Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 13:13:06
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Francuska letacka uniforma iz I. svetskog rata  (Pročitano 2009 puta)
14. Jun 2008, 10:57:08
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
Dobar dan,

ne volim mnogo da trazim al eto sta cu moram. U ovom trenutku radim jednu ilustraciju srpskog pilota iz prvog svetskog rata a nadahnut sam Brankom Vukosavljevicem i njegovim Njeporom. Al nesto mi skripi sa letackom francuskom uniformom pa ako imate neke slike od arhivskih pa do slika u boji iz muzeja eto radosti za mene.

U dodatku je ovo sto radim. Tek je na pola pa ne zamerite sto je ovako drljavo i nikakvo.

Smile

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

pilot.jpg
(37.96 KB, 640x480)
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
Ma boje su super Smile Smile Smile, jedino mi je u ramenima malo slabasan Smile, pogotovo njegovo desno rame. Trebalo bi biti jace od levog  (blize je oku-perspektiva). Ili je mozda glava malko veca???? Smile Smile Smile.
To mi je palo u oci. A za odecu, vidis, to bi valjalo prokopati. Ajde kad se vratim iz Sopota ( Smile), i mene zanima to vreme.
Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
Ma ima tu jos puno da se radi...
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6;M
mob
Samsung S500
Jedna moja opservacija... čisto onako, priučeno-amaterska...

Što se tiče pilotske odjeće i općenito opreme tijekom 1. svj. rata - a pogotovo što se tiče pilota lovaca - mislim da i nije postojala neki visok stupanj uniformiranosti i regulative

Zrakoplovstvo kao takvo razvilo se tijekom rata, u uvijetima u kojima nadležni organi nisu mogli (niti su htjeli) previše precizno se bavit propisivanjem i reguliranjem onog što su piloti nosili dok su letjeli. Nadležnim organima bilo je bitnije nabavit avione, gorivo, municiju i drugi materijal... Pored toga, piloti lovci onog vremena bili su izraziti individualci, i nosili su ono što su oni htjeli, bez obzira na propise o odijevanju (koji ionako nisu bili previše striktni i precizni)

Poanta - mislim da nije toliko bitno kakva je bila francuska letačka oprema u to vrijeme... ako želiš bit autentičan u svom prikazu dotičnog pilota, dovoljno je da nabaviš par slika pilota u opremi iz tog razdoblja... obzirom da je riječ o periodu početaka avijacije, neće bit neke velike raznovrsnosti i manje-više svi piloti (na bilo kojoj zaraćenoj strani) nosili su manje-više sličnu ili istu opremu

Toliko... Pozdrav!  Smile
« Poslednja izmena: 20. Jun 2008, 17:21:19 od st_faca »
IP sačuvana
social share

I am not a complete idiot.
Some parts of me are still missing.

America is the only nation in history which miraculously has gone directly from barbarism to degeneration without the usual interval of civilization (Georges Clémenceau)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
Pa tako ce i biti na kraju dragi Splicanine  Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
Generalno bih se slozio sa @ st_faca-om (pozdrav, lipi moj, ca jema je li i doli zesko ka i ovod:flower:), ali ipak mislim da je bilo nekih razlika obzirom da je to vec 1916 (Njeporsko odelenje, Solunski front, baze Mikra i Vertekop). Pogotovo su Francuzi imali specificne slemove. E, sad da li su nasi na frontu to isto nosili???? Smile Smile Smile.

Pilote, imas li knjigu "Branko Vukosavljevic" od Dragutina Vojinovica i Vladete Vojinovica? Smile
Tu ima fotografija Branka Vukosavljevica, sto iz Francuske za vreme skolovanja, sto iz Mikre, Vertekopa itd.
 Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows 2000
Browser
mob
Samsung S500
(pozdrav, lipi moj, ca jema je li i doli zesko ka i ovod:flower:)

Živija i ti meni, prika... ima, ima... uvik ima ženskih... a sad počinje sezona, biće i furešti...

Inače, moram priznat da nikad nisam čuo za dotičnog pilota Vukosavljevića... ako bi netko mogao nabacit par podataka o njemu... ili možda neki link... bio bi zahvalan...

Pozdrav!  Smile
IP sačuvana
social share

America is the only nation in history which miraculously has gone directly from barbarism to degeneration without the usual interval of civilization (Georges Clémenceau)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
Bila je tema vec ovde na forumu- prva komandant naseg vazduhoplovstva posle prvog svetskog rata. Poginuo na aeromitingu.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows 2000
Browser
mob
Samsung S500
Bila je tema vec ovde na forumu- prva komandant naseg vazduhoplovstva posle prvog svetskog rata. Poginuo na aeromitingu.

Znači, postoji tema? Hvala. Nažalost, nisam je još uočio. Pogledat ću.

Moram priznat da nisam baš osobito jak u poznavanju povijest avijacije na ovim našim (i vašim) prostorima... nekako sam se više orijentirao na V. Britaniju, Njemačku, SAD, i nešto malo Francuske i Italije...

Iskreno - na moju sramotu. Trebao bi prvo upoznat svoje i susjedno dvorište, pa se prebacit na inozemstvo.  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
Ajde da ja malo stavim.... tu temu je ako se ne varam stavio Serbian Fighter a tekst je sa Vikipedije. Evo od mene sken arhivske slike i cisto da vam pokazem korake u radu. Ne bih da se sad razvlacim na temu ilustrovanja jer ima deo Bureka za to.

Smile

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

major-branko-vukosavljevic.jpg
(37.7 KB, 565x799)
00.jpg
(7.11 KB, 640x640)
01.jpg
(19.06 KB, 800x600)
02.jpg
(20.87 KB, 800x600)
03.jpg
(30.88 KB, 800x600)
04.jpg
(34.69 KB, 800x600)
05.jpg
(59.52 KB, 800x600)
06.jpg
(39.9 KB, 800x600)
07.jpg
(41.19 KB, 800x600)
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 13:13:06
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.373 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.