Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ešdaunu 2005.manja ovlašćenja  (Pročitano 1640 puta)
29. Dec 2004, 06:25:41
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Ešdaunu 2005.manja ovlašćenja
Doživotne zabrane učestvovanja na izborima, čime su kažnjeni svrstani u žrtve političkih progona, nije radio ni režim SFRJ

MOSTAR - Posebni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek izvestio je nedavno predsedavajućeg BiH Predsedništva Borislava Paravca da će se visokom predstavniku u BiH i posebnom izaslaniku EU u BiH Pediju Ešdaunu u 2005. godini ukinuti ovlašćenja koje su međunarodnim nadzornicima u proteklih osam godina davale velike mogućnosti - jednake srednjovekovnim načelnicima kolonija, piše zagrebački Večernji list.

Doživotne zabrane učestvovanja na izborima ili, pak, zapošljavanja u javnim institucijama, čime su se kažnjeni svrstali u najveće žrtve političkih progona, nije radio ni komunistički režim bivše Jugoslavije ili Sovjetskog Saveza, navodi se u listu.

Udar na Republiku Srpsku

Po tvrdnjama neimenovanog službenika bliskog Predsedništvu, Busek je Paravcu nagovestio promene ovlašćenja visokog predstavnika za vreme sastanka održanog na marginama radnoga stola jugoistočne Evrope pod nazivom "Pomirenje za zajedničku budućnost" u Tirani početkom ovog meseca.

Kako dodaje izvor Večernjeg lista, Busek je nagovestio da međunarodna zajednica u BiH u sledećoj godini definitivno počinje "izlaznu strategiju". Paravac je upozorio na opasnost od mogućih pokušaja udara na Republiku Srpsku od međunarodne birokratije kojoj je, zbog beneficija, stalo da što duže ostane u BiH inicirajući nove krize.

Koristeći ovlašćenja, za koje se i ne može reći šta tačno podrazumevaju, proglašene 9. i 10. decembra 1997. na zasedanju Veća za sprovođenje mira u Bosni i Hercegovini, tri visoka predstavnika, Karlos Vestendorp, Volfgang Petrič i Pedi Ešdaun, smenili su više od 250 službenika u BiH proglašavajući ih neprijateljima Dejtonskog sporazuma.

I dok pak Vestendorp nije uspeo da protumači ovlašćenja na pravi način, Petrič, kao pravi socio-eksperimentator, počeo je da zabranjuje smenjenim pojedincima da učestvuju u politici, na izborima, da se zapošljavaju u javnim ustanovama i preduzećima, kao i da se bave bilo kakvim javnim poslovima.

Članovi Veća za sprovođenje mira u Bosni i Hercegovini, međutim, to uopšte nisu naveli u proširenim ovlašćenjima, a naročito im nije palo na pamet da odobre kršenje UN-ovih i evropskih povelja i konvencija o ljudskim pravima i slobodama koje se tiču zapošljavanja i mogućnosti učestvovanja na izborima.

Medijski linč

Pa ipak, umesto objašnjenja, Petrič i Ešdaun su koristili mogućnost da izreknu medijski linč i tako zaštite svoje pravo da sami protumače Dejtonski sporazum.

- Oni su širili strah među Hrvatima, tvrdeći da taj narod nije ravnopravan sa ostalima u BiH. Treći entitet koji je HDZ nameravao da osnuje bio bi geto u kojem bi upravo Hrvati bili osiromašeni - naveo je Petrič, obrazlažući doživotnu zabranu političkog delovanja bivšeg hrvatskog člana BiH Predsedništva Ante Jelavića, piše Večernji list.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: bureka

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.08 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.