Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Apr 2024, 09:53:07
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Enklava (2014)  (Pročitano 1387 puta)
21. Jun 2013, 08:20:15
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Browser
Mozilla Firefox 21.0

Enklava (2014) 

Film "Enklava" reditelja Gorana Radovanovića, koji će svoju premijeru imati početkom naredne godine, predstavlja priču čija su suština ljubav, identitet i opstanak, kaže autor.



"Enklava" obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama. Ove zajednice su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih Nacija i Evropske Unije neophodni su da bi čuvali ove teritorije.

Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način.

"Tema mog filma nije žurnalistički kliše - rušenje groblja ili kamenovanje autobusa, krađa stoke, to je samo dramaturško okruženje. Suština ovog filma su identitet, ljubav i opstanak, a opstanak je jedino moguć po mom mišljenju uz neku ideju duhovnog supstrata, a to je naša prošlost koja je obeležena hrišćanskim identitetom", rekao je Tanjugu Radovanović.

Radovanović je rekao da je on "po obrazovanju čovek 19. veka", a da je to vek formiranja identiteta nacionalne kulture, nečega što se zove supstrat i nuckleus tadašnjeg života.

"To možda nepopularno zvuči, danas 19. vek ima neko pežorativno značenje, ali za mene je to suština i mislim da taj vek nosi ideju nacionalne odgovornosti", dodao je on i objasnio da kada kaže nacionalna odgovornost misli na ideju da umetnik treba da razluči šta je "efemerno a šta suštinski", a da je za njega suština Kosovo.

On je rekao da smatra da je Kosovo velika, nacionalna, politička, socijalna, kolektivna, tema i kao čovek koji ima odgovornost prema nečemu što se zove "opštost i kolektivitet" smatra da treba da postoji jedan savremeni "fidbek" na sadašnja dešavanja kao jedan umetnički zalog za buduće istraživače koji će se baviti našom temom i nama.

"Ovaj film nije namenjen samo današnjim gledaocima već nekim budućim generacijama", rekao je Radovanović, dodajući da se baš zato u filmu ne govori o depresiji, crnilu, mraku.

U filmu igraju Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Miodrag Krivokapić, Nenad Jezdić, Goran Radaković, Meto Jovanovski (Makedonija), Cun Laici (Chun Laići) (Kosovo) ali i deca sa Kosova, iz enklava Filip Šubarić, Denis Murić, Nenad Stanojković, Milan Sekulić.

Na pitanje kako je bilo sarađivati sa decom sa Kosova, Radovanović je rekao da je bilo "teško, ali božanstveno".

"To je jedan proces koji je pun ljubavi, nežnosti i drame jer ne znate kako će deca reagovati pogotovo u dramskim situacijama", rekao je on.

Radovanović je objasnio da to nisu deca koja su naučena da glume, koja imaju čisto srce i da je zahvalan njihovim roditeljima što su dozvolili da u najlepšem smislu te reči manipuliše njihovim životima, odnosno njima kao karakterima.

Nestašni dečak iz Štrpca Filip Šubarić koji ima 11 godina i igra dečaka Nenada kaže da su mu utisci sa snimanja "dobri", da se na setu dobro snašao i da planira da želi da nastavi da se bavi ubuduće glumom.

Denis Murić (14) koji igra albanskog dečaka Baškima. "Bilo je veoma uzbudljivo, sam susret sa njima je bio super. Goran se sa nama družio, spuštao se na naš nivo kako bi nam pokazao kako da što bolje iznesemo ulogu".

Izvor: Tanjug
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 47.0
  Odgledao sam našeg kandidata za Oskara i pitao sam se do pred kraj u čemu je fora da se snimi ovako dobar film. A film je bio i više nego dobar a onda je petnaestak minuta pre kraja došao onaj trenutak kad se moralo zahvaliti sponzoru i od tad se sve ono što je dobro i lepo pretvorilo u svoju suprotnost. Sponzori su švabe koji se u ulozi mirovnjaka trude da pomire dve strane. Tačnije, opraštaju Srbinu arsenal koji je kosovski pandur (takođe Srbin) pronašao u njegovoj kući. To je tačka od koje je sve krenulo nizbrdo a imalo je šta da se vidi. Umesto autobusom ili bilo kojim prevoznim sredstvom sveštenik i dete koje mora u školu putuju svakodnevno oklopnim transporterom. Arbanasi bez ikakvih problema lamenuju autobs, kradu stoku, drva i sve što im padne pod ruku. Pravi prikaz užasa, patnje, bez mnogo plakanja i bez psovki u sredini za koju je vreme kao da je stalo u devetnaestom veku.

  Glumačka ekipa je sjajna jer su uz Glogovca mlada nada našeg filma D.Murić i M.Krivokapić koji su rođeni na Kosovu. Zanimljivo je da nijedan Arbanas nije učestvovao u filmu već su njihove uloge igrale srpska deca ili Makedonci. A gurali su se uz M.Manojlovića da glume Romea i Juliju u Beogradu reklamirajući ono što oni zovu zajedničkim životom. Da li nisu pozvani ili je nešto drugo nije mi poznato.

  Sve u svemu Enklava vredi da se vidi uprkos sunovrata na kraju.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Apr 2024, 09:53:07
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: Enklava

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.095 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.