Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Jul 2025, 06:57:58
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Fluorokompaktne sijalice  (Pročitano 6237 puta)
27. Avg 2008, 22:30:09
Hronicar svakodnevice

All we are saying, is give peace a chance!

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 756
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
mob
Nokia 1209
link

http://en.wikipedia.org/wiki/Compact_fluorescent_lamp

Jako sam nevest u postavljanju linkova slicnih stvari ali naucicu se valjda.

Dakle, imate li iskustva sa koriscenjem ovakvih sijalica, sta mislite o njima? Ja ih posedujem nekoliko i za sad sam zadovoljan, citanjem ovog teksta sam zakljucio da pored svojih mana generalno nisu lose...
« Poslednja izmena: 27. Avg 2008, 22:30:59 od Toksi »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Ko zadnji, ćelava mu keva!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 13104
Zastava Batajnica
OS
Linux
Browser
Mozilla
mob
Samsung SGH-E630
Imam jednu u kuhinji  Smile
U početku mi je smetalo što se primeti da brzo treperi zbog naizmenične struje i što ne svetli punim sjajem čim se uključi, sada ovo prvo više i ne primećujem Smiley
IP sačuvana
social share

enaB <=> Bane, "Ena" nije moje ime                    f -1(Smile)= Smiley

Don't watch it, because we all know that a watched pot does not boil, and watched cake does not bake.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 756
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
mob
Nokia 1209
Meni zatreperi jedna pri paljenu i to jedna od slabijih misli da je od 11 ili 14 W ali tokom rada ne vidim to. Mozda ti nije struja na tom mestu u kuhinji "dobra", ne znam kao bih se izrazio al mozda je i ko zna sta drugo, trece... jeste nezgodno sto u pocetku zasijaju sa recimo 70% svetlosti ali je interesantno sto im je snaga 5 puta manja od obicnih. Ako stvarno tolko duze traju od obicnih, vremenom bih sve po stanu zamenio
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Ko zadnji, ćelava mu keva!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 13104
Zastava Batajnica
OS
Linux
Browser
Mozilla
mob
Samsung SGH-E630
Ma dobra je struja, nisam mislio da bukvalno vidim kako se pali i gasi, nego kao kad LED diodu priključiš na naizmeničan napon od 50 Hz  Smile
IP sačuvana
social share

enaB <=> Bane, "Ena" nije moje ime                    f -1(Smile)= Smiley

Don't watch it, because we all know that a watched pot does not boil, and watched cake does not bake.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 94
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
mob
Nokia N70
U varijantama kupatila, hodnika, kuhinje... ovo je odlicna stvar. Pogotovo kada ukucani nemaju obicaj da gase svetlo nego ga "zaboravljaju". Problem malo nastaje sa dimovanjem, pa nije bas najsrecnije resenje za dnevne sobe...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 756
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
mob
Nokia 1209
Tacno, nisu pogodne za dimovanje jer im je potreban "konstantan" efektivni napon za previlan rad. Cuo sam da postoje i varijante ovakvih sijalica koje mogu da se dimuju ali ne znam ima li ih kod nas.

Htedoh da pitam koliko vam dugo do sa traju sijalice i da li je istina da pred kraj zivota umeju da dosta izgube na moci sijanja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 94
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
mob
Nokia N70
Imam jednu "ostarelu" sijalicu. Kupio sam je dosta davno, ali je nisam bas intenzivno koristio. Proizvodjaci tvrde da imaju 6x veci rok trajanja od onih sa uzarenim vlaknom, ali mislim da je 4x realno.

Zanimljivo je kako se sada ponasa. Izgubila je prvobitni sjaj, ali je interesantno to da startuje oko 5 min. Kad je prikljucis na napon gas pocne da svetli crvenkasto i onda se greje i greje i ... dostigne neku belu svetlost slabiju od one na pocetku zivotnog veka.

Ako nameravas da nabavljas ovakve sijalice, nadam se da jos uvek postoji akcija u megamarketu "T****" za 280,00 po komadu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 225
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Nisu te sijalice tako dobre kao što ih hvale. Prvo, dosta su skupe. Drugo, sadrže toksične metale i zato se ne mogu tako lako odlagati (kod nas, doduše, o tome malo ko razmišlja). Vrlo su osetljive na naponske udare, za razliku od ovih običnih sa vlaknom i zato na pojedinim mestima traju kraće (tamo gde je napon nestabilan). Ako su lošije izrade, vrlo su neefikasne jer se greje kalem u ležištu a hoće i da probije. Sve u svemu, investicija se isplati otprilike koliko i obična sijalica čija eksploatacija je skuplja...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 163
OS
Windows Vista
Browser
Safari 3.1.2
Imam jednu u kuhinji  Smile
U početku mi je smetalo što se primeti da brzo treperi zbog naizmenične struje i što ne svetli punim sjajem čim se uključi, sada ovo prvo više i ne primećujem Smiley

To s treperenjem nije normalno. Meni niti jedna ne treperi.

Uglavnom koristim samo takve sijalice u kuci i vrlo sam zadovoljan (21W & 24W). Trose 3x manje struje, manje griju (sto je dosta znacajno ljeti) i duze traju. Samo kod kupnje treba obratit paznju na svijetlo koje isijavaju (neki zbog neznanja ili cudnog oznacavanja od strane proizvodjaca uzmu one s plavkastim svjetlom).

Sve u svemu, investicija se isplati otprilike koliko i obična sijalica čija eksploatacija je skuplja...

Investicija se svakako isplati jer tu razliku u cijeni nadoknadis duzim trajanjem ove sijalice i ustedi na struji.

4-5 obicnih zarulja bi promijenio u zivotnom vjeku fluorokompaktne zarulje tako da bi na kraju dao gotovo iste novce za obicne zarulje.

Da ne govorim o patnji koje normalne zarulje prouzrokuju ljeti svojom toplinom. Mala razlika u cijeni je itekako isplativa jer na kraju ne da nadoknadis tu razliku nego cak i zaradis nesto novca u usporedbi s obicnom zaruljom.

Takodjer kad mijenjas obicnu zarulju trebas pricekat da se ohladi dok ovu mozes dirat prstima i upaljenu.
« Poslednja izmena: 02. Sep 2008, 05:05:57 od Me_again »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 225
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14

Investicija se svakako isplati jer tu razliku u cijeni nadoknadis duzim trajanjem ove sijalice i ustedi na struji.

4-5 obicnih zarulja bi promijenio u zivotnom vjeku fluorokompaktne zarulje tako da bi na kraju dao gotovo iste novce za obicne zarulje.

Da je u praksi zaista tako, složio bih se. Te sijalice u teoriji, u idealnim uslovima, zaista traju višestruko duže od običnih,ali kvalitet električne energije u domaćoj mreži je prilično loš. Izmerite učestalost i karakter tranzijenata pa ćete videti. U poslednje vreme je još gore nego ranije jer je dosta ljudi nabavilo nekvalitetne klima-uređaje bez mekog starta i peglanja smetnji pa svakakvo đubre stiže u mrežu kako se kompresor uključuje i isključuje. Ja sam svojevremeno nabavio 6 kom. nekih Leuci sijalica (mislim da su italijanske) i dve Philips. Trajale su između 2,5 i 3 god. Obične sijalice su znale da traju i svega 3 meseca, ali negde traju i godinama. Manje su osetljive na smetnje i nestabilan napon, mislim da je to uzrok.

Dodao bih još dve opservacije koje se retko pominju čak i na stranim forumima. Renderovanje boje kod compact fluo može da bude problem, jer one ne daju pun spektar. Drugo, stvaraju dosta jake smetnje u vidu zračenja, tako da kad sam jednu ušrafio u stonu lampu, na osciloskopu neposredno pored su se pojavile snažne smetnje pa sam morao da vratim običnu (koja mi dosta smeta jer me greje dok radim).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Jul 2025, 06:57:58
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.08 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.