Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 31 32 34 35 ... 37
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Doneta presuda u sporu između Srbije i Hrvatske, sud je drži u strogoj tajnosti  (Pročitano 24185 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1113
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 35.0
Dakle , ako makar malo potražis odgovornost i u nasem rukovodstvu tih godina = teorija zavere. Fair enough.  Smile

Једно је стварна одговорност нашег руководства, друго су параноидне суманутости базиране на националистичкој митоманији Хрвата, Албанаца и Бошњака, који врло лепо заташкавају чињеницу да су се они сукобљавали у сукобима који немају везу са Србима и српским руководством, а које пласирају искомплексирани аутошовинисти српског порекла. А ти аутошовинсти праве најсуманутије конструкције да би одржали своју причу само на српском руководству, потпуно и систематски игноришући одговорност и умешаност и других у тај узрочно-последични ланац, кроз безочно лагање и извлачћење из контекста...

У суштини једино о чему се прича на Балкану је одговорност српског руководства, како код нас, код "сусЈеда", тако и инострантсву. Ми овде причамо о нашој одговорности, али и Хрвати, Албанци и Бошњаци се баве нашом одговорношћу, а не њиховом. Из тога следи да се овде не ради о жељи за помирењем и правдом, него оправдавањем њиховог шовинизма спрам нас, кроз потенцирање само наших злочина и игнорисања њихових. То исто ради и Запад, који је умешан овде до балчака. А наше руководство је платило цену за све шта је одговорно, као и за оно за шта није. А о одговорности других ни речи, већ ти други само одржавају причу на нама.

Сребреницом се баве Бошњаци, али и Запад, и Србија и њени медији. Братунцем се не баве Бошњаци, нити Запад, нити Србија ни њени медији. У Братунцу и околини су масакрирани Срби, тако да нема везе, јер они нису битни.

Али што је занимљиво, Травником се не баве Бошњаци, иако су они жртве тамо, јер их тамо нису убијали Срби. Баве се опсадом Сарајева, али игноришу опсаду Мостара, јер Мостар нису опседали Срби.

У фазону: "Сви су криви за рат, и деле једнаку одговорност, али сте у ствари само ви криви за све и то морате признати. Нећете то да признате? Па ви нисте за помирење и компромис..."

А за време рата, можемо упоредити филмове који су се снимали код нас и код Хрвата, где нпр. у доба Слобе се снимао антиратни филм "Дезертер":

Док су Хрвати правили шовинистичко ратнохушкачко смеће "Смоговци у домовинском рату":

А где су Срби приказивани овако:

Што је најбоља фора, скринови из те пропагандне филмографије су често објављивани као документарни снимци из Вуковара, као доказ о "четничкој агресији", што су чак српски болиди преузели као чињеницу.

После пада Слобе су и Срби преузели хрватску пропаганду и правили филм "Турнеја", где су Срби приказивани потпуно исто.

П.С

Тако можемо видети да хрватског националисту само одмењују српски аутошовинисти, који настављају његов посао. А он да призна да је Олуја злочин, или да је Готовина злочинац? Таман посла. Он је поносан на њих.

Самокритика је добра ствар само онда када води истински помирењу, катарзи и истини, а у тренутку кад постаје аутомазохизам и оправдање и рационализација туђег шовинизма и пропаганде спрам тебе, онда се ради о учествовању у злочину спрам самог себе.

Тамо где само једна страна чини устпуке а друга одбија било какав уступак, ту нема никаквог компромиса, већ насиља.

« Poslednja izmena: 05. Feb 2015, 04:38:32 od ganderoleg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.17
mob
Samsung 
Вербална параноидна аутошовинистичка дијареја у фазону "верујте ми на реч", и анегдотални докази (дојавио ми Ђура). Био би идеалан новинар "Трећег Ока".  

"Јесте да није Милошвећ напао Македонију, али је планирао да је дели, рекао грчки премијер. Дакле, иако се Македонија мирно одвојила, без рата и нико је није дирао, опет је Милошевић крив јер је није дирао, али је планирао, из чега следи да је крив и за Македонију, која се мирно одвојила и коју је Србија признала, јер је планирао да уради нешто што није урадио."

Додуше то што је једини оружани сукоб у независној Македонији подигнут 2001. управо од стране Албанаца, и да су ту Македонцима чак помагали Срби, поред Бугара, је ето небитан податак. Битно је шта је Слоба наводно планирао, али није урадио.

http://en.wikipedia.org/wiki/Insurgency_in_the_Republic_of_Macedonia

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D0%B8_%D1%83_%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B8_%282001%29

Да не заборавимо војни пичвајз Македонаца и Албанаца 2007:

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Mountain_Storm_%28Republic_of_Macedonia%29

И етничко насиље у Македонији 2012:

http://en.wikipedia.org/wiki/2012_Republic_of_Macedonia_inter-ethnic_violence

То је све Слоба закувао и репресија Србије над Албанцима...

Evo pajser se svojski potrudio i uspeo da nađe dokaz o sistematskim sranjima, koje Albanci prave u Makedoniji. Dakle, u zadnjih četrnaest godina, naveo je čitava dva incidenta, koja trebaju da nesumnjivo dokažu organizovano delovanje velikoalbanskih nacionalista, sve u cilju otimanja teritorija. Iako to samo po sebi nije dokaz, sledi pola bambija za trud.

Citat

Иди мало попричај са психологом, ово аутошовинистичко параноисање и теорије завере више нису смешни... Smile

A ovde već pajser i nema šta da kaže, pa kači sličice?

Ali sam uporan, pa ću upitati pajsera ponovo, da mi objasni kako je to srpsko političko rukovodstvo bilo spremno na kompromis, za razliku od svih ostalih, što je pajser izjavio, ako je to isto rukovodstvo:

odbilo predlog Slovenaca za stvaranjem asimetrične federacija, odbilo zatim predlog za stvaranjem konfederalne Jugoslavije, uvodilo carine na proizvdode druge federalne članice, organizovalo srpske mitingaše po gradovima Jugoslavije, izvršilo monetarni udar 1991. izvukavši 18,2 milijardi dinara iz Narodne Banke Jugoslavije?

Pajserima ovo inače može delovati kao konstruktivan i kompromisan pristup, ali normalnom čoveku teško.

Citat
Што се тиче осталог, знам какве си све шовинистичке и расистичке гадости причао не само према Србима, него и према Русима на теми о Украјини, а ја немам памћење воћне мушице као неки Срби.

Rasista si prema Rusima, ako kažeš da moraju naučiti jezik države u kojoj žive ili im ni ne treba dati državljanstvo, jer su ionako tu došli tokom okupacije, koju inače takođe poričeš.

Tvoje izjave o Bugarima, Albancima, Hrvatima, Ukrajincima, s druge strane jesu čist primer šovinizma.

Citat
Дакле, немој на мени да примењујеш те штакорске методе и да глумиш неку неутралност и умереност.
Батали теорије завере, јер сам ти већ навео чињенице, а то што одбијаш да их прихаваташ је твој проблем и твог психолога, не мене.

Ali ti nisi naveo ništa što iole liči na činjenicu. Ja sam gore citirao tvoje navode, pa valjda i sam vidiš koliko smešno zvuče. Eno ih stoje gore na vrhu stranice, pa ih ponovo možeš videti i možda ovog puta reći nešto o njima.

Isto tako si mi svojevremeno dao i neverovatne argumente o tome kako Rusi ne mogu da dobiju estonsko i letonsko državljanstvo, a argument je tvoja reč. Pa sam ti pokazao da mogu i to vrlo lako do državljanstva.

Pa si mi dao argument, tj. tvoju reč, da je makedonski bliži srpskom neko bugarskom. Jbg, ja više verujem lingvistima, a svi relevantni lingvisti se slažu u tome da nije.

Pa si izvalio i da čečenski civili uopšte nisu stradali tokom Drugog čečenskog rata, već samo tokom Prvog, koji je vodio Jeljcin. Pa si i tu dobio napismeno procene broja mrtvih civila, koje nikako nisu male.

I tu je još gomila toga, što me stvarno mrzi da nabrajam. A najmanji problem je u tome, što nisi nigde bio u pravu, već što krećeš da sikćeš čim neko ukaže na tvoje budalašine. Dovoljno je uporediti nivo tvoje i moje rasprave i videto ko se sa kakvim rečnikom koristi od početka.

Citat
Ја ово не пишем због тебе, већ због других који ово читају, а међу којима има млађих људи који могу да попију ту твоју лажљиву пропаганду, која је само папагајисање хрватско-албанско-бошњачко-бугарско-украјинске националистичке митоманије.

Zaboravio si CIA-u, Vatikan, Iluminate, HAARP, NWO i ljude guštere

Citat
Као што рекох, ја сам ветеран протеста против Слобе, и о том човеку мислим све најгоре. Али исто тако нисам идиот и слепац.

Tu već grešiš.

Citat
Ја знам да нисам пружао отпор његовој пропаганди и поретку, да би после његовог пада зајахала усташко-балистичка пропаганда и то у самој Србији, од психички оболелих, искомплексираних и корумпираних људи који се нажалост представљају Србима.

Gle, najiskrenije me zabole, zbog čega si ti pružao otpor tome, jer si ti još luđi od njegove propagande. Dakle, da si se ti išta pitao, slušali bi još više priča, o srBskoj nejači koje bacaju lavovima i imali bi mnogo češće prilke da gledamo SPC nekrofiličare, kako paradiraju kostima.

Citat
Један од познатијих таквих болесника, који је познат јавности је Пера Луковић, који је школски пример тог оболења...

Recimo da si negde njegov nivo.
« Poslednja izmena: 05. Feb 2015, 04:39:37 od DuKiM57 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

'bem li ga

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9627
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 35.0
mob
SonyEricsson xperia m2

89ta... da je bilo vise pameti.
IP sačuvana
social share
"Da je ustaša rođen u Srbiji bio bi četnik. Da je četnik rođen u Hrvatskoj, bio bi ustaša. Da je hrišćanin rođen pre 2500 godina u Grčkoj, verovao bi u Zevsa. Da je musliman rođen pre 3500 godina u Egiptu, verovao bi u Ozirisa. Vaša nacionalnost i veroispovest zavise od vremenskog i geografskog položaja na kojem ste rođeni. Nacije i religije su izmišljene da vas razdvajaju, da se zbog istih ubijate, a da se ratnoprofiterska bagra bogati na vašim jeftinim životima."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1113
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 35.0
...

Опет параноидна аутошовинистичка дијареја ad nauseam. Све ове небулозе су већ оспорене у ранијим расправама контрапримерима, али лажљиви пропагандиста наставља да просипа једну те исту пропаганду у недоглед, и да аболира кроз релативизовање национализме свих околних народа.

Али, неко је лепо рекао да такве покварене, подле, лицемерне и лажљиве људе треба игнорисати.

Свако ко чита поруке дотичног може да види потпуне противречности и лицемерје у ставовима и апологетику свих национализама у СФРЈ, осим српског. Сви подаци и догађаји које сам навео, а који су део узрочно последичног ланца који је довео до рата су игнорисани, јер се не тичу Срба. Исто тако су игнорисани, релативизовани и исмејавани контрапримери, који су оспоравали аргумент српске "репресије" над мањинама. Када су наведене контрачињенице на више места, то је одбачено као српска параноја и иронисано. Али дотични бесни када неко њега третира на исти начин, на који он третира друге и туђе аргументе.

Али као што рекох праве хрватске усташе су бољи и часнији људи, него неки људски штакори у Србији. Ови барем се не крију иза еуфемизама као некакви глодари.

П.С

Кад већ споменух усташе, на овом форуму дотични и хрватски колега раде на смену, као што се може видети... Smile

« Poslednja izmena: 05. Feb 2015, 05:39:02 od ganderoleg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 35.0
@ganderoleg@  Smile
IP sačuvana
social share
Тврд је камен за онога ко на њему спав'о није,
jа сам рођен на камену зато камен мекан ми је.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 35.0
Citat
Mađari imaju autonomiju, kakvu su imali i Albanci na Kosovu. Problem je samo u tome, što su Mađari u Vojvodini manjina, a Albanci na KiM apsolutna većina. Samim tim su albanski apetiti veći, u odnosu na mađarske.
To je autonomija Srba od Srba,a ne Madjara,zato sam u nastavku napisao da bih to nenormalno stanje ukinuo.Neka rešenja mogu da se vide samo u Srbiji to nigde na planeti nećeš naći,zaista treba to da iskoristimo u reklamiranju turističke ponude,bar neka korist od tog ludila da bude...

Citat
Onda dolazi na red pitanje Hrvatske, gde bi bio postavljen uslov, da nema nezavisnosti, tj. povlačenja vojske, dok Srbi ne dobiju autonomiju, na mestima gde su apsolutna većina. Naravno odmah umešati MZ u celu priču, umesto što se išlo kod KGB-ovskih propaliteta, da se od početka vidi, ko je spreman na ustupke.

Bosna je tu najkritičnija. Tu bi rat, po svemu sudeći, bio neminovan, jer Srbi nikad ne bi prihvatili ništa manje od statusa koji danas imaju u R. Srpskoj i još su pritom većina na oko dve trećine teritorije BiH, dok Muslimani nikad ne bi pristali na bilo kakvo deljenje po etničkim linijama, kao što i nisu inače. Dakle, svi uslovi za rat bi uvek bili tu, kako god okreneš i obrneš. Možda je rešenje bilo, nakon mirnog dogovora o odvajanju Hrvatske, savez sa bosansko-hercegovačkim Hrvatima, što bi Muslimane jednostavno dovelo u bezizlaznu situaciju, gde bi završili rascepkani u dva-tri bantustana.

Naravno samo da smo anticipirali stvari ne bi bilo nikakve JNA u Bosni i Hrvatskoj,dosta naroda bi se sklonilo,a imali bi regularne formacije VRS i VRSK,kao i politički vrh koji bi se borio za svoja prava,bez nas,bar ne javno,a u Krajini bi morali napraviti ustupke,Baranja i Zapadni Srem svakako nikad ne bi bili pušteni,oko zapadne Krajine bi videli šta može da se uzme,možda je to pitanje trebalo vezati za RS i staviti pod komandu VRS....

Citat
Daleko sam i ja od jugonostalgičara, a isto tako mislim da nije bilo svrhe za opstankom Jugoslavije, ali tvoje i moje mišljenje ne vrede pišljiva boba, ne zato što se sve to već odigralo, već i zato što tada Srbi ogromnom većinom jesu bili za Jugoslaviju. Smile

I tu se naravno vraćamo na grešku verovanja Miloševiću, koji je tu Jugoslaviju tobože branio, a pritom ni sam nije znao šta je zapravo hteo.
Ovu zadnju rečenicu potpisujem,jer to je i bila poenta mog posta,ne mogu da se raspravljam o potezima čoveka koji je tumarao i ni sam nije imao jasnu taktiku.Poštujem tvoju i Ganderovu raspravu,ali ja zaista ne mogu da komentarišem njegove poteze i sa čijom taktikom se komplet ne slažem niti bih ikad to uradio,jer sam taj koncept da kao ja branim Jugoslaviju,a oni je ruše,u startu je osudjen na propast i on je to trebao da zna jer Hrvati imaju podršku Nemačke da je ruše,recimo taktika Rusa u Ukrajini bi bila savršena za nas(za Ruse nije jer su oni moćna sila i ja to ne podržavam,mogu oni to drugačije)ali za nas,savršena-ko su ovi mali zeleni u Vukovaru?mi pojma nemamo.Otkud im uniforme?Otkud znam kupili u prodavnici.Otkud im tenkovi?Jebem li ga,uzeli iz nekog magacina JNA.Ne verujemo vam,možemo li posmatrače da pošaljemo?Može nikakav problem.

Što se tiče Srba,oni su bili za ono što im je servirao Milošević,da je on krenuo u drugom pravcu,poslušali bi ga.On je trebao prvi da sruši Jugoslaviju,to bi uradio Milošević velikosrpski nacionalista,medjutim kao što rekoh Milošević komunista je radio ono što već znamo...

Boreći se za nešto što nije naše,ugrozili smo ono što je zaista naše...a o potezima drugih strana u sukobu takodje izbegavam da raspravljam sa pripadnicima tih naroda jer se to pretvori u ovu raspravu sa damfiskom gde niko nikome ne može da objasni ništa,ja imam svoju verziju gde pored toga što je naše rukovodstvo bilo nezrelo,svakako su velike sile doprinele razbuktavanju rata i svrstale su se apsolutno na jednu stranu,a Amerikanci svakako učestvovali u zločinu etničkog čišćenja u Hrvatskoj,treniranju OVK i direktnim ratom sa našom vojskom,kao i otcepljivanju Crne Gore...kao što je i Srebrenica zločin svakako,ali ne nikako genocid i cirkus koji od toga prave muslimani,kao što su Hrvati počinili desetine zločina u Hrvatskoj i nemaju srama nego podnose protiv nekoga tužbu za genocid....

Citat
Znate li koji je najbolji način? Palite zatvorenika - plamenom iz boce plina i onda ga polijete octom, a to radite uglavnom po genitalijama i očima. Zatim, postoji mali induktor, poljski telefon, pa Srbina priključiš na to. Radi se o istosmjernoj struji, ne može ubiti, ali stvara neugodan osjećaj kod čovjeka. Pitaš onda tog priključenog Srbina odakle je, on ti kaže iz Dvora na Uni, a ti onda, okrećući poljski telefon nazoveš Dvor na Uni. Zatvorenicima se u guzicu znao gurati petožilni kabel, to bi im ostavili po par sati da ne mogu sjesti. Otvarane su im rane po kojima je posipana sol ili ocat. Uglavnom, nismo dozvoljavali da prestanu krvariti. Isto tako, svi su isti dan morali naučiti "Lijepu našu", a to ih je natjerao zapovjednik zatvora Mijo Jolić koji danas, jednako kao i Suljić, ima restorane po Hrvatskoj.

Citat
Zovem se Miro Bajramović i direktno sam odgovoran za smrt 86 ljudi. Ja s tom činjenicom navečer zaspim i ujutro se budim, ako zaspim. Svojom sam rukom ubio sedamdeset dvoje ljudi, među njima je bilo i devet žena.

Nismo radili razliku, ništa nismo pitali, oni su za nas bili četnici i neprijatelji. Najteže ti je zapaliti prvu kuću i ubiti prvog čovjeka. Poslije sve ide po šablonu. Ja znam imena i prezimena svih ljudi koje sam ubio
.

Citat
Prije odlaska u Pakračku Poljanu, negdje u rujnu 1991., bili smo u Gospiću. Tamo smo zauzeli vojarnu, krenuli smo prema Lovincu, ali smo vraćeni. U Gospiću je dovoljno bilo da budete Srbin, pa da vas više ne bude. Naša grupa je dolje likvidirala između 90 i 110 ljudi, jer smo bili prekratko, niti mjesec dana

Citat
Za Gospić je vrijedila naredba "etnički očistiti"; ubili smo direktora pošte, bolnice, vlasnike restorana i kojekakve druge Srbe. Ubojstva su izvođena metkom u čelo, jer nismo imali vremena. Ponavljam, iz vrhovništva je bila naredba da se smanji postotak Srba u Gospiću.

U Slano smo išli četiri puta i likvidirano je trinaest osoba, svi su bili Srbi. Njihovo je uporište bilo u selu Vukovićima između Dubrovnika i Slanog. Od njih trinaest ja sam ih ubio osam. Moju grupu su činili Siniša Rimac, Miroslav Briševac, Miljenko Zadro, Igor Mikula i mala Gordana, čije prezime nikad nisam upamtio.

Citat
Mi Srbe nismo dijelili na vojnike i civile; ako smo našli pušku bilo gdje skrivenu, on je za nas bio četnik. Srbi su u to vrijeme jako teško mogli opstati, jer ne vele badava da kud mi prođemo, trava ne raste. Koliko ja znam, više od pedeset Srba dovedeno je u Poljanu iz Zagreba, a dovozili su ih svi koji su bili u užem Merčepovu krugu - Rimac, Suljić, Mikula, Hodak, ja... Radili smo u dvije grupe, jedna je dovodila do Velesajma, a druga je sprovodila dalje.

IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 40.0.2214.94
Blog B92

Citat
Čak i lošiji student prava, koji nisu baš redovno priustvovali svim predavanjima iz međunarodnog prava, a na ispitu se se provukli sa tankom šesticom, da ih je neko pitao  prognozirali bi da će Međunarodni sud pravde odbaciti  i hrvatsku tužbiu i srpsku protivtužbu za genocid. O expertima za međunarodno pravo da i ne govorimo. Tako je i bilo.  Međutim,  za odbacivanje hrvatske tužbe glasalo je 15 sudija, dvojica su bila protiv, dok je srpska protivtužba odbačena jednoglasno. U zasedanju MSP ravnopravno su učestvovali po jedan ad hoc sudija iz Hrvatske i iz Srbije. U odbacivanju hrvatske tužbe ad hoc sudija iz Hrvatske je izdvojio svoje mišljenje, dok je ad hoc sudija iz Srbije glasao i za odbacivanje hrvatske tužbe i srpske protivtužbe. Koji je od ove dvojice ad hoc sudija, Hrvat ili Srbin, dremkao na predavanjima iz međunarodnog prava, pogotovo u delu o genocidu, ili su moguće ovde u pitanju neki drugi, vanpravni, razlozi? Ako jesu, koji su?

Član 31. Statuta MSP utvrđuje proceduru koja svakoj od strana u složenijim  parnicama  omogućava da  imenuje sudiju po svom izboru, ako sudija njihove nacionalnosti nije član stalnog sudijskog sastava MSP. Ad hoc sudije ravnopravno učestvuju u procesu i odlučivanju. Svrha ovog člana je da se ohrabre zemlje da pokreću parnice pred MSP i da se, preko svog predstavnika, uvere u pravičnost tog suda.
 U skaldu sa članom 31. Statuta MSP  Hrvatska je delegirala za ad hoc sudiju Budislava Vukasa, a Srbija Milenka Kreću. Obojica ad hoc sudija su profesori međunarodnog prava sa  impresivnom bibloografijom i iskustvom. No. pre nego se osvrnemo na razloge zbog kojih su ova dvojica sudija glasali tako kako su glasali, da pogledamo zašto je MSP svojom presudom morao odbaciti i hrvatsku i srpsku protivtužbu za genocid.
“Zločin genocida u međunarodnom pravu mnogo je uže definisan (čl. 2. Konvencije) nego u svakodnevnom govoru. On zahteva određenu radnju izvršenja, poput ubistava, praćenu posebnom genocidnom namerom: da se ta radnja vrši radi (fizičkog ili biološkog) uništenja neke zaštićene nacionalne, rasne, etničke ili verske grupe kao takve. Dakle, genocid od zločina protiv čovečnosti ili ratnih zločina ne razlikuje broj ubijenih ili način njihovog ubistva, već isključivo mentalno stanje samog učinioca. Tzv. „etničko čišćenje“ tako ne predstavlja genocid, mada ga po pravilu prate ubistva, silovanja i drugi zločini, jer ga odlikuje namera proterivanja određene grupe sa neke teritorije, a ne namera njenog fizičkog uništenja ( paragr. 162-163 presude).
 Sud po članu 9. Konvencije ima nadležnost da utvrđuje odgovornost država samo za genocid, ali ne i za druge zločine protiv međunarodnog prava, poput agresije, zločina protiv čovečnosti, ili ratnih zločina. Drugim rečima, srpskohrvatska parnica nikada se nije ticala odgovornosti za sukob u Hrvatskoj kao takav, ili nekakve ratne štete, već isključivo odgovornosti za genocid. Čim Sud nađe da neki konkretan zločin ne sadrži sve elemente genocida, on gubi nadležnost da utvrđuje odgovornost države za to delo (vidi paragr. 85-88 presude).” (Marko Milanović,  vanredni profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Notingemu).
Dakle, ako su razlozi kojima se MSP rukovodio u svojoj presudi  prilično jasni i pravnim laicima, zašto je onda hrvatski ad hoc sudija izdvojio svoje mišljenje i glasao da je hrvatska tužba protiv Srbije za genocide utemeljena u odredbama međunarodnog prava i Kovenciji o genocidu? Odgovor je  jasan, da ne može biti jasniji. Budislav Vukas je, bez obzira na svoju stručnost i detaljno poznavanje međunarodnog prava, morao tako da glasa, jer mu u suprotnom ne bi bilo povratka u Hrvatsku, a bezbednost  i njega i njegove porodice sasvim izvesno bi bilai ugrožena. Nažalost, Republika Hrvatska, iako članica EU, je država sa kratkom istorijom državnosti, a još kraćom demokratskom tradicijom, uz to utemeljena na ratnoj propagandi devedesetih kao biblijskoj istini. Dakle, na lažima da je Srbija agresor, te da se u odbrambenom otadžbinskom ratu ne mogu počiniti zločini, a kamoli genocid.
Za razliku od ad hoc sudije Budislava Vukasa,  sudija Milenko Kreća je i pravnik i čovek od integriteta. Galasao je za odbaacivanje i hrvatske tužbe i srpske protivtužbe,  jer ni jedna ni druga nemaju utemeljenje u Konvenciji o genocidu.
Mene lično što se tiče, ad hoc sudiju Budislava Vukasa i njegove razloge mogu da razumem, ali nikad ne bih poželeo da mi takav sudija sudi. Njegov glas govori i o njemu kao pravniku, ali još više o državi koja ga je delegirala. Dočim, sudiji Milenku Kreći skidam kapu, i kao pravniku i kao čoveku. Verujem da mu nije bilo lako, tim pre što je poreklom iz Krajine, ali kad si sudija ne smeš da sudiš ni po babu, ni po stričevima.
………………
Beleška na margini: “Ad hoc” je latinski izraz koji znači “zbog ovog”, “zbog ove svrhe”, “naročito za to”, “u tu svrhu” ili “s određenom namerom”. Otud se čini da sudija Budislav Vukas svoju odluku može tumačiti u skaladu sa izvornim značenjem pojma “ad hoc” – reč je o pravdi, ne kao takvoj, već onoj sa određenom, ciljanom, namerom.
IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 40.0.2214.94
Komentar sa B92, koji kao da je od mene dosao:

Citat
Ako postoji snimak gde Tuđman 'briše Srbe da nestanu'
Ako je više stotina hiljada Srba proterano a onih par hiljada koji su ostali na 'pobunjeničkim teritorijama' pobijeni skoro do jednog, kako je moguće da se genocid ne dokaže. I pravno i posledično mnogo gora situacija nego Srebrenica gde su žene i deca pušteni i gde je genocid navodno dokazan!

Meni lično ovo izgleda da je opet predstava pravljena za javnost (pričam o nama) , a atmosfera je bila maltene da se izvinjavamo Hrvatskoj što smo morali da ih tužimo. Stručnosti tu zaista nije bilo , što u kombinaciji sa ugledom koji imamo u međunarodnoj zajednici nije zaista moglo doneti ništa!
IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 35.0
mob
LG Nexus 5
Hrvati, a da malo iskulirate?

Ponistili su obe optuznice, tako da ste pobedili, nema potrebe za smaranjem. Wink
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Victoria Concordia Crescit

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2209
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 35.0
mob
Nokia e63
Citat
Znate li koji je najbolji način? Palite zatvorenika - plamenom iz boce plina i onda ga polijete octom, a to radite uglavnom po genitalijama i očima. Zatim, postoji mali induktor, poljski telefon, pa Srbina priključiš na to. Radi se o istosmjernoj struji, ne može ubiti, ali stvara neugodan osjećaj kod čovjeka. Pitaš onda tog priključenog Srbina odakle je, on ti kaže iz Dvora na Uni, a ti onda, okrećući poljski telefon nazoveš Dvor na Uni. Zatvorenicima se u guzicu znao gurati petožilni kabel, to bi im ostavili po par sati da ne mogu sjesti. Otvarane su im rane po kojima je posipana sol ili ocat. Uglavnom, nismo dozvoljavali da prestanu krvariti. Isto tako, svi su isti dan morali naučiti "Lijepu našu", a to ih je natjerao zapovjednik zatvora Mijo Jolić koji danas, jednako kao i Suljić, ima restorane po Hrvatskoj.

Citat
Zovem se Miro Bajramović i direktno sam odgovoran za smrt 86 ljudi. Ja s tom činjenicom navečer zaspim i ujutro se budim, ako zaspim. Svojom sam rukom ubio sedamdeset dvoje ljudi, među njima je bilo i devet žena.

Nismo radili razliku, ništa nismo pitali, oni su za nas bili četnici i neprijatelji. Najteže ti je zapaliti prvu kuću i ubiti prvog čovjeka. Poslije sve ide po šablonu. Ja znam imena i prezimena svih ljudi koje sam ubio
.

Citat
Prije odlaska u Pakračku Poljanu, negdje u rujnu 1991., bili smo u Gospiću. Tamo smo zauzeli vojarnu, krenuli smo prema Lovincu, ali smo vraćeni. U Gospiću je dovoljno bilo da budete Srbin, pa da vas više ne bude. Naša grupa je dolje likvidirala između 90 i 110 ljudi, jer smo bili prekratko, niti mjesec dana

Citat
Za Gospić je vrijedila naredba "etnički očistiti"; ubili smo direktora pošte, bolnice, vlasnike restorana i kojekakve druge Srbe. Ubojstva su izvođena metkom u čelo, jer nismo imali vremena. Ponavljam, iz vrhovništva je bila naredba da se smanji postotak Srba u Gospiću.

U Slano smo išli četiri puta i likvidirano je trinaest osoba, svi su bili Srbi. Njihovo je uporište bilo u selu Vukovićima između Dubrovnika i Slanog. Od njih trinaest ja sam ih ubio osam. Moju grupu su činili Siniša Rimac, Miroslav Briševac, Miljenko Zadro, Igor Mikula i mala Gordana, čije prezime nikad nisam upamtio.

Citat
Mi Srbe nismo dijelili na vojnike i civile; ako smo našli pušku bilo gdje skrivenu, on je za nas bio četnik. Srbi su u to vrijeme jako teško mogli opstati, jer ne vele badava da kud mi prođemo, trava ne raste. Koliko ja znam, više od pedeset Srba dovedeno je u Poljanu iz Zagreba, a dovozili su ih svi koji su bili u užem Merčepovu krugu - Rimac, Suljić, Mikula, Hodak, ja... Radili smo u dvije grupe, jedna je dovodila do Velesajma, a druga je sprovodila dalje.

Odakle ti ovo?

Citat

I onda ti dodje jedan damfisk, i pita pa ko vas terao da idete...
IP sačuvana
social share
У срећи се не треба гордити

као ни у несрећи очајавати

и увек треба волети Црвену Звезду!

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 31 32 34 35 ... 37
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.