Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Avg 2025, 22:18:59
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 20 21 23 24 ... 48
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Filosofsko-Religijske diskusije  (Pročitano 107522 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Citat: Mighty Luke
PING-TING TRAŽI VATRU
... ni u apstrakcijama...
Jedan učenik rekao je majstoru zena Hogenu: »Kada sam učio kod drugog učitelja, delimično sam shvatio šta je zen«.
»I šta si shvatio?« upitao je Hogen.
»Kada sam pitao učitelja ko je Buda, a mislio sam ko je on bukvalno bio u stvarnom životu, on mi je rekao: 'Ping-Ting traži vatru'.«
»Lep odgovor«, priznao je Hogen. »Bojim se da si ga možda pogrešno shvatio. Reci, kakvo si značenje pridao njegovim recima?«
»Evo«, počeo je učenik da objašnjava. »Ping-Ting je bog vatre. Prema tome, ako se kaže da bog vatre traži vatru to je jednako apsurdno kao kad i ja, čija je prava priroda Buda, pitam ko je Buda. Kako može neko ko je, makar i nesvesno, u suštini Buda, postaviti pitanje o Budi?«
»Ha, ha!« smejao se Hogen. »Baš kako sam i mislio! Potpuno si promašio temu! Zašto mene ne upitaš?«
»U redu. Ko je Buda?«
»Ping-Ting traži vatru«, odgovorio je Hogen.

Smile

Da li mozes da objasnis kakve veze ima ova nebuloza od razgovora sa realnoscu da Buda i njegova priroda
ne postoji ?
EyepheelYU trazi EatpheelsHIM Smile
Posto se nikako ne moze pouzdano znati tacno kakav covek je bio Buda, najbolje je da to ne pitamo nego da budemo kao on! Kao sto Bog vatre trazi vatru, t.j. Buda je gledao sebe u svemu i svima, tako i svako od nas treba da vidi sebe u svemu i svima, t.j. da se sa svima ponasa onako kao sto bi hteo da se s njim ponasaju.
Ni ja nisam razumeo ovu pricu, objasnili mi je upravo ova dvojica Cionista Smiley, pitao sam se zasto je nisam mogao razumeti sam, dal zbog neinteligencije ili upravo zbog toga sto njeno znacenje primenjujem svakodnevno pa sam trazio komplikovaniji odgovor. Smiley
IP sačuvana
social share
Please explain why your silence makes more noise than a thunder.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Nokia Luvmya 520
Posto se nikako ne moze pouzdano znati tacno kakav covek je bio Buda, najbolje je da to ne pitamo nego da budemo kao on! Kao sto Bog vatre trazi vatru, t.j. Buda je gledao sebe u svemu i svima, tako i svako od nas treba da vidi sebe u svemu i svima, t.j. da se sa svima ponasa onako kao sto bi hteo da se s njim ponasaju.
Ni ja nisam razumeo ovu pricu, objasnili mi je upravo ova dvojica Cionista Smiley, pitao sam se zasto je nisam mogao razumeti sam, dal zbog neinteligencije ili upravo zbog toga sto njeno znacenje primenjujem svakodnevno pa sam trazio komplikovaniji odgovor. Smiley
Niko ne moze znati kakv je Buda bio covek, ali je najbolje da budemo kao on ?
Kako neko moze da bude kao neko za koga niko ne zna kakav je bio ?

Zasto mislis da je inteligentno nekom govoriti kakav da bude ?
Covek moze da bude samo onakav kakav je, i svaki covek jeste onakav kakav je.
Kao sto ja svako drvo onakvo kakav mu je plod, tako je i svaki covek onakav kakve su mu reci.
Reci Bude su apsolutne neistine, koje apsolutno nemaju nista sa realnoscu, i svako ko te reci ponavlja i
pokusava da ih drugome natura kao istinu cini isto sto je i Buda cinio - govori neistinu.

Kakav "Bog vatre" o cemu ti pricas ?
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10

Da li mozes da objasnis kakve veze ima ova nebuloza od razgovora sa realnoscu da Buda i njegova priroda
ne postoji ?

ping-ting trazi vatru ....  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Niko ne moze znati kakv je Buda bio covek, ali je najbolje da budemo kao on ?
Kako neko moze da bude kao neko za koga niko ne zna kakav je bio ?

Zasto mislis da je inteligentno nekom govoriti kakav da bude ?
Covek moze da bude samo onakav kakav je, i svaki covek jeste onakav kakav je.
Kao sto ja svako drvo onakvo kakav mu je plod, tako je i svaki covek onakav kakve su mu reci.
Reci Bude su apsolutne neistine, koje apsolutno nemaju nista sa realnoscu, i svako ko te reci ponavlja i
pokusava da ih drugome natura kao istinu cini isto sto je i Buda cinio - govori neistinu.

Kakav "Bog vatre" o cemu ti pricas ?

Niko ne zna tacno kakav je bio Buda al posto vazi za svetog coveka ova prica objasnjava jedan od mogucih izvora te svetosti, u svakodnevici, ponasati se sa drugima sa paznjom i razumevanjem, kao sto bi svako zeleo da se s njim samim ponasaju jel. Ili ne?
Inteligentno... pa ako nas neko nesto pita potrudicemo se da mu odgovorimo najbolje sto umemo.
Inace, i Buda je rekao da niko ne kopira njega i da ne sprovodi ono sto je on radio a da se prethodno sam nije uverio da je to u redu.
Svako treba da bude ono sto je, a po meni ova nenametljiva i duhovita prica potpuno diskretno i neobavezno nam kazuje sta treba covek da radi da bi istinski bio svoj.
Ne znam, ne verujem i ne zanima me nista o nikakvom bogu vatre, ovo je prica iz knjige Damari od Antoni de Mela, kao i vecina tamo duhovita i poucna po meni.
Nego sta je s tobom frend, nekako zestoko mi delujes, nema nikakvog crnog humora. Smiley
« Poslednja izmena: 07. Jun 2009, 15:10:44 od Mighty Luke »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Nokia Luvmya 520
Niko ne zna tacno kakav je bio Buda al posto vazi za svetog coveka ova prica objasnjava jedan od mogucih izvora te svetosti, u svakodnevici, ponasati se sa drugima sa paznjom i razumevanjem, kao sto bi svako zeleo da se s njim samim ponasaju jel. Ili ne?
Inteligentno... pa ako nas neko nesto pita potrudicemo se da mu odgovorimo najbolje sto umemo.
Inace, i Buda je rekao da niko ne kopira njega i da ne sprovodi ono sto je on radio a da se prethodno sam nije uverio da je to u redu.
Svako treba da bude ono sto je, a po meni ova nenametljiva i duhovita prica potpuno diskretno i neobavezno nam kazuje sta treba covek da radi da bi istinski bio svoj.
Ne znam, ne verujem i ne zanima me nista o nikakvom bogu vatre, ovo je prica iz knjige Damari od Antoni de Mela, kao i vecina tamo duhovita i poucna po meni.
Nego sta je s tobom frend, nekako zestoko mi delujes, nema nikakvog crnog humora. Smiley

A zasto je Buda "sveti covek", i sta to uopste znaci ?
Sve sto je Buda rekao ne obnjasnjava nista, svi ljudi bi trebali da se ponasaju prema drugima kao sto bi hteli da se drugi ponasaju prema njima, to je rekao i Isus, ali je Isus za sve sto je rekao dao zaslugu svom Ocu,
a Buda je za ono sto je on rekao zaslugu pripisao sebi, isticuci sebe kao nekoga ko je mudar.
A od mudrosti ni traga ni glasa.

Ako svako treba da bude ono sto je, zasto onda treba biti to sto je bio Buda ?

Nisam zestok, ne delujem zestoko, nego samo postavljam pitanja na koja obicno ne dobijam odgovore, i
govorim ono sto jako malo ljudi razume.

Budizam je tako neopevana nebuloza da nijedan Budista ne moze da vodi racionalnu komunikaciju, nego zive
u nekom 'svom svetu' koji nije kompatibilan sa postojecim.
Toliko je nebulozan da je jako tesko i definisati sta je, jedino znam da nije religija.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nokia6070 2.0
mob
Samsung 
Teško je definisati budizam. Možda je najbliže filozofija ili način života. I odkud to da Buda ništa pametno nije reko. Možda je neke stvari teže razumeti. Ali ima i prostih. Npr. citat u mom potpisu.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10

Budizam je tako neopevana nebuloza da nijedan Budista ne moze da vodi racionalnu komunikaciju, nego zive
Toliko je nebulozan da je jako tesko i definisati sta je, jedino znam da nije religija.

na tvoje pitanje shta je budizam ? , budizam odgovara pitanjem : ko si ti ?  Smile

kad budesh saznao zashto tebe lichno budizam toliko interesuje , onda cesh znati shta je budizam  Smile ping-ting trazi vatru ...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
A zasto je Buda "sveti covek", i sta to uopste znaci ?
Sve sto je Buda rekao ne obnjasnjava nista, svi ljudi bi trebali da se ponasaju prema drugima kao sto bi hteli da se drugi ponasaju prema njima, to je rekao i Isus, ali je Isus za sve sto je rekao dao zaslugu svom Ocu,
a Buda je za ono sto je on rekao zaslugu pripisao sebi, isticuci sebe kao nekoga ko je mudar.
A od mudrosti ni traga ni glasa.

Ako svako treba da bude ono sto je, zasto onda treba biti to sto je bio Buda ?

Nisam zestok, ne delujem zestoko, nego samo postavljam pitanja na koja obicno ne dobijam odgovore, i
govorim ono sto jako malo ljudi razume.

Svet covek po meni onaj ko je postao svestan sebe, svog pravog ja. Mislim da je njegovo blazenstvo praznine isto sto i Carstvo Bozje kod Isusa. Budisti ne veruju u Boga jer pogresna vera u Boga moze nekoga naterati da zaboravi da veruje u ljude... da Ping Ting pogledom trazi vatru na nebu Smiley
Na kraju mozda je sve je vrlo subjektivno, po meni biti kao Buda znaci biti svoj, ono sto jesam.
Sto se tice neracionalne budisticke komunikacije ne znam mnogo o tome osim od ovih prica Smiley medjutim bas bih hteo da znam da li se samo racionalnoscu moze doci do prosvetljenja, do svesnosti o ljudskom jedinstvu. Ako ta racionalnost obuhvata i otvoreno srce (srce metaforicki jel) onda dobro.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Nokia Luvmya 520
Teško je definisati budizam. Možda je najbliže filozofija ili način života. I odkud to da Buda ništa pametno nije reko. Možda je neke stvari teže razumeti. Ali ima i prostih. Npr. citat u mom potpisu.
Svaki covek zna istinu. Cim se rodi covek zna sta je bol, osecaj zbog kojeg vristi. Koliki je put izmedju tebe i svega sto te okruzuje ( sto jeste istina ) ?
Buda nije bio svestan sta je istina, posto je istina sve sto postoji.
Citat: bf_109_g_6
na tvoje pitanje shta je budizam ? , budizam odgovara pitanjem : ko si ti ?  Smile

kad budesh saznao zashto tebe lichno budizam toliko interesuje , onda cesh znati shta je budizam  Smile ping-ting trazi vatru
Ali ja znam sta je Budizam, neistina koja nije religija. I znam ko sam ja, isto sto je i svako drugi, osecaj prisutnosti u telu 'bioloskog oca'.
Mene ne interesuje Budizam, interesuje me zasto neko ima potrebu da lazi koje iz Budizma dolaze prikazuje
kao nesto racionalno.
Svet covek po meni onaj ko je postao svestan sebe, svog pravog ja. Mislim da je njegovo blazenstvo praznine isto sto i Carstvo Bozje kod Isusa. Budisti ne veruju u Boga jer pogresna vera u Boga moze nekoga naterati da zaboravi da veruje u ljude... da Ping Ting pogledom trazi vatru na nebu Smiley
Na kraju mozda je sve je vrlo subjektivno, po meni biti kao Buda znaci biti svoj, ono sto jesam.
Sto se tice neracionalne budisticke komunikacije ne znam mnogo o tome osim od ovih prica Smiley medjutim bas bih hteo da znam da li se samo racionalnoscu moze doci do prosvetljenja, do svesnosti o ljudskom jedinstvu. Ako ta racionalnost obuhvata i otvoreno srce (srce metaforicki jel) onda dobro.
OK, znaci Buda je "Sveti covek" zato sto ti to kazes, sto znaci da svako zadrzava pravo da nekoga
nazove "Sveti Covek", jel' tako ? Michael Jordan ili Schumaher su za neke "Sveti ljudi", posto je dovoljno da
oni to osecaju. OK, osecam te.
"Carstvo Bozije" je sve sto postoji, sto svako ko postoji moze da vidi, takozvana "Kreacija", a sta je "blazenstvo
praznine" ?
A sta si "ti", po tebi ?
Sta je "prosvetljenje" ? Da neko veruje u to u sta je Buda verovao, pa da umre, kao sto je
Buda umro ?
Da li ima razlike izmedju "prosvetljenog" i "neprosvetljenog" groba ?
Racionalnost obuhvata samo ono sto postoji, a svaki um svakog coveka to obuhvata, cak i budisticki, posto kada
Kinezi krenu da ih tuku, onda njihov um to jako lako skonta, pa se "ideje" o "reinkarnaciji" jako brzo zaborave
posto je racionalni osecaj fizickog bola izuzetno dominantan.
IP sačuvana
social share
Jewpiter
Jewpiter

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10

OK, znaci Buda je "Sveti covek" zato sto ti to kazes, sto znaci da svako zadrzava pravo da nekoga
nazove "Sveti Covek", jel' tako ? Michael Jordan ili Schumaher su za neke "Sveti ljudi", posto je dovoljno da
oni to osecaju. OK, osecam te.
"Carstvo Bozije" je sve sto postoji, sto svako ko postoji moze da vidi, takozvana "Kreacija", a sta je "blazenstvo
praznine" ?
A sta si "ti", po tebi ?
Sta je "prosvetljenje" ? Da neko veruje u to u sta je Buda verovao, pa da umre, kao sto je
Buda umro ?
Da li ima razlike izmedju "prosvetljenog" i "neprosvetljenog" groba ?
Racionalnost obuhvata samo ono sto postoji, a svaki um svakog coveka to obuhvata, cak i budisticki, posto kada
Kinezi krenu da ih tuku, onda njihov um to jako lako skonta, pa se "ideje" o "reinkarnaciji" jako brzo zaborave
posto je racionalni osecaj fizickog bola izuzetno dominantan.
Blazenstvo praznine zaobilazak misaonog procesa, naseg uma, naseg ega, biti svestan dusom. Velicanstvena tisina i mir vladaju u tom stanju, zato je praznina, odsustva haosa. Malo nakaradno zvuci kao izraz praznina, valjda da ne bi ljudi imali pogresnu percepciju stvari drugim lepsim pojmovima koja bi mogla zameniti uzivanjem u zadovoljstvima. Tako ja gledam na to.
Ko sam ja? Ping...  Smile da se ne ponavljamo, trudim se. Smiley
Prosvetljenje je kao i svetost, da svako bude svoj, ono sto UISTINU je. Kao sto je bio Buda. Ili, kako se prica o njemu.
Pesme grobovi ne pevaju.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 20 21 23 24 ... 48
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Avg 2025, 22:18:59
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.158 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.