Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Jul 2025, 08:28:42
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: Da li znate ko su Goranci?
Da.
62.7%  (32)
Ne.
7.8%  (4)
Povrsno,zelim da znam vise.
29.4%  (15)
Ukupno glasova: 51
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Gora i Goranci  (Pročitano 42424 puta)
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows 7
Browser
Internet Explorer 8.0
Poštovani Goranče,
je li Pavle Vujisić Goranac i ima li još neka javna osoba Goranac sada ili prije.
Jesu li svi muslimani?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Pozdrav: BoraBorasS

Pavle Vujisic nije Goranac,vec je samo ziveo u selu Vranista,u ranom djetinjstvu,do neke 13-14 god.Razlog tome je bio njegov otac,koji je bio vojno lice,valjda je kontrolisao tad,taj dio KiM i tu su bili nastanjeni.

Goranci se danas osjaceaju gotovo svi kao muslimani.Dok,cuo sam price da postoje neki koji su promjenili vjeru.

Od poznatijih Goranaca mogu odmah da se sjetim:

Cuvenog fudbalera Fahrudina Jusufija koji je odigrao blizu 160 utakmica za Partizan i repr. Jugoslavije oko 50.Mislim da je bio clan Partizana i u finalu KS protiv Real Madrida 1966-e.

Jos jedan fudbaler,Goranac je dans reprezentativac Srbije Miralem Sulejmani.

Kao i kosarskasi as Crvene Zvezde i reprezentacije Jugoslavije,Zufer Avdija.

Ovih se iz cuga sjetih... Smile
IP sačuvana
social share
Ovo je jedan od najtežih dana u mojoj karijeri, životu... Teško mi je iz jednog, jedinog razloga: Ja Crvenu zvezdu vodim sa emocijama. To je moj klub - rekao je Robert Prosinečki.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
"Тако се у зони гравитације града Призрена налазила и највећа концентрација већих насеља, и то: с јужне и југо-источне стране у шарпланинским жупама Гора и Опоље с исламизованим Србима, а Средска и Сиринић са Србима хришћанима."

Odlomak iz:
ЕТНИЧКА КАРТА ДЕЛА СТАРЕ СРБИЈЕ
ПРЕМА ПУТОПИСУ МИЛОША С. МИЛОЈЕВИЋА
1871–1877. ГОДИНЕ

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

untitled.JPG
(66.38 KB, 496x543)
« Poslednja izmena: 24. Mar 2011, 17:49:04 od Goranac-jaci nego ikad!!! »
IP sačuvana
social share
Ovo je jedan od najtežih dana u mojoj karijeri, životu... Teško mi je iz jednog, jedinog razloga: Ja Crvenu zvezdu vodim sa emocijama. To je moj klub - rekao je Robert Prosinečki.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Blejac u kraju!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26936
Zastava Vozdovac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 10.0.648.151
mob
Samsung SGH-E590
U Beogradu ima dosta Goranaca koji su promenili veru...
IP sačuvana
social share

Realnost je iluzija koja nastaje usled nedostatka alkohola.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Ne tvrdim suprotno,jer sam i ja cuo za te slucajeve.
Cak,i za to da su neki zbog papira u Italiji prelazili u katolike.

Religija,stvar licnog izbora.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Садашња Гора има 19 насеља: Драгаш, Љубовиште, Лештане, Радеша, Кукуљане, Брод, Диканце, Бачка, Млике, Враниште, Орчуша, Горњи Крстац, Доњи Крстац, Горња Рапча, Доња Рапча, Рестелица, Зли Поток, Крушево, Глобочица - етнички насељени искључиво, или скоро искључиво, Горанцима.

Поред ових насеља постоје у Албанији још 9 горанских насеља: Шиштевац, Орешек, Борје, Оргоста, Очикле, Пакиша, Запот, Црно Лево и Кошаришта, као и два насеља у Македонији: Урвич и Јеловјане.

Гора је одвајкада имала посебну општину са седиштем у Драгашу. После Другог светског рата у Драгашу је успостављен Срез Горски који је обухватао две жупе; Гору где живе Горанци и Опоље где живе Шиптари.

У Гори су биле формиране 4 општине: Драгаш, Брод, Враниште и Крушево. У Опољу су формиране 3: Бродосавце, Белоброд и Лопушки Хан.

За Горанце је 1960. године направљена историјска грешка када је укинут срез Горски и све општине у Гори и Опољу и формирана, ваљда на бази тадашње Брозове политике братства и јединства и ондашњих стремљења шиптарских кадрова, једна заједничка општина са седиштем у Драгашу.

Првих неколико година горански кадрови су били супериорни у општини да би од 1970. године били у подређеном положају у свим сферама: руководеће структуре, запошљавање, образовање и друго.

У том периоду па све до 1990. године Драгаш насељавају Шиптари из Опоља, прво шиптарски кадрови па онда и један број грађана. Тако данас од горанских насеља Драгаш је једино мешовито насеље са око 70% Горанаца и 30% Шиптара.
« Poslednja izmena: 24. Mar 2011, 19:05:36 od Goranac-jaci nego ikad!!! »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Међутим, са Гором се историја сурово поиграла и пре наведеног периода. Она је углавном губитник. Године 1925. на бази компромиса државе Србије и Албаније повучена је неприродна граница чиме је 9 горанских села припало Албанији.

Пре Другог светског рата, у време Краљевине Југославије, Гора је припадала Вардарској Бановини. Тада је Македонија са богатим сточним фондом, а у оскудици простора за напасање, затражила од Министарства руда и шума да јој се под закуп уступи известан део пашњака у Гори. Уступљено јој је 7600 хектара пашњака.

После Другог светског рата заборавило се на решавање тог проблема. Потенцирало се по први пут 1962. године у више наврата али је увек добијан одговор да то треба одложити у интересу добрих интереса између република.

Последњи пут, 1989.године, поново смо покренули иницијативу за враћање Гори и Србији неведеног простора, али је ово ипак до данас остало нерешено.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
НАТО је најжешће бомбардовао Гору у односу на читаво Косово и Метохију. Уништено је 5 граничних караула, сви ТВ репетитори и сви нови капацитети за прераду лековитог биља, дестилерије и друго, тако да штета износи око 10 милиона немачких марака.

Горанци су увек, без обзира да ли су били у посебној општини, достојно бранили своју посебност, Србију и Југославију кад год је било искушења и потреба. То су чинили приликом свих насртаја шиптарских сепаратиста и 1968., 1981., 1989. и сада када су се НАТО и Америка обрушили на нашу земљу.

Приликом НАТО и америчке агресије поред 100% мобилизацијског одзива у војсци и полицији Горанци су се и добровољно пријављивали. Бранили су суседни регион Опоље.

Када су Шиптари из Опоља побегли у Албанију, Горанци су учинили максималне напоре да се Опоље сачува од разарања. У томе су успели. Опоље је најбоље сачувано подручје на Косову и Метохији управо захваљујући Горанцима.

Горанци су одувек били за мултиетничко и мултиконфесионално Косово и Метохију, за добре међуљудске и међунационалне односе са Шиптарима суседног Опоља и читавог Косова и Метохије. У дугој историји, традицији и пракси остваривали су мултиетнички живот радећи по свету, Европи и Југославији.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Заоштравање међуљудских и међунационалних односа Горанаца са Шиптарима из суседног Опоља почело је појавом и насртајем шиптарског сепаратизма.

Кулминација је била 1989. године када су Шиптари устали против Србије, када су демонстранти насрнули на Гору и Драгаш 10. фебруара 1990. године. Напустили су посао и озбиљно нарушили заједнички живот у једној општини.

Горанци су се тада определили: ако се шиптарски кадрова Опоља јавно ограде од сепаратизма можемо и даље остати у једној општини, у противном Горанци ће формирати посебну.

Крајем јула, тачније 26.јула 1991. године, на основу претходно донетог закона, у Скупштини Републике Србије формирана је општина Гора са седиштем у Драгашу чиме је успостављен континуитет од 1960. године.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Најновији догађаји који су се одиграли у Гори упадом тзв. ОВК, повратком Шиптара из Опоља и окупацијом Горе потврдили су исправност идеје о формирању посебне општине.

Доласком тзв. ОВК и пљачкашких банди из Албаније учињена су многа недела. Шиптари су, и поред нашег залагања за очување Опоља за време НАТО агресије, Горанцима узвратили тако што су: 1) укинули општину Гору и истерали све раднике Горанце; 2) истерали су све са посла у другим организацијама и установама; 3) забранили јавну употребу српског језика и изјашњавање као Горанац;

4) покушали да уведу школовање на албанском или "бошњачком"; 5) онемогућавају слање хуманитарне помоћи Горанцима; 6) запалили један број кућа; 7) опљачкали велики број кућа; Smile убили, киднаповали и претукли десетак Горанаца; 9) натерали у бекство 60% Горанаца.

Због свега наведеног, у свим могућим варијантама решавања косовско-метохијског проблема неопходно је очувати посебну општину Гору. Преко цивилне мисије УН неопходно је изборити се за функционисање општине са радницима и у просторијама у Драгашу.

...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Jul 2025, 08:28:42
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.