Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Jul 2025, 12:41:19
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: Da li znate ko su Goranci?
Da.
62.7%  (32)
Ne.
7.8%  (4)
Povrsno,zelim da znam vise.
29.4%  (15)
Ukupno glasova: 51
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Gora i Goranci  (Pročitano 42450 puta)
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Citat
Лепо је бити за Ђурђевдан у Гори. На хиљаде Горанаца са свих крајева света се сјати у завичај како би традиционално обележили овај празник

Jesi mozda bio?  Smile
IP sačuvana
social share
Ovo je jedan od najtežih dana u mojoj karijeri, životu... Teško mi je iz jednog, jedinog razloga: Ja Crvenu zvezdu vodim sa emocijama. To je moj klub - rekao je Robert Prosinečki.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 9605
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
Ево још један занимљив чланак о Горанцима, из "Политике".

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Gora-i-Goranci.sr.html

"Горанци као етничка група, специфична по много чему, име су добили по географском називу Гора на Шар-планини, где иначе живе у 19 села. Општина постаје 1990. године, према одлуци Скупштине Србије. Говоре посебним дијалектом, такозваним горанским језиком, односно старословенским српским језиком, који се некада изучавао и у чувеној призренској Богословији, која је 1999. године спаљена до темеља. Специфични су по језику којим говоре, обичајима које упражњавају, славе и Божић, Митровдан и Ђурђевдан, али као муслимани, који су примили исламску веру, што не крију, славе и Бајрам и Курбан-бајрам и одлазе у џамију на молитву.

О њиховом словенском пореклу говоре и многи топоними у Гори, као што су планина Јелица, Попов рит, Душкина река. У турским архивама помињу се као Нахија Гора, као део Призренског санџака, а сва имена, која су тада уписана у књиге, које су Турци иначе ревносно водили, српска су. Цар Душан је, како је забележено, јео само јагњад која је пасла у Гори. А колико их је ценио говори и запис из 14. века, у којем цар Душан налаже да се Горанцима не наплаћује порез по грлу стоке, него ће плаћати годишњи порез по домаћинству. „Ово наређујем зато што су они највећи љубитељи државе и највернији део мог народа, који је вредан и радан, и верују у ово моје и оно Христово царство“, записано је у наредби цара Душана.

Тек у 17. веку Гору је захватио процес исламизације, који је завршен 1867. године, када умире и последња хришћанка коју и данас многи знају као баба Божану."

Нашински је назив (по некима) торлачког говора који користе Горани, припадници етничке групе на крајњем југу Косова и Метохије, јужне српске покрајине односно (по другима) полошког дијалекта македонског језика. Нашински говоре и Торбеши и Помаци.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

alitur vitium vivitque tegendo

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 17042
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
mob
Nokia 3510
Нисам био никада, али сам прошле године сретао колоне и колоне аутомобила. Разговарао сам о томе са неким људима из Штрпца који одлазе сваке године на тај дан у Драгаш.

Чини се да је безбедносна ситуација у последње време нешто боља. Велике ппритиске и велико зло је преживео тај народ Горански у пооседњих 10 година. Буквално живели су у правом гетоу са слободом кретања у радијусу од пар километара.

Имао сам прилике да пробам и овчи сир из Горе. Оно ти је бренд каквог нема у свету, између осталог као и чувени специјалитети из горанских посластичарницакојих је на жалост веома мало остало у Србији. Знам да их је осамдесетих година било по неколико у већим градовима Србије и најмање једна у мањим местима. Човек који држи посластичарницу у мом граду каже да их је остало мање од десет, мислим да је рекао четири. Штета, ипак су оне биле део најстарије традиције у свим градовима широм Србије.

« Poslednja izmena: 23. Mar 2011, 23:50:39 od Persona grata »
IP sačuvana
social share
У пороку је слађе: сви порок грде, а сви у њему живе, само што сви крију...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
IP sačuvana
social share
Ovo je jedan od najtežih dana u mojoj karijeri, životu... Teško mi je iz jednog, jedinog razloga: Ja Crvenu zvezdu vodim sa emocijama. To je moj klub - rekao je Robert Prosinečki.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Interesantan dokumentarac iz 68-e.

Na drugom snimku (2:30) prikazuje se lovacka kucica,postoje price o njoj,da se Josip Broz tajno odmarao tu.

Na drugom snimku se isto govori o proslavi koja se redovno odrzavala 2.maja(6:00),nakon 99-te,nema je vise.
« Poslednja izmena: 24. Mar 2011, 00:10:32 od Goranac-jaci nego ikad!!! »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Chrome 10.0.648.151
mob
Samsung 111111
Super ljudi,kolko ja znam..sa jednim sam odraso pa preko njega poznajem malo vise te ljude..pozdrav svim gorancima
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung 
Pretpostavljam da kod Goranaca nema ugovorenog braka. Kazem, jer upoznah jednu navodnu Goranku, vrlo specificnog izgleda (sjajan termin kad zelis zaobici zakon politicke korektnosti Smile), koju je to cekalo.

Inace su ovde svi Siptari Goranci, pa ispade onda da samo u Beogradu ima daleko vise Goranaca nego svuda. Kako nisam sretao one prave, ne mogu ni doneti neki zakljucak kako izgledaju (opet ima i teorija da nisu srpskog porekla), ali ovi navodni po Beogradu su jako prepoznatljivi, da ne kazem specificni. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49606
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
mob
Samsung Galaxy S24
Da li znate ko su Goranci?

Muslimani srpskog porijekla na Kosovu i Metohiji.  Smile Svojataju ih Bosnjaci.
« Poslednja izmena: 24. Mar 2011, 04:56:37 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
Посластичарницу Пеливан код Скупштине држи Горанац.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Citat
Pretpostavljam da kod Goranaca nema ugovorenog braka. Kazem, jer upoznah jednu navodnu Goranku, vrlo specificnog izgleda (sjajan termin kad zelis zaobici zakon politicke korektnosti ), koju je to cekalo.

Pa sad.Ugovaraju brakove i Kinezi,Srbi,Amerikanci,nadju se neki bolidi i medju Gorancima.

Voleo bih da mi pojasnis,sta bre znaci ovo "specificnog izgleda" ?

Citat
Inace su ovde svi Siptari Goranci, pa ispade onda da samo u Beogradu ima daleko vise Goranaca nego svuda. Kako nisam sretao one prave, ne mogu ni doneti neki zakljucak kako izgledaju (opet ima i teorija da nisu srpskog porekla), ali ovi navodni po Beogradu su jako prepoznatljivi, da ne kazem specificni.

Da,ima ih najvise u Beogradu.Nakon 99-te su mnogi krenuli ka glavnom gradu Srbije.A postoje porodice koje su ne znam od kad u istom tom gradu.

Nije mi jasno sta mislis pod ovim "kako izgledaju","prepoznatljivi","specificni".
Ja kad se pogledam u ogledalo ne vidim nista neobicno,sto bi me cinilo specificnim po okolinu?
Ako hoces da vidis kako izgleda "prvi goranac",poslacu ti sliku,al ti nece pomoci... 

Ta teorija je proizvod Bosnjaka,prije 99-te se o njoj nije razmisljalo,sad jeste,i opet ce se zaboraviti.Tekstovi koji ssam postavio na prvoj strani,su jedini koji u sebi imaju relevantne cinjenice.
« Poslednja izmena: 24. Mar 2011, 11:33:28 od Goranac-jaci nego ikad!!! »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Jul 2025, 12:41:19
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.