Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Fotošop- slikanje i ilustrovanje  (Pročitano 18678 puta)
02. Avg 2008, 13:49:41
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
Trenutno najmoćnija izmišljotina za potrebe 2D grafike je bez sumnje Adobe Fotošop. Njegove mogućnosti su ogromne tako da mnogi korisnici vrlo često nikad i ne stignu da ga istraže. U ovoj temi bih se bavio slikanjem i ilustrovanjem u Fotošopu.

Slikanje i ilustrovanje ima mnogo sličnosti a ponekad je teško razlikovati sliku od ilustracije. Samo ilustrovanje seže od najprostije monohromske grafike pa do vrlo bogatih ilustracija, to mogu biti dizajni za posetnice ali tako i pin up ilustracije. U prilogu ove teme imate jednu ilustraciju radjenu digitalnom tehnikom. U ovoj temi se neću baviti, bar ne ja lično ali slobodno je za druge učesnike, ovom vrste grafičkih radova. Kad smo već kod ove vrste grafike, nema sumnje da je procvat dožiela razvojem računara ali bilo je istih radova i ranije. Sećam se iz časopisa koji se bave grafikom i dizajnom vrlo lepih uljanih slika koji su nekako na ovaj fazon. To samo ukazuje na činjenicu da je računar pa tako i Fotošop produžena ruka onog što već dosta dugo vremena rade. Jedna od dosta često koristenih tehnika u digitalnoj grafici je Piksel Art i ona itekako ima sličnosti sa rasterskom tehnikom ilustrovanja gde bi ilustrator nekad davno rapidografom udarao tačku po tačku dok ne bi dobio vrlo uverljivu sliku. Naravno tu je i linijski raster a jedan davni album Zagrebačke rok grupe Azra je školski primer odlične primene linjskog rastera. Opet malo da se vratim na sliku dole- sve ove izuvijane šare se mogu videti i na novčanicama a naravno i na bakrorezima iz srednjeg veka. Dakle- ovo što dole vidite nije nešto novo ali je u računarskom svetu dobilo svoju posebnu dimenziju.

Prednost digitalnog slikanja i ilustrovanja nad klasičnim je što dopušta lako izmene a na kraju krajeva ne možete da se isečete na skalper kada pripremate masku da uradite neki deo na slici-ilustraciji. U Fotošopu imate slojeve, maske, možete da vratite korake unazad i na kraju krajeva ne možete da prospete boju na tepih.... pogađate- meni se to desilo. Ali sa druge strane u većini slučajeva ilustracije rađete u računaru su plastične pa nemaju tu lepotu kao one rukom rađene. Naravno- može da se i u računaru uradi tako dobro da pomislite da je to delo nekog flamanskog umetnika.

Kako god da radite neke stvari morate da poštujete u svom radu. To je pravilo geometrije i svaka slika i ilustracija mora da sadrži vodoranu crtu, kosu i uspravnu crtu. Pogledajte još jednom ovaj rad u dodatku i videćete sve te elemente. Osim toga rad mora sadržati prvi plan, drugi plan i treći plan. Sledeće je raspon svetla i tame, slika i delovi na njoj moraju da sadrže ve prelive boja tako da se u odnosu na izvor svetla i obliku predmeta da veći sjaj odnosno manji sjaj. Dubina- bliži delovi objekta su obavezno oštriji dok oni koji su dalji su mutniji. Materijal- posmatrač mora da stekne utisak šta je to što je na slici. Dakle bez obzira na primenjene boje vi morate da znate da li je to na slici koža, metal, led, voda, nebo, magla... Poruka- posmatrač iz ilustracije i slike mora da ima jasan doživljaj ili poruku. To je jedini način da posmtrač stekne pun doživljaj i utisak o slici.

Odličan primer je slika robota u dodatku. Bez obzira što nije u blještavim prelivima i bojama metala, jasno je da je u pitanju metal. On isto tako ima sve elemente tipa vodorana ravan, kosa i uspravna kao i prvi, drugi i treći plan. Sama slika je pomalo šaljive prirode i po svojoj zamisli nesvakidašnja. Inače autor reada je jedan od mojih omiljenih likova iz sveta digitalne umetnosti, Mat Dikson. Radio je na više rlo važnih projekata, takođe za neke softverske kuće i da ne nabrajam više. Živi nevenčano sa devojkom u Londonu i imaju dvoje dece. Veoma zanimljiv lik.

Napomena- ovaj clanak je licni autorski rad samo za potrebe Bureka i ne sme se prenositi nigde bez dozvole njegove administratorske preuzvisenosti- Serbian Fighter!

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

01.jpg
(84.03 KB, 1024x768)
WellOiled.jpg
(77.01 KB, 495x700)
« Poslednja izmena: 02. Avg 2008, 13:55:05 od pilot »
IP sačuvana
social share
 
Pogledaj profil WWW Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
Krećemo sa prvom i osnovnom stavkom vezano za ilustrovanje u Fotošopu- priprema četki. Kad instalirate Fotošop mnogo toga ne biva odmah dostupno već je sakriveno unutar nekih njegovih biblioteka i sve što treba je da se one pozovu. Fotošop nudi mnogo toga i nema potrebe za nadogradnje. Ima neke pluginovi ali bar kad je u pitanju slikanje za mene lično su to nepotrebne gluposti i nema potrebe za tim jer kao što sam već rekao- Fotošop ima sve!

Dakle otvorite Fotošop i spremite neko platno da isprobavate četke. Uzmite ćetku pritiskom B na tastaturi. To be dolazi od Brush. U gornjoj paleti imate sve i svašta vezano za upravljanje i rad četkom. Na slici broj jedan imate kratak opis svega što je vezano za četku.

Nastavljamo dalje- kliknete na jezičak sa strelicom u gornjem desnom uglu i dobijete ono što se vidi na drugoj slici. Onda u gornjem delu tog panela sa desne strane imate malu strelicu pa onda kliknete na nju. Onda odatle vidite mali milion stvari vezano za četke. Ono što nas zanima su oblici četki koji se kriju u Fotošopu. Vidite ih dole i počinju sa Assorted Brushes pa se završavaju sa Wet Media Brushes. Slika tri naravno to pokazuje.

Ono sto treba da uradite je da kliknete, levi klik, na naziv boje i iskočiće vam ekrančić koji će vas pitati da li hoćete da tom paletom četkica zamenite postojeće, da odustanete ili da ih dodate već postojećim četkama. Naravno- kliknete na Append i te četke će biti dodate postojećoj paleti četki koje imate. Kad sve to završite imaćete komplet četkica kao na poslednjoj slici i mogućnosti da radite sve i svašta uključujući i uljane slike u digitalnoj varijanti.

Nastaviće se...

Napomena- ovaj clanak je licni autorski rad samo za potrebe Bureka i ne sme se prenositi nigde bez dozvole njegove administratorske preuzvisenosti- Serbian Fighter!

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

01.jpg
(44.4 KB, 800x600)
02.jpg
(54.13 KB, 800x600)
03.jpg
(62.83 KB, 800x600)
04.jpg
(178.73 KB, 1440x900)
IP sačuvana
social share
 
Pogledaj profil WWW Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
Malo da krenemo u osnove rada sa četkom. Kao prvo da vidimo gde nam se nalazi boja kojom ćemo raditi. Boja za rad se uzima u donjem delu palete sa priborom za rad. Vidi se jasno kvadrat sa bojom, ispod njega je opet kvadrat sa bojom a opet ispod tog para kvadrata ima mali par kvadratića. Tu se uzimaju boje za rad i ima više načina za to. Pre nego sto zaronimo u to more boja moram da skrenem važnost na mali par kvadratića jer kad se na njega klikne sve boje se opet vrate u osnovno podesavanje a to je crna boja za rad i bela za pozadinu. Kako je sve u Fotošopu zasnovano na četkama samim tim je i taj podatak važan jer... ako boju pozadine stavite da je ljubičasta onda će gumica kada njome brisati ostavljati takvu boju ili prozirno ako brisanje radite u nekom sloju.

Sve to imate na slici jedan ali sad skačemo na sliku dva. To je ono što mi vidimo kada kliknemo na veliki kvadrat sa bojom. Slika dva opisuje šta se gde uzima i kako se sve može zadavati boja. Obratite dobro pažnju da ako već imate poznate parametre boje, da li CMYK, RGB ili kako već, da možete odmah da ih upišete u odgovarajuća polja ali naravno da možete uzorak boje uzeti i od oka. Treća slika je jako važna jer upućuje na čitavu paletu industrijskih stnadrdizovanih i procesnih boja i nikad ne znate kada će vam one zatrebati.

Pošto sam načelno dao u gornjem tekstu podatke vezane za izbpr boja sad bih da bacim malu besedu o četkama i osnovanja upravljanja njima. Dakle uzmite kao prvo najosnovniju četku a to je Airbrush. Šta dobijate desnim klikom vidi se na četvrtoj slici. Peta slika opisuje promene na izgledu mlaza boje promenom veličine Hardness, kada je nula boja se raspršuje a kada je sto posto nda je trag oštar. E sad ima jedna zvrčka- obratite pažnju na to da je ivica nekako lejujava, kao da se sastoji iz niza krugova boje tesno poređanih jedno pored drugog. Kliknite na mali kvadratić koji se nalazi u levom gornjem polju iznad slike, vidite sliku pet. Dobićete ono što vidite na slici šest. Najbitnije je da obratite pažnju na dugme koje ne liči na dugme a nalazi se u vrhu panela koji se pojavio. Kad na njega kliknete otvara se novi izgled ovog panela i dole levo se podešava na kom rastojanju će četka bacati tačke. Može biti veoma gusto a može biti i veoma veliki razmak i dole na poslednjoj slici vidite niz tačaka i one su u stvari trag četkom na kojoj sam podesio veliki razmak.

I na kraju da se pozabavim promenjivim tasterima u toku rada četkom. Dakle imate odabranu četku za rad i pritiskom na...

Ctrl- četka se pretvara u alat za pomeranje pa objekt ako je u sloju možete da prošetate po platnu
Alt- četka se pretvara u pipetu i možete da odaberete neku boji sa platna ili ekrana gde radite
Space- pritiskom na razmaknicu četka se pretvara u šapicu za pomeranje pa ako je platno veliko onda možete da ga ispomerate sa kraja na kraj.
Ctrl i Alt- držanjem ova dva dugmeta možete da pomerite i iskopirate sloj u novi sloj
Shift i Alt- istovremenim držanjem ova dva tastera uzimate poseban uzorak boje koji se koristi ako hoćete da radite u režimu zamene boja na objetku.

Nadam se da sam ovim opštim uvodom dao neke osnove a od sledećeg napisa čemo početi malo i da ilustrujemo...

Napomena- ovaj clanak je licni autorski rad samo za potrebe Bureka i ne sme se prenositi nigde bez dozvole njegove administratorske preuzvisenosti- Serbian Fighter!

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

01.jpg
(45.81 KB, 800x600)
02.jpg
(44.99 KB, 800x600)
03.jpg
(61 KB, 800x600)
04.jpg
(44.28 KB, 800x600)
05.jpg
(48.88 KB, 800x600)
06.jpg
(22.95 KB, 800x600)
07.jpg
(37.52 KB, 800x600)
08.jpg
(50.56 KB, 800x600)
IP sačuvana
social share
 
Pogledaj profil WWW Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
Pretpostavljam da je predhodni uvod bio dovoljan da se kolko tolko spremite za ilustrovanje i slikanje. Da vam budem iskren, ja nisam mnogo ni širio priču jer bi o četkama i slikanju u Fotošopu imala čitava kniga da se napiše. Same četke su se u Fotošopu pojavile od verzije šest a to se desilo zahvaljujući tome što je programer iz Epla, Apple, koji je tamo bio zadužen baš za te stvari, prešao da radi Za Adobe i doneo veliku novinu- četke i moć slikanja. Od tog trenutka Fotošop više nije bio program isključivo za obradu fotografija već je svoje granice proširio in na dizajn, ilustrovanje i slikarstvo.

Ovo je prvi deo prve vežbe koju ćete proći i ako pratite pažljivo svako korak uspećete sigurno. Ispičaću vam na samom početku jednu bajku koja se rado pričala medju dizajnerima i ilustratorima do osamdesetih godina. Beše jednom jedan Kralj koji nudiše pola kraljevstva i ruku svoje kćeri, onome ko verno naslika pevca. U suprotnom gubi glavu. Ređahu se tako umetnici, neke slike behu jako verne al Kralja nikako da zadovolje tako da svi ti umetnici glavu izgubiše. Jednom tako dodje na dvor neki umetnik koji reče da može za Kralja ima pevca. Pred Kralja postavi platno. Belo i prazno. Kralj zbunjen pita:

˝A gde je petao?˝

Na to umetnik sa nekoliko brzih pokreta uradi na platnu... pevca!! Kralj zgranuto gleda i vidi da je pred njim za tren oka nastao pevac i to baš pevac i pita ovog umetnika kako je to uspeo kad mnogi pre njega nisu? A ovaj umetnik povede Kralja kući i pokaza mu gomilu odbačenih platna i na svima njima beše pevac uradjen sa nekoliko brzih i prostih pokreta.

Naravoučenije priče je jednostavno- što više vežbi. Osim toga ta priča otkriva suštinu ilustrovanja a to je uraditi nešto što jednostavnije a da predstavlja na najverniji način osnovnu temu i da svakom posmatraču bude jasno prepoznatljiv!!!

Krećemo- prva slika što je vidite ovde je skinuta sa interneta. Sa moje tačke gledišta ona je odlična za prvu vežbu. Mala je i vrlo neupotrebljiva za bilo kakvu ozbiljnu štampu ali nama ona samo treba kao podloga za ilustrovanje. Uzimamo format za rad i ja vam preporučujem B5. Nema nekog odđenenog razloga zašto baš taj format ali u suštini kada radite radite u standardnim štamparskim formatima A, B i C. Batalite ove ekranske formate.

Kada smo otvorili naš format onda uzmemo malo da ga isečemo, čisto fore radi. Pritisnete na tastaturi C i stavite ga recimo u levi donji ugao, pritisnete Shift i onda razvučete pravilan pravougaonik. Dva klika ili Enter i sada smo dobili kvadratni format veličine 176 x 176 milimetara. Sada vam sledi ubacivanje naše internet slike u dokument.

Idete na File-Place. Nađite gde ste sačuvali prvu sliku i kliknete na nju. Ona će vam se ubaciti u dokument. Slika jedan pokazuje kako će ona izgledati ubačena u dokument. Onda ćete je povećati tako što ćete držeću Schift, levim klimom uhvatiti jedan kraj u razvući ga preko ekrana a onda ga i okrenuti pod recimo uglom koji sam i ja primenio ovde a to se vidi na slici dva. Slepite sliku i sacuvajte je pod nekim nazivom ali obavezno u TIFF formatu. Inače ono što ste dobili je jako mutno i brljavo ali to i ne treba da vas brine jer je to samo osnova za rad.

Uradite novi sloj tako što ćete držeći Ctrl i Schift pritisnuti slovo N. Dajte neko ime sloju, ja sam ga krstio kašika. Sačuvajte i obratite pažnju da će vam iskočiti panel gde treba da potvrdite polje sa LZW kompresijom kao i da kliknete na OK gde se kaže da vaša slika ima sada slojeve.

Pomoću Pera uradite putanju elipsastog metalnog dela kašike i drške iza nje. Ispunite je sivo plavom bojom R 153 B 150 B 145.To se tako radi što ćete kliknuti desnim klikom dok radite Perom i izabrati Fill Path i odatle izabrati Foreground color. Cela putanja je ispinjena sivom bojom i sada treba da je pretvorite u selekciju za dalji rad. Držite Ctrl i pritisnete Enter i putanja se pretvara u selekciju. Dalje idete na Seelect-Modify i izaberete Contract. Tu unesete za koliko da vam se smanji selekcija-ja sam smanjio moju za osam piksela. Onda treba da oduzmete od te selekcije određeni deo i to radite tako što Perom iscrtate putanju pa onda iz desnog klika oduzmete od selekcije taj deo. Dobijete deo gde ćete nanositi sledeću boju.Uzimate tamno sivu boju R 9 G 4 B 1. Podesite četku i to prskalicu na oko 50% pokrivnosti i isprskajte taj deo.

Iza toga uradite putanje koje treba samo da vam daju putokaz gde treba da bojite najtamnije delove kašike. Kada je uradiite, videte prethodne korake, onda smanjite prečnik četke i lagano isprskajte te tamne delove ali dodajte i par tamnih senki uz desnu stranu selekcije. Kad to završite uklonite putanje i dobili ste ono što se vidi na slici osam.

Sada treba da uradite najsvetliji deo kašike i na slici devet se vidi kako je urađena putanja u tom obliku i tom putanjom će se oduzeti deo selekcije. Uzmite belu boju sa istom pokrivnošću četke i sipunite selekciju ili bolje rečeno obojite je. Uradićete više prelaza i to da više pokrivate desnu stranu nego levu. Dobili ste ono što se vidi na desetoj slici.

Sada selektujte ceo taj oblik i uzmite najtamniju boju. Smanjite pokrivnost četke na negde do 25% i dodajte sive senke svigde po kašiki. negde ćete ponavljati u više poteza a negde ćete to uraditi u jednom potezu. Ne zaboravite da na kraju belom bojom dodate jako osvetljene delove. Slika jedanaest pokazuje izgled kašike nakon tog dela bojenja.

Koristeći se istim postupkom ali malo pojednostavljenim uradimo i donji deo kačike koji je od cilindričnog metala. Isto kao i ovaj gore ispunimo sa osnovnom bojom pa ga ondanijansiramo sivom i belom. Slika 12 pokazuje taj deo uradjen.

Na red je došla i drška. Ona je plave boje i uzećemo jednu plavu boju kao osnovu. Naravno, prvo ćemo uraditi putanju perom u obliku drške i ispuniti je bojom a potom raditi na njenim nijansama. Osnovnu plavu sam uzeo R 11 G 10 B 129 i njome napunio putanju. Dalje je išlo nijansiranje sa najtamnijom plavom kao i sa najbleđom plavom i to je prikazano na slici 13. Slika 14 prikazuje putanje po kojima treba da uradimo bljesak preko drške kašike. Taj bljesak se boji svetlo plavom bojom i u nekoliko prelaza da bi se dobili prelazi sjaja na dršci a to se vidi na slici 15. Sada su ostala samo nijansiranja. Slika 16 prikazuje kako se ona dodaju- uzme se četka sa malim prečnikom, intenzivno plava boja i boje se trakice preko nje.

Najbitnije deo za oživljavanje je u Smuglle Tool ili četki za razmazivanje. Nalazi se na istom mestu gde i Blur Tool ali za raliku od Blur loki zamućuje, ovaj razmazuje. Time ćemo u stvari postići isti izgled kao suvim tragom slikarske četke. Slika 17 pokazuje to razmazivanje na delu i kako lepo pretapa boje i razlači ih preko površine. Naravno- razmazivanje podesite da bude manje, ne veće od 60% u ovom slučaju, negde i manje, i malo vremena provedeno u razvlačenju svih ovih dodatnih nijansi zajedno sa podlogom daće lep sjaj drški. Ono što ćete postići a to je utisak da je drška od plastike ili stakla. Slika 18 pokazje završenu kašiku.

Da bi sve to epo leglo treba da sredimo malo i pozadinu ili Background. Sada pređemo da radimo u Backrgound i odaberete neku svetlu krem boju. Ja sam izabrao R 248 G 243 B 213. Zatim sam išao na Edit- Fill.... i izabrao Foreground color. Učinak je na slici 19. Zatimsam izabrao drugu boju R 220 G 90 B 72. Ono što sledi je slikanje podloge tako da se dobije nešto nalik na kamenu. Vidite dobro sliku 20. To je jedna od četki koje su instalirane pre neki dan. DrippyWatercolor. Smanjite joj pokrivnost do najvi[e 16% i koriste'i rayne nijanse crveno sme]e, uglavnom tamne, uradite podlogu kao na slici 21. Na redu je druga četka- Wet Brush. Povećamo joj nenormalno prečnik i koristeći tamno sivo smeđu i narandžasto žutu uradimo mrlje po pozadini. Slika 23 pokazuje šta smo uradili.

Da bi to sve bilo živo moramo da damo našoj kašiki senku. Uradimo novi sloj, odmah ispod kašike i naravno nazovimo ga Senka. Sada treba da slektujemo kašiku jer nam treba njen oblik jer je to oblik senke. To se radi ovako- mi se nalazimo u sloju Senka i stavljamo kursor na mali ekrančić iznad a koji pripada sloju sa kašikom. Pritisnemo Ctrl i onda levi klik unutar tog prozora. Dobićemo u sloju sa senkom selekciju oblika kašike iznad. Koristeći alat za selekciju pomerimo selekciju malo desno. Sada idemo na ispunu i to Edit- Fill i odaberemo crnu boju. Sada možemo malo da se oslobodimo i idemo na Filter- Blur- Gaussian Blr i date mu radijus od... 12 piksela. To će zamutiti našu senku. sada još ostaje da smanjimo pokrivnost tog sloja i ja sam je stavio na oko 70%.

Slika je malte ne gotova i samo je ostalo da je slepimo. To radimo tako što držimo Ctrl i Schift i pritisnemo E. Može i da se ide na Layers pa Flatten Image ali za sada je bolje ovako. Zašto je bolje biće objašnjeno u nekoj drugoj temi.... ako bude otvorena tema koja se bavi slojevima.

Eto- to vam je bila prva vežba... Sledeći put ćemo nešto zanimljivo.

Napomena- ovaj clanak je licni autorski rad samo za potrebe Bureka i ne sme se prenositi nigde bez dozvole njegove administratorske preuzvisenosti- Serbian Fighter!

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

00.jpg
(8.12 KB, 155x300)
01.jpg
(44.73 KB, 800x600)
02.jpg
(30.75 KB, 800x600)
03.jpg
(15.18 KB, 800x600)
04.jpg
(42.21 KB, 800x600)
05.jpg
(45.9 KB, 800x600)
06.jpg
(52.1 KB, 800x600)
07.jpg
(42.1 KB, 800x600)
08.jpg
(19.88 KB, 800x600)
09.jpg
(21.21 KB, 800x600)
10.jpg
(30.89 KB, 800x600)
11.jpg
(21.19 KB, 800x600)
12.jpg
(96.78 KB, 800x600)
13.jpg
(39.03 KB, 800x600)
14.jpg
(25.32 KB, 800x600)
15.jpg
(18.01 KB, 800x600)
16.jpg
(22.89 KB, 800x600)
17.jpg
(29.93 KB, 800x600)
18.jpg
(22.87 KB, 800x800)
19.jpg
(13.47 KB, 800x800)
20.jpg
(59.06 KB, 800x600)
21.jpg
(22.3 KB, 800x800)
22.jpg
(52.43 KB, 800x600)
23.jpg
(25.72 KB, 800x800)
24.jpg
(38.88 KB, 800x600)
25.jpg
(121.55 KB, 1200x1200)
« Poslednja izmena: 06. Avg 2008, 17:09:12 od pilot »
IP sačuvana
social share
 
Pogledaj profil WWW Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
Malo kasnim sa nastavkom teme pa se izvinjavam svima koji je prate i kojima išta znači. Malo lošije sam sa zdravljem a da stvar bude gora morao sam i da radim. Nadam se da ste ipak u međuvremenu isprobali malo ove četke i probali da uradite vežbu iz predhodne poruke. Vežba je bila tehnički okrenuta, znači moralo se uraditi tačno po obliku bez mnogo mazanja slobodnom rukom. Sledeće što sam mislio da radimo a krenućemo već ovih dana je slikanje svemira bez mngo upotrebe efekata već čist rad četkom.

Nadam se da ste obratili pažnju na jednu stvar- nisam koristio uopšte crnu boju, bilo koje pokrivnosti, za zatamnjivanje već sam isključivo koristio vrlo tamno sive ili najtamnije tonove osnovne boje. Pa razlog je sledeći... primećeno je da ilustracije i slike gde je za zatamnjivanje korištena crna boja, u štampi budu nekako blatnjave i muljave u tim tamnim delovima ilustracije. To je itekako važilo za one gde je korištena prskalica. Rešenje je našla firma iz Nemačke po imenu Šminke, piše se Schmincke, koji su pravili i još uvek prave slikarski materijal. Oni su krajem osamdesetih i početkom devedesetih izbacili na tržište novu jako tamno neutralno sivu boju. Dolazila je u tubi a mogla je da se nanosi i prskanjem. Ta boja je nastala kao proizvod teorija boja a po kojima kada se sve boje pomešaju dobije se crna. Ali u stvarnosti nije tako već je dobijena boja vrlo tamno siva i savršena za zatamnjivanje.

Sve ovo gore znači da će upotreba crne biti mala za zatamnjivanje u svim radovima i vežbama koje budete ovde prošli... naravno ako uopšte koristite ovu temu za takve potrebe.

Će se nastavi.... sledeća tema će biti svemir a iza toga svašta još.

Napomena- ovaj clanak je licni autorski rad samo za potrebe Bureka i ne sme se prenositi nigde bez dozvole njegove administratorske preuzvisenosti- Serbian Fighter!
IP sačuvana
social share
 
Pogledaj profil WWW Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
Kad sam pre nekoliko dana krenuo sa ovom temom mislio sam da prva stvar bude nešto od pribora za jelo a da iza toga radimo nešto uopšteno ali ipak zanimljivo. Šta drugo već prizor neba i to svemir. Ljudi su nekako opčinjeni tim prizorom. Sreća u celoj priči ja da je baš pre neki dan i na sajtu Smešing megezin objavljeno više korisnih linkova vezano za ilustrovanje ove teme. Naravno ja ću to ipak malo drugačije da odradim a koristeći sve one četke koje smo na samom početku pozvali u pomoć iz dubine Fotošopa.

Krećemo sa praznim platnom, ja sam uzeo B5 format i kao TFF sam ga sačuvao. Naziv izaberite sami a ja sam takođe isti i postavio u vodoravan položaj. Celu tu pozadinu ispunite crno plavom bojom. Nebu koje mi vidimo u suštini nije crno već najtamnija nijansa plave boje a inače Francuzi za nju imaju i izraz Bleu de Nuit ili noćno plava.


Sada radite prvi sloj i nazovete ga recimo zvezde 1. Biće više slojeva sa zvezdama pa zato mu dajemo ovakav ne baš najosmišljeniji naziv. U njemu ćemo naslikati gomilu malih sitnih zvezdica. Uzećemo prskalicu ali ćemo podesiti njen rad na Dissolve. Tako podešena ona će prskati niz sitnih tačkica a u zavisnosti od podešavanja pokrivenosti će i zavisiti koliko su zvezde guste. Taj način rada je malte ne isti kao kada uzmemo četku sa kratkim dlakama i sa nje okidamo boju i kapljicama prskamo platno. Slika jedan pokazuje našu četku. Obratite pažnju da pokrivnost treba da bude što je moguće manja i u trenutku kada sam hvatao snimak ekrana bila je prevelika a u stvari treba raditi sa pokrivenošću od jednog procenta.

Slika dva pokazuje šta je dobijeno. Ja sam uzeo i prvo sve preprskao u jednom prolazu crvenom, zatim belom i na kraju žutom bojom. Sloj sam stavio da pokriva sa pedeset posto. Naravno ovo je mala slika tako da znate da se na velikoj to mnogo bolje vidi.

Treća slika pokazuje sledeću četku koju ćemo uzeti. Njom ćemo raditi kao normalnom, pokrivnost oko 40 do 80%, u zavisnosti od udaljenosti zvezde koju ćemo slikati. Takođe ćemo menjati i boju ali nećemo raditi preveliki broj zvezda. Naravno za nju radimo poseban sloj, kod mene je to Zvezde 2. Slika četiri pokazuje šta je dobijeno. Sada ćemo dodati još zvezda ali drugom četkom. Uzećemo četku kao sa slike pet. Uradićemo novi sloj, Zvezde 3 i sa novom četkom uraditi nekoliko zvezda uglavnom sjajnijih i bližih nama. Svaku od tih zvezda možete i da odaberete i da je zaokrenete ako vam se ne sviđa smer bljeska. Slika šest je ono što je dobijeno. Obratite pažnju da imate nekoliko četki koje prave ove bljeskove pa probajte i njih.

Sada tu četku povećajte najviše što možete, uradite novi sloj, recimo nazovite ga sunce, i uradite jedan veliki bljesak belom bojom. To se vidi na slici šest.

Će se nastavi...

Napomena- ovaj clanak je licni autorski rad samo za potrebe Bureka i ne sme se prenositi nigde bez dozvole njegove administratorske preuzvisenosti- Serbian Fighter!

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

01.jpg
(43.75 KB, 800x600)
02.jpg
(121.38 KB, 1200x845)
03.jpg
(54.26 KB, 800x600)
04.jpg
(122.77 KB, 1200x845)
05.jpg
(58.64 KB, 800x600)
06.jpg
(123.68 KB, 1200x845)
07.jpg
(124.6 KB, 1200x845)
IP sačuvana
social share
 
Pogledaj profil WWW Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
Slike 08 i 09 prikazuju sledeće četke koje ćemo koristiti. Sada se vraćamo nekoliko slojeva unazad i odmah iznad prvog sloja zvezda napravimo novi sloj i nazovemo ga maglina. To što ćemo sada raditi biće zvezdana maglina. Prvo će se uzeti četka sa slike 08 i koristeći tamno crvenu boju, pokrivnosti ne veću od 26% uraditi jedan kosi trag preko celog prostora. Zatim će se malo smanjiti prečnik četke i uzeti bledo crvena boja i uraditi svetliji delovi magline. Dobili smo ono što vidite na slici 10. Sada kreće na red četka sa slike 09. Uzima se crvena boja i dodaju magloviti crveni detalji. Slika 11... Scena je koliko toliko uobličena i u celom tom prostranstvu nam sledi slikanje jedne planete kao i sunca koje ga osvetljava.

Sada opet idemo u sloj koji smo nazvali sunce i preko velikog bljeska koji je tu ucrtavamo kružnu putanju. Putanju zatim pretvaramo u selekciju ali sa nekim velikim stepenom rasipanja, Feather. Ja sam uzo 23 ali to nije odlučujuća brojka pa možete da probate i druge neke veličine. Ono što je bitno je da kad ispunite belom bojom pazite da je pokrivnost oko 40% a zatim smanjite prečnik istog kruga za pola. Smanjivanje mora biti tako da sužavanje ide ka sredini tako da kada krenete u smanjivanje držite Alt i Shift i onda povlačite krajeve selekcije dok ne dođete do tražene veličine. kad se to smanivanje odradi onda ponovite punjenje bojom, rasipanje i pokrivnost je ista. Slike 13 i 14 pokazuje kako sve to lagano napreduje.

Planeta... miživimo na jednoj a u svemiru ih ima mnogo.... baš mnogo. Osim u mašti, teško da ćemo moći ikad da ih sve obiđemo. Uradićemo jednu planetu iz mašte...

... sledeći put :)

Će se nastavi...

Napomena- ovaj clanak je licni autorski rad samo za potrebe Bureka i ne sme se prenositi nigde bez dozvole njegove administratorske preuzvisenosti- Serbian Fighter!

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

08.jpg
(55.5 KB, 800x600)
09.jpg
(56.03 KB, 800x600)
10.jpg
(175.93 KB, 1200x845)
11.jpg
(175.52 KB, 1200x845)
12.jpg
(74.37 KB, 800x600)
13.jpg
(75.57 KB, 800x600)
14.jpg
(174.74 KB, 1200x845)
IP sačuvana
social share
 
Pogledaj profil WWW Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
I za kraj je samo ostalo da se doda planeta. Za planetu naravno napravimo novi sloj i u njemu uradimo kruznu putanju. Smanjite velicinu slike na ekranu da bi se video prostor van granice samog platna. Na slici se vidi koliko ta putanje prolazi van samog platna i samo jednim delom ulazi u radno polje. Kada se uradi neka nama zanimljiva veličina onda je pretvorimo u selekciju. To radimo naravno iz desnog klika jer odatle možemo da menjamo određene stavke vezano za samu selekciju a to je razlivanje. To je bitno jer će boja kojom ćemo bojiti planetu, izlaziti van okvira selekcije i tako stvarati utisak atmosfere. Naravno, nemaju sve planete atmosferu pa je ovo neka kao zamišljena koja kao ima.

Na jednoj od slika dole se vidi prva četka koju uzimamo i nju koristimo za pokrivanje cele površine planete. Naravno treba voditi računa da se menja kako prečnik četke ali tako i boja. Ja sam krenuo sa oker bojom da bih završne poteze odradio sa tamno crveno smeđom. Tako se dobila crveno smeđa išarana planeta. Iza toga se uzima ponovo četka koja se koristila za zvezdanu maglinu i koristeći crveno smeđu boju izudaraju crveno smeđe mrlje po porvšini planete. To bi bila načelna obrada planete. Ostaje samo još da se još jednom zameni četka sa uobičajenom vazdušnom prskalicom i da se uradi osvetljenje u obodu gde je planeta bliža suncu ali i da se zatamni suprotna strana. Iza toga se naravno ceo rad slepljuje i ako baš želite i odštampa i okači na zid...

Da se ne lažemo- ovo je malo odrljačeno ali se ipak nadam da ste iz ove vežbe shvatili načela rada i da ćete ih primeniti i na drugim temama a ne samo na svemiru.

Će se nastavi...

Napomena- ovaj clanak je licni autorski rad samo za potrebe Bureka i ne sme se prenositi nigde bez dozvole njegove administratorske preuzvisenosti- Serbian Fighter!

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

15.jpg
(13.12 KB, 800x600)
16.jpg
(69.19 KB, 800x600)
17.jpg
(71.09 KB, 800x600)
18.jpg
(46.55 KB, 800x600)
19.jpg
(51.42 KB, 800x600)
20.jpg
(45.55 KB, 800x600)
21.jpg
(235.81 KB, 1200x845)
IP sačuvana
social share
 
Pogledaj profil WWW Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
Sad bi bio red da se vratimo na zemlju. Ono što æu u narednih nekoliko napisa raditi biæe pejzaži. Raznorazni moguæi ali u naèelu ono što mi obièno viðamo. To je po meni najbolji poèetak ako imamo kao osnovu okolinu oko nas. Mnogi slikari se bave samo pejzažima i malte ne nièim drugim. Za poèetak kreæemo sa lakšim delom prièe- nebo!!!

O samom naèinu slikanja neba i oblaka može da se uradi èitava knjiga jer imate dosta vrsta oblaka, pa naèin kako se sklapaju po nebu, nebo može biti u mnogim bojama, zavisi sve to od podnevlja, doba dana... sve u svemu pokušaj da se objasni slikanje neba je više nego složen. Tako da æe ovo biti samo grubi vodiè ali opet valjda æe koristiti.

Prva slika pokazuje koju æemo èetku koristiti za prvi primer. Èetka je jedna od onih iz Fotošopa a zove se Soft Pastel Large. Ona daje veoma snažan i izražajan trag tako da treba biti pažljiv i koristiti malu pokrivnost i ne preporuèujem da koristiti veæu pokrivnost od 9%. Raspon preènika æe biti od malih pa do velikih koje pokrivaju u platno u samo par poteza. Slika dva pokazuje pomalo èudan izbor boje jer æe sve biti u pastelno sivo plavim tonovima sa blago tirkiznom nijansom. malo èudan izbor boja ali odlièno æe odraditi posao. Priprema se svodi na to da se otvori jedno platno.... ja sam uzeo opet B5 format i da se ispuni bojom sa slike dva.

Žurka poèinje- slika tri pokazuje prve pokrete na platnu. Uzmite svetliju nijansu sa palete i izudarajte široke poteze poèevši od gornjeg levog ugla pa ka sredini. Ponovite par poteza ali nepravilno, ne mora sve površine da pogodite, nije loše da se malo ispreskaèe. Sledeæe što radimo uzimamo tamniju i siviju boju, èetku priloèno smanjujemo i povlaèimo niz poteza dok se ne dobije neke šare kao na slici 04. Ono što nam je cilj je da predstavimo zemlju sa visine, vreme rano jutro, brdovit teren pokriven maglom. To tamno sa slike 04 biæe vrhovi brda. Ono što je bitno da kažem je da se ide na utisak a ne na veroostojni prikaz terena.

Slika 05 prikazuje prilièno pojaèavanje senki u okolini šara sa predhodne slike. Èetkom radimo na dva naèina- jedan je vuèenje a drugi je tapkanje. Kao kad uzmete sunðer i tapkate ili kao kada devojke uzmu ono okruglo i nanose puder na lice. Slikovito reèeno to mu doðe tapkanje bojom.

Što se mene tièe to bi bilo dovoljno za podlogu odnosno zemlju. Nije mi ni cilj da se tu nešto ide u dubinu, bar ne za sad. Promena èetke- sada Heavy Smear Wax Crayon koja se vidi na slici broj 06. Za nju važe ista pravila rada kao za predhodnu. Boja kojom se radi biæe najbliža beloj. Naèin rada biæe iskljuèivo tapkanje, nikako vuèenje. Slika 07 pokazuje kako su nabaèene površine gde æe biti blede mrlje na delovima i stvoreni neki razbijeni niski oblaci. Prièa se završava na slici 08- istièu se dodatnim pojaèanim bojenjem neki delovi oblaka i stièe se veæ utisak maglovitom pejzaža.

Slika 09... možete sliku da upropastite kao ja sa ovim avionom a možete i da probate da dodate nešto maštovito kao recimo zamak u vazduhu ili šta veæ.

Veliki majstori su to dosta drugaèije radili pa æemo u nastavku prièe odraditi nebo i oblak onako kako se to radilo od 16. do 19. veka. Mene oduševljavaju francuski impresionisti i vredi od njih uèiti. Elem... možete da otvorite novo platno ali možete i da predžvrljate sve ovo što ste malopre uradili pa da ispunite svetlo plavom bojom. Slika 10 pokazuje lepu plavu boju. Zadržite onu èetku od malopre i samo nam ona treba sad.

Uzmite narandžasto smeðu boju i povuèite brzim pokretima nekoliko vodoravnih štrafti preko platna kao na slici 11. Kada ste time malo razbili tremu onda razradite malo oblik pa istapkajte tom bojom kupasti oblik. Zatim uzmite tamniju boju od malopreðašnje, naravno iz iste palete, i dodajte tamne mrlje preko oblaka... dobro, nije to još oblak al æe bude još malo. Dobili ste ono što se vidi na slici 12. U istom pravcom nastavljamo i dodajemo još puno tamnih mrlja i oblikujemo kupu oblaka. I to se veæ vidi i na slici 13, veæ se može nazvati oblakom.

Kod slikanja oblaka s u naèelu ide pravilom da se prvo nanese tamna podloga pa se onda posvetljuje. Može i obrnuto, veæ sam to radio, al ajde da se držimo nekih kolko tolko ustaljenih naèela. Prema tome sada menjamo boju i uzimamo bledu boju, gotovo belu. Slika 14 pokazuje blago dodavanje mrlja svetle boje i time obeležimo otprilike gde æe biti svetliji a gde tamniji delovi oblaka. Pošto smo postavili nekako osnove oblaka onda dodajemo još više svetlih delova. Preènik èetke ide od malog pa do velikog. Dakle malim preènikom dodajemo jaka nadsvetljenja i istièemo bljesak oblaka. Time se postavio èitav raspon nijansi i olak je dobio na dubini kao i na svojoj složenosti. Završnica je na slici 17- tu se još više dodaje svetle boje i kao dodatak ispod oblaka nekoliko poteza svetlom bojom èime se dobija razbijen oblak u daljini.

I naravno ja to po obièaju upropastim sa avionom al vi nemojte, stavite nešto drugo, recimo zmaja. Jel znate kako da naslikate zmaja? Ništa, ako ne znate a zanima vas æe radimo i to...

Æe se nastavi...

Napomena- ovaj clanak je licni autorski rad samo za potrebe Bureka i ne sme se prenositi nigde bez dozvole njegove administratorske preuzvisenosti- Serbian Fighter!

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

01.jpg
(60.76 KB, 800x600)
02.jpg
(51.28 KB, 800x600)
03.jpg
(3.55 KB, 800x563)
04.jpg
(7.01 KB, 800x563)
05.jpg
(10.21 KB, 800x563)
06.jpg
(66.12 KB, 800x600)
07.jpg
(12.27 KB, 800x563)
08.jpg
(14.56 KB, 800x563)
09.jpg
(26.8 KB, 800x563)
10.jpg
(2.93 KB, 800x563)
11.jpg
(3.76 KB, 800x563)
12.jpg
(5.46 KB, 800x563)
13.jpg
(9.29 KB, 800x563)
14.jpg
(7.12 KB, 800x563)
15.jpg
(7.87 KB, 800x563)
16.jpg
(8.71 KB, 800x563)
17.jpg
(17.44 KB, 800x563)
IP sačuvana
social share
 
Pogledaj profil WWW Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 8
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
e druze pitanje jedno. . . hteo bih da krenem na kurs photoshop-a, ali ne znam, gde?
jel znas ti neku skolu sto je dobra za photshop,da mi preporucis nekog?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.825 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.