Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Apr 2024, 07:09:22
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Filmski plagijati  (Pročitano 1430 puta)
05. Jun 2012, 22:37:40
Moderator
Legenda foruma


Before all else, be armed.

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
Zastava Beograd, Mirijevo
Browser
Mozilla Firefox 3.6.27
mob
HTC Smart
TOP 5 filmskih plagijata

Od "Priče o igračkama", "Indijane Džounsa", "Elijena", pa do "Ostrva". Telegraf vam predstavlja koji su najpoznatiji filmovi nastali "pozajmljivanjem" tuđih ideja.

Nisu samo muzičari plagijatori! Iako je u poslednje vreme kopiranje glavna tema među konzumentima dobrih pesama, sve se češće ideje “pozajmljuju” i u filmskoj industriji. Posle muzičkih, danas ćemo se baviti temom u vezi sa filmskim plagijatima. Nova holivudska ostvarenja često zbog nedostaka ideja pozajmljuju od starijih filmova. Uspeh na bazi kopiranja tuđih dostignuća uglavnom je proveren recept za sticanje slave.

Telegraf vam predstavlja 5 filmskih plagijata.

Orginal: “Božićna igračka” ( The Christmass Toy – 1986. godina )

Plagijat: “Priča o igračkama” ( Toy Story – 1995. godine )

Ostvarenje čuvenog Pixar studija iz 1995. godine „Priča o igračkaa“ doživeo je pravi “bum”. U pitanju je simpatična priča u kojoj su glavni akteri igračke. Pixar je na bazi ovog svog animiranog filma izgradio zavidnu karijeru. Devet godina ranije američka televizija ABC je emitovala seriju pod nazivom „Božićna igračka“. Kao i u „Priči o igračkama“, glavni junak je takođe igračka, koja postaje zabrinuta kada saznaje da će njen vlasnik kao pokloniti dobiti novu igračku, koja će mu navodno postati najomiljenija. Osim toga, ostali protagonisti su maltene istovetni kao u Piksarovom remek delu.

Orginal: “Tajne Inka” ( Secret Of The Incas  – 1954. godina )

Plagijat: “Indijana Džouns i otimači izgubljenog kovčega” (Raiders of the Lost Ark – 1981. godina )

Tuđim idejama služili su se čuveni holivudski dvojac Stiven Spilberg i Džordž Lukas, tvorci legendarnog Indijana Džounsa. Popularni junak iz osamdesetih godina prošlog veka, koga je glumio Harison Ford, ima isti “stajling” kao njegov kolega iz pedesetih Heri Stil, glavnog aktera fila Tajne Inka. Čak i žena koja je dizajnirala autfit za lika koga je tumačio Čarlton Heston se začudila kako je nisu spomenuli.

Sličnosti između dva filma ne prestaju tu. Brojne scene su takođe istovetne, kao što je čuveno spuštanje sa čamcem.

Orginal: “It! The terror from beyond space” (1958. godine) i “Planet of the vampires” (1965. godine)

Plagijat: “Elijen” (1979. godine)

Poznati holivudski reditelj Ridli Skot skrenuo je pažnju na sebe davne 1979. godine, kada je svetu predstavio svoje naučno-fantastično ostvarenje “Elijen”. Film je bio izuzetno gledan, kako u bioskopima, tako i na malim ekranima. Međutim, Ridli Skot je svoje ostvarenje ispunio idejama iz filmova B kategorije.

Prva polovina“Elijen”-a je identična kao iz filma iz 1965. godine “Planet of the vampires”. U tom delu ekipa sleće na pustu planetu, koju ispituju i nalaze olupinu srušene letelice u kojoj nalazi leš velikog vanzemaljca. Sličnosti ne prestaju tu. Naime, eskspedicija u poznatom filmu Ridlija Skota diskutuje za velikim stolom, što rade i glumci iz filma  “It! The terror from beyond space “. Tu je scena sa svetiljkom u tunelu, kao i mnoge druge.

Orginal: “The clonus horror” (1979. godine)

Plagijat: “The island” ( 2005. godine)

Jedan od svojih mnogobrojnih filmova baziranih na specijalnim efektima, Majkl Bej je napravio 2005. godine. Iako je Ostrvo (“The ssland”) njegovo “najslabije” ostvarenje u karijeri, dodatnu atmosferu pogreva činjenica da je u pitanju kopija filma “The clonus horror” iz 1979. godine. U oba ostvarenja glavni akteri su klonovi, koji žive u zajednici koja je nadgledana, obučeni u istu garderobu.

Oni nisu baš mnogo pametni, osim glavnog junaka (u “Ostrvu” to je Evan Mekgregor) koji počinje da sumnja u svoje okruženje i odlučuje da pobegne iz ustanove sa zgodnom saputnicom (u “Ostrvu” to je Skarlet Johanson). U oba filma, glavni akter je motivisan  otkrićem iz spoljnog sveta (u  filmu “The Island” to je moljac, a u “The clonus horror” to je konzerva”. Sličnosti je previše – od bežanja kroz hodnik do davljenja plastičnom kesom…

Orginal: “Little monsters”  (1989. godine)

Plagijat: “Monsters, Inc.” (2001. godine)

Počeli smo sa Piksarom, završavamo sa Piksarom. Čuveni animacioni studio obradio je još jedan film posle “Priče o igračkama”. U pitanju  je “Monsters, Inc” a ideja je poslužila od niskobudžetnog ostvarenja iz 1989. godine – “Little monsters”. Glavno čudovište izgleda istovetno, s tim što je jedno animirano, a drugo maskirano. U “Monsters, Inc.” čudovišta se kriju u ormanu, a u “Little monsters” -  ispod kreveta. Negativci u oba filma se oblačne identično, a imaju i iste, oštre zube.

Izvor: Telegraf

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

Toy-Story-2-pixar-116966_1024_768.jpg
(163.49 KB, 680x510)
Elijen.jpg
(53.06 KB, 392x353)
Elijen-2.jpg
(30.64 KB, 545x204)
Indijana-Džouns.jpg
(28.46 KB, 541x150)
Indijana-Džouns-2.jpg
(54.43 KB, 544x204)
Monsters-Inc.jpg
(47.41 KB, 542x201)
Monsters-Inc-2.jpg
(35.42 KB, 543x174)
Ostrvo.jpg
(40.41 KB, 534x157)
Ostrvo-2.jpg
(29.22 KB, 528x160)
Priča-o-igračkama.jpg
(34.43 KB, 406x202)
Priča-o-igračkama-2.jpg
(37.16 KB, 410x203)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Apr 2024, 07:09:22
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.096 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.