Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: "Habl" otkrio planetu koja ne bi smela da postoji  (Pročitano 2200 puta)
17. Jun 2013, 13:16:25
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
Browser
Opera 12.15
Tim istraživača otkrio je dokaze da planete mogu da se formiraju prilično daleko do svojih zvezda, na mnogo većoj udaljenosti nego što je otkriveno ranije.

Astronomi su izjavili kako su, koristeći Nasin "Habl" (Hubble) svemirski teleskop, pronašli dokaze da se jedna planeta formira na 12 milijardi kilometara od svoje matične zvezde, što je jednako dvostrukoj razdaljini od Sunca do (onoga što je nekada bio) Plutona.

Formiranje planete daleko od svoje zvezde je suprotno konvencionalnoj teoriji o fomiranju planeta. Planete se običo formiraju desetinama miliona godina od prašine, stena i gasova, ali to se dešava u blizini matične centralne zvezde, kao što je "kod nas" Sunce.

Planeta se počinje formirati kada oblak ostataka stena i plina napravi vrtlog oko zvezde. Delovi počinju da se hlade i slepljuju i čine najpre male stene, a neke postanu velike planete.

Ova planeta smeštena je unutar prašine gasnog diska oko malog crvenog patuljastog TW Hydraea, koji teži samo 55 posto mase Sunca.

Ovo otkriće otvorilo je i povećalo broj mogućnosti u planetarnom sistemu u Mlečnom putu. Verovalo se da je za formiranje planete potrebno više desetina miliona godina. Planeta udaljena 12 milijardi kilometara od svoje zvezde trebalo bi da se formira 200 puta duže od Jupitera, koji je udaljen 800 miliona kilometara od Sunca.

Ali, ono što ovu priču komplikuje jeste da je planeta TW Hydrae stara samo osam miliona godina i ima malu masu. "Potrebno je da imate kamenje pre formiranja planete. Ali ako ne postoji planeta u procepu i nema prašine veće od zrna peska onda je to novi izazov pred svim stručnjacima iz oblasti astronomije", rekao je lider istraživanja Džon Debis.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
Browser
Nokia 070
mob
Samsung 
Možda planete ne nastaju na jedan način. Neki izuzeci ne čine teoriju neupotrebljivom.
Ko zna šta je moglo da se desi u tom sistemu. Možda je planeta nastala bliže pa je  promenila orbitu.
Ili je materijal za nju nastao drugačije. Neki kosmički sudar ostavio gomilu kamenja a onda je gravitacija odradila svoje.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.8.4
Browser
Safari 536.30.1
mob
I-mate 30 Pro
Evo ja mislim da covek ne treba da bude Ajnstan da shvati ....ako je nasa planeta na razdaljini X od sunca...i prima Y energije od sunca...ako je neko tamo drugo sunce vece ...za faktor...neki...znaci planeta je dalje a posto je sunce vece znaci prima i vise energije.... Smile

Covece...pa kad ja ovo moram da pisem... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol
Poruke 29182
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.02
mislim sta planeta zna gde treba da bude i sta treba da radi Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Browser
Safari 536.30.1
mob
I-mate 30 Pro
 Smile

Kaze onaj iz Irana...ne znam kako mu je bilo ime...da je problem sto smo gravitaciju i elektromagnetno polje otkrili u razno vreme...inace bi kaze...mnoge stvari bile jasnije... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Often Wrong, Never In Doubt

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 18420
Zastava Обреж
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.110
Ama sve je uredu. Oni su samo u prolazu.
IP sačuvana
social share
Nismo višestruke ličnosti. Mi smo mnogo ličnosti.
A jedna od mojih ličnosti je slučajno višestruka ličnost,
ali me to ne čini višestrukom ličnošću. Primeti nijansu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 21.0
Mene samo cudi, ili bolje reci, zabavlja cinjenica da se naucnici uvek iscudjavaju kada otkriju da ne znaju sve o svemu, pa onda nastaju te famozne recenice kao sto je ova u naslovu. Mislim, toliko smo nadobudni da posto se stvarnost ne podudari sa oni sto mi znamo, u stanju smo da kazemo da tako nesto (obratite paznju na tu dozu nadmenosti i preogromne samovaznosti) " ne bi smelo da postoji".

Vise mi niej ni smesno, povraca mi se! Ima li iko zdrav medju tim naucnicima, ko ce jednom za svagda reci da  je kosmos toliki da ne mozemo da ga pojmimo, a kamoli nesto totalno kategoricki tvrdimo; i da najverovatnije ima toliko inenadjenja da bismo ih trebali uvek ocekivati i prestati izgovarati gluposti pomenutog tipa.

A, by the way, jebe se planetu sta mi mislimo.
U zdravlje Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 21.0
mob
LG Frizider
Mislim da je to vise receno u samokriticnom tonu, nije nadobudno. Smile to malko novinari sjebu kontekst kao i obicno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Browser
Safari 536.30.1
mob
I-mate 30 Pro
Sta mislis zasto je prirodi trebalo milion godina evolucije...sujeta... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol
Poruke 17114
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 21.0
šta sve moćna nasa neće da otkrije. čudo jedno.
« Poslednja izmena: 19. Jun 2013, 02:46:06 od Rammfan »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.