Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Ovo je forum u kome se postavljaju tekstovi i pesme nasih omiljenih pisaca.
Pre nego sto postavite neki sadrzaj obavezno proverite da li postoji tema sa tim piscem.
Kad je bio mrak, Kad je bio mrak, pojurila macka misa cak, cak, cak. - a da l' ga je progutala, il' ga nije progutala, to ni ona nije znala - jer je bio mrak, jer je bio mrak...
Tri sam zemlje prelazio, i tri gore pregazio, i tri mora preplovio - dok ga nisam ulovio. Plavog zeca, čudnog zeca, jedinog na svetu!
Ovaj zec zna da svira, ovaj zec zna da plete, ovaj zec ručak kuva, ovaj zec kuću mete. Ovaj zec plesti ume, ovaj zec žeti ume, ovaj zec šiti, piti, i francuski govoriti - sve razume! Plavi zec, čudni zec, jedini na svetu!
Ja ga htedoh vama dati da vas mije, da vam šije, da vam kroji, da vam broji, da vam plete, da vam mete, da vam kuva, da vas čuva, da vam peva, slike šara i francuski razgovara. Plavi zec, čudni zec, jedini na svetu!
Stavih zeca u torbak pa požurim svojoj kući. Al' kad bismo ispred kuće stade zečić da šapuće: - Pusti me, lovče, hrabri lovče, da očešljam kosu, da umijem lice, da isečem nokte, da ispravim stas, da udesim glas. Nek' vide deca plavog zeca, čudnog zeca, jedinog na svetu!
Pustih zeca iz torbaka al' se zec ne očešlja, al' se zec ne umi, nit' iseče nokte, nit' ispravi stas, nit' dotera glas. Već pobeže, oj nesrećo, na kraj sveta, oj nevoljo! Plavi zec, čudni zec, jedini na svetu!
Bio jednom jedan kralj. Ne ceo vec samo tri frtalja. Tri frtalja kralja. Falio mu frtalj da bi bio kralj. Tri frtalja kralja - to jos nije kralj. To je tri frtalja kralja. Gde da nadje frtalj? Frtalj kralja? Ima li gde frtalj kralja? Imali su negde celog - nemaju ga vise. Gde imaju - ne krnji im se. Daju li frtalj svoga kralja, ostade im tri frtalja. Tri frtalja kralja - to nije kralj. Gde da nadju frtalj? Ima li gde frtalj kralja? ...Srecom, nadje se u jednom dobroj zemlji - kralj i po. Kralj i po, to je vise nego kralj. To je kralj i po. - Kralju ipo - rece tri frtalja kralja - biste li mi dali frtalj, da postanem kralj? - Vrlo rado - rece kralj i po. - Dohvatite malj, odvalite frtalj. Ja sam kralj i po. Frtalj manje, frtalj vise - ne menja stvar. Tri frtalja kralja prihvati se malja i raspali kralja i po. Pade kralj i po u ckalj - odvali se frtalj. Tri frtalja kralja uze frtalj od kralja i po i postade kralj. Kralj i po postade kralj i frtalj, sto je jos uvek vise, a ne manje nego samo kralj.
Zamislite, deco, jedno veliko more, i u tom moru jednu veliku lađu, i na lađi okrugle prozore, i na jednom prozoru - princezu Nađu.
Zamislite, sad, deco, to isto more, i u tom moru istu veliku lađu, i na lađi iste okrugle prozore, i na drugom prozoru - razbojnika Kađu.
Zamislite onda: bura ide, vetrova fijuk i talasi, i jedan talas princezu skide i poče mladi život da gasi.
Zamislite, deco, sto talasa, većih sto puta od svake princeze, može i ajkula svakoga časa na modrom talasu da se doveze.
Strahom i bolom obuzet, pojavi se otac princezin i reče: - Onaj biće mi zet, ko spase mladi život njezin!
Zamislite, deco, puna lađa, sve oficiri, prinčevi, admirali... I svi ćute, svi drhte, samo Kađa skoči - i more ga zali. Kađa izvali strašnu psovku na račun vetra, na adresu života, na ime mora, izbeže smrti mišolovku i spase princezu iz valova. Zamislite sad: otac taj, kralj sigurno, a car verovatno, podiže Kađu u zagrljaj i poljubi ga nonšalantno.
- Ovo je kćer moja, a žena vaša - princeza mila Nađa! - A ja sam, s dopuštenjem, izvinite na smetnji, razbojnik Kađa! Umiri se more, zataji vetar, stade lađa...
Puni straha, puni stida, prepuni jeze - svi gledahu u pravcu princeze.
- Hrabri Kađa, reče bleda princeza, ja sam vaša Nađa... Izvinite, tata, na ovom svetu svašta se događa!
Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.
Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.