Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Apr 2024, 16:24:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Farmaceutska mafija  (Pročitano 20512 puta)
12. Okt 2007, 09:37:18
Prijatelj foruma
Superstar foruma


Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Лажни серум против тетануса
Током лета 89 људи у Бољевцу и шест у Банатском Новом Селу примило лажни тетанусни серум. – У ампулама уместо заштитне течности највероватније била обична вода. – Министарство здравља поднело кривичне пријаве против одговорних
Вакцина против тетануса често спасава живот
(Фотодокументација "Политике")

Здравствена инспекција Министарства здравља утврдила је да је 89 људи у здравственој установи у Бољевцу, који припада Дому здравља „Земун”, и шест пацијената у амбуланти у Банатском Новом Селу примило лажни тетанусни серум у периоду од јула до септембра 2007. године. Прелиминарне анализе говоре да се у ампулама овог серума „заштитне” течности највероватније налазила вода уместо неопходних активних материја, односно беланчевина. У Министарству здравља објашњавају да особе које нису примиле овај серум нису угрожене, јер су по законским прописима примили и вакцину која је довољна заштита. Ово је за „Политику” потврдио и професор др Милорад Павловић, са Института за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, који је нагласио да су пацијенти у међувремену добили две вакцине које „дижу” имунитет и да су заштићени.

– На основу става стручне комисије довољно је само код свих наставити вакцинацију по прописаној процедури. После информације да се на територији Косова и Метохије у делу под надлежношћу Унмикове администрације појавио лажни серум против тетануса, Министарство здравља је упозорило све здравствене установе у Србији на ову могућност. У две поменуте установе констатован је овај серум, који је у паковању и по свим карактеристикама наизглед одговарао правом. Међутим, Агенција за лекове и медицинска средства Србије констатовала је да нема активне супстанце у ампулама и да се ради о води, а детаљна испитивања су у току – саопштило је Министарство здравља.

У сарадњи са органима МУП-а констатовано је да су три компаније које се баве дистрибуцијом лекова умешане у практично нелегалан промет и дистрибуцију оваквог серума, а истрага је у току. У Министарству здравља напомињу да су поднели кривичне пријаве за угрожавање здравља људи и за привредни преступ, као и да ће наставити испитивање евентуалне појединачне стручне одговорности и у здравственим установама, после чега ће бити предузете прописима предвиђене мере.

– Јавили су нам из Министарства здравља бројеве са ампулама које су повучене и тражили да проверимо да их случајно немамо у дому здравља. По шифрама смо утврдили да их има у установи у Бољевцу. Паковање овог серума је било уобичајено и није могло да се голим оком види да је реч о фалсификату. Сачекаћемо налазе инспекције, мада претпостављамо да је у њима можда била, као што се раније десило, дестилована вода – истакла је др Оливера Ћирковић, помоћник директора за медицинске послове Дома здравља „Земун”.

Ћирковићева објашњава да у 90 одсто случајева нема реалне потребе да се пацијентима даје поменути серум, али да то увек чине предострожности ради. Лекари наглашавају да се инфекција тетанусом добија уласком бацила тетануса или његових спора путем повређене коже или слузница, а да велику опасност представљају повреде шиљастим или зарђалим предметима, попут ексера и ножа, отворене ране или преломи, као и угризи животиња.

– Рецимо, десило се да жена падне на радијатор и тражи да прими вакцину. Излазимо свима у сусрет чак и када је о огреботинама реч. Међутим, морам да објасним да је сада касно да приме „прави” серум они који игром случаја добили лажни – додала је наша саговорница.

У Институту за заштиту здравља Србије „Др Милан Јовановић – Батут” кажу да они нису упознати са овим случајем, да их нико није консултовао и да је случај у домену здравствене инспекције.

Интересантно је то што је ово већ четврти пут у последњих неколико година да се здравље грађана угрожава „подметањем” лажних медикамената, што је потврдио и др Томица Милосављевић, министар здравља, због чега министарство на чијем је челу планира нове и строже мере за спречавање оваквих појава.

Подаци говоре да је у нашој земљи у протеклих годину дана седам особа оболело од тетануса, а да их је пет умрло, а 2005. године од петнаесторо оболелих је петоро преминуло.

Подсећамо да је пре две године у Дому здравља „Нови Београд” откривено присуство лажних ампула „тетагама”, а да је инспекција открила на тржишту и фалсификовани лек за чир „омепрол”, као и антибиотик „ципроцинал”, да су поднете пријаве против одговорних, али јавности није познато да ли су потенцијални кривци одговарали за учињена дела.
Данијела Давидов-Кесар

--------------------------------------------------------------------------

Без последица на пацијенте

Панчево – Информација да је између јула и септембра шесторо мештана Банатског Новог Села примило лажне серуме против тетануса изазвало је комешање у Банатском Новом Селу. Сви они који су било шта могли рећи о томе, у Новом Селу и Панчеву, или су били ,,службено одсутни”, или ,,нису били овлашћени да дају изјаве”.

Нисмо могли да нађемо директорку апотекарске установе у Панчеву, којој припада и новосељанска, а нико од овлашћених који дају информације није био у информативном центру ове установе.

И Драган Бранковић, начелник апотеке у Банатском Новом Селу, није могао било шта да каже. У новосељанском Дому здравља, женски глас нас је упутио на панчевачки Дом здравља.

На крају, успели смо ипак да успоставимо контакт са др Слађаном Томић, из панчевачког Завода за јавно здравље, која се управо вратила из инспекције у Банатском Новом Селу. Како је изјавила за ,,Политику” она је са још двоје колега била члан комисије која је формирана на захтев Министарства здравља, а требалo je да установе какво је стање пацијената који су примили неквалитетни серум против тетануса.

– Сво шесторо Новосељана, купило је ампуле серума у новосељанској апотеци. Ми смо данас обавили разговор са њиховим лекарима и прегледали здравствене картоне (списак људи који су добили лажни серум добили смо од Министарства) и установили да су они добро и да серум који су добили није утицао на њихово здравље. Примаоци овог серума против тетануса су разне животне доби и пола – рекла нам је др Слађана Томић.
М. Ш.


[објављено:Politika 12.10.2007.]
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma


Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Posle pisanja Glasa javnosti, štetan preparat zvanično povučen iz domaćih apoteka
Vlasnik „Dolorekse“ ljut na medije, preti tužbama

BEOGRAD - Vlasnik „Proton sistema“, uvoznik i distributer „Dolorekse“, doktor Predrag Moskovljević, saopštio je juče da će ovaj preparat protiv glavobolje biti povučen sa našeg tržišta dok traje proces njegove preregistracije. On je na konferenciji za novinare rekao da su o tome obaveštene veledrogerije, te da se preparat povlači iz prodaje zbog toga što prema aktuelnom zakonu nema dozvolu za promet.

Firma „Proton sistem“ je juče organizovala konferenciju za medije na kojoj je najavljena tužba protiv dnevnih novina Glas javnosti i Kurir, za delo klevete i nadoknadu štete koju je ova kompanija pretrpela zbog toga što su u tekstu „zlonamerno preneli tvrdnje, koje su izneli predstavnici organizacije ‘Farmaceutsko jezgro’“ o štetnosti ovog preparata po zdravlje pacijenata.

Naime, u našim novinama je u nedelju objavljen tekst na osnovu odluke Agencije za lekove koja je izdala saopštenje da pomenuti preparat nema dozvolu za stavljanje u promet. Agencija je navela, a Glas javnosti preneo da se „mišljenje za carinjenje ovog preparata, ne može smatrati dozvolom za njegovo stavljanje u promet“, kao i obrazloženje da dokumentacija za preparat „nije kompletna“ i da se ne može „sa sigurnošću tvrditi koji se oblik svilene bube nalazi u sastavu ovog proizvoda“.

Tvdrnje o štetnosti „Dolorekse“, koje je za Glas iznela Vukosava Stevanović iz „Farmaceutskog jezgra“, demantovao je vlasnik „Proton sistema“, kome je u tome pomogla Agencija za komunikacioni konsatlting „Farmer & Spajić“. Uz štampani materijal, oni su na konferenciji za novinare „slikovito“ objašnjavali da je prisustvo forukumarina (neki tvrde veoma štetne supstance u preparatu „Dolorekse“) „sasvim uobičajeno“ i da ga ima u ishrani „i to u većem procentu nego u ‘Doloreksi’“.

Vlasnik „Proton sistema“ je tvrdio da kvalitet preparata garantuju vrhunski eksperti „od kojih nema boljih u istočnoj Evropi“.

- Prema ispitivanjima sprovedenim u skladu sa najvišim standardima, naš preparat nema posledice po stomak i bubrege, niti ima neželjene efekte za migrenu - tvrdio je dr Moskovljević, navodeći kako su svi sastojsci „Dolorekse“, uključujući i svilenu bubu, „identifikovani i farmakološki procenjeni“. Svojstva su potvrdila dva različita nezavisna eminentna profesora farmaceutske farmakologije, rekao je on.

Na insistiranje novinara da navede imena eksperata koji stoje iza kvalitete „Dolorekse“ doktor Moskovljević je naveo Nenada Ugričića i Silvanu Dobrić. Doktor je demantovao i tvrdnje da je „Doloreksa“ „zakonski, etički i na bilo koji način problematična“, i dodao kako se preparat reklamira „pošto to nije lek koji se izdaje na recept“. U svakom slučaju, Moskovljević je sve vreme stajao na poziciji da se ova kompanija spremna da ispoštuje sve zahteve Agencije za lekove i da će sve učiniti u skladu sa zakonom.

Sagovornica Glasa, Vukosava Stevanović, juče je odluku „Proton sistema“ o povlačenju preparata iz prodaje kratko prokomentarisala:

- Dobro je da je „Doloreksa“ povučena. Nadam se da postoji spremnost za formiranje farmaceutske inspekcije koja će, konačno, prekinuti prodaju neregistrovanih proizvoda na srpskom tržištu.
Autor:
Snežana Čelić


Izvor: Glas javnosti 12.10.2007.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 13134
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Прошле јесени сам имала честе мигрене и узимала сам лек "Долорекса". Због акутног бронхитиса, лекарка из дома здравља ми је препоручила да извршим анализу крви, реда ради.
По добијању резултата, уследио је шок - вредности за трансеминазе (ензиме јетре) биле су 20 пута веће него што је нормално.
Укратко, после свих претрага на инфективној клиници, лекар специјалиста ме пита: "Да нисте којом несрећом пили "Долорексу?" После мог потврдног одговора, рекао је да је тај лек изазвао токсички хепатитис, и да нисам прва код које види те ненормалне вредности трансеминаза, а да није у питању хепатитис Б или Ц!
На моје питање - зашто не каже за медије о штетности дотада нашироко рекламираног и популарног лека, он је дословце рекао: " Јес, па да ме уништи фармацеутска мафија!"

Закључак изведите сами.
« Poslednja izmena: 12. Okt 2007, 10:27:18 od Теодора »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 224
OS
Windows 2003
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia 1600GTI
IP sačuvana
social share
Смрт је честа појава међ нама Србима
као што су пролеће, лето,  јесен, зима
И није страшнија, поготову дању
од суше, поплаве, земљотреса, мраза,
кад је човек сретне на своме имању
окађене душе и светла образа.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan


Samo sport spaja ljude a politika ih razdvaja

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610
Ovo je asmo vrh ledenog brega u nas. farmaceutsak mafija radi pa razbija odavno.
Za vreme sankcija kada nigde nije mogao da se nadje lek u Srbiji kada mi je supruga bila trudna mogao sam samo da nadjem lekove koji su "uvozeni" iz Bosne a proizvodjaci su bili iz Srbije. Otvoreno mi je aoptekar rekao da mora da navlja lekove pod tim uslovima da bi imala drzava pare. Nisam mogao da shvatim ali sam bio primoran da ih kupujem.
U gradskoj bolnici nea lekova i samo oni koji kupe u odrdjenoj apoteci mogu dfa se nadaju ozdravljenju ili izlecenju. A lekar samo kaze idite u tu i tu apoteku i recite da sam vas ja posalo ili da papiric i dobijes lek kkoga "nema" kada ga trazis u istoj apoteci.
Strasno.
Sada moj prijetelj lekar ne moze da se odbrani od raznoraznih agenata farmaceutskih kuca koji mu ude provziju od svakog prepisanog leka koji oni proizvode, kako oni znaju - on i odgovara- pa u centralnom registru svake apoteke ima svaki lek koji sam prepisoa-zato us nam izmislili pecate sa brojevima i onda kontrolisu.
Apotekari su postali sve beozbzirniji u trci za lovom.Poluispitani ili neispitani "biljni" lekovi su u apotekama a nadlezne isnpskcije ne reaguju ili su nemocne opred udruzenim snagama.
IP sačuvana
social share
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . "  Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Pogledaj profil GTalk
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 224
OS
Windows 2003
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia 1600GTI
Сетите се само бившег начелника ВМА који је касније био и министар одбране, како је експресно смењен са те дужности чим је објавио рат фаракомафији!
Касније, иако је као министар имао шира овлашћења никада више то није поменуо.
Воли човек себе и своју породицу, па није ваљда луд!!!
« Poslednja izmena: 12. Okt 2007, 10:56:51 od pedjapop »
IP sačuvana
social share
Смрт је честа појава међ нама Србима
као што су пролеће, лето,  јесен, зима
И није страшнија, поготову дању
од суше, поплаве, земљотреса, мраза,
кад је човек сретне на своме имању
окађене душе и светла образа.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 13134
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Ја се, после свега, питам - ко ће мени да надокнади претрпљени страх, стрес за целу породицу, трошкове опоравка.... Наравно нико, појео вук магарца!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.0
Ја се, после свега, питам - ко ће мени да надокнади претрпљени страх, стрес за целу породицу, трошкове опоравка.... Наравно нико, појео вук магарца!
nadoknadice"pravna drzava" Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

 Smile
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 11508
Zastava Buenos Aires
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Samsung Galaxy
Ја се, после свега, питам - ко ће мени да надокнади претрпљени страх, стрес за целу породицу, трошкове опоравка.... Наравно нико, појео вук магарца!

da zivis u normalnoj drzavi sad ne bi postavljala takvo pitanje, vec gde sad da potrosis novac dobijen od toga  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Marco Materazzi World Champion


Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 13134
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Извукла сам поуку, то ми је једина утеха  - никада не узимајте ништа на своју руку, или на туђу препоруку, или јер се рекламира на телевизији, штампи...увек прочитајте упутство које иде уз лек, чак и ако је преписан од стране лекара.


Фармацеутска мафија управо највише зарађује на такозваним "помоћним лековитим средствима", којекаквим препаратима за мршављење, витаминима, еликсирима...
Немојте им помагати у томе.
« Poslednja izmena: 12. Okt 2007, 12:01:13 od Теодора »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Apr 2024, 16:24:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.097 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.