakle mu dokaz za nosenje hamajlije koje kaci na vrat svojih pristalica i koje stanca poput Topcidera nekad. Na poledjini ispise ime onoga koji je nosi i suru felek ili nas, nisam siguran koja je od te dvije davno sam je skinuo jednom kriminalcu koji je izasao iz kp Zenica.

S. Bugari:

Specijalno o hamajlijama ja sam govorio na Radio-Nabi. Od njih se može tražiti snimak tog govora. Ovdje ništa ne bih ponavljao pošto je opširno. Navešću samo da imaju tri predaje od Poslanika vezane za hamajlije: Prva da je to širk (prisjetimo se onog primjera kada je Resulullah ljutito otrgnuo hamajliju s vrata jednog od ashaba). Po drugoj predaji dozvoljava se nošenje hamajlije a, u trećoj predaji Poslanik navodi da će 70 hiljada robova unići u Džennet bez obračuna. Ovdje se radi o onima koji ne koriste (nije im potrebno) liječenje Kur'anom i ne nose hamajlije.

Što se tiče prve predaje u njoj se tretiraju hamajlije čiji sadržaj zadire u širk (imena bogova; Lat, Uzat i ostala zabludnička božanstva).

U vezi druge predaje spominje se slijedeći slučaj: Ashab Avf ibni Malik navodi: U džahilijjetu smo koristili liječenje, šta ti misliš o tome? Poslanik je odgovorio: «Dajte da vidim čime ste se liječili? Nema smetnje da se liječite onim u čemu nema širka (u drugom hadisu stoji još i: 'Ko može pomoći svome bratu, neka pomogne'). Moramo imati na umu da hamajlija predstavlja samo jednu fazu u liječenju. Dakle, možemo zaključiti kako je nošenje hamajlije dozvoljeno ali samo pod uslovima koje je spomenuo i hafiz hadisa Ibni Hadžer Askalani:

1) da je hamajlija na arapskom,
2) da se zna šta je napisano (da je Kur'an i poznate dove),
3) da se vjeruje da je lijek Allah, a ne hamajlija.

A navešću i mjesto u originalnom izdanju na arapskom jeziku za koje brat u pitanju tvrdi da možda ne postoji. To je na stranici 222., knjige «Tibbun-nebevi» (Poslanikova medicina) objavljene 1997. godine u Mekki i Rijadu. Hadis o hamajliji koji se tu spominje bilježe Ebu Davud i imami Ahmed.

Posebno napominjem, da sam svima onima kojima sam dao hamajliju rekao da nakon određenog vremena to skinu. A odnedavno, radi sprječavanja bilo kakve pogrešne upotrebe, i ne dajem hamajlije već samo proučim ono što treba iz Kur'ana.

Ovdje želim podvuči da mi nemamo pravo prikrivati vjerodostojne predaje i mišljenja selefus-saliha o hamajlijama. Konkretno, Ibn Kajjim el-Dževzije je posvetio posebno poglavlje («Tibbun-Nebevi», str. 186.) o dozvoli pisanja kur'anskih ajeta i liječenje njima. Čak spominje da se od Ibni Abbasa prenosi kako je naredio da se napiše hamajlija ženi koja teško rađa.

A to što narod zloupotrebljava hamajliju i ima pogrešan pristup tome, po meni, najveći krivci su daije koji ljudima ne pomognu i objasne kako da to koriste, kako da prevashodno ojačaju svoj iman pa da im hamajlije I ne trebaju. Ja molim Allaha dž.š. da svi budemo od onih iz treće grupe; kojima nikako ne trebaju hamajlije.

TEEEKBIIIIIIIR
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
U svezi riči izvinjavam se.Ta rič je i danas jako prisutna u govoru posebno kod stariji.Zato što ste sustavno naš jezik srbizirali i nametali vaš standarni.Sada kad smo neke riči vratili vi mislite da su nove.To su naše stare jer su ih naši pisci koristili i prije dvista godina.Naše rič je isprika ili oprosti a tu rusku ćemo polako izbaciti.Pasoš smo već zamjenili putovnicom,odvjetnik je advokat.Mislim da svaki narod treba izbacit nepotrebne tuđice.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Nokia 
Jope naki kaurin, a ne zna ni ikavicu. Haman zaman, javi se Africi da te nauči tu ikavicu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
BoraBorasS je sazrio za jedan zapis i ja ću mu ga uraditi zadžabe. On se drži na glavi. Štiti od svih šejtana ovog svjeta.

Ја сам зато да ми то ријешавамо какхо се то и ради са каурима... Једна фатва за каурина латинске провинијенције. Ђабе хамајлије и записи. Зна и Аллах џ.ш. да нијема друге. Елем... фатва, ибн Игоре ко ће то да заврши?
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Nokia 
Kako ko, ti si nam kapetane Zmaju tu desna i leva ruka imama Igora.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
mob
Ericsson T28
Od sada je Zmaj poznat kao kapetan Zmaj Od Teočaka.

Citat
Fatva (arapski: فتوى‎) znači savetovanje, koje se vrši sa ekspertom za islamsko pravo - šariju. To su uglavnom muftije. Kod Šiita fatvu vrše visoki članovi verske hijerarhije npr. ajatolasi.

Savetovanje može da potvrdi ili opvrgne pravila koja važe u životu pojedinca (zakonski stan, nasledstvo) ili u veri (kanonsko pravo).

Fatva spada u područje teologije i mora se pozivati na određenu tačku šerijata.

Odluke dostojanstvenika koje nisu obavezne za sprovođenje zapadaju tokom muftijine samrti. Fatvi koja osuđuje na smrt, ne mora da sledi odmah izvršenje kazne ako se osuda ne temelji na tačnim i vrlo konkretnim verskim činjenicama.

Kod sunita fatva ima znatno manju težinu nego kod šiita - shvata se kao mišljenje i nije presudna.

Fatvu može da pokrene pojedinac ili sudija koji na građanskom sudu ne može da izvrši pravdu. Fatva sunita nije važeća za šiite i obratno.

Srodno fatvi u katoličkoj crkvi je papska bula, jedna presudna bula je upućena u Carigrad 1054.

Znači Borasu može pomoći jedna papska bula. Ja sam mislio da se njihove papa ne žene.  :weirdfacee

Fatu i Fatvu ću mu poslati kasnije.
« Poslednja izmena: 06. Okt 2008, 20:45:04 od igorxxx »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
Kako ko, ti si nam kapetane Zmaju tu desna i leva ruka imama Igora.

Па нијесам ја баш за те фатве, има ученијих људи, имама и шеика који су се специјализовали за издавање фатви. Ето саудијски шеик, часни Мухамед Салах ал Мунџид је специјализовао бацање фатве на ликове из цртанијех филмова, са ужом специјализацијом на Дизнијеве ликове.
Ево пише Мики Маус - Сатанин војник

Ја сам вако више за физичке радове, рецимо по рецепту каура из Ирске, пуцање у лево колено издајницима па да шепају док их милостиви Аллах џ.ш. држи на земљи. И сличне рецепте. За фатве и записе има ученијех инсана

Citat
Od sada je Zmaj poznat kao kapetan Zmaj Od Teočaka.
како само знаде оклијен сам?  Smile
« Poslednja izmena: 06. Okt 2008, 21:00:47 od 3maj001 »
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Nokia 
Jah vala, meni je onaj Volt Dizni oduvek bio sumnjiv. Čudno kaurče koje više liči na šejtana no na insana. Na njega je trebalo baciti fatvu. A tek ona golotinja u Maloj Sireni, pa to je strašno.
« Poslednja izmena: 07. Okt 2008, 00:12:12 od simijon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 78 79 81 82 ... 92
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 11. Sep 2025, 17:07:30
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.