Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Дудаковић лично командовао "паљење српских села"  (Pročitano 9741 puta)
07. Avg 2006, 22:37:27
Svakodnevni prolaznik


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 327
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
РТС објавио нови снимак - "Дудаковић лично командовао акцијама"

Рaдиo-тeлeвизиja Србиje прикaзaлa je нoвe видeo снимкe нa кojимa сe видe припaдници Пeтoг кoрпусa Aрмиje Бoснe и Хeрцeгoвинe, пoд кoмaндoм Aтифa Дудaкoвићa, кaкo пaлe српскa сeлa у Бoсaнскoj крajини, у нaстaвку aкциje 'Oлуja', 16. и 17. сeптeмбрa 1995. гoдинe.

Снимци пoкaзуjу дa je Дудaкoвић, иaкo je у нeкoликo изjaвa пoслeдњих дaнa тврдиo дa никaдa њeгoви вojници нису прeкршили oдрeдбe Жeнeвскe кoнвeнциje o рaтoвaњу, личнo кoмaндoвao aкциjoм у нaсeљимa Бoсaнскe крajинe, кoja су тaдa припaдaлa Рeпублици Српскoj.

Нa снимцимa, дo кojих je дoшлa РТС, видe сe мнoгe зaпaљeнe кућe, гaздински oбjeкти и другa привaтнa имoвинa кaкo гoрe. 'Пaли oвo сeлo, пaли oвo сиjeнo, тo свe трeбa пaлити', рaзгoвeтнo сe чуje нa снимку мушки глaс.'Oви сви су вeћ дoлe... нaрeдиo сaм сeлo дa сe пoпaли', гoвoри Дудaкoвић.

Зaтим сe види кaкo идe мaкaдaмским путeм, a нeкo му гoвoри: 'E, oвдje мoрaмo нaћи тeнк', a Дудaкoвић кaжe: 'Пaли, пaли свe.... Пa тo Првa пaли, брaтe дрaги... Нeк пaли свe oдрeдa!'.

Пoтoм Дудaкoвић гoвoри прeкo мoтoрoлe: 'Вojнa пoлициja! Трк у вaшe вoзилo... Свe oнo тaмo...'.Зaтим му нeкo гoвoри: 'Oнo je свe српскo, свe je пoд вaтрoм'.

Зaдaтaк припaдникa Пeтoг кoрпусa Aрмиje БиХ биo je дa прeкo рeкe Унe и Бихaћa прoдру дo грaдoвa Пeтрoвaц и Кључ, и спoje сe сa хрвaтскoм снaгaмa.

Прeмa пoдaцимa Кoмисиje зa трaжeњe нeстaлих у Рeпублици Српскoj, у тoj aкциjи у oпштинaмa Пeтрoвaц, Бихaћ, Бoсaнскa Крупa, Сaнски Мoст и Кључ убиjeнo je oкo 870 српских цивилa и 400 вojникa, a спaљeнo вишe oд 30 сeлa.

Нeкoликo зaпoслeних у Гeнeрaлштaбу Хрвaтскe вojскe, 1995. гoдинe, зa зaгрeбaчки 'Рaдиo 101' пoтврдили су дa je 200 српских цивилa убиjeнo у мeсту Жирoвaц нa Бaниjи, три дaнa пoслe 'Oлуje'. Oни су рeкли дa су зa злoчин oдгoвoрни припaдници Бужинскe бригaдe Пeтoг кoрпусa Aрмиje БИХ, унутaр кoje je дeлoвao муџaхeдински oдрeд 'Хaмзe'.

Нeкoликo тeлeвизиja у Србиjи и Рeпублици Српскoj eмитoвaлo je у пeтaк видeo снимaк ликвидaциje Србa и пaљeњa српских кућa нa пoдручjу Руjeвцa и других мeстa у oкoлини Глинe и Двoрa нa Уни, 7. и 8. aвгустa 1995. гoдинe.

Снимaк je дoкaзни мaтeриjaл Тужилaштвa у Хaгу, a нa њeму сe види кaкo су сe припaдници хрвaтскe пaрaвojнe фoрмaциje 'Црнe мaмбe' и oдрeдa 'Хaмзe' Aрмиje БиХ нajсурoвиje oбрaчунaвaли сa српским вojницимa и цивилимa.

Извор:РТС
« Poslednja izmena: 07. Avg 2006, 22:39:31 od Почетник »
IP sačuvana
social share
Да се не заборави !

Edit by canelane: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Снимак убиства Србина у „Олуји” стигао у Хаг
Атиф Дудаковић: Нек пали све овде
Дудаковић наредио спаљивање кућа, а претходно демантовао да је знао за злочине у „Олуји”. – Нико није хтео да емитује снимак убистава избеглица


Снимак убиства српског цивила који је убијен у акцији „Олуја” након што се предао који је узнемирио јавност у Србији, али и усталасао духове у Хрватској и Босни и Херцеговини јуче је у Хашки трибунал однео Драгољуб Стевановић, заменик тужиоца за ратне злочине. А овим поводом јуче се огласила и хрватска влада. Њен портпарол Ратко Мачек изјавио је да снимак који су пренеле београдске телевизије несумњиво показује да то нису починили припадници Хрватске војске.

„Снимак недвосмислено потврђује да на њој нису припадници хрватске војске. Недвосмислено је и то да је снимак настао негде у Босни, а већ је одраније познат јавности”, рекао је Мачек.

Међутим, портпаролу хашког Тужилаштва Антону Никифорову сам снимак није био довољан да изведе тако децидиране закључке. Он је за „Политику” рекао да ни поред најбоље воље није успео на снимку да распозна „ко је та јединица, ко су ти људи, само неке сенке. Види се да се човек малтретира”.

Он још не може ни да одговори на питање да ли у Трибуналу имају овај снимак, јер још проверавају у архиви, „али то иде спорије јер је летња сезона и већина запослених је на одморима. У сваком случају проверићемо све до краја”, каже Никифоров.

– Председник Републике Српске Драган Чавић рекао је да смо ми снимак добили. Ја сам ишао у Бањалуку да проверим те тврдње, а тамо су ми рекли да то није тачно, да нам тако нешто нису никада предали. Ја не знам о чему се ради”, каже Никифоров.

Одмах након емитовања снимка у јавности су почеле спекулације о томе зашто је емитован баш сада, уочи годишњице хрватске акције „Олуја”. Директор Документационо-информационог центра „Веритас”, Саво Штрбац, тврди за наш лист да су они овај снимак добили још пре пет месеци и одмах га проследили телевизијама и невладиним организацијама, али тада готово нико није био заинтересован да га прикаже.

– Нећу да кажем ко је и како доставио ове снимке, ни како смо дошли у посед, али су копије прослеђене свима, од телевизија до невладиних организација и других институција које се баве ратним злочинима. Телевизија „Политика” је прва приказала неколико главних секвенци, а 10. марта је новосадска телевизија „Мост” приказала исте ове снимке, ја сам учествовао у емисији и коментарисао их, каже Штрбац уз опаску да тада нико није реаговао на оно што је емитовано.

Бурне реакције које су уследиле након емитовања снимака на телевизији Б 92 и РТС-у он тумачи како чињеницом да се њихово приказивање поклопило са годишњицом „Олује”, тако и тиме што су приказани на телевизији којој „очито верују они који се баве људским правима и ратним злочинима”.

Извесних реакција је ипак било када је телевизија „Виком” из Босанске Градишке реемитовала емисију новосадске телевизије „Мост”. Почеле су неке истраге у Републици Српској и санско-унском кантону, али нико није ухапшен. Штрбац тврди да људи на снимку препознају своје комшије, посебно припаднике 505. Бужинске бригаде у саставу Петог корпуса Армије БиХ, као и да у „Веритасу” знају имена неколико њих који су почини злочин.

– Снимке су правили припадници те бригаде у намери да овековече своје ратне подвиге. Колону су с једне стране напали припадници 505. Бужинске бригаде, а с друге стране припадници Хрватске војске. На снимцима се виде и једни и други. Још 1999. године ми смо добили касету у трајању од три сата на којој се виде много тежи злочини од оних који су сада приказани. Наравно, има ту много материјала који не приказује њихове злочине већ их сниматељ овековечава у другим ситуацијама, док једу, пију, певају. Све ово се дешава у Сувој Међи, општина Двор на Уни, једном од најсиромашнијих делова Баније, објашњава Штрбац.

Када је једна бањалучка телевизија прошле године питала некадашњег команданта Петог муслиманског корпуса Атифа Дудаковића да прокоментарише злочине својих војника у „Олуји”, он је тврдио да нису почињени и тек пошто је видео снимке признао је да су злодела ипак почињена, али да он као командант није могао знати шта се све дешава на терену.

Међутим, све и да се идентификују ратни злочинци са снимка, каже, Трибунал неће ништа предузимати јер је, како каже Антон Никифоров, завршен његов мандат за истраге. Сада је све на локалним правосуђима, а Трибунал је спреман да им пружи сваку врсту помоћи. „Већ смо разговарали са босанским и хрватским тужиоцима да они морају погледати све те снимке, установити ко су ти људи. Злочин је очигледан. Колико сам чуо постоји жена која је очевидац, али није још спремна да говори. Ако постоји злочин и ако нема сведока који су спремни говорити, онда нема ништа од процесуирања”, објашњава портпарол Тужилаштва у Хагу.

Колико год овакви снимци осветљавали оно што се дешавало током протеклог рата на подручју бивше СФРЈ, Саво Штрбац сматра да их ипак не би требало приказивати на телевизији. Без обзира о чијим се злочинима ради.

„Свако треба да одговара за злочин. Међутим, овај материјал треба да се врати у суднице, струци и науци, а не да трујемо младе који о овоме знају само из прича”, мишљења је Штрбац.

Ј. Церовина

-----------------------------------------------------------

Тадић: Очекујем акцију хрватских власти

Председник Србије Борис Тадић изјавио је јуче у Београду да очекује да хрватске надлежне службе предузму све што је у њиховој одговорности, након приказивања снимка о злочинима над Србима током акције „Олуја”. „Очекујем да представници хрватске државе највећи могући значај дају питању осуде ратних злочина”, рекао је Тадић, после сусрета са руским министром за цивилну одбрану и ванредне ситуације Сергејом Шојгуом, одговарајући на питање новинара како коментарише снимак о злочинима над Србима током операције „Олуја”. Српски председник је истакао да све „политичке структуре у Србији и земљама региона” морају да осуде ратне злочине, јер је то услов за развој нормалних односа на Балкану.

На питање да ли сматра да хрватски медији настоје да умање значај тог снимка, Тадић је рекао да не може да одговори на то питање, јер не прати извештавање хрватских медија. (Танјуг)

-----------------------------------------------------------

Починиоци из Армије БиХ

Државно тужилаштво Републике Хрватске огласило се јуче саопштењем у којем се каже да су добили снимак који „приказује ратно деловање 505. витешке бужимске бригаде 5. корупса Армије БиХ на подручју села Горњи и Доњи Жировац у близини Двора на Уни”, те да су од МУП-а Хрватске затражили криминалистичку обраду „у правцу утврђивања свих релевантних околности у вези с догађајима приказаним на снимку”.
Државно тужилаштво је, како се даље наводи у саопштењу, у сталном и непосредном контакту са Тужилаштвом БиХ ради утврђивања починилаца, јер након прегледа снимка постоји основана сумња да је почињен ратни злочин против цивилног становништва, евентуално и ратних заробљеника на том подручју и то од, за сада, непознатих припадника Армије БиХ.


Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 12
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
dajte da vidimo taj snimak ako je moguce
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik


Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 308
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
BlackBerry bold 9000
Ma, kakav snimak... Šta ti trebaju snimci odvratnih zločinaca? Nek' svi zajedno trunu u Haagu, eto to im želim...
IP sačuvana
social share
This time next year we'll be millionaires !!!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Istraga o zločinu nad izbeglicama
Sarajevo, Zagreb, Beograd -- Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu o snimku zločina nad srpskim izbeglicama u Oluji, snimak tražilo i Tužilaštvo Hrvatske.


Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić rekao je da se prikupljaju dodatne informacije i dokazi o tom slučaju. Tužilaštvo je dobilo amaterski snimak zločina koji su pripadnici Armije BiH i Hrvatske vojske, učesnici operacije Oluja, počinili nad zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Kako iz Sarajeva za B92 javlja Amir Sužanj, težnje vlasti Hrvatske da odgovornost prebace isključivo na vojnike Armije BiH mogle bi dovesti do zahlađenja odnosa Zagreb-Sarajevo i novog udaljavanja od istine o Oluji. Vlasti i deo medija u Hrvatskoj negiraju bilo kakvu vezu Hrvatske vojske i ratnih zločina tokom Oluje, tvrdeći da se zločin dogodio u BiH i da su ga počinili pripadnici muslimanske vojske. Potparolka Državnog tužilaštva Martina Mihordin rekla je da neće biti istrage protiv pripadnika I bojne II brigade Hrvatske vojske, Crnih mambi. "Iz raspoloživog snimka, onog koje je Državno tužilaštvo Hrvatske primilo, videlo se da su na tom području bili pripadnici Hrvatske vojske. Oni su bili angažovani na oslobađanju područja Dvora na Uni. Prema do sada prikupljenim podacima i pregledanih snimaka ne proizlazi sumnja da su oni počinili krivično delo", kaže ona.

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac kaže da se na snimku koji je emitovan na TV B92 likvidacije ne vide jer je snimatelj ostao bez trake. "Postoji treća traka gde će se to sve videti. Pompa koja se digla sigurno će i usporiti proces dobijanja treće trake, gde će se videti šta su radili na tom putu, gde je pobijeno najviše ljudi iz kolone, šta su radile Mambe, a šta pripadnici 505. Bužimske", objašnjava Štrbac.

Štrbac kaže da i danas u mestu Dvor, na brdu Đed, postoji 112 grobnih mesta, a da je poznat identitet samo dve sahranjene osobe. Na groblju u Petrinji postoji 150 humki i krstova, a po informacijama Veritasa, veliki broj likvidiranih upravo je tamo pokopan. Oko 70 grobnih mesta je i na Glinskom groblju, a među njima su, prema podacima koje Veritas poseduje, sahranjeni neki od ljudi stradalih na putu Glina-Dvor. Štrbac podseća da ti posmrtni ostaci nisu ekshumirani ni posle 11 godina. "Dok su leševi u zemlji, moguće je da se Hrvati ponašaju ovako, da kažu da njihovi nisu ubijali, da su sve to radili neki drugi, da su sve izmislili Veritas i Štrbac. Zašto ne ekshumiraju leševe, da utvrdimo istinu? Leševi su najjači dokaz, jači nego snimci", kaže Štrbac.

Radiotelevizija Srbije prikazala je sinoć snimke na kojima se vidi kako komandant V korpusa Armije BiH Atif Dudaković svojim vojnicima naređuje da pale srpska sela u Bosanskoj Krajini, u nastavku akcije Oluja, 16. i 17. septembra 1995. Na snimcima se vide zapaljene kuće, objekti i druga privatna imovina kako gore.


Izvor: B92
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5131
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
mob
Ericsson T28
E da vidite jadnička kako se branio na tv! Rekao je da je to bilo vrijeme rata i da se teško moglo ostati pošteno! tu je duda bio u pravu! Neka je slava svima onima koji su ostali pošteni u ovom ratu! A da je naređivao pogrom na Srbima naređivao je ! Ne može ga ni sva voda ovog svijeta oprati, eh što alija nije živ da vidi sve ovo!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
 NIKIFOROV: SNIMCI OSNOVA ZA POKRETANJE ISTRAGE NA LOKALNOM NIVOU

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je od naše televizije snimak na kome se vidi da tadašnji komandant 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine Atif Dudaković lično naređuje spaljivanje srpskih sela. U Haškom tribunalu kažu da su snimci koje prikazuje RTS dobra osnova za pokretanje istrage, ali na lokalnom nivou.

'Izgleda da bi to bio dobar osnov za pokretanje istrage, ali to bi onda bilo u nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine', rekao je portparol Haškog tribunala Anton Nikiforov za RTS.

'Naravno, što se tiče nas, mi ćemo pomoći, uz svo naše iskustvo i ekspertsku analizu komandnog lanca...Dobar dokazni materijal je važan u toku aktivne istrage, ali se ne može uključiti ni u kakav predmet naknadno, ako je predmet, odnosno, istraga završena', rekao je Nikiforov.

'Naši ljudi sada gledaju te snimke i moram priznati da do sada ništa tome slično nismo videli', rekao je Nikiforov i dodao da je snimke u cd formatu Sudu dostavio zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković.

Hrvatsko tužilaštvo zatražilo snimak ubistva Srba u Krajini

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine potvrdilo je da je Državno tužilaštvo Hrvatske zatražilo od njega snimak zločina počinjenog u akciji 'Oluja', koji je nedavno emitovan na srpskim elektronskim medijima.

U saopštenju se podseća da je tužilac Vladimir Vukčević obavešten da je Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine započelo istragu povodom ovog slučaja.


Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Qtek 小米
Hrvatska nece nikada odgovarati za genocid pocinjen tokom zlocinacke akcije "oluja", kao i Muslimani koji su odgovorni za ubistva srpskih civila, bar ne dok su S.A.D. ovako mocne.
Americki oficiri su rame uz rame sa ustasama ucestvovali u oluji i kako sada da sude sebi, pa prvu bombu je tamo bacio americki bombarder f-16 ?
Ipak zvanicna Srbija bi trebalo da nastavi sa ovom kampanjom - istinom protiv lazi, znamo da ne mozemo osuditi zlocince, ali bar povecavamo anti-zapadna osecanja i na taj nacin suzbijamo uticaj nato-srba i ostalih globalista.
Licno mislim da nase vlasti kriju jos strasnije snimke zlocina nad Srbima, jer svako objavljivanje takvih snimaka predstavlja korak unazad na nasem putu ka evro-atlanskim integracijama, t.j. deo vlasti bi da sakrije hrvatsko-evro-americke zlocine.
Ipak mi moramo da udjemo u to zlocinacko drustvo koje nas je do juce ubijalo.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Снимак убиства Србина у „Олуји” стигао у Хаг
Атиф Дудаковић: Нек пали све овде
Дудаковић наредио спаљивање кућа, а претходно демантовао да је знао за злочине у „Олуји”. – Нико није хтео да емитује снимак убистава избеглица


Снимак убиства српског цивила који је убијен у акцији „Олуја” након што се предао који је узнемирио јавност у Србији, али и усталасао духове у Хрватској и Босни и Херцеговини јуче је у Хашки трибунал однео Драгољуб Стевановић, заменик тужиоца за ратне злочине. А овим поводом јуче се огласила и хрватска влада. Њен портпарол Ратко Мачек изјавио је да снимак који су пренеле београдске телевизије несумњиво показује да то нису починили припадници Хрватске војске.

„Снимак недвосмислено потврђује да на њој нису припадници хрватске војске. Недвосмислено је и то да је снимак настао негде у Босни, а већ је одраније познат јавности”, рекао је Мачек.

Међутим, портпаролу хашког Тужилаштва Антону Никифорову сам снимак није био довољан да изведе тако децидиране закључке. Он је за „Политику” рекао да ни поред најбоље воље није успео на снимку да распозна „ко је та јединица, ко су ти људи, само неке сенке. Види се да се човек малтретира”.

Он још не може ни да одговори на питање да ли у Трибуналу имају овај снимак, јер још проверавају у архиви, „али то иде спорије јер је летња сезона и већина запослених је на одморима. У сваком случају проверићемо све до краја”, каже Никифоров.

– Председник Републике Српске Драган Чавић рекао је да смо ми снимак добили. Ја сам ишао у Бањалуку да проверим те тврдње, а тамо су ми рекли да то није тачно, да нам тако нешто нису никада предали. Ја не знам о чему се ради”, каже Никифоров.

Одмах након емитовања снимка у јавности су почеле спекулације о томе зашто је емитован баш сада, уочи годишњице хрватске акције „Олуја”. Директор Документационо-информационог центра „Веритас”, Саво Штрбац, тврди за наш лист да су они овај снимак добили још пре пет месеци и одмах га проследили телевизијама и невладиним организацијама, али тада готово нико није био заинтересован да га прикаже.

– Нећу да кажем ко је и како доставио ове снимке, ни како смо дошли у посед, али су копије прослеђене свима, од телевизија до невладиних организација и других институција које се баве ратним злочинима. Телевизија „Политика” је прва приказала неколико главних секвенци, а 10. марта је новосадска телевизија „Мост” приказала исте ове снимке, ја сам учествовао у емисији и коментарисао их, каже Штрбац уз опаску да тада нико није реаговао на оно што је емитовано.

Бурне реакције које су уследиле након емитовања снимака на телевизији Б 92 и РТС-у он тумачи како чињеницом да се њихово приказивање поклопило са годишњицом „Олује”, тако и тиме што су приказани на телевизији којој „очито верују они који се баве људским правима и ратним злочинима”.

Извесних реакција је ипак било када је телевизија „Виком” из Босанске Градишке реемитовала емисију новосадске телевизије „Мост”. Почеле су неке истраге у Републици Српској и санско-унском кантону, али нико није ухапшен. Штрбац тврди да људи на снимку препознају своје комшије, посебно припаднике 505. Бужинске бригаде у саставу Петог корпуса Армије БиХ, као и да у „Веритасу” знају имена неколико њих који су почини злочин.

– Снимке су правили припадници те бригаде у намери да овековече своје ратне подвиге. Колону су с једне стране напали припадници 505. Бужинске бригаде, а с друге стране припадници Хрватске војске. На снимцима се виде и једни и други. Још 1999. године ми смо добили касету у трајању од три сата на којој се виде много тежи злочини од оних који су сада приказани. Наравно, има ту много материјала који не приказује њихове злочине већ их сниматељ овековечава у другим ситуацијама, док једу, пију, певају. Све ово се дешава у Сувој Међи, општина Двор на Уни, једном од најсиромашнијих делова Баније, објашњава Штрбац.

Када је једна бањалучка телевизија прошле године питала некадашњег команданта Петог муслиманског корпуса Атифа Дудаковића да прокоментарише злочине својих војника у „Олуји”, он је тврдио да нису почињени и тек пошто је видео снимке признао је да су злодела ипак почињена, али да он као командант није могао знати шта се све дешава на терену.

Међутим, све и да се идентификују ратни злочинци са снимка, каже, Трибунал неће ништа предузимати јер је, како каже Антон Никифоров, завршен његов мандат за истраге. Сада је све на локалним правосуђима, а Трибунал је спреман да им пружи сваку врсту помоћи. „Већ смо разговарали са босанским и хрватским тужиоцима да они морају погледати све те снимке, установити ко су ти људи. Злочин је очигледан. Колико сам чуо постоји жена која је очевидац, али није још спремна да говори. Ако постоји злочин и ако нема сведока који су спремни говорити, онда нема ништа од процесуирања”, објашњава портпарол Тужилаштва у Хагу.

Колико год овакви снимци осветљавали оно што се дешавало током протеклог рата на подручју бивше СФРЈ, Саво Штрбац сматра да их ипак не би требало приказивати на телевизији. Без обзира о чијим се злочинима ради.

„Свако треба да одговара за злочин. Међутим, овај материјал треба да се врати у суднице, струци и науци, а не да трујемо младе који о овоме знају само из прича”, мишљења је Штрбац.

Ј. Церовина

-----------------------------------------------------------

Тадић: Очекујем акцију хрватских власти

Председник Србије Борис Тадић изјавио је јуче у Београду да очекује да хрватске надлежне службе предузму све што је у њиховој одговорности, након приказивања снимка о злочинима над Србима током акције „Олуја”. „Очекујем да представници хрватске државе највећи могући значај дају питању осуде ратних злочина”, рекао је Тадић, после сусрета са руским министром за цивилну одбрану и ванредне ситуације Сергејом Шојгуом, одговарајући на питање новинара како коментарише снимак о злочинима над Србима током операције „Олуја”. Српски председник је истакао да све „политичке структуре у Србији и земљама региона” морају да осуде ратне злочине, јер је то услов за развој нормалних односа на Балкану.

На питање да ли сматра да хрватски медији настоје да умање значај тог снимка, Тадић је рекао да не може да одговори на то питање, јер не прати извештавање хрватских медија. (Танјуг)

-----------------------------------------------------------

Починиоци из Армије БиХ

Државно тужилаштво Републике Хрватске огласило се јуче саопштењем у којем се каже да су добили снимак који „приказује ратно деловање 505. витешке бужимске бригаде 5. корупса Армије БиХ на подручју села Горњи и Доњи Жировац у близини Двора на Уни”, те да су од МУП-а Хрватске затражили криминалистичку обраду „у правцу утврђивања свих релевантних околности у вези с догађајима приказаним на снимку”.
Државно тужилаштво је, како се даље наводи у саопштењу, у сталном и непосредном контакту са Тужилаштвом БиХ ради утврђивања починилаца, јер након прегледа снимка постоји основана сумња да је почињен ратни злочин против цивилног становништва, евентуално и ратних заробљеника на том подручју и то од, за сада, непознатих припадника Армије БиХ.


Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.01
mob
Apple iPhone SE 2020
UHAPSITI Dudakovića!

Posle objavljivanja snimka na kome bosanski general Atif Dudaković naređuje etničko čišćenje Srba, naši političari traže hapšenje, a Hag ćuti

UHAPSITI DUDAKOVIĆA!

"Nikiforov: Hag je nemoćan u "slučaju Dudaković". To je slučaj koji mora da odradi Tužilaštvo BiH, i tačka!"

BEOGRAD - Ratni komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković mora odmah da bude uhapšen i da mu sudi Haški tribunal! Ovo je jednoglasan zahtev političara iz Srbije i RS nakon što je RTS emitovao video-snimak na kome se jasno vidi kako Dudaković naređuje etničko čišćenje Srba. Na pomenutom snimku se jasno vidi kako lično Dudaković, na lokalitetu između Petrovca i Ključa, zapoveda svojim vojnicima da "pale sve redom" pokazujući pri tom na srpska sela.
Međutim, i pored više nego konkretnog dokaza, iz Haga poručuju da neće dići optužnicu protiv Dudakovića, jer, prema odluci UN, više ne mogu da pokreću istrage (?!). Portparol Haškog tužilaštva Anton Nikiforov kaže za Press da je "Hag nemoćan u ovom slučaju".
- Čuo sam za taj snimak, ali ga još nisam video. Nažalost, mi tu više ne možemo ništa. Vama je poznato da je Savet bezbednosti UN odlučio da mi više nemamo mandat za pokretanje novih istraga! Jednostavno, to je predmet koji mora da odredi domaće pravosuđe. To je njihova stvar - kaže Nikiforov!
Na pitanje da li istinski veruje da će bosansko tužilaštvo pokrenuti istragu protiv Dudakovića, koji je za većinu Bošnjaka najveći vojskovođa, Nikiforov poručuje:
- Oni to moraju da odrade, i tačka! Ne možemo mi da dajemo naloge tužiocima u nezavisnim državama šta treba da rade, ali ovde postoji osnovana sumnja o krivičnom delu. Ne znam koliko će to njima biti teško, ali to se mora dovesti do kraja! - uverava Nikiforov.
Na drugoj strani, član Predsedništva G17 Plus Čedomir Antić smatra da svi muslimanski i hrvatski generali moraju da završe u Hagu.
- Baš svi odreda! To je neophodno i zbog mnoštva dokaza protiv njih, ali i zbog jednakih aršina prema sukobljenim stranama u bivšoj SFRJ. Tribunal je prihvatio stav da sva politička krivica za rat pripada samo Srbima, dok su hrvatski i muslimanski političari i komandanti pojedinačno odgovorni! Bez obzira na to, najnoviji snimci, na kojima se vide likvidacije srpskih civila i kako general Dudaković "poštuje ratne konvencije", upućuju na to da i Hag mora hitno da reaguje! - ističe Antić.
Ministar za kapitalne investicije i lider NS-a Velimir Ilić, takođe, smatra da "Hag mora da ima iste kriterijume prema Srbima i svim drugim, jer će u suprotnom devalvirati svoje postojanje".
- U slučaju tog monstruma Dudakovića moraju da reaguju i Hag i tužilaštvo u Sarajevu. Ako Hag ne može da vodi istragu zbog odluke Saveta bezbednosti UN, onda može i mora Sarajevo! Ako ne reaguje sada, ne znam kada će! I Hag mora da utiče na njih da odreaguju - kaže Ilić.
Visoki funkcioner DSS-a Đorđe Mamula veruje da za Dudakovića moraju da se postaraju i Tužilaštvo BiH i Hag:
- Ovo je veliki ispit za bosansko tužilaštvo. Oni su u velikom problemu. Šta god da urade, produbiće podele u Bosni. Ako pokrenu istragu, uvrediće Bošnjake, a ako je ne pokrenu, navući će gnev Srba. Međutim, i Hag mora da bude nadležan za Dudakovića, jer je moguća nova serija snimaka. E, sad ćemo videti da li je Hag pravna institucija ili nešto drugo - kaže Mamula.
G. Đogić

Dodik i Čavić pišu prijavu protiv Dudakovića

Premijer RS Milorad Dodik kaže za Press da on i predsednik Srpske Dragan Čavić pišu krivičnu prijavu protiv Atifa Dudakovića.
- Predsednik Čavić i ja pišemo prijavu protiv Dudakovića i poslaćemo je Tužilaštvu za ratne zločine BiH najkasnije sutra. Zatim ćemo videti šta će oni da urade. Oni mogu da pokušaju da to eskiviraju, ali tada će imati velikih problema... - kaže premijer Dodik.
Dodik dodaje da je "prosto neverovatno da Haško tužilaštvo do sada nije imalo snimak koji je prikazala RTS".
- To da jedna novinska kuća ima takav snimak, a institucija poput Haga nema, u najmanju ruku je sumnjivo. Posle oslobađanja Nasera Orića i tvrdnji Haga da oni nisu imali ovaj snimak, samo se pojačava taj utisak selektivne pravde Tribunala... - konstatuje Dodik.

Dudaković: Nisam kriv!

Komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, i pored sasvim konkretnog dokaza svojih zločina, tvrdi da nije kriv!
- Snimci ubistava srpskih civila u akciji "Oluja", koji su emitovani na B92, mačji su kašalj u odnosu na snimak na kojem "Škorpioni" ubijaju Bošnjake iz Srebrenice u okolini Sarajeva. Na ovom snimku niko nije bio zavezan, niti se radilo o nemoćnim civilima, već je to bilo ubistvo vojnika u bunkeru - izjavio je Dudaković, koji ni rečju nije pomenuo snimak RTS-a na kojem on, kao "komandant koji je uvek poštovao zakonitost", vojnicima na terenu jasno i glasno komanduje: "Ma, pali sve redom!"

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.1 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.