Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 01. Jun 2026, 01:50:20
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Drago kamenje  (Pročitano 315090 puta)
Svakodnevni prolaznik

Nisam zgodna, al nezgodna jesam!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 347
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.2
mob
Nokia 
Za takvu kupovinu bi ti bilo najbolje da se obratish Jugoslovenskom gemoloshkom drushtvu yugema@yahoo.com
IP sačuvana
social share
Geliyor geçiyor hayat, dönüyor durmuyor dünya.
Geliyor geçiyor zaman, dönüyor durmuyor dünya.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Žena
Poruke 347
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
mob
Nokia 
Tigrovo oko

Tigrovo oko je jedan od najpopularnijih minerala. Njegovo misteriozno mačje oko je intrigiralo ljude vekovima. Pošto tigrovo oko nije jedini mineral sa efektom mačjeg oka, treba ga razlikovati od minerala mačje oko (cimofan hrizoberil). Grupu minerala kvarca koja pokazuje "mačje oko" treba uvek nazivati kvarc mačje oko ili šatojan kvarc

cimofan

Tigrovo oko je žuto-braon-crni fibrozni kvarc. Efekat mačjeg oka nastaje smenjivanjem vlakana kvarca i azbesta. Boja potiče od oksida gvožđa, ali mu upravo vlaknasta struktura i pravilna obrada daju sjaj.

sokolovo oko

Sokolovo oko je tigrovo oko koje umesto azbesta sadrži krokodolit. U stvari, krokodolit je plavi azbest. Sokolovo oko nije bilo izloženo gvožđu pa krokodolit nije promenio boju u zlatno-žutu.

crveno tigrovo oko

Najmanje je poznat crveni šatojan kvarc.

Na tržištu se pojavilo i "zeleno tigrovo oko" (Arizona tigrovo oko), ali to je mineral serpentin. On nastaje u metamorfnim stenama, a vlaknast izgled mu daje hrizolit.

Arizona tigrovo oko

Postoji i zanimljiv kompozitni kamen - gvozdeni tigar. Potiče iz Australije, a sačinjem je od tigrovog oka, jaspisa i hematita. Gvozdeni tigar stimuliše vitalnost i poboljšava imunitet. Jača snagu volje i može se upotrebiti kao zaštita.

gvozdeni tigar

Tigrovo oko objedinjuje zemlju (braon) i sunce (zlatno), odnosno telo i duh. Pomaže nam da u ovom svetu pet čula lakše primimo informacije iz sveta duhova. Ono predstavlja kamen opažanja. Njegov izgled se stalno menja podsećajući nas da je i život pun promena. Ovo može da nam pomogne da prihvatimo sebe, ostavimo prošlost i hrabro se okrenemo budućnosti.

tigrovo oko

Kao veza između oca Neba i majke Zemlje, tigrovo oko nam pomaže da uskladimo mušku i žensku energiju u nama. Ono utiče na sklad jina i janga, a te energije nas dovode u ravnotežu. Mogu nas dovesti u red i učiniti disciplinovanijima. To je uticaj na stabilnost koji unapređuje čistoću uma potrebnu za iskazivanje ideja u fizičkom svetu. Pomaže nam da dostignemo ciljeve i, na taj način, doprinosi uvećavanju bogatstva.

Ovo je zaštitni kamen koji otklanja negativnu energiju haotičnog sveta u kome živimo. Njegove nežne vibracija deluju umirujuće. Pomaže nam da sagledamo veću sliku, da je razumemo i delamo inteligentno.
Koristi se u lečenju probavnog trakta, naročito čireva. Poboljšava opšte zdravstveno stanje i može vas izlečiti od kokošijeg slepila.

Najveća nalazišta su u Južnoj Africi, Australiji, Burmi, Indiji i u SAD-u.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Žena
Poruke 347
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
mob
Nokia 
Obsidijan

Obsidijan je crno vulkansko staklo (SiO2). Sličniji je granitu od koga nastaje nego gorskom kristalu (SiO2) zato što se lava i istopljeni granat hlade prebrzo da bi se stvorili kristali. Tvrđi je od prozorskog stakla, ali je krt i jak ga udarac može polomiti.

Ime je dobio po Obsiusu koji ga je otkrio u Etiopiji.

Suze Apača

Na jakom svetlu može delovati prozirno i mogu se videti trake raznih nijansi tamno sive do crne. Potpuno crn obsidijan se zove suze Apača, crveno-sivo-crni ili crveno-crni je mahagoni obsidijan, a crni sa svetlo sivim flekicama se naziva pahuljičastim obsidijanom. Može biti još i siv i tamno zelen. Retko se nalaze primerci koji imaju mačje oko ili koji se prelivaju u bojama duge i oni se nazivaju Dugom.

Duga obsidijan

Zbog svoje čvrstine je predstavljao zgodan materijal za sekire, noževe i vrhove strela i koplja. Acteci su od obsidijana pravili ritualne noževe, oči na statuama bogova i neku vrstu ogledala koja su koristili u obredima. Po legendi, čuveni doktor Di, čarobnjak-alhemičar na dvoru Elizabete I koristio je jedno od ovih ogledala u svojim seansama.

kugla od zelenog obsidijana

Ovo je kamen za usredsređivanje. Držite ga u rukama ili stopala stavite na dva oblutka kada ne možete da se smirite ili fokusirate. Dovodi fizički život u red. Efikasan je i kao zaštitni kamen. Belu sveću treba okružiti sa četiri vrha strele od obsidijana okrenuta ka spolja. Ovo stvara jaku energiju koja štiti prostor u kome je postavljena.

Povezuje se i sa Boginjom - simbolizuje matericu i podsvest. Sfere obsidijana se koriste kao kristalne kugle - nekim ljudima crnilo ovih kugli olakšava pristup nesvesnom i podsvesnom. Treba da ga nose nežne i "meke" osobe - zaštitiće ih od zloupotreba.

Jaje od pahuljičastog obsidijana

Čisti otrove iz jetre. Apsorbuje negativnu energiju. Umanjuje stres. Pahuljičasti izoštrava vizije i simbolizuje životne kontraste.

Jaje od mahagoni obsidijana

Nalazišta su u Italiji, Islandu, Havajima, Japanu, Javi, centralnoj Americi i južnim krajevima SAD-a.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Žena
Poruke 347
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
mob
Nokia 
Malahit

prugast

Malahit je hidratisani karbonat bakra. Javlja se u svim nijansama zelene boje – od trava zelene do skoro crne. Najčešće ima naizmenične pruge svetle i tamne boje, ali može biti i zonalni. Neproziran je, amorfan i porozan. Ponekada se javlja u grozdastom obliku. Nalazi se sa azuritom, limonitom i halko piritom. Ponekada „sraste“ sa azuritom i tada dobijamo azurit-malahit.

azurit-malahit

Sa hrizokolom i tirkizom gradi Eilat kamen koji se iskopava samo u Solomonovim rudnicima.

Eilat kamen

Ime mu potiče od grčke reči malahe, što znači trava.
Egipćani su ga iskopavali još 4000 godina pre nove ere i izdrobljenog su ga koristili za šminku. Prah od malahita je vekovima slikarima davao razne nijanse zelene boje. Stari Grci su verovali da čuva decu od uroka, a u srednjem veku je predstavljao i zaštitu od crne magije. Koristi se za nakit i u arhitekturi. Ikonostas u crkvi svetog Isaka u Sankt Petersburgu drži deset stubova od malahita, a i unutrašnjost joj je obložena pločama od ovog minerala. U Zimskoj palati postoji Soba od malahita kao i u Versaju.

Ermitaž - soba od malahita

Veruje se da će se, kada je nošen, raspasti u komadiće da bi upozorio na opasnost osobu koja ga nosi. Deluje zaštitno, naročito prema deci. Usmerava moći ka magijskim ciljevima. Nazivaju ga i trgovačkim kamenom. Mali komadi postavljeni u uglove poslovnog prostora ili u kasu privlače mušterije. Nošen na poslovnim sastancima povećava mogućnost sklapanja dobrih poslova.

grozdasti malahit

Plavičasti malahit pozitivno utiče na pankreas i slezinu. Zeleni utiče na solarni pleksus. Kada se malahit stavi na pleksus, zeleni žad na srce, a dvostruki šiljak gorskog kristala (Herkimer dijamant) između njih, ljudi se mogu setiti događaja koji su godinama bili potisnuti. Oni mogu plakati i vrištati, al, kako ove zakopane emocije izlaze na površinu, veliki teret će biti otklonjen i osoba će biti preporođena. Rozenkvarc umanjuje dejstvo malahita na iskazivanje emocija.

zonalni malahit

Otklanja bol. Pomaže i protiv reume ako se pričvrsti na bolno mesto. Veoma je bitno čistiti ga posle svake seanse, ali nikako vodom. Pročišćava probavni trakt i uravnotežava nivo šećera u krvi. Potpomaže regeneraciju tkiva. Ojačava srce i krvotok. Poboljšava san.

neobrađen

Najveće nalazište je u Zairu, a značajna nalazišta su i na Uralu, u Sibiru, Francuskoj, južnoj Australiji, Namibiji i Arizoni.

plav
« Poslednja izmena: 03. Jun 2006, 09:49:09 od Cayche »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 5
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
Motorola V3
Treba mi mala pomoc. Dobio sam lep komd ametista i pitam se koji je nejbolji nacin za negovu primenu a interesuje me i gde se mogu naci kristali u beogradu npr gorski kristal. Ako je o ovome ranije bilo reci izvinjavam se, ja sam nov.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Zastava in the back of your mind ;-)
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7

Jermitaž - soba od malahita

Na ruskom se ne zove Jermitaž, nego Ermitaž, jer ne koristi standardno "E", nego izvrnuto:

http://www.hermitagemuseum.org/html_Ru/index.html
« Poslednja izmena: 03. Jun 2006, 13:09:04 od Tralalalala »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Žena
Poruke 347
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
mob
Nokia 
Sve o ametistu mozhesh naci ovde http://forum.burek.com/index.php/topic,41098.50.html.
Kristale mozhesh naci u Galeriji MM (prevrti prethodne strane) i mozhesh pokushati preko jugoslovenskog gemoloshkog drushtva (imash e-mail na vrhu ove strane).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 5
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
Motorola V3
Hvala puno, probacu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T28
Pa da li ova kamenja stvarno imaju magicna svojstva da li ih nosite zbog toga i da li osjecate poboljsanja? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Žena
Poruke 347
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
mob
Nokia 
Ja ih nosim i osecam promene. Bilo mi je potrebno dosta vremena da otkrijem kako koji funkcionishe i da ne treba odmah staviti sve na sebe i misliti da su svi problemi resheni istog momenta.
Ja sam kupovala kamenje (u formi nakita) i pre nego shto sam pochela da se interesujem za kristaloterapiju. Ispostavilo se da sve kamenje koje sam uzimala pozitivno utiche na srce i krvotok. Nikada ih nisam nosila dugo, tj. nisu imali vremena da utichu na mene. Tri meseca sam nosila hematit i krvna slika mi se znachajno popravila.
I malahit je uticao na mene. Izuzetno je nepriajtno pochinjati terapiju malahitom kada imate vazhne ispite ili nastupe - trema je deset puta gora od standardne. Imala sam utisak da ce srce da mi iskochi iz grudi, ali se sve veoma brzo stishalo. Manje sam nervozna od kada nosim malahit, ali sam sklonija melanholiji. Ne znam kako cu se osecati kada budem zavrshila tretman, ali sigurno ce neshto biti drugachije.
A i citrin u novchaniku zaista donosi parice.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 01. Jun 2026, 01:50:20
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.108 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.