Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Najbolje i najlošije plaćeni državni poslovi: kuriri zarađuju i 60.000 dinara  (Pročitano 1402 puta)
13. Dec 2011, 01:30:57
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
Browser
Opera 11.52
mob
Nokia 
Gotovo ista količina novca koja se potroši za plate milion i dvesta hiljada zaposlenih u privatnom sektoru, troši se na zarade tri puta manjeg broja radnika u javnom sektoru. Plate zaposlenih, pre svega u javnim preduzećima i državnim agencijama i do tri puta su veće od srpskog proseka od oko 38.000 dinara.

Državne jasle, međutim, ne znače po pravilu dobru i veliku platu - i u državnoj upravi ima velike razlike u primanjima.

Spremačicama sigurno nije svejedno gde rade, jer u prosveti i zdravstvu primaju minimalac od 18.000 dinara, dok se, recimo, u JP „Putevi Srbije“ isti posao plaća oko 30.000 dinara. U Zavodu za udžbenike ta plata je manja za oko 5.000 dinara, ali i dalje veća od one koju prima „tetkice“ u školama. S druge strane, mnogi bi se veovatno rado zamenili s kurirom iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo koji mesečno primi čak 60.000 dinara.

Ako bi mogla da bira, velika većina bi se sigurno opredelila za posao u nekoj od preko dvadeset državnih agencija, u kojima administracija prima plate o kojima većina zaposlenih u Srbiji može samo da sanja. Među najplaćenijima su zaposleni u Agenciji za borbu protiv korupcije gde državni službenici primaju platu i do 179.000 dinara, što je pet puta više od proseka. Nešto manja plata je njihovih kolega u JP „Srbijašume“ koje primaju oko 77.000 dinara mesečno. Mnogi bi mogli pozavideti i zaposlenima u Agenciji za privatizaciju čija su prosečna primanja oko hiljadu evra.

Velika disproporcija u broju zaposlenih u javnom s jedne i privatnom sektoru s druge strane, već čitavu deceniju je bolna tema, na koju je posebno osetljiv domaći privatni sektor, koji upozorava na to da privreda više ne može da finansira ogroman državni aparat. Za sve to vreme, država je malo toga uradila s tim u vezi.

Zamrznute plate tokom ekonomske krize ponovo su promenljive, a posle smanjenja broja zaposlenih, opet se najavljuju nova primanja. Inače, prosek plata u privatnom sektoru je 36.471 dinar, dok su prosečna primanja u javnom 20 odsto veća i iznose 43.652 dinara.
« Poslednja izmena: 13. Dec 2011, 01:31:30 od Sofija 753 »
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9062
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.60
i posle kukamo kako imamo ogroman odliv mozgova.. neka idu ljudi i ja cu isto da bezim odavde sto dalje .. tamo gde je iole normalno.. posto ocigledno da nas drzavni aparat cine budale i imbecili koji su na vlasti ...znaci ja se ubijam a samo je potrebno naci vezu da budem kurir negde u drzavnom sektoru i da ladim jaja sa 60000 din...  Smile Smile  cemu onda tolike skole koje ljudi zavrsavaju .. da jedan obican picvajz od coveka ima platu vecu nego lekar ... no comment
inace lekari u zdravstvenom centru imaju platu okruglo 40k...sto nije mnogo za njihovo radno mesto...pa se mi pitamo otkuda tolika korupcija i mito u zdravstvu..pa jeb*nu overu putnog naloga i uput na VMA moras da potkupis cokoladom,kafom... a o operacijama da ne pricam.. kad je svaka besplatna sto se placa oko 300-500evra ???
tek porodjaj i slicno .. 250-300 evra da platis lekaru da bude "tvoj covek" + 20-30 evra i cokolade,bombone babici i sestrama da ti nauce zenu kako da se previje i kako da muze mleko ako ne ume to da radi (kako da doji bebu) itd...
tek o policiji i sluzbenicima koji su bezobrazni i uzimaju i sakom i kapom mito .. necu da komentarisem ...
« Poslednja izmena: 13. Dec 2011, 01:48:04 od misewic »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.60
mob
Nokia 6630, valjda
Ja pokushavao da objasnim profesoru da on ne moze da ima veliku platu... Prvo zato shto ono shto on proizvodi je totalni shkart, tj chak i kad pochne to da proizvodi to je zastarelo i majstor koji to proizvodi nije preterano vesht a i nije zainteresovan za svoj proizvod. Drugo, kako radi u firmi koja proizvodi samo shkart, njegova firma je gubitnik, tj parazitira na ledjima drzave. Trece, to njihovo parazitiranje je direktna otimachina deci iz ustiju koje su roditelji poslali na "doradu" sa verom da ce iz te fabrike (shkole) izaci ka poslednja rech tehnike... Chetvrto, parazoto se ubijaju kako ne bi usporavali razvoj jedinke na kojoj obitavaju i kojoj u organizam guraju svakakve otrove...

Chovek se nashao uvredjen, ali mislim da je shvatio kako funkconishe ekonomija...

IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9062
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.60
Svidja mi se ova prica .. puno toga govori o nama...tj ljudima iz naseg okruzenja(nasem kompletnom obrazovanju) .. hvala Ivane na lepoj prezentaciji  mnogo mi se svidela  Smile Smile

Prica 1: O plivanju

Ovu priču sam čuo pre svega nedelju dana, na TEDxNoviSad od profesora Zorana Lovrekovića. On je naime sa nama podelio svoje viđenje problema formalnog obrazovanja ilustrujući to sigurno najboljom pričom koju sam čuo u 2011. godini. Ja vam je predstavljam ovde u formi izmenjenoj i dopunjenoj po mom ličnom ukusu:

Zamislite da želite da prođete ceo put formalnog obrazovanja da bi se bavili profesionalno plivanjem kao onim zanimanjima za koje nas fakultet školuje. To bi izgledalo otprilike ovako… Završili biste osnovnu, zatim srednju školu, a onda bi uložili maksmalne napore da spremite matematiku i srpski i upišete se na budžet. Tokom četvorogodišnjih studija, kroz četrdesetak predmeta naučili biste sve o istoriji plivanja kroz vekove, morali biste da znate sve detalje iz biografija svih iole bitnih plivača, sve osvajače medalja, ostvarena vremena, njihove misli o svemu tome, nesumnjivo bi učili i detaljno mehaniku i kinetiku pokreta svih stilova, dinamiku fluida i ko zna šta sve već ne kroz drugih tridesetak predmeta. I ako biste bili najbolji, postali biste asistent, prenosili bi svoje znanje na nove generacije, postali uskoro i profesor, a onda i sami naišli na mlad potencijal, i taj krug bi se ponovio još neki put. Nove generacije “stajale bi na ramenima divova”, jer kako drugačije objasniti da iz generacije u generaciju najbolji uče najbolje. Postoji samo jedan, na prvi pogled gotovo neprimetan problem… Barem 50ak godina niko od vas nije ušao u vodu.
« Poslednja izmena: 13. Dec 2011, 03:29:18 od misewic »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.60
mob
Nokia 6630, valjda
Ko je ivan?
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Nisam mudar, samo tiho pricam

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 15.0.874.121
mob
Nokia 6220
Citat
Prica 1: O plivanju

Ovu priču sam čuo pre svega nedelju dana, na TEDxNoviSad od profesora Zorana Lovrekovića. On je naime sa nama podelio svoje viđenje problema formalnog obrazovanja ilustrujući to sigurno najboljom pričom koju sam čuo u 2011. godini. Ja vam je predstavljam ovde u formi izmenjenoj i dopunjenoj po mom ličnom ukusu:

Zamislite da želite da prođete ceo put formalnog obrazovanja da bi se bavili profesionalno plivanjem kao onim zanimanjima za koje nas fakultet školuje. To bi izgledalo otprilike ovako… Završili biste osnovnu, zatim srednju školu, a onda bi uložili maksmalne napore da spremite matematiku i srpski i upišete se na budžet. Tokom četvorogodišnjih studija, kroz četrdesetak predmeta naučili biste sve o istoriji plivanja kroz vekove, morali biste da znate sve detalje iz biografija svih iole bitnih plivača, sve osvajače medalja, ostvarena vremena, njihove misli o svemu tome, nesumnjivo bi učili i detaljno mehaniku i kinetiku pokreta svih stilova, dinamiku fluida i ko zna šta sve već ne kroz drugih tridesetak predmeta. I ako biste bili najbolji, postali biste asistent, prenosili bi svoje znanje na nove generacije, postali uskoro i profesor, a onda i sami naišli na mlad potencijal, i taj krug bi se ponovio još neki put. Nove generacije “stajale bi na ramenima divova”, jer kako drugačije objasniti da iz generacije u generaciju najbolji uče najbolje. Postoji samo jedan, na prvi pogled gotovo neprimetan problem… Barem 50ak godina niko od vas nije ušao u vodu.
Osnovnu i srednju skolu ti sedi mama kod uciteljice i nastavnika i sredjuje ocene, fakultet zavrsis na prepisivanje , ili neke skripte, i nornalno da te posle strah da udjes u vodu .Znam dosta ljudi koji u mojoj struci plivaju veoma uspesno, samo ne ovde, nego u Holandiji, Nemackoj, Austriji... Sto da pliva ovde za 500 evra mesecno, a da neko iz 'Agencije za brojanje rupica za odvod vode" prima duplo vise ?
Drugo, hocete strucnjake u obrazovanju, ali da direktori postavljaju namestene konkurse, a stranke njihove direktore? Opet se sve vraca na taj parazitski politicki aparat, a svako skretanje teme sa tog problema je proseravanje.
Srecom, imamo Micu Jovanovica, Cumeta, i slicne vrsne plivace da otvaraju fakultete, pa se obrazujete nefomralno.
« Poslednja izmena: 13. Dec 2011, 12:33:18 od Ilija Nis »
IP sačuvana
social share
Баш још једна бенефиција тренирања у јавности, поред очитих бенефиција по физичко здравље, је управо развијање курцобоље за мишљење других...
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9062
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.60
Ko je ivan?

Big boss Smiley pobogu pa SF Wink
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74298
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0.1
bem ti drzavu  Smile
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.60
mob
Nokia 6630, valjda
Ko je ivan?

Big boss Smiley pobogu pa SF Wink

A ne moram ja bash sve da znam  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.137 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.