Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 05:47:02
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dvojica nestala u Tisi  (Pročitano 2482 puta)
10. Nov 2009, 08:51:25
Veteran foruma
Legenda foruma

i sirom otvorenih ociju ne vidim nista...

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 35385
Zastava Tamo negde
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Nokia N95 8gb

U TISI, u pojasu između Martonoša sa bačke i Srpskog Krstura sa banatske strane, u nedelju oko podneva prevrnuo se putnički čamac sa sedam putnika. Pet osoba je uspelo da se spase, dok je njih dvoje najverovatnije našlo smrt u nabujaloj hladnoj reci.
Obale su se domogli Janoš Nađ, Dario Radulović, Vesna Majičić, Anastasija Stanivuk i Mirko Kub. Traga se za čamdžijom Zoranom Bernarom i Slobodanom Ilovcem. Svi su iz Subotice i radnici tamošnjeg transportnog preduzeća "Metko trans".
Grupa je čamcem, s martonoške obale, krenula na banatsku stranu reke. Uputili su se u ribarski kamp. Planirali su provod na ovom delu obale. Na polovini reke čamac se prevrnuo. Petoro ljudi doplivalo je do obale, a dvoje je nestalo.
Veoma brzo nakon prevrtanja na mesto događaja stigla je vatrogasno-spasilačka ekipa policije, a zatim i Služba hitne pomoći iz Kanjiže. Čamcima su spasioci špartali nekoliko časova, ali bez
uspeha. Pretragu je prekinuo mrak.
Aleksandar Bošnjak, koji je u vreme tragedije lovio ribu na reci kod Martonoša, objašnjava da je prevrtnuti čamac, po svemu sudeći, registrovan za šest osoba. Bio je dakle pretovaren.
- Reka je, međutim, nepredvidiva, pa je i manji teret riskantan. Treba znati ćudi Tise. I kad je najmirnija ume da iznenadi čamdžije - objašnjava Bošnjak.
Lekara iz Martonoša dr Ištvana Markija, jednog od članova spasilačke ekipe, zatičemo pored reke. U toku pretrage čeka da eventualno pronađenima ukaže pomoć.
- Prešli smo čamcima Tisu uzduž i popreko, nizvodno od mesta događaja, u dužini od nekoliko kilometara. Bez ikakvih rezultata - napominje dr Marki.
Policiju u Subotici su o nesreći obavestili krsturski ribari koji su se zatekli na obali na banatskoj obali Tise. Na sreću petorice putnika, usledila je brza intervencija pripadnika Pogranične policije sa Horgoša koji su na lice mesta stigli patrolnim čamcem i pomogli im da se spasu i zbrinu posle agonije u ledenoj reci.
Dežurni sudija Opštinskog suda u Kanjiži Žužana Erdeg-Nađ je, na osnovu ovlašćenja Okružnog suda u Kikindi, izdala nalog da se petorici spasenih putnika izvadi krv. Pretpostavlja se, naime, da je cela "posada" slavlje počela još ranije i da je alkohol bio njegov sastavni deo.

ISTO MESTO
ČAMAC sa sedmoricom Subotičana prevrnuo se gotovo na istom mestu na kojem se, pre nešto manje od mesec dana, prilikom pokušaja ilegalnog prelaska u Mađarsku, udavilo 15 kosovskih Albanaca. I njihov čamac se, u olujnoj noći između 14. i 15. oktobra, prevrnuo otprilike na sredini reke. Za njihovim telima danima su tragali i naši i mađarski policajci.

BRZINA
SRPSKA policija je navela da je pokrenuta opsežna potraga za dvojicom nestalih Subotičana. Do prevrtanja čamca, saopštio je MUP, došlo je zbog prebrze vožnje.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Vlast i vlasnistvo se mogu razdovjiti na izvesno vreme, ali nikako zauvek jer ce vlasnistvo, shvativsi koliko je razdvajanje bolno, odmah kupiti vlast ili ce vlast osvojiti vlasnistvo a time i bogatstvo."
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 35385
Zastava Tamo negde
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Nokia N95 8gb
Život otrgli iz Tise

DILEME nema. Slobodana Milovca (37), iz Subotice, i Zorana Berara (35), iz Srpskog Krstura, progutala je reka, nakon što se, u nedelju, prevrnuo motorni čamac sa još petoro putnika, koji su ipak uspeli da se domognu obale.
Čamdžija Berar, veoma loš plivač, imao je i dodatni peh. Na sebi je imao dodatni teret - kišnu kabanicu i čizme.
Sve se desilo u trenu, kaže Janoš Nađ (40), iz Pačira kod Bačke Topole, jedan od preživelih. Grupa od šestoro putnika pristiglih iz Subotice, među kojima je bio i on, na drugoj, bačkoj obali, kod Martonoša, ukrcala se na čamac. Padala je kiša i duvao blagi severac. Tu je Tisa široka oko 200 metara.
- Prešli smo već sredinu reke, kada je čamdžija dodao gas. Čamac se zaljuljao i prevrnuo. Nastala je panika. Svako je grabio ka obali. Pored mene se našao taj čovek što je upravljao čamcem. Batrgao se i zapomagao. Shvatio sam da se sam neće spasiti, pa sam ga uhvatio za kabanicu i vukao ka obali. Teško je išlo. Nekoliko minuta sam se borio da ga održim na površini. A on me je grčevito hvatao. Ponestalo mi je snage. Sasvim iznemogao, pustio sam ga i on je potonuo. Da tako nisam učinio oboje bi se utopili. Na jedvite jade doplivao sam do kopna i klonuo u blatu - prepričava Nađ jezivu dramu na Tisi.
Nađa je, nešto kasnije, kao i ostale promrzle i usplahirene preživele, na krsturskoj obali, pronašla spasilačka ekipa policije. Odmah je prevezen u novokneževačku bolnicu, na čijem se internom odeljenju zadržao nekoliko časova. Oporovio se i zatražio da ide kući.
Policijska uprava u Kikindi u ponedeljak je saopštila da su pored nastradalih i Nađa, u čamcu bili i Anastasija Stanivuk (43), Vesna Majičić (35), Dario Radulović (40) i Mirko Kub (31), svi iz Subotice. To su, inače, radnici subotičke firme "Net kompani".
Gazda ih je u nedelju pozvao na druženje u ribarskom naselju Udruženja sportskih ribolovaca "Tisa 158" iz Srpskog Krstura. Doputovali su automobilima do Martonoša, gde ih je čekao čamdžija Berar. U prvoj turi trebalo je da se preveze njih šestoro, a u drugoj još petoro ljudi, pred čijim očima se i dogodila nesreća.
- Dok sam živ, neću zaboraviti bitku za život koju sam vodio sa nabujalom Tisom. Celi život mi je prošao pred očima, a jedina želja mi je bila da ponovo vidim porodicu. Potrošio sam i poslednji atom snage da bih u tome uspeo. Imam mnogo, mnogo sreće što sam ostao živ - priča drugi preživeli koji nije želeo da mu otkrijemo ime.
Krenuli su na proslavu godišnjice špedicije "Net kompani". Niko nije bio pijan.
- Bili smo neiskusni u vožnji čamcem - nastavlja ispovest preživeli. - Čamac je bio mali, a u njega je selo nas sedmoro. Mislim da nas je bilo previše, i da je to razlog što je, kada smo se našli na sredini reke, njegov prednji deo iznenada
zaronio u dubinu, a mi popadali u ledenu vodu.
Onda je usledila bitka za život. Bitka, koja se viđa samo na filmovima.
- Naši prijatelji, koji su nakon nas morali na isti način da pređu na drugu stranu Tise, počeli su da viču da skinemo odeću. Uspeo sam da zbacim sa sebe odelo, a sa njim je nestao i telefon i svi lični dokumenti. Ali, to mi je olakšalo teret pa sam, poslednjom snagom koju sam uspeo da skupim, uspeo da izađem na drugu, banatsku stranu obale. Video sam da Janoš Nađ pokušava da spase čamdžiju Zorana Bernara, koji nije znao da pliva, ali zamalo i sam nije stradao. Bila je to uzaludna bitka iz koje je samo Nađ uspeo da stigne do obale. Niko nam nije pomogao.
U ponedeljak smo, gacajući nekoliko kilometara po blatu i provlačeći se kroz šipražje, stigli na mesto jezivog događaja. Sve je tiho i mirno. Voda se presijava na suncu dok ronioci iz žandarmerije, na dvadesetak metara od obale, pretražuju dno primirene Tise. Razgovaramo s krsturskim alasima. Šandor Vereš (66) ne može da prežali što se nije pridružio mlađanom kolegi Zoranu Beraru, da zajedno dočekaju goste iz Subotice.
- Bio sam na reci kada je Zoran došao i rekao da treba da otplovi na drugu stranu po neke ljude, pa me zamolio da budem tu u našem naselju - kazuje Vereš. - Nije mi se, po lošem vremenu, ostajalo. Otišao sam kući. A nakon četrdesetak minuta telefonom mi javljaju da se čamac prevrnuo, a Zoran se utopio. Užas. Da sam ga poslušao sigurno bi i on i taj drugi čovek ostali živi. Upalio bih motor i čamcem ih bez većih problema pokupio. Eh, da sam znao šta će se desiti...
Ovaj iskusni ribar uveren je da je i bez njegove pomoći lako moglo da se izbegne najgore. Trebalo je, dodaje, samo da se putnici, nakon što su upali u vodu, uhvate za prevrnuti čamac. Uspaničili su se i pošli ka obali.
Pored ronilaca, koji od 8 časova pretražuju dno reke, neprekidno je Imre Teleki, žitelj obližnjeg Matonoša. Život je, kaže nam, proveo na Tisi. Ma koliko na prvi pogled pitoma, reka ume da pokaže i da je surova.

nesreĆno detinjstvo
ZORANA Berara, iako još nema zvanične informacije da se utopio, svi u Srpskom Krsturu žale i oplakuju. Odrastao je u nemaštini, u porodici sa dvanaestoro dece, koja su se, kako su stasavala, u potrazi za boljim životom, razmilela na sve strane.
On se osamostalio pre petnaestak godina, kada je počeo da radi u jednoj domaćinskoj kući u rodnom selu. Pridružio se alasima i zavoleo reku, ali se uvek plašio da zapliva. Bio je druželjubiv. Pre godinu dana umrla mu je majka. U Srpskom Krsturu vele da ga je uvek pratila nekakva zla kob. Nije mu se dalo da se potpuno osamostali, stekne porodicu...

VELIKI GUBITAK
NAŠI radnici su preživeli tragediju. Svi smo potreseni nesrećom i gubitkom. Ti ljudi su se sami spasili iz reke, a kada je neko trebalo da im ponudi odelo da ne budu goli ili čaj da se ugreju nakon bitke sa rekom, svima je bilo važno samo da im uzmu krv da bi se utvrdilo da li su bili pijani. Tvrdim, niko nije bio pijan - kaže Igor Vurdelja, koji je sa Jovicom Trifunovićem vlasnik špedicije "Net kompani".
N. N.

ENIGMA OKO TERETA
ALASI iz Srpskog Krstura ne veruju da je prebrza vožnja uzrok prevrtanja čamca. Plovilo je, naime, skoro novo. U vodu je porinuto pre svega šest meseci. Vlasnik mu je jedan Novosađanin.
- Čamac je od hrastovog drveta. Statika mu je besprekorna. Motor koji je na njemu montiran ne može da razvije veliku brzinu. Registrovan je za šest putnika. U teretu, po svemu sudeći, leži odgovor na dilemu zašto je došlo do prevrtanja. Najverovatnije da putnici nisu bili ravnomernio raspoređeni, ili su se svi naglo pomerili na jednu stranu. Druge nema - tvrdi jedan od ribara, ne želeći da mu pominjemo ime.

IP sačuvana
social share
"Vlast i vlasnistvo se mogu razdovjiti na izvesno vreme, ali nikako zauvek jer ce vlasnistvo, shvativsi koliko je razdvajanje bolno, odmah kupiti vlast ili ce vlast osvojiti vlasnistvo a time i bogatstvo."
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 35385
Zastava Tamo negde
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Nokia N95 8gb
Nema pomaka u potrazi za telima u Tisi

KIKINDA - Ni treći dan nakon tragedije nema pomaka u potrazi za telima dvojice ljudi, koji su se utopili nakon prevrtanja čamca u Tisi u pojasu između Martonoša i Srpskog Krstura. Ronilačka ekipa žandarmerije i u utorak je, kao i u ponedeljak, bila na zadatku.
Ronioci su se stacionirali na dvadesetak metara od leve, banatske obale, odnosno na mestu na kojem su potonuli čamdžija
Zoran Berar (35) iz Srpskog Krstura i Subotičanin Slobodan Ilovac (37). Tu je, inače, dubina vode sedam-osam metara. Pretražuje se muljevito dno primirene Tise.
Još uvek nema podrobnije službene informacije kako je, u nedelju oko podneva, došlo do tragedije, odnosno šta joj je uzrok. Eliminisana je sumnja da su putnici u čamcu, radnici subotičke špediterske firme "Net kompani", bili pijani, što bi moglo da navede na zaključak da su oni, neodgovorno se ponašajući, krivi za prevrtanje plovila.
- Laboratorijski nalazi potvrdili su da niko od petoro preživelih nije imao ni najmanje alkohola u krvi - kaže suvlasnik "Net kompani" Jovica Trifunović. - Kao članovi složnog kolektiva, tog dana, kao i nekoliko puta ranije, pošli smo na izlet u ribarsko naselje kod Srpskog Krstura. Hteli smo da se tu opustimo i na trenutak zaboravimo sve brige.
Trifunović dodaje da je verovao da će Ilovac najlakše da se dokopa tla. S razlogom, veli:
- Naš Slobodan bio je krupan, snažan, energičan. Sportski tip. Odličan plivač. U presudnom momentu je, eto, poklekao. Metri su ga delili od spasa.
Ilovac je insistirao da on, kao pasionirani kulinar, u kotliću kuva gulaš. Radio je u odeljenju za carinsku deklaraciju, bio savestan na poslu. Bio je, u najkraćem, mlad, ambiciozan čovek. Supruga mu je frizerka, a u avgustu dobili su dete.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19906
Zastava Šabac , Srbija
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.27
mob
Sony 
jedini mogući uzrok esreće je to što ih je u čamcu bilo sedmoro......A sa ovim malim čamcima sa tomosovim pentama od 4,5konja je vrlo lako upravljati kad je 2-3osobe u čamcu , ali ovako , stvarno teško još , ako osoba pritom nije plivač......
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 1
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.32
Da li je moguce da taj camdzija nije video da su pretovareni i da ih je ipak utovario i krenuo preko???
Ali izgleda da je to nasa cud samo da sto pre zavrsimo posao (u ovom slucaju prevesti ljude preko reke) i da idemo kuci, ali ovaj put je ispalo da neki ljudi izgleda nikada nece videti svoju kucu i svoju porodicu.   :(
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 05:47:02
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.