VRANJE - Zahvaljujući vranjskom Odboru za ljudska prava, brutalno batinanje osmogodišnje štićenice I. P. dobilo je epilog pred Opštinskim sudom u Vranju.
Zastupnik Odbora za ljudska prava Goran Stefanović u ime oštećene devojčice, čiji je staralac Centar za socijalni rad u Vlasotincu, podneo je tužbu za naknadu nematerijalne štete protiv Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i Doma za nezbrinutu decu „Olivera Đorđević“ u Vranju.
Maloletnu I. P. je 15. avgusta uveče u domu pretukao štićenik Goran Mustafa. Incident se dogodio oko 21.30 časa, kada je Mustafa lopatom izudarao devojčicu zbog toga što je odbila da mu donese patike koje su pale sa prozora sobe u domsko dvorište. Devojčica je dobila povrede po celom telu, ali je neshvatljivo da je bez vozila, u pratnji drugova i drugarica, sama došla u Službu za hitnu pomoć.
U saopštenju za javnost Odbor za ljudska prava navodi da je Opštinsko javno tužilaštvo u Vranju 29. decembra prošle godine odbacilo krivičnu prijavu za krivično delo nesavesnog rada u službi protiv tadašnjeg direktora Nenada Stajića i dežurnog vaspitača Dese Kostić. Pred Krivičnim većem Opštinskog suda u Vranju, kojem će predsedavati sudija Ćira Mitić, danas će biti održano prvo ročište posvećano batinanju I. P. U međuvremenu, Nenad Stajić je smenjen i nije više direktor Doma za decu i omladinu „Olivera Đorđević“.
Ovo, inače, nije usamljeni slučaj nasilja nad nezaštićenom decom u pomenutom domu. U martu 2003. godine Okružno tužilaštvo u Vranju podnelo je zahtev za pokretanje istrage protiv vaspitača Slavka Nikolova i četvoro štićenika zbog sumnje da su seksualno zlostavljali štićenicu ove ustanove M. B. (7). Slučaj su prijavili staratelji kod kojih je ta devojčica smeštena.
Ako je Goran Mustafa punoletan, sta ce u domu za decu?
Ako je maloletan, bez obzira na brutalnost zlocina, njegovo puno ime se ne sme objavljivati.
Naravno, cinjenica da je dete od 8 godina, pretuceno ni manje ni vise nego lopatom (!!!??), moralo samo da ode u ambulantu (tj. sa svojim vrsnjacima, ali ne i vaspitacem i/ili odvezeno kolima) vise je nego zaprepascujuca.
Pokazuje da su ti "domovi za nezbrinutu decu" stravicna mesta zloupotrebe i nezainteresovanosti drustva.
I time cime se hvalises da bi cinio bi bio jednak tom huliganu.
Ustvari ne: ti bi bio gori, jer cinis nesto za sta drugog optuzujes.
To sta bi ja radio to je najmanje tvoja stvar, razumes. Ti si ostavio svoj komentar ja nemam potrebe da ga komentarisem, savrseno me boli qrac sta ti pises. A ti sto patis da prosipas neku filozofiju svima ovde.....oladi malo bice ti lakse. Da li sam ja gori od njega to je iskljucivo moja stvar i najmanje mi ti treba da pricas kakav sam ja. Pogledaj sebe dokle si dosao. Jasno?
Citat
Uostalom, mozda je u pitanju maloletnik -- dakle i sam dete
Da je maloletnik nebi mu ime objavljivali mistre prepametni
Citat
Naravno, on mora da bude kaznjen, ali ni pod kojim uslovima fizicki
A ti si to neki borac za pradvu aaaaaa. A kad je tukao dete bilo mu je lepo. Je li.
I time cime se hvalises da bi cinio bi bio jednak tom huliganu.
Ustvari ne: ti bi bio gori, jer cinis nesto za sta drugog optuzujes.
To sta bi ja radio to je najmanje tvoja stvar, razumes. Ti si ostavio svoj komentar ja nemam potrebe da ga komentarisem, savrseno me boli qrac sta ti pises. A ti sto patis da prosipas neku filozofiju svima ovde.....oladi malo bice ti lakse. Da li sam ja gori od njega to je iskljucivo moja stvar i najmanje mi ti treba da pricas kakav sam ja. Pogledaj sebe dokle si dosao. Jasno?
Ne-- nije uopste "jasno", naprotiv, prilicno je konfuzno i intelektualno ograniceno.
A to sto bi bilo ko sprovodio nasilje je vrlo moja stvar i ja cu nastojati da takav olos sprecim uvek i svuda, sve dok nasilje jos nije pocinjeno i moze da se spreci.
Sto se tice "prosipanja filozofije", tu disciplinu nikad ne upraznjavam -- potrazi nekog pametnijeg od sebe da proba da ti objasni sta je filozofija.
Ne-- nije uopste "jasno", naprotiv, prilicno je konfuzno i intelektualno ograniceno.
A to sto bi bilo ko sprovodio nasilje je vrlo moja stvar i ja cu nastojati da takav olos sprecim uvek i svuda, sve dok nasilje jos nije pocinjeno i moze da se spreci.
Sto se tice "prosipanja filozofije", tu disciplinu nikad ne upraznjavam -- potrazi nekog pametnijeg od sebe da proba da ti objasni sta je filozofija.
Samo me interesuje kako ces ti takav retardiran da me sprecis u bilo cemu, pogotovu u mom pokusaju tako neceg. Kakve ti discipline upraznjavas je vidjeno ovde mnogo puta do sada.
Citat
Srpske novine su mnogo puta u 2005. objavljivale imena maloletnik prekrsitelja ili zrtava seksualnog nasilja.
idi tuzi ih ti zi borac za pravdu, ti si nas genije, nas spasilac.
Citat
Ne verujem da mu je bilo lepo. Je li tebi lepo kad tuces decu?
Ja decu nikada nisam tukao vec bi tukao takve debile koji tuku decu. Ja tebi nista
Citat
Pravda je relativna
Da li je?
i
Citat
Ja sam neko kome takvi kao ti nikad nece odredjivati sta ce da radi, a kamoli misli.
Ja tebi nista ne odredjujem, niti sam tebe citirao niti tebi bilo sta rekao. Vrati se gore i pogledaj malo bolje. Bilo bi lepo da se klones ovakvih stvari i prozivanja i vredjanja.
Samo me interesuje kako ces ti takav retardiran da me sprecis u bilo cemu, pogotovu u mom pokusaju tako neceg. Kakve ti discipline upraznjavas je vidjeno ovde mnogo puta do sada.
Citat
Srpske novine su mnogo puta u 2005. objavljivale imena maloletnik prekrsitelja ili zrtava seksualnog nasilja.
idi tuzi ih ti zi borac za pravdu, ti si nas genije, nas spasilac.
Citat
Ne verujem da mu je bilo lepo. Je li tebi lepo kad tuces decu?
Ja decu nikada nisam tukao vec bi tukao takve debile koji tuku decu. Ja tebi nista
Citat
Pravda je relativna
Da li je?
i
Citat
Ja sam neko kome takvi kao ti nikad nece odredjivati sta ce da radi, a kamoli misli.
Ja tebi nista ne odredjujem, niti sam tebe citirao niti tebi bilo sta rekao. Vrati se gore i pogledaj malo bolje. Bilo bi lepo da se klones ovakvih stvari i prozivanja i vredjanja.
Za tvoje dobro
« Poslednja izmena: 27. Okt 2005, 05:54:37 od Tralalalala »
Mora da je strasno ziveti sa takvim kompleksom inferiornosti kao sto je taj od kojeg ti patis, tupadzijo.
Ono jest' da su vicevi o tvojim zemljacima Bosancima da su vrlo glupi -- ali ja znam pouzdano da nisu svi.
Medjutim, posto ti ocigledno verujes za sebe da jesi, ne mogu ti tu pomoci.
A i ne zasluzujes ni pomoc, niti ista dobro.
Jedno je sigurno kakvo retardirana osoba koja je napravila nesto od svog zivota siurno mi ne moze pomoci. Vidmi ne zanas sta da kazes pa si se uhvatio kao neko dete od 9 god ejjjj ti si iz bosneeeeee. Kako si retardiran Boze dragi. Odakle sam ja to je manje bitno, al ti garantjem da sam sa svoje 23 napravio mnogo,mnogo vise u zivotu nego sa sa 40 i nesto.
Ajde ja recimo da sam ja glup
sta li si ti zivo me interesuje
« Poslednja izmena: 27. Okt 2005, 06:17:11 od mladjo »
Mora da je strasno ziveti sa takvim kompleksom inferiornosti kao sto je taj od kojeg ti patis, tupadzijo.
Ono jest' da su vicevi o tvojim zemljacima Bosancima da su vrlo glupi -- ali ja znam pouzdano da nisu svi.
Medjutim, posto ti ocigledno verujes za sebe da jesi, ne mogu ti tu pomoci.
A i ne zasluzujes ni pomoc, niti ista dobro.
Jedno je sigurno kakvo retardirana osoba koja je napravila nesto od svog zivota siurno mi ne moze pomoci. Vidmi ne zanas sta da kazes pa si se uhvatio kao neko dete od 9 god ejjjj ti si iz bosneeeeee. Kako si retardiran Boze dragi. Odakle sam ja to je manje bitno, al ti garantjem da sam sa svoje 23 napravio mnogo,mnogo vise u zivotu nego sa sa 40 i nesto.
Ajde ja recimo da sam ja glup
sta li si ti zivo me interesuje
Sto se tice retardiranosti, to svakako nije predavac na univerzitetu koji se zalaze za ljudska prava (a prava vaze i za one koji se nekome ne dopadaju),
ali to jeste neko ko ne moze da shvati da on licno nema nikakvog prava da ljude prebija jer se ne slaze sa njihovim delima,
ma koliko ta dela eventualno bila ruzna i neprihvatljiva.
Retardiran (= zaostao) jeste onaj koji veruje u odmazdu,
nesto sto je napusteno kao deo pravnog sistema pre 300 godina.
Sto se tice toga da si iz Bosne, szamo ukazujem da ti zbog toga imas komplekse.
Ja ne mislim o toj regiji kao ti. Jasno mi je da su iz Bosne sa jedne strane i Ivo Andric i Mesa Selimovic,
ali sa druge strane ste odande takodje i ti i tvoji intelektualni pajstasi -- Mujo i Haso iz vica.