Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TotalCar: Pocetna | Vesti | Specijal | Video | Foto | Test | Akcije | Saveti | Moto
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Гориво још једном појефтинило  (Pročitano 8222 puta)
21. Dec 2014, 11:55:09
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 600.2.5
mob
Apple iPhone SE 2020
Гориво још једном појефтинило
За нешто више од месец дана цена бензина смањена за 16 динара, дизела за десет, али од нове године следи поскупљење од пет динара за раст акцизе

Од почетка децембра Нафтна индустрија Србије (НИС) седми пут је снизила цене горива тако да је бензин сада јефтинији за још два динара, а дизел и аутогас за 1,5 динара. Снижена је и цена течног нафтног гаса у боцама за 3,5 динара по килограму.

Ако се посматра период од 1. новембра цене бензина на НИС-овим пумпама ниже су за 16 динара, а дизела за 10 динара по литру.

И компанија „Лукоил Србија” од 1. децембра је у више наврата снижавала цене горива на својим пумпама. Код њих је бензини јефтинији за око 10,5 динара, а дизел од седам до 10 динара по литру. Течни нафтни гас је јефтинији за шест динара. Литар евродизела точи се за 144,40 динара, брендирани бензин ектоплус за 136,9, док је брендирани ектодизел 147,40 динара, а био је скупљи за осам динара до пре две недеље.

– Настављен је пад просечних малопродајних цена моторних горива у Србији. За последњих месец дана просечна цена бензина на већини пумпи у Србији нижа је за 11,9 динара, дизела 7,8 и аутогаса за 6,6 динара по литру. Цене су ниже и када се искажу у еврима па је тако бензин јефтинији за 11 евроценти, дизел за осам, а ТНГ за седам евроценти, каже Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

Са просечном ценом бензина од 1,124 евра за литар, Србија се налази при дну листе цена у региону, јер је бензин јефтинији само у Босни и Херцеговини, Македонији и Мађарској.

Просечна цена дизел горива у Србији износи 1,202 евра и изнад је регионалног просека за око пет евроценти. Просечна цена дизела је ове седмице виша само у Румунији и Словенији, каже Мићовић.

Цена сирове нафте наставља да пада, додаје, мада је ове недеље у два наврата благо „скакала”.

– Процене су да је пред нама кратак период смиривања цене сирове нафте, након чега поједини експерти најављују скоковит раст, можда чак и до нивоа на коме се налазила половином ове године од око 115 долара за барел. Ово се образлаже нереално ниским ценама нафте које већ сада изазивају пад понуде, што је по правилу генератор раста цена, каже он.



Да ли је ово и последње појефтињење горива у овој години зависиће од тога како ће се наредних дана кретати цена нафте. Прогнозе су да ће се садашња цена нафте од око 62 долара зауставити на овом нивоу до нове године. Како тврде у Међународној агенцији за енергију, тржиште сирове нафте и у наредној години биће нестабилно. Цена нафте остаће под притиском САД, те уколико на светском тржишту буде било превише нафте, цена горива ће и даље падати. 

Америка може да настави с вештачким снижавањем цене сирове нафте, јер су током прошле године увећали производњу за четири милиона барела дневно, што су огромне количине, која САД-у омогућавају да буду друга по јачини чланице ОПЕК-а. То је, између осталог, разлог и што је цена нафте од лета пала за око 40 одсто.

Ипак, тешко да се Америци, која велике количине нафте добија из гасних и уљних шкриљаца, исплати да по овој цени барела уопште наставио с експлоатацијом која је врло скупа, што би такође могло да убрза скок цене нафте.

Тренутно цена сирове нафте је на најнижем нивоу од 2008. године. Тада је барел са 150 долара пао на 45, а разлог је била светска економска криза.

Иако је појефтињење горива за 10, односно 16 динара по литру, требало да се одрази и на пад цена друге робе и услуга до тога није дошло, бар не у већој мери.

Економиста Горан Николић каже да ће оваква ситуација директно утицати на смањење инфлације за скоро пола процента. Цене у саобраћају требало би, због нижих трошкова, да буду мање, а нижи су и инпути у прехрамбеној индустрији што такође може да води појевтињењу ових производа.

Оно што је сигурно, тренутно највећу корист од појефтињења горива имају возачи, али само до нове године. Због планираног повећања акциза, 2015. донеће поновно поскупљење бензина за око пет динара.

Држава је већ сада на добитку, јер су њена захватања у цени горива због оваквог односа курса евра, долара и динара већа за око пет процената и у литри бензина учествују с 55, а дизела с 50 одсто.

Ј. Петровић-Стојановић
објављено: 20.12.2014.

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


No lord shall stand before myself

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7465
Zastava Sahara
OS
Windows
Browser
Chrome 39.0.2171.95
mob
Nokia 
koliko smo mi moćna drzava to je strašno.u federaciji dizel 2.16 u RSu 1.7  Smile Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37017
Zastava Antofagasta
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.95
bravo za novu akcizu ,trebali su da se izbore za najmanje 10 dinara malo je 5
IP sačuvana
social share



Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74299
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 34.0
bravo vucicu  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.072 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.