Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 23:33:57
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Đelić: Srbija rasipa energiju  (Pročitano 4491 puta)
13. Dec 2007, 19:49:26
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
SonyEricsson k800i i D820
Đelić: Srbija rasipa energiju

15:26 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Srbija troši oko sedam puta više energije da bi stvorila hiljadu dolara BDP-a od država EU ili evropskih članica OECD-a.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da po istom kriterijumu Srbija troši skoro tri puta više energije od Mađarske ili Poljske, a četiri puta više od Hrvatske i dodaje da je takvo stanje neodrživo.

"S takvom energetskom intenzivnošću, čak i kada bismo preselili deo Persijskog zaliva u Pomoravlje, energije bi nam uskoro nedostajalo", rekao je Đelić.

On je objasnio da od svih vidova energije Srbija najneefikasnje troši struju i naveo uporedni podatak, prema kojem za jedan dolar BDP-a u Srbiji, mi potrošimo oko tri kilovat-sata struje, što je skoro devet puta više od proseka "evropske petnaestorice".

Naši susedi troše električnu energiju znatno efikasnije - Rumuni skoro dvostruko, Mađari i Hrvati skoro tri puta efikasnije u odnosu na nas, naveo je on i dodao da "energetska efikasnost i okretanje obnovljivim (domaćim) izvorima energije predstavljaju apsolutni nacionalni prioritet".

Prema oceni potpredsednika Vlade Srbije, najveći potencijal za smanjenje energetske intenzivnosti leži u građevinarstvu i potrošnji domaćinstava.

"Kada bi potrošači u domaćinstvima Srbije, umesto klasičnih sijalica prešli na upotrebu štedljivih, koje troše do pet puta manje struje, stvarajući uštedu u potrošnji i do 80 odsto, manje greju prostorije, te duže traju, mogla bi se uštedeti godišnja proizvodnja jedne srednje termoelektrane na ugalj od, recimo, 350 megavata", objasnio je on.

Đelić je naveo da, kada bi se stepen termoizolacije stambenog i poslovnog prostora u Srbiji povećao, bar do nivoa evropskih zemalja u okruženju, uštedeli bismo još jednu termoelektranu. On je dodao da, na osnovu pouzdanih procena, da potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji iznosi oko tri miliona tona ekvivalentne nafte, što iznosi blizu 25 odsto godišnje potrošnje energije.
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
Kada bi potrošači u domaćinstvima Srbije, umesto klasičnih sijalica prešli na upotrebu štedljivih, koje troše do pet puta manje struje, stvarajući uštedu u potrošnji i do 80 odsto, manje greju prostorije, te duže traju, mogla bi se uštedeti godišnja proizvodnja jedne srednje termoelektrane na ugalj od, recimo, 350 megavata", objasnio je on.

Đelić je naveo da, kada bi se stepen termoizolacije stambenog i poslovnog prostora u Srbiji povećao, bar do nivoa evropskih zemalja u okruženju, uštedeli bismo još jednu termoelektranu. On je dodao da, na osnovu pouzdanih procena, da potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji iznosi oko tri miliona tona ekvivalentne nafte, što iznosi blizu 25 odsto godišnje potrošnje energije.

momče nije poenta u prevelikoj potrošnji domaćinstava u srbiji nego treba vratiti termoelektrane sa kosmeta i problem je rešen  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Đelić je potpuno u pravu, ali treba sa reči preći na dela.

Ljude treba edukovati i pomoći im da pod povoljnim uslovima svoje stanove i kuće učine energetski efikasnijim. To znači manji porezi na termoizolacione materijale, PVC i alu-stolariju, ukidanje poreza i carina na solarne kolektore energije, vetrogeneratore i slično.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
pa o čemu ti prićaš,u srbiji neće da skinu pdv na pelene i bebi opremu da nepričamo o termoizolaciji ili nečem drugom
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Dolphins are gay Sharks!!!

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 11811
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia E50
Stara prica...tiger otvara teme u kojima se Srbija pominje po nekim negativnim stvarima u kojima je Hrvatska po pravilu bolja od Srbije... Smile
Jeste rekao Djelic,pa sta?Kaze on i dosta drugih stvari,gde se Srbija visoko kotira pa nista.
Aj sad po temi...
Koju cu ja sijalicu da koristim za osvetljenje je moja stvar,grejem se na struju...jeste skupo,na kraju krajeva ja je placam iz svog dzepa,ne dobijam kilovate na poklon od drzave,pa da mogu nesto da mi seru...ali sta da radim kad stan nije u mom vlasnistvu,i kad lokalne firme koje se bave distribucijom gasa uzimaju 700 evra samo za prikljucak-papir, za koriscenje gasa,o instalaciji da ne govorim...
O stepenu termoizolacije stambenog i poslovnog prostora...isto stvar novcane mogucnosti pojedinca,mada je termoizolacija u Srbiji trenutno u expanziji(znam jer radim u firmi koja proizvodi te adhezive za to)...
Sve u svemu...nista.
Kad bude para kod pojedinaca-gradjana...bice i drzavi bolje.Ja cu uvesti gas u stan,stavicu termoizolaciju,da mi zimi manje radi TA pec,a leti manje klima uredjaj...ma promenicu i sijalice...
Do tada,nek se oni cude,kako mi to nesto ne koristimo ili nepravilno koristimo...kao da mi svi sebi namerno nabijamo mesecne rezije na vrat,namerno placamo velike racune i kao da ne bi voleli da nam bude lakse...daj bre...sta smo mi veverice,pa ne znamo da je 1+1=2 nego treba neko da nam odjasnjava kroz BDP i slicno... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
Đelić je potpuno u pravu, ali treba sa reči preći na dela.

Ljude treba edukovati i pomoći im da pod povoljnim uslovima svoje stanove i kuće učine energetski efikasnijim. To znači manji porezi na termoizolacione materijale, PVC i alu-stolariju, ukidanje poreza i carina na solarne kolektore energije, vetrogeneratore i slično.
neka svi krenu na seminare o vetrogeneratorima...evo,predlozicu to ovima kod mene u lokalnoj samoupravi(ja mislim da samo te seminare nisu posecivali-otupice im nozevi i viljuske Smile Smile Smile)

mani se covece....dobro ti rece gale za bebi pdv Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Niko,

Bugari nemaju više para od Srba pa mnogo više rade na energetskoj efikasnosti jer su to morali da urade zbog članstva u EU.

Tek kada i ovde dođe birokrata iz Brisela i natrlja nos vladajućoj strukturi, krenuće kampanje edukacije i smanjivanje poreza i carina na sve ono što može da doprinese manjem rasipanju struje i većoj upotrebi obnovljivih izvora energije.

Ista priča je sa automobilima. Jedina smo zemlja u Evropi koja pravi automobile koji koriste olovni benzin.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Pa da inace, ostavljeno nam je da biramo izmedju gasa i nenormalne potrosnje struje, pa mi glupani eto vise volimo da placamo struju 10 hiljada mesecno  Smile Sto ne sprovedu gas u Zemunu, zasto? Vec 10 godina pricaju o tome i rok samo odlazu? Najnovija prica je do kraja 2012. Na sta da se grejem? Da sprovedem sama grejanje kosta me basnoslovno. Ali ne, drzavi ide u prilog da ogromna naselja prizemnih kuca placaju strahovite cifre za grejanje u zimskom periodu. Zar neko misli zaista da se na staroj gradnji i zidovima od 60 cm postize tolika efikasnost termoizolacijom? Ne ako su plafoni na visini 3 i 3,5 metra. Izolovala sam celu kucu i TA peci palim samo za vreme jeftine struje, nocu, od ponoci do 8 sati ujutru,a racun 9.980 dinara. A tu stedljivu sijalicu neka uzme i nek je gurne tamo negde, necu da lajem, moja je licna stvar koju cu ja sijalicu da koristim za osvetljenje u mojih 5 prostorija. Neka smanje poreze i carine, a domacinstvima koja litar mleka placaju i do 20 dinara skuplje nego u bilo kojoj susednoj zemlji neka se skinu sa grbace.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
SonyEricsson k800i i D820
MunkaZe sto se tice tih sijalica, ja neshvatam sta tu ima lose kada covijek kaze o tome nesto..mozda neki ljudi nisu ni znali da takvo sto postoji...kod nas u Njemackoj je to takodje bila tema pa su ljudi poceli da mijenjaju sijalice i stavljaju sijalice koje stede energiju, naravno je licna stvar koju sijalicu ti zelis da stavljas ali u svakom slucaju to je prvi korak koji se nemora cekati od drzave nesto da uradi za tebe nego ti mozes vec za sebe a i za drzavu da uradis!

Svijest kod covijeka se mora promjeniti da sam nesto uradi da bi stedio struju a ne samo od drzave da ucini za njega.... i mi smo mogli svi u Njemackoj ostaviti stare sijalice u kucanstvu ali se narod bavi onome sto njemu ide u korist i neocekiva da sve bas drzava za njega uradi....
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
Pa da inace, ostavljeno nam je da biramo izmedju gasa i nenormalne potrosnje struje, pa mi glupani eto vise volimo da placamo struju 10 hiljada mesecno  Smile Sto ne sprovedu gas u Zemunu, zasto? Vec 10 godina pricaju o tome i rok samo odlazu? Najnovija prica je do kraja 2012. Na sta da se grejem? Da sprovedem sama grejanje kosta me basnoslovno. Ali ne, drzavi ide u prilog da ogromna naselja prizemnih kuca placaju strahovite cifre za grejanje u zimskom periodu. Zar neko misli zaista da se na staroj gradnji i zidovima od 60 cm postize tolika efikasnost termoizolacijom? Ne ako su plafoni na visini 3 i 3,5 metra. Izolovala sam celu kucu i TA peci palim samo za vreme jeftine struje, nocu, od ponoci do 8 sati ujutru,a racun 9.980 dinara. A tu stedljivu sijalicu neka uzme i nek je gurne tamo negde, necu da lajem, moja je licna stvar koju cu ja sijalicu da koristim za osvetljenje u mojih 5 prostorija. Neka smanje poreze i carine, a domacinstvima koja litar mleka placaju i do 20 dinara skuplje nego u bilo kojoj susednoj zemlji neka se skinu sa grbace.
munka....nije bas ni gas tako jeftin....kod mene u kuci imam tri peci i za mesec novembar sam potrosio 450 kubika a cena kubika je 30 dinara bez pdv-a...........sreca,pa je kevi mesec novembar onaj kad ona placa racune Smile Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 23:33:57
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.