Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Mar 2024, 09:12:24
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Doba coveka  (Pročitano 551 puta)
26. Mar 2011, 22:15:28
Veteran foruma
Superstar foruma


Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Стаза води узбрдо, преко брзог потока, па назад преко потока, затим поред лешине неке овце. За мој појам, пада киша, али овде у брдима јужне шкотске висије, кажу ми, ово се доживљава као ситно ромињање, или „смир“, како се то овде зове. Непосредно пре последњег оштрог завоја налази се водопад, допола под плаштом измаглице, испод избочене, назубљене стене. Та усправна стена садржи попречне слојеве, налик на вишеспратну торту накривљену у страну. Мој водич, Јан Заласиевиц, британски геолог, упире прстом у широку сиву штрафту. „Овде су се десиле ружне ствари“, каже ми.

Ова наслага потиче од пре око 445 милиона година, а седименти су се постепено нагомилавали на дну древног океана. У то доба живи свет је био ограничен углавном на воду и налазио се у кризи. У периоду између ивица тог сивог слоја, дебелог један метар, изумрло је око 80 одсто морских врста, од којих многа створења, као што су граптолити, више не постоје. То изумирање је познато као касно ордовицијумско и спада у пет највећих таласа изумирања у последњих пола милијарде година. У то доба дошло је и до екстремних промена климе, глобалног нивоа мора и хемијског састава океана – а све је било изазвано можда тиме што се суперконтинент кретао преко Јужног пол

жда тиме што се суперконтинент кретао преко Јужног пола.

Стратиграфе као што је Заласиевиц, по правилу, није лако импресионирати. Њихов посао је да склапају историју Земље од трагова који се могу пронаћи у слојевима стена милионима година после конкретног догађаја. Они посматрају ширу слику, екстремно ширу слику, догађаја од којих вероватно само они најсиловитији иза себе остављају јасне, трајне знакове. Управо ти догађаји, који означавају кључне епизоде у историји планете дугој 4,5 милијарди година, јесу прекретнице које историју деле на целовита поглавља.

Зато збуњује кад сазнате да су многи геолози постепено почели да верују да и ми представљамо важан догађај, да су људска бића толико изменила планету само у последња два века да смо крочили у нову епоху – антропоцен. Док стојимо на „смиру“, питам Заласиевица како мисли да ће данашња епоха изгледати геолозима у далекој будућности, какви год они били. Да ли ће прелаз бити умерен, као код десетина других забележених епоха, или ће се истицати као оштро исцртани слој у којем су се десиле ружне ствари, попут масовног изумирања на крају ордовицијума?

„То управо сада одређујемо“, каже Заласиевиц.

Реч антропоцен сковао је холандски хемичар Паул Круцен пре десетак година. Круцен, који је један од добитника Нобелове награде за откриће ефеката једињења која осиромашују озон, присуствовао је једног дана некој научној конференцији. Председавајући у свом обраћању непрекидно је помињао холоцен, епоху која је отпочела крајем последњег леденог доба, пре 11.500 година и која – барем званично – траје до данас. „Немојте више“, Круцен се присећа да је добацио. „Нисмо више у холоцену. Сада смо у антропоцену.“ Неколико тренутака у сали је владао мук. На паузи за кафу, антропоцен је био главна тема разговора. Неко је предложио Круцену да овери ауторско право на термин антропоцен.

Далеке 1870. године, италијански геолог Антонио Стопани предложио је да се уведе назив за нову еру људи, коју је он назвао антропозоиком. Стопанијев предлог није имао одјека; остали научници су га сматрали ненаучним. Насупрот томе, антропоцен је погодио мету. Утицај људске расе на свет постао је много очигледнији од Стопанијевог времена наовамо, делимично и због тога што се становништво планете отприлике учетворостручило и достигло бројку од скоро седам милијарди. „Образац по коме се ширила људска популација у XX веку више личи на ширење бактерија него примата“, записао је биолог Е. О. Вилсон. Он је израчунао да је људска биомаса већ сада сто пута већа од биомасе било које друге крупне животињске врсте која је икада ходала Земљом.

http://www.nationalgeographic-srbija.com/201103/doba_coveka.php
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


Panta Rei

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 5379
Zastava Novi Sad, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung 
Ne kradi mi teme  Smile

Ja sam ti pokazala ovu  Smile
IP sačuvana
social share
Prolazi vreme, hteo ja ili ne
Klize tramvaji i miriše hleb
Stojim i brojim godine
Ko da najbolje tek dolaze

Igra se vetar sa oblakom
Nestašni, lucidni, zajedljivi vajar
I svaki oblik koji napravi
Mene podseća na jednu istu stvar
Pogledaj profil GTalk Skype Twitter
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Mar 2024, 09:12:24
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: coveka Doba

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.