Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Frojd o izboru partnera  (Pročitano 2556 puta)
02. Jun 2005, 21:57:48
Mudrijas Burek Foruma
Krajnje beznadezan

...jednom, davno, negde daleko...

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 11837
Zastava
mob
Nokia 5110
Sigmund Frojd, koga smatraju ocem psihoanalize, smatrao je i pisao u svim svojim delima, da izbor seksualnog i bračnog partnera uvek određuje deo psihe koji je on nazvao nesvesnim.

Ne svesne, već nesvesne osobine svakog partnera određuju izbor seksualnog i bračnog partnera. Na izbor uvek utiče i subjektivno iskustvo iz detinjstva date osobe. On je razlikovao dva načina izbora partnera.

Jedan je narcistički, kada osoba uzima za uzor sebe i zaljubljuje se u nekoga u kome nalazi sebe, i oslanjajući, kad se osoba zaljubljuje u partnera koji prvenstveno daje zaštitu i sigurnost. Frojd je smatrao da su žene sklonije prvom, a muškarci drugom odabiru. U okviru oba načina biranja izneo je i neke podvrste.

Na primer, narcistički odabir sastoji se u tome da osoba voli ono što je ona sama ili njena slika u ogledalu, nekoga čija ličnost je po psihološkim osobinama vrlo slična njoj, ono što je nekada bila, ono što je podseća na nju samu dok je bila dete, ono što bi ona želela da bude i, najzad, ono što je nekada bilo deo nje (roditelji, braća, sestre).

Oslanjajući izbor uvek podrazumeva odabir osoba koje su ispoljile osobinu i sposobnost da se brinu o partneru, da su vične da hrane, konkretno, ali i u psihološkom smislu, zatim one koje imaju razvijenu sposobnost da zaštićuju i daju sigurnost.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
ok. razmisljam kao muskarac.. ajd' sad nesto sto ne znam o sebi?!  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
Frojd nema pojma  :blah:
« Poslednja izmena: 03. Jun 2005, 02:57:17 od Makishon »
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

It's a state of mind.

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 144
mob
SonyEricsson T230
U meni ima oba.
IP sačuvana
social share
Stavi pravu stvar na pravo mjesto i cini to cesto.
One hoce isto sto i mi.
Izgubio sam ideale. Posteni nalazac moze slobodno da ih zadrzi. Neka mu je Bog u pomoci.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Krajnje beznadezan

...jednom, davno, negde daleko...

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 11837
Zastava
mob
Nokia 5110
Citat
ok. razmisljam kao muskarac.. ajd' sad nesto sto ne znam o sebi?!

Smile

Citat
Frojd nema pojma

Da li ima da li nema pojma ja nemogu da sudim o tome. U textu sigurno ima istine. Naravno niko neupire prstom i govori ti si takva ili ti si. Ako se osecas prozvanom, izvini sama si kriva  Smile
« Poslednja izmena: 03. Jun 2005, 06:31:20 od mladjo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
Frojd je sve oblike ljudske psihe i ljudskog ponašanja posmatrao i tumačio isključivo kroz seksualni aspekt. Ok, seksualnost je veoma bitan deo ljudske prirode, ali nije jedini deo. Zato mislim da Frojda ne treba shvatati bukvalno. Jedno vreme sam pokušavao da primenjujem principe njegove psihoanalize, čisto da proverim sebe. I došao sam do čudnih i pomalo smešnih zaključaka. Npr: Frojd ima teoriju o "merenju stepena seksualnosti". Po ovoj teoriji svaki čovek je seksualan onoliko koliko je uspešan u promeni partnera suprotnog pola, u zavođenju više partnera/ki. Svi drugi, po ovoj Frojdovoj teoriji su seksualno labilni, pa čak i nesposobni(?!!). Sebe ni malo ne smatram seksalno "nesposobnim", a nisam promiskuitetan. Ne znam.. Frojda ipak treba tumačiti sa rezervom. Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1387
Zastava Uvek i svuda
Psihoanalizu je osnovao Sigmund Froeud na samom početku XX veka. On je prepoznao i pokazao ulogu nesvesnog u čovekovom duševnom životu - da postoje želje, osećanja i misli kojih u datom trenutku, ili trajno, nismo svesni, kao i da naizgled besmisleni simptomi (straha, prisila, telesnih smetnji bez organskog oboljenja, i dr.) - mogu imati svoje nesvesno psihološko značenje i najčešće su rezultat nesvesno sukobljenih želja koje teže ispunjenju, vezujući i crpeći na taj način veliku količinu psihičke energije.

...ili ga treba tumaciti na pravi nacin
IP sačuvana
social share
Ne dam ovo sunca u ocima
Ne dam ovo hleba na dlanu
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Ucesnik diskusija

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 199
Zastava Beograd
Ja bih samo prosto dodala... Svi se mi medjusobno zasluzujemo!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1387
Zastava Uvek i svuda
mislis,takvi kakvi smo i zasluzujemo jedni druge..tako nam i treba, ili mi smo divni ljudi da prosto zasluzujemo jedni druge...ili prosto ...da svaka rupa nadje svoju zakrpu kad - tad... Smile
IP sačuvana
social share
Ne dam ovo sunca u ocima
Ne dam ovo hleba na dlanu
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

It's a state of mind.

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 144
mob
SonyEricsson T230
Ja sam par rupa zakrpio... Smile
IP sačuvana
social share
Stavi pravu stvar na pravo mjesto i cini to cesto.
One hoce isto sto i mi.
Izgubio sam ideale. Posteni nalazac moze slobodno da ih zadrzi. Neka mu je Bog u pomoci.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.