Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Godišnjica “Oluje” i srpskog egzodusa  (Pročitano 10255 puta)
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.95
Nista od toga nije tacno, kako bi mogli da udju u Evropsku uniju ako je to tacno?
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.8.4
Browser
Safari 536.30.1
mob
Apple 15
Dan secanja i na one koji su prodavali vodu sa cesme svojim sunarodnicima u koloni...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.95
DS: Hrvatska nije kaznila zločince

Beograd -- DS smatra da svaka godišnjica "Oluje" mora da bude iskorišćena kako bi se poboljšao položaj izbeglih Srba i onih koji su se vratili svojim domovima u Hrvatskoj. 

Iz DS navode da Hrvatska ništa nije do sada uradila na tome da kazni počinioce zločina nad Srbima.

"Hiljade ubijenih i stotine hiljada prognanih su bili žrtve planirane akcije hrvatske vojske, ali i politike Beograda devedesetih. Hrvatska do sada ništa nije uradila na tome da kazni počinioce stravičnih zločina nad Srbima", navodi se u saopštenju DS.

DS ističe da je, sa druge strane, državni vrh Srbije devedesetih Srbe gurnuo u rat, a ništa nije učinio da ih od progona zaštiti.

"Srbija je zbog toga unazađena decenijama i dobar deo političara koji su danas na vlasti za to snose odgovornost", rečeno je u saopštenju u kome se dodaje da Srbija i Hrvatska moraju iskreno da rade na tome da svakodnevicu ljudi koji žive na prostorima gde su se odigravali ti stravični zločini učine boljom.

U vojno policijskoj akciji "Oluja", koja je počela 4, a završila se 5. avgusta 1995. godine, prema podacima Dokumentacionog centra "Veritas", ubijeno je najmanje 1.886 osoba srpske nacionalnosti i proterano najmanje 250.000 stanovnika bivše Republike Srpske Krajine.

Među stradalima je 1.196 civila, od čega 540 žena. Prema istim podacima 943 osobe se još vode kao nestale.

Odluka o početku akcije "Oluja" je, na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug, hrvatskog generala Ante Gotovine, doneta na Brionima 31. jula 1995. godine.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Mac OS X v: 10.8.4
Browser
Safari 536.30.1
mob
Apple 15
Reporteri „Blica“ u izbegličkom naselju u Krnjači: Muka nam je od svega, svi su nas zaboravili BLIC TV

Isidora Kranjčević    | 04. 08. 2013. - 18:00h | Foto: R. Ristić   

Podne u kampu za izbeglice iz Hrvatske, sa Kosova i iz Bosne u Krnjači. Tišina. Poneko prođe sa šerpom u ruci, ide u kuhinju po ručak. Poželimo dobar dan, otpozdrave nam izmučenog lica, pomirenog sa sudbinom.

Beznađe: Izbeglički kamp u Krnjači

Kada čuju da smo novinari, da pišemo o tome kako im je 18 godina od kako su napustili domove pred „Olujom”, bezvoljno odmahnu rukom.

- Šta vredi. Godinama pričamo. I ništa od toga nemamo. Da se vratimo ne možemo, a ovde nemamo ništa - kaže svako na koga naiđemo.

Izbeglice, prognani, raseljeni, žive u sobama od po 12 kvadrata, a 16 soba u jednoj baraci ima četiri zajednička klozeta. U jednoj do baraka u hodniku nekoliko stanara sede i pričaju. Rajka Manojlović sa sinom Željkom i ćerkom Željanom u kampu je od 2000. godine. Muž joj je umro pre pet godina. Ni penziju nema.
- Kad se setim „Oluje“ i svega, muka mi je šta smo sve preživeli. Volim da se ne prisećam - započinje priču.

Porodila se tri dana pre „Oluje” i sa bebom je evakuisana u Banja Luku, gde je u bolnici ležala osam dana.

- Suprug je mislio je da smo beba i ja mrtvi. Odatle su nas prebacili u Sandžak u halu, gde sam sa bebom spavala na prašnjavom dušeku. Od tad boluje od astme. Pet godina kasnije smo prešli ovde - priča Rajka dok se sprema za posao.

Porodila sam se tri dana pre „Oluje“ i sa bebom sam evakuisana u Banjaluku, potom u Sandžak, gde smo spavali u hali, na prljavim dušecima. Od tada dete boluje od astme, kaže Rajka Manojlović.
Ćerka ide u školu, a sin se nedavno zaposlio. Život u kampu im je, kažu, težak, a nade nečem boljem nema.

- Neki su dobili stanove u naselju za izbeglice u Velikom Mokrom Lugu. Ja sa dvoje dece nisam. Rekli su da će država dati osam hiljada za kupovinu kuće ili stana. Kad sam našla u blizini Beograda ono što bih mogla da kupim za tu sumu, u Komesarijatu su rekli da nema para. Da se vratim u Hrvatsku u moj Drniš, ne mogu. Da uzmem državljanstvo Srbije, gubim pravo na ovaj smeštaj, a kuda bih onda sa dvoje dece - jada se ova hrabra žena.

Njene komšije ne žele da pričaju za novine, mada im mnogo toga stoji na duši. Mnogo su ogorčeni, razočarani. „Oluja“ je njihove živote saterala u sobičke baraka u Krnjači, a odatle je teško krenuti dalje.

„Oluja“ prognala više od 200.000 Srba

Danas se navršava 18 godina od početka hrvatske vojne akcije „Oluja” koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske. U Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik koji se slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti za akciju „Oluja”, a od 2000. taj dan se obeležava i kao Dan oružanih snaga Hrvatske. U operaciji „Oluja” učestvovalo je 138.500 pripadnika hrvatskih snaga, čemu su se, prema hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika. Ovo područje napustilo je gotovo celokupno srpsko stanovništvo. Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba od kojih 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 dece. Haški tribunal je u novembru 2012. oslobodilo hrvatske generale Ante Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva.
U Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Čikagu danas će biti služen parastos stradalim Srbima Krajišnicima u „Oluji”.

Video: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/397050/Reporteri-Blica-u-izbeglickom-naselju-u-Krnjaci-Muka-nam-je-od-svega-svi-su-nas-zaboravili

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 42576
Zastava BG, Savski Venac
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 22.0
18 godina a kao da je juče bilo ...
IP sačuvana
social share
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam

Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.95
mob
Samsung 111111
Ja sam imao 5 godina,tako da je za mene ovo baas daleko  Smile

Inace,izgubili  smo rat,narod je proteran odatle..I ja ne vidim kako moze tamo da se vrati  Smile
Ja nzm dal stvarno postoje budale koje veruju u mir,toleranciju i ostala sranja.Kao sto ja ne bih mogao da trpim siptare i hrvate u mojoj drzavi uzivaju istra prava kao i ja.Logicno je a i razumem ih da ni oni isto ne zele od Srba  Smile

Mi smo neprijatelji cemu ove farse o normalizacijama odnosa,toleranciji,miru i sviranje kurcu?
Tako samo ulazimo u probleme koji ce uvek da postoje ako zivimo zajdno.Uvek ce neka carka da se desi koja moze da izazove ogromno sranje.

Mi jednostavno trebamo da zivimo odvojeno i da se ne mesamo medjusobno i tako nema konflikta  Smile
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19906
Zastava Šabac , Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.95
mob
Sony 
Možda bi neko od vrlih kadrova DS-a mogao da uputi neko izvinjenje narodu Hrvatske?  Smiley 1
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
androidNepoznat
Browser
Opera 11.10
mob
Apple 15
Iz citavog danasnjeg i tadasnjeg SPS jedino je Covic bio covek, ostali su bili govna...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.95
mob
Samsung 111111
Možda bi neko od vrlih kadrova DS-a mogao da uputi neko izvinjenje narodu Hrvatske?  Smiley 1

Smile
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19906
Zastava Šabac , Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.95
mob
Sony 
Pa imali su oni tako običaj.. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.083 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.