Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Jul 2025, 19:31:43
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Gazdarice deru džep  (Pročitano 823 puta)
09. Avg 2006, 00:56:47
Moderator
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
B. G. P. - S. B., 8. avgust 2006

BE­O­GRAD - Bli­že­ći se sep­tem­bru pre­sto­nič­ki sta­no­dav­ci za­do­volj­no tr­lja­ju ru­ke. Od 20 hi­lja­da bru­co­ša i još 50 hi­lja­da sta­ri­jih stu­de­na­ta, naj­ma­nje po­lo­vi­na na po­če­tak škol­ske go­di­ne sti­že iz unu­tra­šnjo­sti. Je­dva tre­ći­na njih mo­že da se na­da jef­ti­ni­jem sme­šta­ju u stu­dent­skom do­mu. Ve­ći­na će za­ku­ca­ti na vra­ta agen­ci­ja za pro­met ne­kret­ni­na ili sa­mih ga­zda. Ključ be­o­grad­skog sta­na, me­đu­tim, mo­ra­će pa­pre­no da pla­te.
Za­po­sle­ni u agen­ci­ja­ma i sa­mi pri­zna­ju da su ce­ne za­ku­pa u Be­o­gra­du do­sti­gle ta­kav ni­vo, da je te­ško za­mi­sli­ti da mo­gu još da po­sku­pe. Gar­so­ni­je­ra u cen­tru gra­da već ne­ko­li­ko go­di­na una­zad po pra­vi­lu ko­šta 250 evra me­seč­no i sko­ro je ne­mo­gu­će na­ći je za ma­nje. Ne­ma ve­ze što ne­ma cen­tral­no gre­ja­nje, nov na­me­štaj ili veš ma­ši­nu. Ako oglas na atrak­tiv­noj lo­ka­ci­ji obe­ća­va sta­na­ri­nu ma­nju od 200 evra, sko­ro je si­gur­no da će aka­de­mac is­pi­te spre­ma­ti u vla­žnom su­te­re­nu, pre­pra­vlje­noj ve­šer­ni­ci ili oro­nu­loj ku­ći­ci.
- Naj­tra­že­ni­ji i naj­sku­plji su ma­li sta­no­vi - ob­ja­šnja­va advo­kat Bo­ri­vo­je Mar­ko­vić iz agen­ci­je "Me­tro­po­lis". - Za tro­sob­ne i ve­će je­di­ni­ce če­sto je te­ško na­ći za­kup­ca. Po­sled­nje dve go­di­ne ve­ća je po­nu­da dvo­sob­nih sta­no­va jer se ve­ći­na mla­dih brač­nih pa­ro­va, ko­ji ih naj­če­šće iz­najm­lju­ju, opre­de­li­la za stam­be­ne kre­di­te. Nji­ho­ve ce­ne su čak u la­ga­nom pa­du. To ne va­ži za gar­so­ni­je­re i jed­no­sob­ne. Ja bih za­to stu­den­ti­ma i pre­po­ru­čio da se udru­že i iz­naj­me ve­ći stan.
Jed­no­sob­ni sta­no­vi na atrak­tiv­ni­jim lo­ka­ci­ja­ma ko­šta­ju od 300 do 350 evra. Uda­lja­va­ju­ći se od cen­tra i ce­ne la­ga­no pa­da­ju. Do Ba­nji­ce, Mi­lja­kov­ca, Ce­ra­ka "skli­znu" na 200 evra. Naj­jef­ti­ni­je re­še­nje je iz­najm­lji­va­nje so­ba. Kre­vet u cen­tru gra­da ko­šta i do 125 evra. Mo­že da se na­đe i za 50 evra me­seč­no, do­du­še u Ka­lu­đe­ri­ci. Na Ka­na­re­vom br­du i Vo­ždov­cu je 70, dok je u Mi­ri­je­vu oko 80 evra.
Ogla­si ot­kri­va­ju i mo­guć­nost bes­plat­nog sme­šta­ja. Za obez­be­đe­no pre­no­ći­šte po­je­di­ni sta­no­dav­ci tra­že sa­mo "ma­lu po­moć u ku­ći". Do­du­še, te­ško je po­sta­vi­ti gra­ni­ce iz­me­đu pri­ska­ka­nja u po­moć i ozbilj­ni­jih oba­ve­za. A uče­nje?
- Ni­je to ne­ka ve­li­ka po­moć. U stva­ri reč je o vr­lo ba­nal­nim stva­ri­ma - po­ja­sni­la nam je jed­na sta­ri­ja go­spo­đa ko­ja nu­di bes­pla­tan sme­štaj na Ba­nji­ci. - Tre­ba­lo bi da jed­nom ne­delj­no da se ma­lo usi­sa, obri­še pra­ši­na i ma­lo sre­di. Da ode po hleb i mle­ko u pro­dav­ni­cu. Da me po­slu­ša ka­da ne­što tra­žim. Re­ci­mo da sku­va ka­fu ka­da ja či­tam ili gle­dam te­le­vi­zi­ju.
Me­seč­na ki­ri­ja sa­mo je po­če­tak ro­di­telj­skih mu­ka i iz­da­ta­ka. Stu­den­ti imi­gran­ti tre­ba još da pla­te ra­ču­ne za ko­mu­na­li­je, stru­ju, te­le­fon, ka­blov­sku. Dok pla­te hra­nu, pre­voz i knji­ge, ro­di­te­lji­ma iz­bi­ju naj­ma­nje jed­nu me­seč­nu pla­tu.

DEPOZIT
STA­NO­DA­VAC ni­šta ne pre­pu­šta slu­ča­ju. De­po­zit je oba­ve­zan i naj­če­šće je u vi­si­ni ki­ri­je. To je ga­rant da, ako stu­dent ne­pla­ni­ra­no ode ra­ni­je, ne­što ošte­ti ili ne pla­ti ra­ču­ne, ga­zda ni­ka­ko ne bu­de na gu­bit­ku. Če­sto zah­te­va­ju i pla­ća­nje od tri, pa i do šest me­se­ci una­pred.

NE­IZ­BE­ŽNI
U TRA­ŽE­NJU sta­na sko­ro je ne­mo­gu­će iz­be­ći agen­ci­ju. Po­zna­va­o­ci tr­ži­šta ne­kret­ni­na po­moć nu­de uz oba­ve­zu da se pla­ti čla­na­ri­na od 1.500 do 2.000 di­na­ra una­pred. Dru­ga mo­guć­nost je da svo­je uslu­ge na­pla­te po oba­vlje­nom po­slu i na­đe­nom sta­nu, 30 od­sto vred­no­sti ce­le me­seč­ne ki­ri­je.

STU­DENT­SKI DO­MO­VI
NAJ­JEF­TI­NI­JI sme­štaj za aka­dem­ce, sva­ka­ko je u stu­dent­skim do­mo­vi­ma. Za jed­no­kre­vet­nu so­bu u Do­mu "Kralj Alek­san­dar Pr­vi" me­seč­no tre­ba iz­dvo­ji­ti 1.294 di­na­ra. Dvo­kre­vet­na so­ba je 1.138, dok je če­tvo­ro­kre­vet­na 1.020 di­na­ra. U istom ran­gu su i so­be u Stu­dent­skom gra­du. Me­đu­tim, ve­ći­na bru­co­ša do­bi­je kre­vet u lo­ši­jim do­mo­vi­ma. Ta­ko, dvo­kre­vet­na so­ba u "Ka­ra­bur­mi" ko­šta 797 di­na­ra. Tro­kre­vet­na so­ba u "Pa­tri­su", u Blo­ku tri, me­seč­no is­pra­zni stu­dent­ski džep za 687 di­na­ra.
J. Su.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Jul 2025, 19:31:43
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.098 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.