Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Jun 2025, 13:22:07
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Daunov sindrom izbliza  (Pročitano 5207 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
MSIE10.0
mob
Nokia 
Fala Mare
Anea.. ovdje se baš potrefilo da se radi o starijoj majci, ali eto, kao što kažeš daleko je od pravila.  Smile

Munka, tako i djeluju  Smile

A njihov 'smještaj' u ustanove? Kako se to radi, tj koliko često? Kad ostanu kući, kod roditelja, da li uzimaju neku terapiju, koliko je da kažem..teško imati takvog člana porodice? Pošto agresiji nisu skloni, koliko skontah

Ljudi, ne zamjerite ako bude glupih pitanja, ovako sam o Jehovinim svjedocima isto izučavala, jer sam mislila da znam 'sve', pa kad su došli 2 dana sam istraživala k'o blesava

A ovo me baš zanima, jer lično nisam imala dodir sa njima, znam preko biologije, tj same teorije ponešto ali ovako gotovo ništa konkretno, kao što je suživot sa njima i njihove navike
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.8.4
Browser
Safari 536.30.1
mob
Apple 15
To oko smestanja u dom je poprilicno skakljivo pitanje...

Svaka porodica u kojoj je neki clan van norme... izlozena je velikom stresu...
Deca sa Daunovim sindromom zahtevaju punu posvecenost... jer ih je potrebno provesti program koji ce do maksimuma izvuci njihov potencijal... Naravno, sve se to radi uz pomoc psihologa, psihijatra, logopeda, lekara, defektologa... etc...
Ali potrebno je puno raditi...

Osobe sa Daunovim sindromom... kao i autisticne osobe ne vole promene sredine i rutine... to ih uznemiruje...

Danas se ide na humani metod... odnosno.. da takva deca ostaju u porodicama... ali... opet.. porodica mora da saradjuje sa psihologom kako bi se roditelji, braca i sestre psihicki sacuvali...

Nazalost... njihove porodice su cesto prepustene same sebi... i nastaje veliki problem kada roditelji ostare i vise ne mogu da se staraju o takvim osobama..
Alternativa je slanje u dom ... sto je u neku ruku prakticno resenje jer peres ruke, ali pitanje je koliko je to humano... u nasim uslovima...

Doduse, kao sto rekoh... u Srbiji postoji par projekata i ustanova u kojima takve osobe zive samostalno uz asistenciju kucepazitelja u toku dana... imaju posao... socijalni zivot i sve ostalo...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.52
Баш сад да знам како је живети са њима и не знам, али имаш гомилу документараца о Дауновом синдрому и како се живи с њим...
Колико сам ја схватио могу они и радити и функционисати нормално али зависи од случаја до случаја...
Неки боље функционишу и од нас нормалних... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.15
Pa ne, sve ocekujem da sledeci put pitas nesto tipa "E ljudi, kako se povlaci kazance na WC solji"  Smile Smile Smile

Mislim OK, ali za dosta informacija imas net i mozes fino da se informises.  Smile

Citat
A njihov 'smještaj' u ustanove? Kako se to radi, tj koliko često? Kad ostanu kući, kod roditelja, da li uzimaju neku terapiju, koliko je da kažem..teško imati takvog člana porodice? Pošto agresiji nisu skloni, koliko skontah
Radio sam sa istima pa:

Imas negde specijalizovane ustanove tipa Domovi. Kod nas u Paracinu npr. imas dnevni boravak koji se sponzorise iz nekih fondova. Budu tu prepodne i popodne i strucno osoblje radi sa njima a kasnije ih roditelji uzimaju pa budu kuci. Kao vrtic. Agresiji nisu generalno skloni ali je generalno tesko raditi sa njima mada se vrlo lako okupiraju necim i mogu se zainteresivati za neki rad. I mogu te dosta iznenaditi, npr. jedna devojcica je uprkos mantalnoj zaostalosti naucila tkanje na onoj masini i ume da pravi bas fine stvari.  Smile

Nas jedan kucni prijatelj ima unuce sa tom bolescu. Tezak zivot i uopste nije lako nositi se sa tim. Zamisli da zauvek imas dete samo sto je to dete odrastao covek sa mozgom dvogodisnjaka. E otprilike tako.  Smile

Imaju terapiju ali ne postoji efikasna terapija za izlecenje istog za sada.Najcesce se svodi na poboljsanje metabolizma i mozda otklanjanje nekih simptoma...
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.8.4
Browser
Safari 536.30.1
mob
Apple 15
I ovo je net... i ovde moze da se infromise... Wink
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Linux
Browser
Safari 534.30
ds ide obicno u kompletu sa drugim obolenjima, tako je klinicka slika uglavnom sve losija vremenom
mnogi slabo cuju ili uopste ne cuju, gotovo svi imaju poremecaje srcanog ritma, problemi sa kostima itd..
licno mislim da je veliko opterecenje ziveti sa tim i brinuti se o takvoj osobi
ja znam jednu devojku, mamine drugarice starija cerka, ona je toliko divna, stalno se smeje, mazi te po kosi i ljubi te u obraze, u ruke, u rame, pa se usnjufka kod tebe, svima kaze da su dobri, lepi, da li mi mislimo da je i ona lepa kao mi,  grli ljude na ulici, daje im cvece..
ja kad se sa njom vidim placem nedelju dana posle, to je bice jedan andjeo, bezgresno stvorenje, jedno cisto dobro eto tako.. to treba videti i doziveti
i tako znam ih jos nekoliko, isto su jaaaako dobra i poslusna deca, vredna itd.. svi imaju tu karakteristicnu dragost, ne znam kako drugacije to da opisem
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.15
I ovo je net... i ovde moze da se infromise... Wink
Niko nije ni rekao da ne moze samo joj dajem sugestiju da koristi pretragu pre nego sto dodje i postavi temu jer moze brdo stvari da nadje...

Evo joj npr. i u Burek pretrazi...

http://forum.burek.com/daunov-sindrom-t79727.html

http://forum.burek.com/daunov-sindrom-otkriju-pre-rodjenja-t68885.html
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Црвене сијају звезде, само једној гаси се сјај...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42971
Zastava Краљево
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.116
Ја знам лика који има ову болест, зна га много људи ишао је много често на утакмице Партизана, и то показује да они имају могућност у неком ранијем добу да воде колико толико нормалан живот и да тај синдром уз лекове буде па скоро невидљив, мислим делимично по понашању, док у цртама лица можеш видети да болује од тог синдрома. Ево сад нпр чим је мало остарио и у неком периоду заобилазио лекове већ је много тежа ситуација, не излази из куће, не може баш сам да се пази и тако, и нажалост тешко да ће живети још плафон десет година, а сад има око 30-ак ако се не варам, али тај човек је толико ведар, насмејан и дружељубив, цело Краљево га зна као таквог.
IP sačuvana
social share
Како ти се звао отац? -Хусеин. Његов отац? -Кемал. Чији је Кемал? -Шефкин. Даље? -Шефик Ибров, Ибро Рушидов, Рушид Екрем, Муслија, Адем и Алија! Даље? -Нема даље! -Нема даље, последњи је Алија! Ко је родио Алију? -Одкуд знам, опет неки Хусеин, Кемал! -Није. -Него ко? -Њега су родили Цвјета и Спасоје Југовић. А ако кренеш назад сретаћеш само оваква имена: Вељко, Милош, Душан, Видак, Војак...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
MSIE10.0
mob
Nokia 
Hvala vam puno na konkretnim odgovorima, bili ste mi baš od pomoći!  Smile Smile

Sad baš nešto tražim o autizmu i povlačim paralele, mada kod autističnih ljudi nema fizičkih specifičnosti, a i mozak im je mnogo razvijeniji, je li?

Marko, da ne spamujemo temu, u prvom postu sam objasnila , a tebi  hvala na odgovoru koji si posle iskucao, čime si mi odgovorio na ono što me zanimalo  Smile
« Poslednja izmena: 24. Jun 2013, 15:28:10 od Sofija 753 »
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Linux
Browser
Safari 534.30
ne povlaci paralele izmedju autizma i ds, to su neuporedive stvari
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Jun 2025, 13:22:07
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.084 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.