Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Digitalizacija kulturnog nasleđa: Zvanično pokrenut projekat Darija u Srbiji  (Pročitano 11595 puta)
12. Sep 2015, 19:41:50
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 600.8.9
mob
Apple iPhone SE 2020
Digitalizacija kulturnog nasleđa: Zvanično pokrenut projekat Darija u Srbiji

Beta   | 11. 09. 2015. - 19:31h | Foto: Vladimir Živojinović   | Komentara: 0
Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je danas da će pokretanje projekta Digitalne istraživačke infrastrukture za umetnost i humanistiku "Darija (Dariah)" u Srbiji omogućiti kvalitetnu i naprednu digitalizaciju srpskog kulturnog nasleđa.

On je u Beogradu na skupu posvećenom zvaničnom pokretanju tog projekta u Srbiji, kazao da digitalizacija nije projekat koji može da se odradi usput i na brzinu, već da je to ;dugotrajni nepovratni proces koji zahteva plansko ulaganje.
 
"Pristupanjem Darija projektu, Vlada Srbije je pokazala da se opredelila za sistemski pristup kvalitetnoj i naprednoj digitalizaciji svog kulturnog nasleđa. Jedan od prioriteta Ministarstva kulture i informisanja jeste i da se na institucionalnom nivou uspostave parametri, standardi i merila kvaliteta za digitalizaciju kulturnog nasleđa", kazao je Tasovac.
 
On je naglasio da će se insistirati da se iz budžeta stvaraju isključivo visokokvalitetni resursi dostupni svima, podsetivši da je Ministarstvo kulture i informisanja ove godine već podržalo dva važna infrastrukturna projekta.
Prema njegovim rečima, to su leksikografska platforma za digitalizaciju istorijskih i dijalekatskih rečnika koju je predložio Institut za srpski jezik i otvorena platforma za digitalna izdavanja koju je predložila Vukova zadužbina i na na kojoj će biti objavljeno svih 35 tomova sabranih dela Vuka Stefanovića Karadžića.
 
"Iskreno se nadam da će svi ovi i slični projekti pružiti novi kvalitet na polju digitalne humanistike u Srbiji i da će vizija evropske digitalne istraživačke infrastrukture za umetnost i humanistiku zaživeti ", dodao je Tasovac.
 
Projekat evropske Digitalne istraživačke infrastrukture za umetnost i humanistiku (dariah.eu), koji je najvažniji i najambiciozniji projekat na evropskom kulturnom prostoru od programa koji za cilj imaju stvaranje dugotrajnog i održivog digitalnog pristupa rezultatima istraživačkog rada na polju humanistike i umetnosti, zvanično je ;lansiran krajem 2014. u Parizu, a osim Srbije, zemlje osnivači su Austrija, Belgija, ; Grčka, Danska, Irska, Italija, Kipar, Luksemburg, Malta, Nemačka, Slovenija, Francuska, Holandija i Hrvatska.


Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.099 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.