Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ердоган: Бол Балкана је и наша бол  (Pročitano 688 puta)
03. Jun 2013, 20:59:23
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
Browser
Chrome 27.0.1453.94
mob
Qtek 小米
Ердоган: Бол Балкана је и наша бол

Турскı премијер Рецеп Таyyип Ердоган је у обраћању на редовној сједници Удружења културе и солидарности румелијских Турака у Конгресном центру Халич у Истанбулу, казао да Турска у посљедњих десет година покушава отклонити стогодишњу занемареност Балкана.

"Замислите Стари мост у Мостару. Запад је срушио мост, а ми смо га изградили. Срушили су мост на Дрини, ми смо га изградили. Срушили су џамије, а ми смо изградили. Зашто? Зато што ми имамо духовни дуг према њима", рекао је Ердоган.

Он је казао како је регија Балкана једно од најљепшх географских подручја на свијету, али, како је навео, због политичких и етничких сукоба, та регија је платила високу цијену.

"Сви ми знамо да је бол на Балкану дубока довољно за цијело човјечанство", поручио је турски премијер.

"Наша жеља и наши напори јесу ка том путу, да се научи лекција из догађаја на Балкану и да у тој регији влада мир, стабилност и сигурност", казао је Ердоган.

Он је изразио наду турских власти да ће у балканским земљама демократија ојачати и да ће доћи до економског развоја, након чега ће земље регије имати одржив мир, одрживо богатство и стабилност.

"За то се требају потрудити све земље регије. Али, постоји и ова истина, да свијет никад није гледао на Балкан попут нас. Сада се воде преговори за чланство у НАТО-у. Али земље Балкана и даље нису чланице, упркос свим нашим напорима. То је из разлога што имају другачији поглед на муслимане на Балкану. Зашто? Зато што сада говоре да не могу изаћи на крај с Турском. А, ако се повећа број таквих земаља на двије, три, четири, а знамо да муслиманско становништво на Балкану није већинско, и они оклијевају упркос томе. Али вјерујем, на овај или онај начин, прије или касније, доћи ће све на своје мјесто. Ми, као Турска, радимо све што треба да радимо и наставит ћемо", изјавио је Ердоган.

Он је подсјетио на проблем имена Македоније кад је ријеч о њеном чланству у НАТО-у.

"Пред онима који не желе Македонију у НАТО-у због проблема са именом, једино је Турска стајала поносна. Због чега покушаваш ускратити чланство овој земљи у НАТО-у? Ми смо их то отворено питали, и грчког премијера и одговорног министра и званичнике у разним другим земљама. Говорили смо им да гријеше. Не могу кажњавати македонски народ због једне ријечи, због једног имена. Наставит ћемо са том борбом", казао је Ердоган.

Турски премијер је у обраћању такођер истакао како Турска не гледа на Балкан ради интереса.

"Балкан, са свим етничким и вјерским групама је дио нас, то су наши сусједи, пријатељи, рођаци и браћа. Зато је бол Балкана наша бол. Радост Балкана је наша радост. Балкан је, да тако кажем, поновно откривен у Турској. Након Хладног рата, дигле су се баријере између нас и коначно смо опет близу једни другима. Како би надокнадили изгубљено вријеме, отворили смо врата билатералним сусретима и сарадњи. Гдје год да одемо на Балкану, у коју год земљу, сретнемо турске туристе, бизнисмене, инвеститоре или чланове невладиних организација и поносни смо на то. Почевши од Истанбула, у сваком турском граду примамо нашу браћу и пријатеље из балканских земаља. Са великом одлучношћу подузимамо кораке који ће повећати политичку, економску, трговинску и културну сарадњу између Турске и балканских земаља. Више се бринемо о нашим дјелима, хисторији и Турцима у тој регији. Колико год продубимо ове односе, брже ћемо надокнадити изгубљено вријеме", рекао је турски премијер Ердоган.

Он је казао како се грађани различитих земаља на Балкану требају ујединити.

"Ми на Балкану морамо бити једно и са Албанцима и Турцима. Подсјећам, и писац турске химне Мехмет Акиф Ерсоy је био Албанац. Али је написао химну гдје је пренио осјећаје Турака. Када је написао химну, добио је громогласан аплауз у парламенту, који је трајао сатима. Докле год Турска расте, постаје богатија и снажнија, и наша браћа на Балкану ће имати велике користи од тога. За нас нема разлике између Истанбула, Анкаре, Измира, Бурсе, Едирнеа и Скопља, Призрена, Сарајева, Тиране, Солуна, Карџалија, Комотинија и Схумена. Ми не можемо живјети одвојено од њих. Ја не могу на једну страну ставити ствари које сам доживио у Мостару, Приштини или Призрену. Љубав и интересовање које су људи показали према мени тамо, исто и ја осјећам за њих. Како гледамо своје градове, тако гледамо и на градове у тој регији. Као Турска, дјелујемо кроз Турску агенцију за сарадњу и развој (ТИКА), Институт 'Yунус Емре', приватни сектор тако да смо на услузи нашој браћи у сваком смислу. Покушавамо дјеловати више кроз пројекте који ће олакшати живот људима, заштити хисторијска дјела и вриједности", рекао је Рецеп Таyyип Ердоган.

Он је подсјетио да су рестаурирани кућа оца Мустафе Кемала Ататурка, Али Риза Ефендије, у Македонији, турбе Мурат Худавендигар на Косову, Синан-пашина џамија у Призрену и Фатих султан џамија у Приштини, додавши да је завршен пројекат изградње џамије у Приштини те да ће ускоро почети градња.

Ердоган је подсјетио на своју посјету првом предсједнику Предсједништва РБиХ Алији Изетбеговићу док је лежао на самртној постељи.

"Он ми је рекао да ми не можемо нити смијемо бити далеко од ових земаља. Рекао ми је како не смијемо занемарити то подручје. 'Долазит ћете овдје, гледат ћете и интересоват ћете се', рекао ми је. Дан послије добили смо вијест о његовој смрти. Али његове ријечи су ми биле велики савјет. Ми не можемо бити далеко од Румелије. Улажемо напоре како бисмо остварили одржив мир и, што је још важније, културу суживота. Молим вас, све, Турке, Албанце, Бошњаке.. Браћо, ми смо једно, заједно и нећемо никад бити раздвојени. Нећемо дати прилику онима који желе посијати сјеме раздвојености међу нама. Бит ћемо јединствени и велики", поручио је турски премијер.

На крају свог говора, Ердоган је казао како чврсто вјерује да ће, уз подршку свију, поновно на Балкану завладати мир и толеранција.

Извор: Анадолија

Да ли је крајње време за Балкански савез, Србија, Македонија, Грчка, Бугарска, Црна Гора, Република Српска и Херцег Босна ?
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.8.3
Browser
Safari 536.29.13
mob
Apple 15
Sa dzamijama?  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.94
mob
Qtek 小米
Sa dzamijama?  Smile
Шта те брига ти идеш у Турску на море.
 Smile
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 21.0
Isto musavo kopile koje je pre par godina sralo kako o nezavisnosti Kosova (a dve nedelje kasnije ovde dočekano kao Bog),sada sere kako svi treba da se volimo i pazimo,a sve to pod okriljem Turske...

More,mrš u pizdu materinu  Smile ,i ti i Zukorlić, Šiptarska gamad i svi ostali izrodi koji bi da vam budu kurve. Sa sobom slobodno povedite i ove zamotane kravetine koje ste počeli da nam šaljete u poslednjih dve godine.   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50141
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 21.0
mob
Samsung Galaxy S24
Хоће Турчин да прави балканску унију од земаља које нису у ЕУ. И да Турска буде на челу те уније.
« Poslednja izmena: 04. Jun 2013, 13:52:42 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
Da krenu da rade ovo, ko ce im stajati na putu?  Niko
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.8.3
Browser
Safari 536.29.13
mob
I-mate 30 Pro
Pa Balkan je turska rec...nadjes prevod i vidis koliko sati ima...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7878
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.15
Sa dzamijama?  Smile
Шта те брига ти идеш у Турску на море.
 Smile

Anea je specificna osoba i ona moze da ide na more gde hoce.
Jel tako Anea,reci ovom surovom nacionalisti,sovinisti,klerofasisti..objasni mu sta su to gradjanske slobode.
Ne seri da si stvarno bila tamo,kod njih na moru?? Smile
« Poslednja izmena: 05. Jun 2013, 00:39:09 od smook »
IP sačuvana
social share
Pokreni Se Srbine  Мој Србине                                                   Ramon Molinas Belza
Za Zivot Srbije                       нигде нећеш стићи                                        Vecna mu Slava!
Celo Srbstvo Diglo Se            главну ријеч воде бранковићи                          
Za Zivot Srbije                      устај Гавро,пуцај иза угла
                                            не можемо живјети од РУГЛА!
DVERI SRBSKE
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50141
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 21.0
mob
Samsung Galaxy S24
Tурци скапирали да је Балкан под шапом НАТО-а. А они су најјача НАТО сила на овим просторима. Јесте, има и Грчка. Али много су слабији од Турака. 
« Poslednja izmena: 05. Jun 2013, 13:25:01 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 455
OS
Mac OS X (iPhone)
Browser
Safari 8536.25
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.