Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 10:05:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Edvard de Bono: Budite pozitivni  (Pročitano 1000 puta)
12. Jul 2006, 20:47:03
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Edvard de Bono
Budite pozitivni

Poljupci koje zaposlene devojke u agenciji „New Moment“ daju Edvardu Bonu „zapravo su vitamini“. Tako objašnjava ovaj obavezni pozdrav sa mladim kreativnim devojkama koje su juče obavljale poslednje pripreme za početak Trećeg „Beograd AD festivala novih ideja“, guru kreativnog mišljenja Edvard de Bono.

Festival novih ideja održava se u „Ateljeu 212“ od 12. do 15. jula, uz podršku Savete Evrope, Svetskog centra za novo mišljenje, Skupštine grada Beograda i Ministarstva kulture Republike Srbije. Na inicijativu Dr De Bona i agencije „New Moment“ na Festivalu će biti predstavljen prvi Savet za novo mišljenje, koji će okupiti vodeće kreativne mislioce iz naše zemlje, iz svih oblasti kreativne ekonomije (advertajzing, arhitektura, dizajn, mediji, pisanje i izdavaštvo, primenjene umetnosti, art, scenske umetnosti, film...), s ciljem da popravi situaciju u našoj zemlji.
Koja je osnovna uloga Saveta za novo mišljenje?

- Osnovna ideja Saveta za novo mišljenje jeste da popravi sliku društva. Savet, međutim, nikada ne sme napadati vladu, niti će reći vi to ne radite dobro, mi vam nudimo bolji način. Ne, Vlada je izabrana, mi nismo. Svrha Saveta je da stvara ili prikuplja nove ideje od bilo koga u društvu, da ih objavljuje, da ih testira uz pomoć različitih istraživanja javnog mnjenja. Vlada onda može koristiti neke od ideja koje joj se dopadnu, ili preko Saveta testirati neke ideje, tako da ako neka nova ideja propadne, vlada nije kriva. Ovo je prvi projekat te vrste koji je iniciran ovde u Srbiji i već se javljaju neke zemlje koje žele da urade isto. Ovo je, zapravo, prvi pokušaj promene jednog demokratskog modela na ovaj način.
Možete li navesti na koji način?

- Pročitao sam da je prestolonaslednik Aleksandar predložio referendum o povratku monarhije u Srbiju. Mislim da bi istraživanja pokazala da između 15 i 30 odsto ljudi ima simpatije prema monarhiji. Umesto glasanja „da“ ili „ne“, moglo bi da se odluči da Srbija tri meseca bude monarhija, a potom da se vrati u republiku. Ili da bude monarhija za vreme Božića i Nove godine. Ovo nije predlog za rešenje tog pitanja, već ideja kako bi taj predlog bio testiran i kako bi se videla reakcija ljudi. Određene ideje su, naime, samo inicijative, ne predlozi za zakone. Ako, recimo, kažemo: „Pomozi svom susedu svakog ponedeljka“ i svako kome treba pomoć stavi žuti papir na prozor, biće to signal da onaj ko želi, može da dođe i pomogne. To ne treba da postane zakon, ali ako ljudi žele, to može da funkcioniše.
Imate li neki predlog za rešenje nekog našeg problema koji ste uočili?

- Nedavno sam u Engleskoj pročitao da su zatvorenici u zatvoru u Beogradu zašili sebi usta protestujući zbog predugačkih procesa i dugog suđenja. U Americi važi sistem po kojem ako je neko optužen za nešto, čak i za ubistvo, i ako prizna krivicu, smanjuje mu se visina kazne. Istovremeno to automatski znatno skraćuje sam proces suđenja. U Americi se devedeset pet odsto slučajeva rešava na ovakav način i njihov primer može da pomogne rešenju vašeg problema.
Nekoliko godina ste s vremena na vreme u Srbiji, da li ste primetili da je došlo do neke promene i da li su neke od vaših ideja primenjene u Srbiji?

- To je teško odgovoriti. Uglavnom sam sarađivao i radio sa manjim grupama i nisam se bavio širom analizom društva. Ono što je činjenica, jeste da u većini zemalja iz raznih razloga Srbija ima negativan imidž. Kako to promeniti, šta učiniti? Evo jednog predloga. Trebalo bi organizovati takmičenje dizajnera, i svih zainteresovanih, da pored postojeće zastave, koja naravno treba i dalje da bude zvanična i jedina zastava Srbije, osmisle još jednu zastavu koja bi simbolizovala spremnost vaše zemlje za saradnju sa drugima i njenu otvorenost.
U čemu je razlika između genijalnosti i kreativnosti?

- Ne bih o genijalnosti. Što se kreativnosti tiče, ovde je reč o tehnici uz pomoć koje ljudi koji nisu kreativni mogu postati kreativni.
Mi o sebi mislimo da smo pametni, šta vi mislite?

- Imate potencijala i mislite veoma brzo. Međutim, čuo sam da Srbi koriste svoju inteligenciju najviše da bi se suprotstavljali i svađali. Ja sam razvio nov pravac paralelnog mišljenja umesto konfrontiranja, iscrpljivanja i argumentacije koja uzima mnogo vremena. To znači ako se svađate sa nekim, morate učiniti bar taj napor i pokušati da pronađete bar jednu pozitivnu stvar u toj osobi, čak iako je ona vrlo mala.
Imate li neku poruku za mlade ljudi u Srbiji danas?

- Moja poruka svima u Srbiji je vrlo jednostavna - budite pozitivni. Biti negativan nema nikakvu vrednost.
Na kraju, šta je starije - pile ili jaje?

- U toj dilemi ja sam se opredelio za pile.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 10:05:34
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.