Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 02:55:15
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Da li ste za ili protiv Eutanzije ??
Za
76.6%  (49)
Protiv
23.4%  (15)
Ukupno glasova: 64
Idi dole
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 33
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: eutanazija??  (Pročitano 46011 puta)
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
Citat
Međutim ti ne možeš da znaš da li taj vojnik želi svoju smrt.
nije provokacija, ali da se nedaj boze tebi tako nesto desi, sta bi ti izabrala?
Problem sto ti u tom slucaju ne bi mogao nista da izaberes. Potpuno si bespomocan.
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 

Sigurno je da ne zeli da vegetira kao biljka.

Citat
nije provokacija, ali da se nedaj boze tebi tako nesto desi, sta bi ti izabrala?

Postavljaš pogrešno predispozicije. Da bi se njemu to desilo bilo je neophodno da se uloži neverovatna količina truda i rada koji ga je fizički održao u životu. Znači da taj vojnik pre odlaska u plaćenike nije dao instrukciju o odustajanju od reanimacije u nekim slučajevima. A to opet znači da on nije odlučio da želi eutanaziju. Mi ne možemo da znamo šta on želi ovog trenutka.

U medicinskoj praksi Srbije takav pacijent ni u vojnoj ni u civilnoj praksi ne bi bio smatran operabilnim, on ne bi preživeo.

Šta bih ja želela. Pa ako bih bila samlevena i razdrobljena na takav način ne bih želela da me leče na silu, ali šta bih želela da sam u njegovoj koži stvarno ne znam. Nemam ideju ni da li ni kako radi njegov mozak. Za to treba mnogo EEG-a koji bi prosudio da li je on svestan, da li trpi bolove, da li je uopšte živ.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Citat
Problem sto ti u tom slucaju ne bi mogao nista da izaberes. Potpuno si bespomocan.
ali da mozes kojim chudom! voleo bih odgovor od simijon.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15

Sigurno je da ne zeli da vegetira kao biljka.

Citat

Postavljaš pogrešno predispozicije. Da bi se njemu to desilo bilo je neophodno da se uloži neverovatna količina truda i rada koji ga je fizički održao u životu. Znači da taj vojnik pre odlaska u plaćenike nije dao instrukciju o odustajanju od reanimacije u nekim slučajevima. A to opet znači da on nije odlučio da želi eutanaziju. Mi ne možemo da znamo šta on želi ovog trenutka.

U medicinskoj praksi Srbije takav pacijent ni u vojnoj ni u civilnoj praksi ne bi bio smatran operabilnim, on ne bi preživeo.

Šta bih ja želela. Pa ako bih bila samlevena i razdrobljena na takav način ne bih želela da me leče na silu, ali šta bih želela da sam u njegovoj koži stvarno ne znam. Nemam ideju ni da li ni kako radi njegov mozak. Za to treba mnogo EEG-a koji bi prosudio da li je on svestan, da li trpi bolove, da li je uopšte živ.
Zamisli kako bi se osjecala bez ijednog jedinog cula. Ludilo bi zvucalo tek kao predigra stanja u koje bi zapala. Tako se ni zivotije ne bi osjecale, a kamolo ljudsko bice. Smrt je valjda jedina lijepa kojoj bi mogla da se nadas.
« Poslednja izmena: 04. Jul 2008, 22:12:39 od Raven_Claw3190900 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Ravene opet pročitaj šta sam napisala. Mi znamo da on nije odredio restrikcije lečenja koje želi. Mi ne znamo da li njegov  mozak radi i kako. Mi znamo da njegova porodica nije tražila isključivanje aparata koad je to bilo moguće. Pa ko onda treba da donese tu odluku umesto njega i njegove porodice. Ko danas sme da ubije tog čoveka.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
ovo je preraslo u filozofiranje. kazem nema aparata, nema zakona, nema rodbine, nema nicega. tvoja odluka je zivot ili smrt???
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26
 sluchaj iz te pesme je ionako medicinski nemoguc , pa je o tome glupo i raspravljati ...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Ok, sve najbolje.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1515
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Pariski lekar dr Žan Mari Goma govori o
skandalima koje Evropa prećutkuje

Lekari ubijaju iz milosrđa
"Skandalozno je da se širom Evrope svakodnevno primenjuje
eutanazija i na pacijentima koji to nisu tražili", kaže dr Goma

Da li pacijentima, čije se stanje zbog bolova, bolesti i starosti procenjuju kao beznadežno, treba davati smrtonosne injekcije da bi što pre izdahnuli i primeniti ono što se zove eutanazija? Ili ih treba pustiti da umru kad umru?

Ili ih pak treba beskrajno držati priključene na sve savršenije aparate za veštačko održavanje u životu? Prva varijanta zove se eutanazija i već je legalizovana u Belgiji i Holandiji, a slično se najavljuje i u Švajcarskoj. U drugim zapadnoevropskim zemljama se sprovodi prećutno i u suštini protiv zakona.

Jedna komisija Saveta Evrope trenutno proučava treba li zemljama članicama preporučiti legalizaciju eutanazije. Na nedavno održanoj evropskoj konferenciji o eutanaziji u Parizu mogla su se čuti mišljenja za i protiv legalizacije, ali i neki stavovi "između" i zapanjujući podaci o broju pacijenata koje lekari "zauvek uspavljuju" i bez njihovog pristanka. Za dr Žan Mari Goma, iz pariske bolnice za bolove i palijativnu negu "Sen Perin", pitanje se uopšte ne postavlja u obliku za i protiv eutanazije.

Ono što je neverovatno to je da se na ovoj konferenciji nije povela prava, istinska debata o onome sa čim se najčešće susrećemo. Brojni bolesnici svakodnevno su podvrgnuti eutanaziji, a da pri tom to nisu tražili. To je skandalozno. Svaki dan u Evropi ima na hiljade bolesnika nad kojima se primenjuje eutanazija.

To je mnogo, mnogo ljudi. Ponekada to i nije učinjeno sasvim otvoreno, ni pošteno jer se bolesniku progresivno predoziraju jaki lekovi, sve dok peti dan ne padne u komu. To u očima porodice može da prođe kao progresivno pogoršanje, ali je zapravo reč o ubrzanom umiranju pod uticajem lekova.

Naravno da porodica ne zna kako je njen bližnji izdahnuo. Lekari to rade zato što im je dojadilo da sprovode lečenje za koje smatraju da nema smisla, kaže dr Goma za "Glas"

Da li praktikujete eutanaziju nad vašim pacijentima ?
- Ne, ja ne primenjujem eutanaziju, ali razumem kolege koji se smatraju obaveznim da je primenjuju. Mislim prosto da oni lekari koji smatraju da moraju da pribegnu eutanaziju nisu shvatili da ima drugih načina i da ta linija ne mora da se pređe, ne mora da se primeni eutanazija.

Bazna palijativna nega je dostupna svima: to znači da dajete morfijum pacijentu, gledate ga u oči i imate lepu reč. Takva nega je dostupna svim lekarima, pa i onima u Beogradu. Poštovanje bolesnika ne zavisi od toga koliko lekari imaju novca da ga neguju, već od toga kakvu dušu ima lekar.

Dakle, problem eutanazije je više socijalni nego medicinski. Zašto se lekarima stavlja na leđa da primenjuju eutanaziju? Ako je pacijent izabrao samoubistvo, zašto bi lekar morao da povuče posledice tog stava. Svako može da se ubije, ako nikako drugačije, prestajući da se hrani. Zašto bi lekar bio taj ko bi ga odvajao od života ?

Debata o eutanaziji postoji samo u bogatim zemljama ?
- Da, to je privilegija bogatih i rezultat razvoja zapadnog društva opsednutog fanatizmom o životu bez rizika, a tako nešto ne postoji. Postoji ideja da možemo da se osiguramo od svih opasnosti i neizvesnosti.

Dakle, reč je o jednom virtuelnom fantazmu kojim bi trebalo da se stvori utisak da se neminovnost smrti može prevazići, da se može ukinuti bol, da se može izbrisati smrt konačno. Kako? Pa, tako što ćemo umreti pre nego što smrt dođe po nas.

Mogu da kažem da sam kao lekar ispratio hiljade umirućih i da je teskoba od smrti zajednička svim ljudima, svih kultura, i onima sa verom i bez vere. Neki je prihvataju mirno, a neki s revoltom.

Konačno vi ste ipak protiv legalizacije eutanazije ?
- Ja kažem da ne treba uopštavati. Ako ste u Beogradu, bombarduju vas, nemate ni morfijuma da pomognete pacijentu koji je smrtno ranjen i urla - naravno da ćete primeniti eutanaziju. Ali, ako imate morfijum pri ruci - daćete ga.

U situaciji bez bombi imate uvek drugih sredstava i nije neizbežna eutanazija. Što ste siromašniji, imate manje rešenja na izboru. Banalno je to što sam rekao, zar ne, ali je tako. Ne možemo očekivati da zakonodavstvo reši sve tajne našeg postojanja.

IP sačuvana
social share
Skrab.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
Ravene opet pročitaj šta sam napisala. Mi znamo da on nije odredio restrikcije lečenja koje želi. Mi ne znamo da li njegov  mozak radi i kako. Mi znamo da njegova porodica nije tražila isključivanje aparata koad je to bilo moguće. Pa ko onda treba da donese tu odluku umesto njega i njegove porodice. Ko danas sme da ubije tog čoveka.
Pa valjda nije u pitanju neki mazohista koji uziva u tome. Svako normalno ljudsko bice bi jedino zeljelo smrt. On je u toj situaciji zivi mrtvac.
sluchaj iz te pesme je ionako medicinski nemoguc , pa je o tome glupo i raspravljati ...  Smile
Pjesma je radena po slucaju vojnika iz Vijetnama koji je stao na minu. Uostalom, tu je vise rijec o tome kako se ponijeti u takvom  slucaju. Filozofsko pitanje.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13

aj sad ti. da se nalazis u nedaj boze stanju. sta bi izabrao?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 33
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 02:55:15
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.