Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Држава купује новине Александру Карађорђевићу  (Pročitano 2762 puta)
08. Dec 2009, 17:30:37
Poznata licnost

Подавите либерале

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3937
Zastava Србија,Београд,Звездара
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
SonyEricsson k530i
Teofil Pančić, Peščanik.net
Kralj Dembelije
2. decembar 2009.
Ako su vas učili da Zemlja Dembelija ne postoji – loše su vas učili. Ako ste im poverovali – prevarili ste se. Ona postoji, i te kako, ali ne za vas: vi ste tu zato da svojim znojem finansirate njeno postojanje. A njeni su korisnici britanski državljanin Aleksandar Karađorđević, potomak čuvene, nekada kraljevske srpske porodice, njegova familija i njegova dvorska svita. Hm, rekoh li dvorska? Otkud dvor usred republike?

Upravo u tome je štos: Aleksandar Karađorđević nije kralj, ali ima dvor. On tamo stoluje i bavi se veoma zanimljivim poslom: igranjem samog sebe. To jest, glumatanjem parakralja. Ne bi u tome bilo baš ničega lošeg – sto ljudi, sto ćudi – da on to čini o svom trošku i za svoje veselje. Međutim, ne: troškove njegovog ekscentričnog parakraljevskog života plaća Republika Srbija, to jest vi i ja. To je, valjda, neka vrsta pokušaja pomirenja republikanskih i monarhističkih sentimenata: Srbija će biti republika, ali će ipak imati i v. d. kralja. Ima li tako nečega još gde na svetu? Nema, ali to ovde kanda ni za koga nije problem.

Obično se smatra da Karađorđević nije uspeo u svom naumu, jer je došao u Srbiju da bude njen kralj, a to nije ostvario. Možda je tako. Ali, na drugoj strani, nije li mu ovako bolje: svi mi finansiramo njegovo parakraljevanje, a on pri tome nema nikakvih konkretnih i suvislih obaveza i dužnosti, jer zapravo zvanično ni ne postoji, sistemski je nevidljiv, on je naprosto javno izdržavano privatno lice. Čak i kralj mora nešto da radi, mora nekako da kraljuje, mora da efikasno stvara privid korisnosti (u čemu su, recimo, neke severnoevropske monarhije dosegle majstorski nivo), dočim Karađorđević nema ni tu obavezu: samo njegovo postojanje njegova je profesija, izdašno sponzorisana. Pokušajte da zamislite sebe u takvoj situaciji: da ne morate ništa konkretno da radite, nego da, zauvek i dan više, živite u svili i kadifi na račun države i društva, i to samo zato što ste nečiji sin ili unuk. Pri tome, ne morate čak ni za dvadeset godina da iole pristojno savladate jezik naroda koji finansira vaše potrebe.

Povod ovoj lamentaciji vest je nad kojom sam treptao u neverici jedno pet minuta, pa je ponovo pročitao, pa opet treptao: Ministarstvo kulture je prošle godine platilo 57 hiljada dinara za kupovinu novina i časopisa za potrebe Aleksandra Karađorđevića i njegove svite. Ta se stavka u troškovniku, gle, vodi kao «zaštita kulturne baštine». Ko li je tu štićena «kulturna baština» - princ, ili novine, ili...?

Okej, priznajem 57 hiljada dinara za državu stvarno nisu neke pare. Ali, ne radi se toliko o iznosu koliko o načelu: zašto i počem vi ili ja kupujemo novine o svom ruvu & kruvu, a građaninu Karađorđeviću ih kupujemo svi mi solidarno? Uostalom, koje novine? Zar on može tečno da čita na srpskom? Pa još na ćirilici?

Osim novina, kako se otkriva u izveštaju Državnog revizora, svakakvih se tu troškova još nakupilo na «održavanju kulturne baštine»: od parakraljevskog voznog parka, kancelarijskog materijala, poštanskih usluga, održavanja kompjutera... Ali, ovo s novinama me je ipak dotuklo. Pri tome, kako stoje stvari, način trošenja novca je prilično neproverljiv, što je isto dosta zgodno. A šta ako Karađorđević & co. vole da idu u bioskop – jel im mi kupujemo karte? Ili pak pozorište? Ili koncerte na Kolarcu? Gde je tu uopšte granica, i ko je povlači?

Pošto se ljudski um nekako instinktivno suprotstavlja apsurdu, pokušavam da građanina Karađorđevića smestim negde u Sistem: okej, nije kralj, još je manje predsednik, nije ni zvanično lice bilo koje vrste, jer – kakvo bi on to zvanično lice mogao da bude u Republici Srbiji? Preostaje jedino objašnjenje da je ovaj građanin, kao takav, proglašen kulturno-istorijskim spomenikom. Da je on, dakle, naša živuća baština. Pa zato plaćamo ne samo za održavanje Dvora, nego i za održavanje Parakralja. Ako je tako, eto nam još jednog noviteta, još jednog doprinosa riznici svetskih čudesa. Pri tome, sam Karađorđević tu ništa nije kriv: dalo mu se, pa uzima. Kralj Dembelije, posao iz bajke!

Дакле нисам веровао да ће овај дан доћи,али цитирам чланак Теофила Панчића.Да ли ова држава заиста плаћа новине назови престолонаследнику?И шта му још финансирамо осим тога?

57 000 динара није много,када се узме у обзир на шта се све бацају паре у овој држави.Али ако постоји икаква намера да се уведе ред,и спречи ово трошење на све стране,па била то власт,јавна предузећа,посланици,НВО(и дични Теофил заједно са њима),квази престолонаследници итд,оваквим стварима се мора стати на пут.
« Poslednja izmena: 08. Dec 2009, 17:31:05 od vl4d4 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Kosmet je Srbija!!!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3631
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Bosch pumpa
slažem se! Smile
IP sačuvana
social share
Edit by kokota: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

I sometimes wish I'd never been born at all

Zodijak Pisces
Pol
Poruke 14665
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Eh, da se i ja jednom slozim sa Teofilom! Smile
IP sačuvana
social share
Uostalom, smatram da Kartaginu treba razoriti!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
хехехехе ... Земљо Србијо ...  Smile

Јесте да бих волео да је Србија Краљевина ... али брате ... или - или.

Сад бих најрадије појео тастатуру ... сложих се и ја са Панчићем ''не-знам-да-ли-сам-лепши-или-паметнији'' Теофилом  Smile Smile
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1294
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Hmmm,ja sam isto za monarhiju,ali se slazem sa vama...Bolji su Obrenovici  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Nemanja.Rodoljubi
Citat
Ваш став о најваљеној геј паради у Београду заказаној за 10.10.2010. године?

RASMC
Citat
Lock!

Rasim je peder!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 313
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.33
mob
SonyEricsson k-750i
Karadjordjevic samo smrdi tamo na dvoru,pa on ni srpski ne zna kako trebuje.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Samo Sapun Srbina Spasava.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2430
Zastava USA
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Samsung Galaxy S5 ACTIVE
Sticajem okolnosti bio sam gost na dvoru jednom prilikom. Imam utisak da je odnos prema nama bio "ajde rajo šta ste zinuli", "blago vama možete da odete kad god hoćete". Jedino se Jelisaveta Karađorđeviđ izdvaja iz cele te grupe. Deluje onako narodno. Ovo je moj lični utisak stečen jednom posetom dvoru i i par puta razgovorom sa Jelisavetom.

A kralj nam je ko da je kralj Marsa a ne Srbije. Bar je to moj utisak bio.
IP sačuvana
social share
Od boljeg uvek ima bolje a od goreg gore.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows Vista
Browser
Safari 4.0.3
mob
Alcatel 
Stvarno su teška vremen, kada moramo reći da je Teofilo u pravu.
Opet neki na forumu hoće da biraju kralja. Ponavljam , kralj se dobija nasledstvom, ne postavlja ga narod na izborima. To je predsednik republike. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Kosmet je Srbija!!!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3631
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Bosch pumpa
Stvarno su teška vremen, kada moramo reći da je Teofilo u pravu.
Opet neki na forumu hoće da biraju kralja. Ponavljam , kralj se dobija nasledstvom, ne postavlja ga narod na izborima. To je predsednik republike. Smile
i skida se mačem!  Smile
IP sačuvana
social share
Edit by kokota: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows Vista
Browser
Safari 4.0.3
mob
Alcatel 
Prošlo je to vreme , sada ih šutnu nogom u bulju. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.