Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Read-only arhiva vesti:

Sveze vesti i informacije mozete citati u forumu Internet ~ Novosti ~ Provideri!

Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Gejts napušta rukovodeće mesto u Microsoftu  (Pročitano 218 puta)
19. Jun 2006, 20:42:18
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 0.9
mob
LG Nexus 5
Bil Gejts, predsednik i glavni softverski arhitekta kompanije Microsoft, najavio je u četvrtak da će se postepeno povući sa svih izvršnih funkcija u kompaniji kako bi mogao više vremena da posveti radu u humanitarnoj Fondaciji Bila i Melinde Gejts (The Bill & Melinda Gates Foundation) koju su supružnici osnovali u januaru 2000. godine.

Kao deo priprema za predstojeće promene, Microsoft je već doneo plan koji predviđa promene u rukovodećoj strukturi kompanije. Plan odslikava namere rukovodstva kompanije da promene budu što bezbolnije, budući da je Gejts dosada bio zadužen za davanje globalnih smernica programerskom delu kompanije.

"Odluku sam jako teško doneo. Srećan sam da imam dve ljubavi koje su mi jako važne u životu, ali sada kada sam odlučio da jednoj od njih posvetim više pažnje, zadovoljan sam da je kompanija na stabilnim temeljima i sa dobrom perspektivom", izjavio je Bil Gejts najavljujući svoju odluku o povlačenju sa čela softverskog giganta.

Iako je Gejts izjavio da će ostati predsednik kompanije "na neodređeno vreme", plan o promenama je već stupio u dejstvo. Mesto glavnog softverskog arhitekte već je preuzeo Rej Ozi, dosadašnji glavni tehnološki rukovodilac Microsofta. Ozi je zaposlen u Microsoftu od aprila 2005. godine, kada je Microsoft kupio kompaniju Groove Networks koju je Ozi osnovao. Ta kompanija i Rej Ozi najpoznatiji su po radu na razvoju programa Lotus Notes.

Osim Ozija, novo zaduženjo dobio je i Krejg Mundi, koji je trenutno glavni rukovodilac Microsoftovog odeljenja za istraživanje i razvoj. Mundi će zajedno sa Bredom Smitom, glavnim pravnim zastupnikom kompanije, biti odgovoran za razvoj nove strategije zaštite intelektualne i tehnološke svojine koju će Microsoft doneti.

Humanitarna delatnost Gejtsovih odvija se uglavnom preko Fondacije Bila i Melinde Gejts (The Bill & Melinda Gates Foundation) koju su supružnici osnovali u januaru 2000. godine. Sedište Fondacije je u Sijetlu, a vode je Gejtsov otac Viljam H. Gejts, stariji i Peti Stounsifer, koji raspolažu fondom od oko 29 milijardi dolara. Fondacija je poznata po svojoj delatnosti na planu zdravstvene zaštite širom sveta, posebno po donacijama namenjenim za borbu protiv side ili malarije. Velike sume novca Fondacija poklanja i na planu obrazovanja, posebno za gradnju javnih biblioteka, dok na lokalnom planu Fondacija pomaže uglavnom stanovnike američkih država Vašington i Oregon. Časopis Tajms dodelio je krajem 2005. godine Gejtsovima, zajedno sa rok-muzičarem Bonom, nagradu Osoba godine koju svake godine dodeljuje ličnostima koje su se posebno istakle svojim humanitarnim radom. Pedantni hroničari beleže da je Gejts poslednjih godina pokazivao veću strast za humanitarnim radom nego za svakodnevnim izvršnim rukovođenjem kompanija. Na neki način on je to i sam potvrdio, navodeći u svojoj izjavi da "ima ogromnu odgovornost da učini svet boljim mestom za život, budući da, zahvaljujući uspehu kompanije, ima tu sreću da raspolaže ogromnim sredstvima".

Gejts je takođe izjavio da će njegova uloga glavnog vizionara i inovatora u okviru Microsofta pretrpeti izmene, kao i da će kompanija zadržati vodeću ulogu među proizvođačima softvera. "Javnost mi je predugo i previše poklanjala ogromnu pažnju. U stvarnosti, Microsoft ima neverovatno veliki broj talentovanih programera i IT rukovodilaca", dodao je Gejts.

Gejts je 1975. godine napustio studije na Harvardu da bi zajedno sa Polom Alenom osnovao Microsoft (kompanija se tada zvala Micro-Soft). Pet godina kasnije, Gejts je nagovorio Stiva Bolmera, svog prijatelja iz studentskih dana da se pridruži Microsoftu. Bolmer je na taj način postao prvi zaposleni u Microsoftu koji nije bio tehničke struke, ali to nije smetalo da 2000. godine postane glavni izvršni rukovodilac kompanije. Pol Alen je 1983. godine zbog zdravstvenih problema napustio Microsoft.

Bolmer je u komenatru najave o povlačenju Gejtsa izjavio da je to za njega bio dan prepun emocija. "Radio sam sa Bilom rame uz rame čitavih 26 godina. Njegova uloga u kompaniji će se u narednim godinama možda smanjivati, ali njegov uticaj i lični pečat koji je dao kompaniji ostaće zauvek", izjavio je Stiv Bolmer.

Pojedini analitičari smatraju da pred Rejom Ozijem stoji težak zadatak da na mestu glavnog softverskog arhitekte zameni Gejtsa. Mada neki komentatori ne kriju da su iznenađeni tom odlukom rukovodstva kompanije, ima i onih koji postavljenje Ozija vide kao deo dugoročne strategije Microsofta i kao odavno planiran potez.

"Rej Ozi je i primljen u Microsoft sa namerom da jednog dana bude naslednik Gejtsa", kaže Rob Enderle iz analitičke kompanije Enderle Group iz San Hozea u Kaliforniji. Po njegovim rečima, mesto glavnog softverskog arhitekte zahteva osobu koja će biti "programer nad programera"; reč je naravno o mnoštvu programera koji u Microsoftu rade na razvoju softvera. "Na neki način, Ozi je kvalifikovaniji za taj posao od Gejtsa, mada će Gejtsova uloga u Microsoftu ostati upamćena zauvek", kaže Enderle.

Izvor: Mikro Vesti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3592
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
Neopisivo mi je zao  Smile

Citat
"Rej Ozi je i primljen u Microsoft sa namerom da jednog dana bude naslednik Gejtsa"
Pa onome Bolmeru se po faci vidi da nije sav svoj i da je zeljan kinte kinte i samo kinte...Mada ko zna mozda se ipak Oz izgura ka vrhu
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11212
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Bily is going in to retirement  Smile e ovo je ...
IP sačuvana
social share
Idemo dalje ...   + cabarnet
                         -  internet
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.