Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Fakulteti podigli školarine  (Pročitano 7315 puta)
Supermoderator
Svedok stvaranja istorije

The Pretender

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 19013
Zastava Paradise City...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Tako će brucoši prava upis platiti 10.000 manje, odnosno 80.000

Tolika je bila i prosle godine...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 20016
Zastava Novi Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.9
mob
Apple iPhone
Nece to poskupljenje proci tako lako  Smile
IP sačuvana
social share
Preporuka za clanove: Srpski pravopis 

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Violence solves everything!!!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7616
Zastava Niš
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.9
mob
Samsung XYZ1004
Da li je neko-nekad-negde video ili bar nacuo specifikaciju troskova fakulteta?
Meni nikad nije bilo jasno, GDE i NASTA potrose tolke silne pare?
Ako je prosecna skolarina 1000evra i prosecno se na jedan fakultet upise oko 100 studenta na budzetu + oni koji obnavljaju godine + placanje prijave ispita + placanje specijalizacija, magistratura, doktorata + placanje raznih dodatnih glupih troskova, SV obrazaca, povlacenje dokumenta i gomila glupih biroktatskih "usluga....prosecan fakultet moze od studenata da dobije (da ne kazem otme) 150.000evra godisnje (dok saobracajni, gradjevinski, masinski, poljoprivredni i elektronski imaju i veliku zaradu od usluga i saradnje sa privredom) , a ako je poznato (ili ja bar tako mislim) da plate profesorima ne placa fakultet nego drzava - ona bi jako vole da znam na sta trose tolke pare???
Mislim, kolko bre to kosta struja, voda, grejanje, odrzavanje, renoviranje (mental note: ma koje bre renoviranje  Smile ) i slicno....gde odu pare?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
mob
Samsung 111111
Da li je neko-nekad-negde video ili bar nacuo specifikaciju troskova fakulteta?
Meni nikad nije bilo jasno, GDE i NASTA potrose tolke silne pare?
Ako je prosecna skolarina 1000evra i prosecno se na jedan fakultet upise oko 100 studenta na budzetu + oni koji obnavljaju godine + placanje prijave ispita + placanje specijalizacija, magistratura, doktorata + placanje raznih dodatnih glupih troskova, SV obrazaca, povlacenje dokumenta i gomila glupih biroktatskih "usluga....prosecan fakultet moze od studenata da dobije (da ne kazem otme) 150.000evra godisnje (dok saobracajni, gradjevinski, masinski, poljoprivredni i elektronski imaju i veliku zaradu od usluga i saradnje sa privredom) , a ako je poznato (ili ja bar tako mislim) da plate profesorima ne placa fakultet nego drzava - ona bi jako vole da znam na sta trose tolke pare???
Mislim, kolko bre to kosta struja, voda, grejanje, odrzavanje, renoviranje (mental note: ma koje bre renoviranje  Smile ) i slicno....gde odu pare?
Iskreno........Kakva nam je drzava takvi i fakulteti ,takvi i profesori , takvi i ljudi .Sto znaci lopovska tj sve lopovi.Nemas ni gde da se zalis jer je i sudstvo podmiceno.A i da se zalis , ponovo ga ispusis,a ostali ti se samo smeju..razumes brate moj ? Ja sam taj koji je najebo,ja treba da se upisem na faks ove godine da ne kazem za 2 meseca...I kazi mi sta da radim ? Nista...mogu samo da sedim i da sam sebi pusim kurac ako ne upadnem na budzet.
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
HTC One
Drugari, ne vidim problem. Ima ko ce na budzet (zasluga), a ko nema rezultate neka da gas i posle prve predje na budzet.

Ja sam dva faksa (tacnije visu poslovnu pa onda FPN u 24. god) na taj nacin... jbg, decko se zezao u srednjoj i fali uspeha... upisao visu, platio prvu godinu i posle sve na budzetu dok  nisam zavrsio... upisao FPN, platio prvu godinu na 4 rate, opet prvu lepo u roku i sad uskoro zavrsavam i sve vreme sam na budzetu.

Slazem se da je skupo ali takodje fakultet JESTE privilegija i kao i sve treba zasluziti... onaj ko ce uciti i na najgoru krizu odvojice za prvu godinu... onaj ko bi da studira da bi se zvao studentom i da razvlaci treba i da placa... nema tu velike filozofije i price o pravdi i zloj drzavi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7616
Zastava Niš
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.9
mob
Samsung XYZ1004
Mislim da ne moram da ti objasnjavam koliko je vazno ulaganje u obrazovanje i da razvoj svake zemlje zavisi od toga koliko ulaze u obrazovanje (USA je tako postala supersila, a Japan uspeo, ne samo da prezivi na onim ostrvcima, nego, i da postane ekonomska super sila), a Srbija je zemlja sa najmanjim procentom visokoobrazovanih ljudi u Evropi i umesto da na svaki nacin ulaze u obrazovanje i podstice mlade ljude da upisuju fakultete, ona radi upravo suprotno!

I gde pise da "pravi student koji hoce da uci" mora da zavrsi studije u roku? Neko mozda radi, neko cuva decu, ima bolesne roditelje, nema vremena ili prosto mu treba vise vremena da savlada gradivo....ne vidim kako je u interesu drzave da odbaci te ljude, umesto da im pruzi sansu da zavrse fakultet i poguraju zemlju napred!

Veruj mi, da strucnost i znanje nekog inzenjera, arhitekte, diplomiranog pravnika, ekonomiste, doktora itd. ne zavisi od toga koliko je godina studirao (naravno ekstremne slucajeve ne racunam).

I da,...ja bih i dalje voleo da znam na sta se trose novci koji fakulteti zarade preko godine, pa da taj novac pametnije potrose i uloze u poboljsanje i modernizaciju nastavnih sredstva, prostorija, laboratorija i na taj nacin pomognu ovima "koji hoce da uce"  Smile
« Poslednja izmena: 24. Apr 2009, 02:18:48 od I Posle Mene JAA »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
HTC One
Mislim da ne moram da ti objasnjavam koliko je vazno ulaganje u obrazovanje i da razvoj svake zemlje zavisi od toga koliko ulaze u obrazovanje (USA je tako postala supersila, a Japan uspeo, ne samo da prezivi na onim ostrvcima, nego, i da postane ekonomska super sila), a Srbija je zemlja sa najmanjim procentom visokoobrazovanih ljudi u Evropi i umesto da na svaki nacin ulaze u obrazovanje i podstice mlade ljude da upisuju fakultete, ona radi upravo suprotno!

Samo mala digresija... treba neko da zeli da zavrsi faks, kod nas velika vecina upisuje zbog roditelja ili da dodje u grad iz sela... takodje, pogledaj statistiku prolaznosti na fakultetima pa ces videti gde je problem, upravo u studentima. Mi ovde pominjemo kako neko da upise a na hiljade je onih koji su upisali i prdnuli u cabar, sto bi narod rekao.

Citat
I gde pise da "pravi student koji hoce da uci" mora da zavrsi studije u roku? Neko mozda radi, neko cuva decu, ima bolesne roditelje, nema vremena ili prosto mu treba vise vremena da savlada gradivo....ne vidim kako je u interesu drzave da odbaci te ljude, umesto da im pruzi sansu da zavrse fakultet i poguraju zemlju napred!

Opet - sve se zasniva na zaslugama. Nije jedini i uspesni student onaj koji sve zavrsava u roku. Ali onaj koji zavrsava u roku je za to i nagradjen (sto je i normalno) a onaj ko hoce da razvlaci treba da plati. A ako je uspesan, kad zavrsi lako ce svojim znanjem povratiti pare, ako je toliko uspesan kao sto se ovde pretpostavlja, zar ne?  Smile

A ove patetike oko razloga za odugovlacenje kod mene ne prolaze... ne bih da u diskusiju uvlacim neke emotivne (pa samim tim i pateticne) aspekte jer ja takve strogo izbegavama, ali sam upravo tokom studiranja izgubio babu, oca, brata od tetke koji mi je kao rodjeni jer sam jedinac koji je moje godiste... otac i brat oboje oboleli od raka, otac jetra a brat benigni na hipofizi koji se iskoplikovao (toliko o benignosti)... a pri tom sam i radio i radim... a pritom sam nasao vremena i da pauziram 5 meseci da odem do USA da radim... a pritom jos radim i neke stvari od kojih nemam prihode a oduzimaju vreme... a pritom da ne nabrajam. Sustina je da se sve moze kada se sebi zacrta cilj.
« Poslednja izmena: 24. Apr 2009, 02:33:08 od Coolrunner »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7616
Zastava Niš
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.9
mob
Samsung XYZ1004
Citat
Samo mala digresija... treba neko da zeli da zavrsi faks, kod nas velika vecina upisuje zbog roditelja ili da dodje u grad iz sela... takodje, pogledaj statistiku prolaznosti na fakultetima pa ces videti gde je problem, upravo u studentima. Mi ovde pominjemo kako neko da upise a na hiljade je onih koji su upisali i prdnuli u cabar, sto bi narod rekao.

Problem generalno nije u studentima (mada u ovome sto si naveo ima dosta istine) nego u dosadnom, opsirnom i u praksi neprimenjivom gradivu, zbog cega dobijamo akademce koje niko ne zeli da zaposli, jer naprosto nemaju odgovarajuce znanje. Pa onda studenti i nemaju nekog motiva i zelje da zavrse fakultet koji im nece doneti zadovoljavajuci posao, pa zato i lako odustaju od daljeg studiranja.
Najbolji primer za to ti je Vojna akademija, koja je posle duzeg niza godina svojim studentima ponudila pristojnu platu od 400-500 evra (koju dobijaju na vreme i bez kasnjenja), siguran posao i neku perspektivu, pa se prijavilo 7 puta vise kandidata nego predhodnih godina.

Naravno, nije normalna cena skolovanja neki magicni stap koji ce resiti sve probleme naseg visokog skolstva (njemu treba mnoogooo dublja i temeljnija reforma od pukog uskladjivanja troskova skolovanja), ali moze da pomogne. Opet da ponovima, ne treba drzava da tera studente sa svojih fakulteta, nego da ih motivise da sto vise ljudi ga upisu, a to sigurno nece postici ovakvim skolarinama.

Citat
Opet - sve se zasniva na zaslugama. Nije jedini i uspesni student onaj koji sve zavrsava u roku. Ali onaj koji zavrsava u roku je za to i nagradjen (sto je i normalno) a onaj ko hoce da razvlaci treba da plati. A ako je uspesan, kad zavrsi lako ce svojim znanjem povratiti pare, ako je toliko uspesan kao sto se ovde pretpostavlja, zar ne?  Smile

A ove patetike oko razloga za odugovlacenje kod mene ne prolaze... ne bih da u diskusiju uvlacim neke emotivne (pa samim tim i pateticne) aspekte jer ja takve strogo izbegavama, ali sam upravo tokom studiranja izgubio babu, oca, brata od tetke koji mi je kao rodjeni jer sam jedinac koji je moje godiste... otac i brat oboje oboleli od raka, otac jetra a brat benigni na hipofizi koji se iskoplikovao (toliko o benignosti)... a pri tom sam i radio i radim... a pritom sam nasao vremena i da pauziram 5 meseci da odem do USA da radim... a pritom jos radim i neke stvari od kojih nemam prihode a oduzimaju vreme... a pritom da ne nabrajam. Sustina je da se sve hoce kada se sebi zacrta cilj.

Bravo za tebe (ovo nije bilo ironicno)
Sustina je u tome, da fakulteti ne postoje samo za nadarene ljude i izuzetne pojedince, jer bi u tom slucaju fakultete zavrsavalo jos manji broj ljudi!
Vecinu fakulteta moze da zavrsi covek sa prosecnom inteligencijom, i za samo par fakulteta ti je potrebna blago nadprosecna, tako da se ne slazem da je fakultet neka privilegija.
I naravno da onaj koji daje u roku treba da bude nagradjen, ali onaj koji ne daje u roku ne treba da bude finansijski osakacen  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
HTC One
Citat
Problem generalno nije u studentima (mada u ovome sto si naveo ima dosta istine) nego u dosadnom, opsirnom i u praksi neprimenjivom gradivu, zbog cega dobijamo akademce koje niko ne zeli da zaposli, jer naprosto nemaju odgovarajuce znanje. Pa onda studenti i nemaju nekog motiva i zelje da zavrse fakultet koji im nece doneti zadovoljavajuci posao, pa zato i lako odustaju od daljeg studiranja.
Najbolji primer za to ti je Vojna akademija, koja je posle duzeg niza godina svojim studentima ponudila pristojnu platu od 400-500 evra (koju dobijaju na vreme i bez kasnjenja), siguran posao i neku perspektivu, pa se prijavilo 7 puta vise kandidata nego predhodnih godina.

Najveci problem, ako vec analiziramo jeste u nemanju plana o potrebnim kadrovima/profilima. Koliko samo ekonomista i pravnika svake godine dobijemo? Znas li da prema zvanicnim podacima trenutno ima aktivnih profesora kao i zamena dovoljno da ne bi trebalo sledecih 10 godina zaposliti novog profesora.

U svetu se to radi po principu kvota. Sednu ministar, par drzavnih sluzbenika, privrednici itd. i kazu "treba nam takav i takav radnik", i drzava onda to omogucava. U EU je normalno da na fakultetima ako vide da je neki profil trenutno prebukiran obustave upis na par godina. Npr. na masinskom faksu uvek ostane mesta i za budzet a fali ljudi u struci. Obustavis upis 3 god na ekonomiji i pravu pa da vidis kako ce se utrkivati izmedju ostalih i za masinski.

Nije drzavi potreban obrazovan svrseni student koji nece imati posao... ni studenti od toga nemaju nista... resenje je obezbediti da onaj ko zavrsi moze da se zaposli u struci. A kad se to obezbedi i ti znas da imas posao, ni skolarina nece biti problem.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 20016
Zastava Novi Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.9
mob
Apple iPhone
28.04.2009.
Sutra protest na Platou!

Sutra protest na Platou!Grupa Studenti za studente, poziva sve studente da dođu sutra na Plato u 12 časova na veliko protestno okupljanje protiv visokih školarina za narednu akademsku godinu.
Njihov poziv prenosimo u celosti:

Na većini fakulteta najavljeno je poskupljenje ionako skandalozno visokih školarina za sledeću godinu (čak i do 30%). Pored toga, najavljeno je i poskupljenje ostalih troškova, poput prijava ispita, obnove godine, itd.
Takođe, planira se i zaoštravanje već uspostavljenog beskrupuloznog sistema rangiranja, kao i smanjenje budžetskih mesta.

Mi, studenti i studentkinje BU, nećemo se zadovoljiti praznim apelom Ministarstva da fakulteti ne povećavaju školarine - one su već previsoke, a da Ministarstvo zaista ima ozbiljne namere da pomogne studentima, ono bi uradilo nešto više od slanja pukog apela.
Ono što bi bilo još skandaloznije je da ovo što se radi sa visokim školstvom u našoj zemlji prođe bez ikakvog odgovora sa naše strane!

Naše kolege i koleginice iz Zagreba, nakon blokade Filozofskog fakulteta kojom zahtevaju besplatno školstvo, uspeli su da dobiju i podršku fakultetskog veća i da započnu pregovore sa ministarstvom.

Ovo je pravi trenutak za početak borbe za naša prava!
Studentkinje i studenti će se pojaviti na protestu u sredu, 29.04. u 12 sati na Platou. Pokazaćemo da nećemo sedeti skrštenih ruku dok se naše obrazovanje degradira, a budućnost čitavog društva dovodi u pitanje.

Pozivamo Vas da dođete na protest i pomognete nam da glas studenata i studentkinja BU dopre do što većeg dela našeg društve. Pitanje obrazovanja je pitanje koje se tiče svih nas!

Slobodno obrazovanje, a ne slobodno tržište!
Obrazovanje za sve!
Studenti za Studente!

Izvor
« Poslednja izmena: 28. Apr 2009, 14:37:03 od Mikele »
IP sačuvana
social share
Preporuka za clanove: Srpski pravopis 

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.