Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 11:39:52
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Gde nestadose Srbi?  (Pročitano 38946 puta)
Jet set burekdzija

Monstrum

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 8918
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
Samo citiram...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Citat (izvor ne navodim, da nebi bila reklama).

Lingvistička Antropologija

Proučava procese ljudske komunikacije fokusirajući se na važnost socio-kulturnog uticaja: neverbalna komunikacija, struktura, funkcija, istorija jezika, dijalekti.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
wikipedia

Slovenski jezici obično se dele na tri grupe i mada ta podela nije bez nedostataka, za sada je bolja od drugih koje su predlagane (v. o tome više u odeljku o slovenskim jezicima u okviru indoevropskih). Istočnoslovenska grupa obuhvata ruski jezik (159 miliona govornih predstavnika), ukrajinski (42,5 miliona) i beloruski jezik (9,3 miliona). Zapadnoslovenska grupa obuhvata poljski jezik (39 miliona), češki (10 miliona), slovački (5 miliona) i lužičkosrpski jezik (oko 50 hiljada). Južnoslovenska grupa obuhvata srpskohrvatski jezik (njime, zajedno sa varijantama istog jezika koje danas imaju druge nazive, govori oko 17 miliona ljudi), slovenački (2 miliona) bugarski (8,9 miliona) i makedonski jezik (1,5 milion).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wikipedia

Broj govornih predstavnika jednog jezika i broj predstavnika odgovarajućeg naroda nekad se ne podudara jer ima dosta primera da predstavnici jednog naroda svakodnevno govore jezikom koji im nije maternji i vladaju njime kao maternjim jezikom (što je, na primer, čest slučaj sa ruskim jezikom u Zajednici Nezavisnih Država, ili sa Ukrajincima u SAD i Kanadi, kojih ima oko pet miliona i koji govore engleski ili francuski jezik isto kao maternji jezik, a mnogi, verovatno, i bolje nego maternji, ukrajinski jezik). U Rusiji je 1989. godine bilo 119 865 946 Rusa (81,53%), čiji je maternji jezik ruski, 7 495 454 (5,1%) stanovnika Rusije koji nisu Rusi, a naveli su ruski kao maternji jezik i 16 405 826 stanovnika (11,1%) koji su ruski naveli kao svoj drugi jezik.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wikipedia

Slavistika se donekle uslovno naziva naukom jer ona zapravo predstavlja kompleks nauka i naučnih disciplina: lingvistika, nauka o književnosti (literaturologija), nauka o prevođenju (translatologija), istorija, folkloristika, etnografija i etnologija, pravo, ekonomija i dr. Svaka od njih bi mogla da ima i poseban naziv, dajući atribut reči slavistika, ali to je pre izuzetak nego pravilo. Tako, na primer, postoji termin lingvistička slavistika (iako nije u širokoj upotrebi), ali nije uobičajena upotreba terminoloških izraza istorijska ili arheološka slavistika i sl. Obično se date naučne oblasti imenuju opisno: istorija Slovena, istorija slovenskih književnosti, slovenska arheologija, slovenski folklor itd. Iako su te nauke i naučne discipline međusobno komplementarne, one su istovremeno u velikoj meri i autonomne, a posmatrane ponaosob i veoma složene: na primer, lingvistička slavistika obuhvata nauke o ruskom, ukrajinskom, poljskom, češkom i drugim slovenskim jezicima.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Samo delic materijala.
Ja radim Copy/Paste

Sa takvima @zemunac2 samo zvanicno...

Smile

IP sačuvana
social share
Sta da radim sutra?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Земунцу 2

Оно што зовеш Сорби су Лужички Срби. Иначе, сасвим си под утицајем германске историографије. Схвати да мешања народа постоје, да се народи утапају једни у друге и да једни друге асимилују. Стога народи на једном ужем или ширем простору имају сличне физиономије. Уосталом, ни Лапонци ни Мађари ни Финци ни Естонци нису више жути, кривоноги и косооки. Оно што се рачуна је култура! Сваки ће ти Словен рећи да је поносан на своје словенско наслеђе.

Sasvim si u pravu. Ja sam ovde lepo objasnio da su današnji Sloveni jezička grupa naroda koji nisu istorodni, tj. nisu istog porekla. To je bila moja poenta. Takođe ni germanska jezička grupa nije istorodna, a ni romanska. Na primer, Irci, Englezi i Škoti. Sva tri naroda su iz germanske jezičke grupe, a poreklo im je potpuno različito. Znači ni oni nisu istorodni.

"Germanska" istorijska škola je opšteprihvaćena istoriografija, upoznat sam sa alternartivnim pogledima na istoriju, poznat mi je rad dr. Jovana Deretića i sličnih savremenih istoričara.
Lično. ne mogu da prihvatim teze koje taj istorijski pravac forsira, jer su im teorije preširoke, pune vremenskih rupa i tendenciozno protumačenih "činjenica". Ja se ipak držim logičkih činjenica. Svaka teza koja nije potkrepljena validnim argumentima je samo fikcija, i ništa više od toga. Fikcija nije nauka.

Али чак и та германска историографија прихвата да су од Словена на Балкану пре доласка косооких Бугара, од запада ка истоку, живели Словенци, Хрвати и Срби (и род Вишетића пољског порекла у Зети), као и да су се косооки Бугари утопили у најисточније Словене на Балкану. Ромејске земље су, дакле, биле преплављене Србима.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
Земунцу 2

Оно што зовеш Сорби су Лужички Срби. Иначе, сасвим си под утицајем германске историографије. Схвати да мешања народа постоје, да се народи утапају једни у друге и да једни друге асимилују. Стога народи на једном ужем или ширем простору имају сличне физиономије. Уосталом, ни Лапонци ни Мађари ни Финци ни Естонци нису више жути, кривоноги и косооки. Оно што се рачуна је култура! Сваки ће ти Словен рећи да је поносан на своје словенско наслеђе.

Sasvim si u pravu. Ja sam ovde lepo objasnio da su današnji Sloveni jezička grupa naroda koji nisu istorodni, tj. nisu istog porekla. To je bila moja poenta. Takođe ni germanska jezička grupa nije istorodna, a ni romanska. Na primer, Irci, Englezi i Škoti. Sva tri naroda su iz germanske jezičke grupe, a poreklo im je potpuno različito. Znači ni oni nisu istorodni.

"Germanska" istorijska škola je opšteprihvaćena istoriografija, upoznat sam sa alternartivnim pogledima na istoriju, poznat mi je rad dr. Jovana Deretića i sličnih savremenih istoričara.
Lično. ne mogu da prihvatim teze koje taj istorijski pravac forsira, jer su im teorije preširoke, pune vremenskih rupa i tendenciozno protumačenih "činjenica". Ja se ipak držim logičkih činjenica. Svaka teza koja nije potkrepljena validnim argumentima je samo fikcija, i ništa više od toga. Fikcija nije nauka.

Али чак и та германска историографија прихвата да су од Словена на Балкану пре доласка косооких Бугара, од запада ка истоку, живели Словенци, Хрвати и Срби (и род Вишетића пољског порекла у Зети), као и да су се косооки Бугари утопили у најисточније Словене на Балкану. Ромејске земље су, дакле, биле преплављене Србима.

Ko kaže da su Romejske zemlje bile preplavljene "Srbima"?  Gde je dokaz?
Ko kaže da su Bugari koji su došli na Balkan bili kosooki? Gde je dokaz?

Uzgred, pod "Srbima" ti podrazumevaš sve Slovene, po Deretićevoj teoriji koja nema nikakve validne argumente. Jel' su po tebi Slovenci i Hrvati takođe "Srbi" koji su preplavili Romejske zemlje?
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Земунцу 2

Ko kaže da su Romejske zemlje bile preplavljene "Srbima"? Gde je dokaz?

Uzgred, pod "Srbima" ti podrazumevaš sve Slovene, po Deretićevoj teoriji koja nema nikakve validne argumente. Jel' su po tebi Slovenci i Hrvati takođe "Srbi" koji su preplavili Romejske zemlje?

1. Зато што се не говори ни о једном другом, сем поменутих народа, словенском народу који је населио Балкан, а георафски распоред придошлица сам ти набројао.

2. Дан данас постоје Бугари у Азији који су косооки и жути.

3. и 4. Не, него је то твој страх. Род прастари сви смо, а Готи ми нисмо, Славенства смо древног чест!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
Земунцу 2

Ko kaže da su Romejske zemlje bile preplavljene "Srbima"? Gde je dokaz?

1. Зато што се не говори ни о једном другом, сем поменутих народа, словенском народу који је населио Балкан, а георафски распоред придошлица сам ти набројао.

2. Дан данас постоје Бугари у Азији који су косооки и жути.

3. и 4. Не, него је то твој страх. Род прастари сви смо, а Готи ми нисмо, Славенства смо древног чест!

1. DAI  ne kaže da su Srbi naselili ceo Balkan, već malu teritoriju od reke Vrbas do Drine i na jug do Jadranskog mora. Čak 3/4 današnje Srbije je sve do XII veka bila deo Bugarske. Raška je držala samo malu teritoriju današnjeg Sandžaka i Podrinja, kao vizantijski vazal. Velokobugarski nacionalisti dan danas Moravu nazivaju istorijskom bugarskom rekom, a ti mi pričaš o nekim "Srbima" koji su preplavili Balkan???

2. Postoje, ali sa balkanskim Bugarima nemaju nikakve veze, osim imena.

3. Znači Deretić. Nemamo argumenata, ali imamo fikciju "Род прастари сви смо, а Готи ми нисмо, Славенства смо древног чест!"  Sve u stihu, lako se pamti. Lepo zvuči, nije važno što nema veze sa istinom.

Ako su Sloveni prastari narod, kako to da su slovenske države istorijski najmlađe države u Evroaziji? Zar nije logično da prastari narod, tako velik i moćan, ima prastaru državu stariju od stare Grčke ili stare Kine?
E, moj panini....
« Poslednja izmena: 08. Mar 2007, 23:10:31 od zemunac2 »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
1. У дванаестом веку да. У десетом веку кнез Часлав је од Бугара бежао у Хрватску. Бугараи су дуже држали Београд од Срба. То је све тачно. А шта је било у време насељавања Балкана Словенима?

2. Исто им је и име и порекло. Па и они су однекуд морали на Балкан.

3. Ти не слушаш ни мене ни себе:

П: Али чак и та германска историографија прихвата да су од Словена на Балкану пре доласка косооких Бугара, од запада ка истоку, живели Словенци, Хрвати и Срби (и род Вишетића пољског порекла у Зети), као и да су се косооки Бугари утопили у најисточније Словене на Балкану. Ромејске земље су, дакле, биле преплављене Србима.

Z2: Uzgred, pod "Srbima" ti podrazumevaš sve Slovene, po Deretićevoj teoriji koja nema nikakve validne argumente. Jel' su po tebi Slovenci i Hrvati takođe "Srbi" koji su preplavili Romejske zemlje?

П: Не, него је то твој страх. Род прастари сви смо, а Готи ми нисмо, Славенства смо древног чест!

Z2: Znači Deretić. Nemamo argumenata, ali imamo fikciju "Род прастари сви смо, а Готи ми нисмо, Славенства смо древног чест!"  Sve u stihu, lako se pamti. Lepo zvuči, nije važno što nema veze sa istinom.

Шта сад, смета ти што си сви Словени Срби, па ти смета што сви Словени нису Срби, а што су Срби ипак Словени? не разумем... И није Деретић. Не знам ко је, Хрват је, али Деретић није.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Да појасним нешто што је, руку на срце, могло да те збуни:

"Ромејске земље су, дакле, биле преплављене Србима."

Мислио сам уско на данашњу Бугарску и Македонију.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
Počeli smo diskusiju sa Makedonijom, pa da vidimo šta kaže katedra za istoriju na univerzitetu Teksas u Ostinu. Obrati pažnju na Povardarje.

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

se_europe_900.jpg
(328.44 KB, 1125x879)
se_europe_1000.jpg
(328.39 KB, 1122x864)
se_europe_1040.jpg
(331.75 KB, 1122x867)
se_europe_1105.jpg
(314.13 KB, 1127x868)
se_europe_1180.jpg
(350.95 KB, 1126x862)
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 38
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ja ipak najvise verujem Konstantinu Porfirogenetu koji kaze da su Srbi naselili-prostore danasnje Bosne,Hercegovine,Dalmacije i to od reke Cetine pa sve do Skadra,Crnu Goru,Rasku,Centralnu Srbiju,Kosovo i Metohiju.
Ali i to da su Makedonci Bugari je isto glupost,stanovnisto tamo je dosta heterogeno,kao i da je glupost to da smo dzabe ratovali za KiM i druge nase teritorije je takodje besmislica,glupost je to sto smo ratovali za tudje teritorije,i to mislim na I svetski rat.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Те карте потврђују оно што сам већ рекао:

"У дванаестом веку да. У десетом веку кнез Часлав је од Бугара бежао у Хрватску. Бугари су дуже држали Београд од Срба. То је све тачно."

Али:

"А шта је било у време насељавања Балкана Словенима?"
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 11:39:52
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 5.379 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.