Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 07:26:02
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pawn Sacrifice (2014)  (Pročitano 2701 puta)
28. Maj 2015, 19:38:03
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Browser
Mozilla Firefox 38.0
     Pawn Sacrifice (2014) 

>> IMDb <<

Opis Filma:

Nazvana je ,,partijom veka" i privukla je više pažnje od bilo kog šahovskog takmičenja do tada i od tada. Svetsko prvenstvo u šahu, održano u Rejkaviku 1972. godine, u kome su učestvovali Amerikanac Bobi Fišer i Rus, branilac titule, Boris Spaski, preraslo je u bojno polje Hladnog rata. Žrtvovanje piona nam pokazuje šta se dešavalo iza scene i dopušta nam da zavirimo u psihu takmičara. Sovjetska škola šaha je dugo bila na vrhu i smatralo se da je Spaski nepobediv. No najmlađi šahovski prvak, Fišer osvojio je sa dvadeset godina američko prvenstvo i postigao najbolji rezultat u istoriji. Živeo je za šah, ali njegovu genijalnost zasenila je ekscentrična ličnost i kontroverzni ispadi. Film prikazuje pogoršanje Fišerovog mentalnog stanja tokom leta 1972. godine, dok njegova paranoja i manija da održi koncentraciju prelaze granicu normale toliko da zahteva da se sve kamere uklone jer mu buka odvraća pažnju.

Žanr:   Biography, Drama

Režiser: Edward Zwick

Glavne uloge: Liev Schreiber, Peter Sarsgaard, Tobey Maguire

Izvor teksta 

filmovanje

IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 43.0.2357.81
mob
HTC One
Nadjoh jedan odlican tekst, a kako ima veze sa temom filma resih da ga podelim sa ostalima. Meni se bas dopao.  Smile

Ne moze da se kopira tekst pa evo linka http://www.bastabalkana.com/2014/09/istorijski-sahovski-mec-fiser-spaski-i-taktika-stalnog-straha/

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 38.0
  Zaista dobar tekst koji ima veze sa temom ali i sa još jednim filmom V.Petersena koji je iskoristio svu tu čarlamu koju je napravio Fišer. Snimio je  Schwarz und weiß wie Tage und Nächte (1978), solidan film sa B.Gancom i Ljubom Tadićem.
  Autor članka je imao mnogo bolje primere od pomenutog plemića i M.Alija ali to je njegov izbor.
  Moj bi bio čika Koba koji je čitavu naciju držao budnom. On je svuda uveo telefon i mogao je u svakom trenutku da nazove nekog u Moskvi ili u Tunguziji. Onaj ko mu se nije javio znao je šta ga čeka.
  Emil Zatopek (Češka lokomotiva) je živ primer kako nepredvidivost i iznenađenje postaju taktika kojom se pobeđuje.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.10.3
Browser
Safari 600.5.17
mob
I-mate 30 Pro
Citat
je živ primer kako nepredvidivost i iznenađenje postaju taktika kojom se pobeđuje.

ovo je dominirajuci faktor u spoljnoj politici prema srbiji... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.11
ne predvidivost i iznenadjenje.. Smile
pa majka mu stara..ono sto ne predvidis ...to te uglavnom i izenandi... Smile
sem u slucaju ako nisi nenad.. Smile jer ako si nenad - sve sto iz tebe dolazi(iz -nenada )
to je tebi vec jako dobro poznato  Smile

ono sto predvidis  Smile to uglavnom i ocekujes.. Smile
tj nekad ne ocekujes..jer se nadas da se nece to desiti... Smile i govors sebi... joj boze mojne molim te... Smile
a ono se desi... Smile i to se cesce desava nego ono prvo... Smile

msm ...to je tako ...ako se  bavis proricanjem buducnosti  Smile
a ako se radi samo o intuiciji... Smile ili kako se vac pise ta zajebana rijec...koja uglavnom nista ne znaci... Smile
onda se iznenadis.. jer si tacno predvidio sta ce da se desi...  Smile i bude ti bas nesto drago.., Smile
i sam sebi kajes ..jo jesam car... Smile ma joj...znao sam ja to   Smile  Smile

al' dobro...za to.-.vec ti treba jako dobro razvijeno 6 culo  Smile Smile Smile

Smile

« Poslednja izmena: 05. Jun 2015, 03:42:58 od bobaK_bl »
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Damn Mad Cows !

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 21466
Zastava Trstenik, Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.71
mob
Samsung Galaxy Kevoje8ac
Skeptično ću pogledati ali dokumentarac Bobi Fišer protiv ostatka sveta je najbolja prezentacija ovog događaja i njegovog života.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 38.0
Citat
je živ primer kako nepredvidivost i iznenađenje postaju taktika kojom se pobeđuje.

ovo je dominirajuci faktor u spoljnoj politici prema srbiji... Smile

Taktika rahmetli Zatopeka nema veze sa Srbijom.

Skeptično ću pogledati ali dokumentarac Bobi Fišer protiv ostatka sveta je najbolja prezentacija ovog događaja i njegovog života.

Nešto slično mislim zbog Froda koji je dobio glavnu ulogu. Odgledaj Petersenov Schwarz und weiß wie Tage und Nächte (1978) koji je bar 50% turnira o kom je reč preneo na film.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 40.0
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 49.0
  Odgledao sam ovaj pun rupa biografski film o B.Fišeru koji je još za svoga života bio legenda, Vidi se da je holivud umešao u sve ovo svoje prste jer su neke činjenice svesno i namerno prečutane.

Da krenem od početka, od one divne epohe kada je svet bio podeljen na dva bloka i kada su se dve super sile takmičile u svemu pa i u šahu koji je u americi nije bio poznat a ne popularan. Zahvaljujući B.Fišeru bar se to izmenilo. Da ne davim mnogo, američka vlada je obiiu, svom vunderkindu, priredila vatreno krštenje na šahovskom turniru između sjedinjenih država i SSSR-a. Bobi je odmah prozreo taktiku Sovjeta i pri tom upoznao svog najvećeg protivnika Spaskog. Bobi je već bio poznat i svestan svog značaja ali ne i paranoje koja je bila osnovana i koja vuče korene iz njegovog detinjstva. Njegovu majku je nadzirala američka vlada koja je preko ljudi iz njegovog okruženja nadziralai njega. Nije ni čudo što se slomio ako se uz to doda pritisak koji je trpeo zbog turnira sa Spaskim koji je za razliku od njega bio neopterećen i začuđujuće normalan. Bobi poszaje sve više svestan svoga značaja i postajepravo zanovetalo kome uvek nešto smeta. U ovom slučaju niko još do sada nije omanuo ako uzmem u obzir ono što znam o Fišeru. Ipak im se potkrala sitnica koja pokazuje koliko je Fišer postao uvrnut. On je imao svoju stolicu koju su stalno vukli za njim, stolicu koja ga je pratila po svim tim hotelima, avionima i turnirima.

B.Fišer je posle svih svojih ispada pobegao i sakrio se od javnosti i poznanika. Pojavio se na svom poslednjem turniru koji je organizovao J.Vasiljevič 1992-ge u Beogradu i S.Stefanu. Protivnik mu je bio B.Spaski i to je bila međunarodna vest i senzacija koju je čitav svet posmatrao. Bilo je to zanimljivo iako se nije videlo ništa novo ni od Bobija ni od Borisa. Pobedio je Fišer, dobio je obećanoh pet miliona nagrade ali i zabranu ulaska u sjedinjene države koje su mu oduzele i državljanstvo. Postao je apartid jer je ignorisao sankcije koje su uvedene protiv Jugoslavije. Pošto mu je kod kuće bila zagarantovana globa i mardelj odlazi na kratko u Madžarsku i zahvaljujući njemu sestre Polgar toliko napreduju da jedna od njih pobeđuje našu A.Marić. Posle svega opet je nestao da bi se pojavio pred kamerama pre nego što je preminuo.

Sve u svemu gledljiv ali ipak površan film u kom se preko nekih događaja preletelo. Jedan od njih je meč u Jugoslaviji koji ne služi na čast americi a zbog ovog ni holivudu. T.Mekgvajer je odlično odradio težak mu zadatak da uđe u jedan istorijski i komplikovan lik kakav beše Fišer koji je imao uticaj na svetski ali i na naš šah. Zaustavio je Gligoriča i neposredno A.Marić. Gligorić koji mu je postao i ostao prijatelj se spominje u filmu koji nije prestigao poslednji dokumentarac Bobi Fišer protiv sveta.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 07:26:02
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: Sacrifice Pawn

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.08 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.