Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Apr 2024, 05:49:11
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Električni uragani  (Pročitano 981 puta)
10. Jan 2006, 19:47:16
Veteran foruma
Legenda foruma


Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
Električni uragani


Središte uragana Emily fotografirano iz Međunarodne svemirske stanice   
Zvuk grmljavine i bljesak munje obično znače samo jedno – sprema se oluja. Zanimljivo, ali najveće od svih oluja, uragani, toga uopće nemaju. Uragani pušu, nose kišu, poplavljuju, ali rijetko kada grme.   

Iznenađenje: tijekom sezone rekordnih uragana 2005., tri najjače oluje – Rita, Katrina i Emily – pratilo je sijevanje, i to puno sijevanja. Znanstvenike naravno zanima zašto.

Richard Blakeslee iz Centra za globalnu hidrologiju i klimu (GHCC) u Alabami bio je jedom od znanstvenih timova koji su proučavali uragan Emily korištenjem NASA-inog aviona ER-2, istraživačke verzije slavnog špijunskog aviona U-2.

Leteći visoko iznad oluje, oni su primjetili učestalo sijevanje u cilindričnom zidu oblaka koji okružuje središte uragana. "Bilo je obojeg, i sijevanja između oblaka i oblaka, ali i između oblaka i zemlje, nekoliko bljeskova po minuti", kaže Blakeslee.

"Općenito u području zida oko središta uragana nema sijevanja", kaže. "Zato ljudi otvore četvore oči kada vide sjevanje u tom području jer je očito da se događa nešto nesvakidašnje".

I zaista, električno polje iznad Emily bilo je među najjačima koje je letjelica ikad izmjerila leteći iznad oluja.

"Izmjerili smo stalno polje koje je prelazilo 8 kilovolti po metru", kaže Blakeslee. "To je puno, pogotovo u usporedbi s najjačim poljima koje smo očekivali pronaći iznad velike grmljavinske oluje".

Let iznad Emily bio je dio 30-dnevnog skupljanja znanstvenih podataka tijekom srpnja 2005. koje je organizirala i sponzorirala NASA kako bi poboljšala znanstveno razumijevanje uragana.

Blakeslee i kolege iz NASA-e, NOAA-e i 10 američkih sveučilišta putovali su čak u Kostariku u okviru projekta Sustavi i procesi tropskih oblaka. Iz međunarodne zračne luke u blizini San Josea, glavnog grada Kostarike, s ER-2 mogli su letjeti prema olujama na Karibima, ali i na istočnom Pacifiku.

Da bi se dobila sveobihvatna slika svake oluje, podaci s ER-2 data kombinirani su s podacima sa satelita i senzora postavljenih na tlu.

Rita i Katrina nisu bile dio projekta. Sijevanje koje je pratilo te oluje detektirano je udaljenim senzorima s tla, ne s ER-2, zato se o njihovim električnim poljima zna manje.

No, unatoč tome, moguće je ustanoviti neke podudarnosti: sve tri oluje bile su jake: Emily je bila 4. kategorije, a Rita i Katrina 5.; sve tri nalazile su se iznad vode kad je primjećeno sijevanje i kod svake je sijevanje detektirano u regiji zida oko središta oluje.

I što to sve znači? Odgovor bi mogao znastvenike naučiti nečem novom o unutrašnjem funkcioniranju uragana.

"Zapravo", kaže Blakeslee, "znamo zašto većinu uragana ne prati sijevanje. Nedostaje im osnovni sastojak – vertikalni vjetrovi".


ER-2 polijeće u 'akciju'   

Unutar grmljavinskih oblaka vertikalni vjetrovi tjeraju na međusobno sudaranje kristale leda i vodene kapi (zvane 'hidrometeori'). Njihovo 'trljanje' uzrokuje električno nabijanje hidrometeora.

Zbog razloga koji nisu do kraja objašnjeni, pozitivni električni naboj akumulira se na manjim česticama, dok se negativni nakuplja na većim. Vjetrovi i gravitacija odvajaju nabijene hidrometeore, stvarajući enormno električno polje unutar oluje. I to je izvor sijevanja.

Uraganski vjetrovi uglavnom pušu horizontalno, a ne vertikalno. Zato se kod uragana ne događa vertikalno sudaranje koje uobičajeno dovodi do sijevanja.

Sijevanje kod uragana već je viđeno. Za vrijeme projekta CAMEX-3 znanstvenici su 1998. detektirali sijevanje u središtu uragana Georges na svom rušilačkom putu preko karipskog otoka Hispaniola.

Znanstvenici pretpostavljaju da je tada došlo do sijevanja zbog naglog podizanja zraka, zvanog 'orografsko forsiranje', kada je uragan naletio na planinu.

"Uragani vjerojatno stvaraju sijevanje kad se sudaraju s kopnom", kaže Blakeslee. "Ali nije bilo planina ispod 'električnih uragana' 2005. Samo pusta voda".

"Zavodljivo je misliti da je to zato jer su Emily, Rita i Katrina bile iznimno snažne pa njihova čista sila donekle može objasniti sijevanje".

No, sam Blakeslee kaže da je takvo objašnjenje prejednostavno. "I druge oluje bile su jednako snažne, ali nisu proizvele toliko sijevanja", kaže. "Mora postojati još nešto".

Prerano je sa sigurnošću reći što nedostaje. Znanstvenicima će trebati mjeseci prije nego obrade podatke iz prošlogodišnjih mjerenja i prije nego će biti u stanju dati odgovor.

Kao što kaže Blakeslee: "Još moramo naučiti puno toga o uraganima".


Više:
Tropical Cloud Systems and Processes
Storm Planes



   
IskonInternet   
10.01.2006.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Apr 2024, 05:49:11
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: uragani Elektri

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.