Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Mar 2024, 01:43:00
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Da li ste igrali Doom?
Da, prešao je
83.3%  (5)
Da, samo probao
16.7%  (1)
Nisam, ali ću sigurno probati
0%  (0)
Nisam niti me zanima. Igra je najgore smeće.
0%  (0)
Ukupno glasova: 6
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Doom  (Pročitano 1075 puta)
11. Dec 2013, 23:06:29
Moderator
Legenda foruma


Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 46766
Zastava Босна
Browser
Mozilla Firefox 25.0
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
Doom: Na današnji dan rođena je legenda

Doom je jedan od naslova koji se sa punim pravom može smatrati pravom ikonom gejminga sa svojom kratkom, ali slavnom istorijom.



Na današnji dan, 10. decembra 1993. godine, prva javna verzija Dooma bila je aploudovana na Software Creations BBS i FTP server na Univerzitetu Viskonsin-Medison. To je bio trenutak kada je javnost mogla po prvi put da dobije uvid u prelep, zastrašujuć i iskrivljen svet koji su stvorili Džon Romero i legendarni Džon Karmak.

Tog dana, gejming je napravio veliki korak unapred u hrabri i grafički uzbudljiv novi svet.

Danas je lako osvrnuti se u prošlost kako bi smo odlučili šta je važno ili relevantno, ali Doom je jedna od retkih zverki koja će se uvek naći na skoro svakoj, dobro osmišljenoj, listi igara koje su definisale gejming.

Ono što je najvažnije, igra je popularizovala pucačine iz prvog lica. Godinu dana pre Dooma, Karmakov, Romerov i Tom Halov Wolfenstein 3D bio je hit i upoznao je igrače sa svetom akcionih igara iz prvog lica, ali je zahvaljujući Doomu ovaj koncept postao popularan.

Ovo je uglavnom bilo rezultat odluke da početne misije Dooma budu dostupne potpuno besplatno. Korisnici su vrlo brzo počeli da šire glas.

„3D igre bio je vizuelno upečatljiv za to vreme a njena mogućnost da učini da se u isto vreme osećate izuzetno moćno ali i uplašeno za svoj život bila je izbalansirana savršeno“, izjavio je urednik magazina T3, Met Hil.

Ne bi smeli ni da zaboravimo i ključni faktor koji je Doom odvajao od ostalih igara – multiplayer. Prijatelji su mogli da igraju u timovima ili jedni protiv drugih putem lokalne mreže.

Ovo je bila velika stvar za to vreme, ne samo da ste mogli da budete odlični u igri, već ste svoje sposobnosti mogli da testirate i protiv drugih igrača.

Igra je takođe mogla da se dodatno prilagođava - korišćenjem .wad fajlova gejmerska zajednica mogla da je brzo i lako zameni svaki element igre stvaranjem posebnih modova, a Microsoftovi istraživači su 1995. godine otkrili da je Doom bio instaliran na više kompjutera od Windowsa 95.

Nastavak igre, Doom 2, u suštini je bio nadogradnja originala sa istom grafikom ali sa moćnijim oružijima i mogao je da se kupi u prodavnicama.

Skoro deceniju kasnije stigao je i Doom 3 koji je bio izuzetno uspešan ali nikada nije stekao status klasika.

I bez obzira na sve ono što nas u budućnosti očekuje, značaj Dooma u svetu igara je kristalno jasan – u pitanju je jedna od najvećih igara ikada i bez ikakvog pogovora jedan od najuticajnijih naslova koji je ikada ugledao svetlost dana.

Izvor: B92

Pređoh je prije dvije godine. Ako još niste probajte.



Dodao sam i malu anketu povodom godisnjice.

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

doom main.jpg
(38.26 KB, 256x380)
20100514021818!Doom.jpg
(115.88 KB, 1280x720)
doom11.jpg
(142.92 KB, 1024x768)
DOOM_II_SP_02.jpg
(87.17 KB, 1000x562)
« Poslednja izmena: 11. Dec 2013, 23:08:34 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Intel Core 2 Quad Inside

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5400
Zastava Belgrade City
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 25.0
mob
Apple iPhone 7 Plus
Ahhhh pored prvog C&C, top igra iz mog detinjstva. Uzivao sam i u prvom delu,a li i u nastavcima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
Zastava Beograd, Voždovac
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 25.0
mob
SonyEricsson K610i
Doom 2 nikada nisam prešao... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma


Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 46766
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 26.0
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
Kako smo napravili video igru Doom...


Kreatori legendarne igre otkrivaju kako su ih pri stvaranju legendarne pucačine u prvom licu Doom inspirisali Tom Kruz i nadrealista iz Švajcarske.




Džon Romero, dizajner

Nakon uspeha koji je ostvario Wolfenstein postojale su spekulacije u vezi sa tim kako će izgledati naredna igra. Neko je čak smislio i akronim za sopstvenu fantazijsku igru koja bi mogla da bude nastavka: SPISPOPD - Smashing Pumpkins into Small Piles of Putrid Debris. A onda je neko zapravo i napravio tu igru.

Počeli smo da radimo na novoj igri u januaru 1993. objavom koja najavljuje određene revolucionarne stvari kao i to da očekujemo da će izazvati najveće smanjenje produktivnosti na svetu.

Onda smo jednog dana igrali Dungeons & Dragons u štabu kompanije id Software u Teksasu, kao što smo to činili i prethodnih godina. Džon Kormak, glavni dizajner, vodio je igru kao i obično. Postao sam pohlepan pokušavajući da dođem do magičnog mača što je dovelo do toga da je ceo svet bio preplavljen demonima. U tom trenutku se upalila sijalica.

Svi smo voleli naučnu-fantastiku, posebno „Aliens“ – u pitanju je bio film pun akcije a id je želeo igru punu akcije.

Tako da smo umesto pronalaženja vanzemaljaca, kao što je to slučaj u svakom filmu na svetu – igrač je otvorio portal koji vodi direktno u pakao. Vaš lik je bio svemirski marinac u bazi na Marsu koji je morao da se izbori sa svim demonima koji su izlazili kroz portal.

Ova pucačina u prvom licu postala je toliko poznata zato što su igrači mogli da se poistovete sa likom, ali rane verzije su morale da budu dizajnirane oko ograničenih brzina. Pojavljivanje Intelovog 386 procesora nam je napokon dalo snagu koja nam je bila potrebna i brzinu potrebnu za razvoj igre.

Karmak je odmah ubacio što više stvari – promene svetla, iregularne zidove, strme podove. Cilj nam je bio da igra bude što realističnija i kul – ali isto tako i brza. Želeli smo da je učinimo što zabavnijom. Nije smela da postoji zabavnija igra na svetu.

Napisao sam program iza svih nivoa i dosta sam bio angažovan oko dizajna i zvuka. Umetnici su držali knjigu slika švajcarskog nadrealiste HR Gigera Necronomicon otvorenu ispred sebe kako bi stalno imali inspiraciju za čudne i uznemirujuće stvari. Zato imamo zidove koji podsećaju na kičme i lica koja vrište, i marince nabodene na kolčeve. Ona je inspirisala i naša čudovišta iz pakla, poput cacodemona – onog koji leti, ispaljuje munje i prosipa ljubičastu utrobu kada ga ubijete. Sada to možda izgleda kao crtani film, ali u pitanju je bila najgotivnija stvar koju smo tada mogli da smislimo.


Tom Hal, kreativni direktor

Ideju za naslov igre dobili smo iz filma Color of Money – kada Tom Kruz objašnjava šta se desilo u svom slučaju sa bilijarom.

Na samom početku napisao sam okvirnu priču koja počinje sa demonom koji napda grupu vojnika koji igraju karte i ubija ih sve osim igrača. Želeo sam ozbiljniju priču kako bih naglasio osećaj straha i užasa.

Međutim, id je prolazio kroz veliku promenu – tehnološki napredak diktirao je igre. Zato je Doom morao da bude kamen temeljac toga i grafika je morala da bude na prvom mestu.

Moja priča bila je korišćena kao struktura ali nikada nije direktno ispričana, jednostavno je bilo prerano za takvo nešto. Half Life igre, sledeći značajan trenutak u igrama, je zapravo bio ono što sam imao na umu.

Iskorišćeno je dosta mojih ideja, ali neke su bile odbacivane deo po deo: muzika, likovi i osećaj pravih, funkcionalnih soba. Na samom kraju, dizajnirao sam samo 7 soba. U međuvremenu je Romero radio brilijantne stvari stvarajući te velike i dugačke abpstraktne nivoe koji su definisali estetiku Dooma.

Tokom ranih dana id Softwarea, svi smo bili poput ruku i nogu jednog velikog stvorenja i brilijantno samo sarađivali i radili paralelno. Međutim, sada se osećam izolovanim. Radili smo 14 do 16 časova sedam dana u nedelji i skoro bez kontakta sa spoljnim svetom. Na uzimanje slobodnog vikenda se gledalo sa prezirom.

Svi smo bili dobri prijatelji i svi smo bili opsednuti pravljenjem video igara ali, na samom kraju, loši radni odnosi i užasna komunikacija su me stavili u kreativnu stagnaciju. A to ne možete da dopustite kada radite u malom timu.

Romero me je pozvao na večeru noć pre sastanka deoničara, ali jednostavno nije mogao da se natera da me upozori. Narednog dana mi je rečeno: „Stvari jednostavno ne funkcionišu“. Bio sam iznenađen. Osećao sam strah i sramotu – ali su već pričali sa drugom firmom tako da sam imao gde da odem. Osetio sam kao da je neko skinuo veliki teret sa mojih ramena.

Danas znam da Doom zaslužuje sve hvalospeve koje dobija.

Izvor: B92
« Poslednja izmena: 03. Feb 2014, 18:27:55 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Mar 2024, 01:43:00
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: Doom

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.335 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.